Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   236 / 507
(#) Gergő81 válasza lehar hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

A dinamó valóban nem cserél pólust "csak úgy", viszont semmi nincs ami meghatározná, hogy önmagában milyen polaritással gerjedjen fel, csak az enyhe és bizonytalan remanens indukció. Ezért ha öngerjesztő, így és úgy egyaránt felgerjedhet.
A soros gerjesztésű dinamó motorként indítva az akkumulátorról, elvileg motor is marad, ha forgatjuk is, de ha túlbillen a kis áramú ponton tényleg esélyes, hogy fordítva gerjed fel nem dinamóvá, hanem ellenáramú fékmotorrá válik.
Ez esetben az akkumulátort előbb lemeríti, majd tényleg fordítva tölti föl, és ez már stabil üzemállapot.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Értem és köszönöm. Amikor ezek a dinamók kimentek a divatból, még gyermek voltam. A trükkjeikről elég hézagos az ismereteim. Ezek szerint mindig a test a negatív és nem cserél soha, sem induláskor, sem munka közben.
(#) Riggs válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szerintem a szaki ugy értette a dolgot, hogy a dinamó tekercseiben ugyan váltófeszültség keletkezik, de a forgórész kommutátora pont akkor vált, amikor szinusz átmenet keletkezik, tehát az egyik kefére csak a pozitív, a másikra csak a negatív félperiódust engedi azaz "egyenirányít".
Nem ritka egyébként egyenfeszültségű körökben graetz-hid bekötése. olyan helyeken láttam, ahol a laikusra van bízva pl egy akku rákötés kisebb áramfelvételű készülék esetén. Mindegy hogyan kötöd a cuccot az aksira, a polaritás mindig jó lesz. A diódák helyre igazítják.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Akkoriban amikor ezek a dinamok voltak a döntö töbségben,és én akkoriban még rendszeresen javitottam ,és karbantartottam öket,ezért saját tapasztalatombol tudom,más véleményekkel szemben,hogy ezek a dinamok SOHA nem gerjedhetnek forditva,márcsak azért se mert,az állo részt az akkurol,a töltésszabályozon keresztül GERJESZTIK,aminek az indulo polaritása adva van,a hozzákapcsolt akkurol,na meg a forgási iránya is mindig ugyan az.És ami nagyon fontos,ezek a dinamok nem öngerjesztöek.
(#) juranits válasza sziriusz hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Szia Sziriusz.
Köszi a jókivánságokat, de hidd el hogy mindezt nem dicsekvésből irtam le, pusztán esetleg mások ösztönzésére. Sajnos tudom, hogy mamár egésszen más a dörgés. Végtére is rendkivül tetszik nekem, hogy még ezekben a nehéz helyzetekben vannak megszálott emberek.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Júl 8, 2010 /

Elég érdekes amit írsz, de inkább hiszek nektek, mint a régi szakiknak, akik ahogy tudták, úgy verték át a laikust és utána még meg is jegyezték, milyen balf*sz. Nekem is gyanús volt ez a póluscsere, de nem bizonyíthattam az ellenkezőjét. Ami a gerjesztést illeti, az a generátor ami nekem van begerjedt, akár hányszor próbáltam. Az is igaz, hogy percenként úgy 2000 fordulattal működtettem.
Riggs szerintem az öreg szaki azt akarta, hogy a másik ne boldoguljon. Aki kérdezte a szakit, egy fiatal igyekvő legény volt, aki idővel konkurenciát jelenthetett neki.
Az szélerőművemen egyenlőre a 27-es traktorról való generátor lesz feltéve, és fokozatosan nagyobbat fogok tenni.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Amit a ,,,féltékeny,,, szakik poluscserével magyaráztak a laikusoknak,az tulajdonképpen a diszzsunktor-konzsunktor meghibásodása volt,csak valamilyen okbol nem magyarázták a kliensnek.Rendszerint a diszzsunktor ujrabeállitásával segitettek a bajon(vagy cseréjével),és föleg az utobbi,csere szükségének a magyarázatára szolgált : lásd uram a diszzsunktor a polus váltás miatt ment tönkre,ezért kell cserélni.Amit a laikus kliens gond nélkül elhitt.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Ennek a dinamónak a használatáról mint dinamó, lemondtam. Kiad 35 voltot terhelés nélkül, de az álló tekercsek egyike kegyetlenül melegszik. Valószínű, nem bírja a forgórész által megtermelt feszültséget. 12 voltra ha leterhelem, elveszíti a varázsát. Mint motor, jó erős. Kipróbálom vele a csörlőt, hátha bírja. Egy tapasztalattal gazdagabb lettem.
Készítettem (sörös) pillepalackból három forgót, figyeltem a széljárást. A palackok forognak, de kitettem egy gépkocsi hűtő ventilátort egy kétcsapágyas tengelyre, de nem bírja forgatni a szél, még terhelés nélkül sem, csak nagyon ritkán.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen gyenge szélben a lapát ha 45 fokos szöget zár be a széliránnyal, elfogadható?
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

A gépkocsik hütöventilátorai nagyon messze vannak az ideális aerodinamikai formátol.Na meg a 45 fokos lapát szög is szintén jó messzire esik az ideálistol.Küldtem üzit a mail cimedre,feltettem volna a forumba is,de tul nagy a fáljméret,ezért küldtem priviben.
(#) Kalandor35 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Szia!!
Nem kell mást tenned csak egy retarder féket kell felszerelned a meghajtó tengelyre aminek az erősségét tudod állítani! Pl: Buszoknál használják ill a kamionoknál lassító féknek.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

45 fokos állásszöggel nagyon kicsi lesz a fordulatszáma,jó nagy nyomaték mellett.
A gépkocsi ventillátor felülete nagyon kicsi!
Szegecselj hozzá hosszabb lapátokat, így felhasználhatod "agynak" Akkor jól fog forogni.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

A gépkocsi ventilátorral nem volt semmi tervem, csak hányódott a lomok között. Egy kósza gondolat hatására, rátettem egy tengelyre, úgy MacGyver stilusban fel egy vasrúdra, had lássam képes-e valamire. Nem képes semmire. Agyat készítettem 4mm-es lemezből és vinkliből. Mellékelek egy képet is róla. Elnézést a minőségért.

Agy.JPG

(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Autó ventillátort csak kísérleti megoldásnak gondoltam.
Kicsi és gyenge "komolyabb" géphez. De pár wattot ki lehet hozni belőle.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Készítettem egy jobb képet az agyról. A 45 fokot azért kérdeztem, mert átalakítom az agyat. Készítettem 6 db. 5X5 cm – es, 2.3 m hosszú rudat. Ha a vinkliket így hagyom a lemezen. Minden rudat le kell srégiteni annyira, mint amilyen szöget kell bezárjon a széliránnyal és kísérletezési lehetőség kizárva. Amennyiben a vinkliket ráhegesztem a lemezre a nyitott részével befele, úgy a lapátokat elfordíthatom 90 fokkal és már visszafele forog az egész.
Lehet, hogy a Dacia ventilátort kipótolom némi anyaggal, és bevetem újra. Egy újabb tapasztalattal gazdagabb leszek. Lenyűgözött a Hugh Pigott nemes egyszerűsége, de nem érzek késztetést, hogy a generátorát megépítsem. Már csak azért sem, mert minden alkotóelemét komoly pénzért kell megszerezzem.

Agy.JPG

(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Én nem merek nagy átmérőjű lapátkereket csinálni...
Fő a biztonság
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Kinek a biztonsága? Az enyém, vagy a másé? Örülnék, ha másnak a testi épségét veszélyeztetné, de annyira néptelenedik a falunk, hogy nagyon ügyes kellene legyen az az elszabaduló lapát, hogy valakit megijesszen. Ez volt a viccesebb rész. Tényleg, milyen veszélyre gondolsz?
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Csak is a gép testi épségére
Egy bizonyos méret alatt,szinte elpusztíthatatlan.
(#) lehar válasza Barret hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Egy jól megépitett generátor,rendesen kiegyensulyozva,szinte elnyühetetlen.Az enyém is immár átlépte a 3.-ik évét miota kint van,átélt jó pár rendes vihart,de eddig még nem volt gondom vele.Igaz évente 2x megvizsgálom,zsirozom a csapágyakat,és kb. ennyi.Na meg a tartó oszlopot kellett ujra festenem,mert kiverte a rozsda.
(#) Riggs válasza Barret hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Hát, szerintem egy 2m-es lapát 500-at pörögve legalább olyan veszélyes mint egy jóval nagyobb 200-at.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Tökéletesen boldoggá fog tenni a szélerőművem, ha percenként a szélkereke 60-at fog forogni, azaz egy teljes kört másodpercenként. Így az áttétel a következő képen alakul: (45/9)*(30/7)=21,43. 45/9 a differenciál áttétele és a 30/7 ékszijkerék-áttétel. Középtől mérve egy lapátnyél 2,5 m hosszú lesz, 45 fokos szöget zár be a kerék síkjával és legyen amit az Isten ad.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Én is így gondoltam el, de a lapátszöget valahol a 45-60 fok közé tenném.
A lejgibb szög kimérésére a makettet már megcsináltam, de a szélcsatorna még hártavan (más dolgom van).
Gondold meg, vagy csináld variálhatóra és kisérletezz.
Ilyen átmérőre nem merek felmenni, bnekem a tervezett kerék max átmérője 3m.
csá
(#) juranits válasza Riggs hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Elnézést a közbeszolásért.
Sajnos én már láttam elrepült, lapátot ami simán átverte a tetőcserepet és mivel a ház fafödémes volt a födémet is átütötte. Az óriási szerencse az volt hogy senki nem volt otthon, viszont elvágta a villany vezetéket, no képzelhetitek, hogy mi problémát okozott. Mindezt pusztán azért irom le hogy megprobáljam érzékeltetni, hogy a szélgenerátor még normál üzemi állapotban is egy veszélyes üzem, hát még esetlegesen egy viharos időben. Nem szabad a veszélyeket félvállrol venni mert kritikus esetben még halált is okozhat, de egy csonkolásos baleset sem hiányzik senkinek. Mindezt úgy irom le,hogy magam is egy "szélörült " vagyok,de kellő óvatosságal. Mindezek mellet is jó egészséget és jó munkát kivánok mindenkinek.
üdv:Sanyi
(#) Barret válasza Riggs hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Na látod,ezért csináltam 6 lapátost,ehhez tornádó kell,hogy elérje az 500-as fordulatot!
(#) ecostar hozzászólása Júl 13, 2010 /

Sziasztok!

Szerintetek egy PMG-generátorban a drága mágneseket kilehetne-e váltani gerjesztő tekercsekkel? tudna-e a mágnesekkel azonos indukciót elfogadható hatásfokkal? A gerjesztő tekercsek és az állórész is természetesen vasmagosak lennének. A gerjesztés szabályozással a "ragadás" is minimalizálható így könnyen indulhatna.
Szerintetek?
(#) lehar válasza ecostar hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Ez a téma már alaposan ki lett tárgyalva itt a forumon.Eddig ilyen sikeres kisérletröl nem olvastam.Pedig nagyon jó lenne.Viszont a nagyon drága neodim mágnesek helyett, lehet joval olcsóbb ferritmágnesekkel épiteni generátort,de a megfelelő teljesitmény csökkenéssel.(ugyan arra a generátor méretre)
(#) sztrovacsek81 hozzászólása Júl 14, 2010 /

Sziasztok!
Időközben teljesen lebeszéltem magam a sziget üzemű működtetésről. Drága az akksipakk, és cserélni kell pár évente. Az eon által elfogadott visszatápláló inverterek viszont horror árban vannak.
Ezért kezdésnek vettem egy olcsóbb visszatápláló invertert e-bayen. Ő lenne az:
Bővebben: Link
1200w, hálózatra visszatápláló, 28-52V bemenő feszültség. Kb 60e Ft-ra jön ki.
Gondolom Eon nem fogadja el, de kezdésnek megfelel, a pillanatnyi fogyasztás ezzel is csökkenthető. Kipróbálom nagybátyjámnál majd a dolgot. Aztán ha összejön előbb utóbb saját családiház, akkor benevezek majd egy kisebb elfogadott inverterre (mondjuk még egy 1200W-osra). Ha azt felmutatva eon beköti a visszafelé forgó órát, akkor utána ezt is fel tudom használni rásegítésképp.
A kérdésem, hogy certificate-el nem rendelkező invertereket is (lásd fenti inverter) el lehet-e fogadtatni eon-al némi bevizsgálási díj ellenében?
Ha igen, akkor kb mennyibe kerül ez?
Köszönöm!
(#) pudding1 válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Eltekintve attól az apróságtól hogy ennek a készüléknek a használata teljesen illegális és életveszélyes, semmi gond vele... Hálózat kimaradás esetén nem kapcsol le vagyis ha az utcán egy szerelőt agyonvágsz vele akkor nagyon ne csodálkozz. Vannak ezzel kapcsolatban anekdoták és egyéb nyalánkságok is, de nem részletezem, gondolom a lényeget érted. Ha nem akarsz gondot magadnak akkor csinálj hozzá egy vezérlést hogy ha elmegy a hálózat akkor álljon le és ha visszajön az áram akkor is várjon pár percet, biztos ami biztos. Az eonnal nem tudod legalizáltatni, még akkor sem ha műszakilag megfelelne, mert a bevizsgáltatás 1 db esetén nem térülne meg, sokkal több lenne mint egy sunnyboy.
(#) erbe válasza pudding1 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

"Hálózat kimaradás esetén nem kapcsol le..."
Ez azért nem teljesen így van.
"...az inverter nem képes sziget üzemre. Monitorozza a hálózati feszültséget... és mindig annál nagyobbat táplál vissza..."
Ezeknél alapvető feltétel, ha nincs hálózat (vagy bármi, amire rátáplálhatna, pl. aggregátor) akkor NEM MEHET!

Azaz hálózat nélkül semmiképpen nem tudja használni.

A technika mai állása szerint ez már egy reális ár lenne. Gondolom ez is kínai tucatáru, mint a néhányezerért forgalmazott autós inverterek, amik már mindent tudnak. Akku kimerülés elleni védelem, kimeneti túlterhelés sőt rövidzár elleni védelem, stb. Csupán a vezérlő IC-nek kell komolyabb programot adni és a hálózatra tápláló oldalon teljesíteni a biztonsági feltételeket, szigetelés, zavarszűrés, stb, ami a szigetüzemű invertereknél nem követelmény, ill. nem akkora. Ez indokolja a kb. kétszeres árat. De a tízszereset már nem nagyon.
(#) pudding1 válasza erbe hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nem is vitatom hogy a sunnyboy-windyboy árak irreálisak. Amúgy a "hálózatra tápláló inverterek" fórumban Ződfülű tette fel a kérdést erről az inverterről: "Ez a cucc figyeli a hálózatot, és le is old 0,03 sec alatt, ha egy apró hiba, vagy kimaradás van a hálózaton?
Csak mert úgy látom egyszerűen a fázisra rakod rá.Ehhez tudni kell ezt, különben, ha valakit agyonüt, neked annyi.
Van legalább angol nyelvű leírásod róla, ha igen, ide is bedobhatod, kíváncsian végigolvasnám." de válasz még nem érkezett......
(#) sziriusz válasza ecostar hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Szia!
A gerjesztő tekercses generátort már régen feltalálták, lásd egyik fajtája, az autó generátor. Ettől kezdve csak méretezés kérdése az, hogy a szélgépek fordulatán is használni lehessen. Egy nagy probléma a teljesítmény illesztésből adódik. Szél, szélkerék, generátor, fogyasztó sornak kell minden időpillanatban teljesítmény szempontjából is egyensúlyba lenni.
Következő: »»   236 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem