Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA1558Q
Témaindító: Vassjozsef01, idő: Ápr 2, 2008
Témakörök:
Üdv
én is pc tápról zörgettem a sajátomat amíg meg nem halt de amúgy nem kell közé semmi. simán rákötöd a +12 V-ot ( ne a - 12-t mert az nem bír csak 0,5 A áramot ha jól emlékszek) a toroidra meg annyi h igen muszáj a 100 VA körüli érték, hogy bírja a technikát de ha szerény emlékezetem nem csal akkor a toroidot nem is muszáj megszűrni mert az talán nem búg (de ez nem biztos) másrészről jó szerintem a sima trafó is na azt viszont keményen szűrni kell
Meg lehetne csinálni. Viszont elég egy db. hangszín is. Esetleg még azon lehet variálni ebben a felállásban, hogy a végfok közép/magas bemeneteire teszel egy sztereó potmétert, meg esetleg a mélyre is ugyanígy. Ezzel azt érted el, hogy a mély és közép/magas hangerejét külön tudod állítani, tehát arányaiba tudod változtatni. Ez előnyösebb, mint ha kiemelésekkel színeznéd a hangot, és talán még a hangszín is felesleges lesz, esetleg a közép/magas arányait érdemes piszkálni hangszínnel.
köszönöm a segítséget remek ötletet adtál ezzel a magas/mély hangerővel de az EQ-t meghagyom ugyanis nekem nagyon fontos a jó hangszín
Azt azért vedd figyelembe, hogy a hangszín bizonyos frekvenciánál kiemel (púposan), viszont az ajánlott hangerőszabályzós dolog lineárisan hangosítja azt a frekitartományt, ami le lett szűrve, torzításilag utóbbi jobb!
Sziasztok! Szeretném megépíteni az erősítőt kétcsatornás módban és ahhoz kéne egy beültetési rajz. Tudnátok segíteni? Előre is köszönöm. Jah és nagyon szuper a videó.
Hali! Köszi!
Ebben a cikkben van a leírása az erősítőnek: Bővebben: Link A végén vannak rajzok. Ebben a HSZ-ben pedig van egy beültetési rajz a sztereó változathoz: Bővebben: Link Pár HSZ-el előrébb pedig van alkatrészlista.
Köszi a segítséget, így már talán menni fog.
Hello!
A bemenő jel földje, egybe köthető a tápfeszültség földjével?
Igen. Ha megnézed a nyáktervemet, így is van kötve.
Olyan gondom van ezzel az erősítővel, hogy ha rákötöm a gép hangkártyájára, akkor a monitor elkezd vibrálni. Mi okozza ezt?
Egy HP nyomtató tápjáról megy. Igaz, a teljesitménye bőven nem elég, de ez csak próbára van. Van egy 16 V és egy 32 V kimenet. Ha külön kötöm rá a 16 V-ra, akkor annak leesett a feszültsége. De ha a 16 és 32 közé kötöm, akkor marad. Onnan tápláltam.
A vibrálás, már bemenő jel nélkül, rögtön jelentkezik.
Szia titi...
A gondom az hogy megépítettem a kapcsolást akkor amikor közzé tetted cikkben. 4 csatornás verzió. Működött is ,de most annyit produkál (polcról vettem le ergó nem volt bántva ) hogy 1 bemenetet erősít ,az is brummos... nem tudom ,ilyen torzítós ,tehát elég rossz a hangja... Ez mitől lehet?Képet tegyek fel? Válaszod előre is köszi!
Táp rendben? Nem ért véletlenül valami össze? Magától nem tud elromlani...
Igen ,tápot próbáltam trafóról is és akksiról is (autó)
Sajnos nem tudom mi lehet a hiba... Az IC elvileg rövidzárvédet... A kimenetek és a bemenetek hogy összeértek e? Hát lehet ,nem vagyok biztos benne hogy nem ,de egyszerre csak 1 ki és bemenetet teszteltem ,a többi csati addig le volt vágva...Tehát blankolás ,teszt ,vágás ,így elvileg nem érhetett össze. Más tipp?
De ugye a tápfesz értéke rendben volt? Mármint amikor a "trafóról" próbáltad. Mennyi volt egyenirányítás, pufferelés után? Hűtések mi van rajta? Ja, és ugye nem feszültség alatt vágtad le a csatikat?
Igen ,a tápegység feszültségére figyeltem.
13-15 V-ról próbáltam ,nem volt egyszer sem több ,se kevesebb. Hűtésnek egy P2-es processzor hűtője volt rajta ,hűtőborda + venti. Nem ,a kábeleket mindig kikapcsolt állapotban vágdostam és kötözgettem. Tehát innen elméletileg nem származhat baj, ezért nem értem miért nem működik... Idézet: „ezért nem értem miért nem működik...” Akkor én sem, de mindenesetre ha rossz a végfok, cserélni kell.
OKé ,köszönöm szépen ,akkor még vizuálisan vizsgálgatom
Sziasztok
Nekem vagy egy ilyenem(pdf) de ez 1554q-hoz van és a 14-15.láb össze van kötve ami az 1554q-n (15.láb) nincs bekötve az1558q nál pedig "internal referance voltage" így nemtudom bemerjem e kötni oda a 15. lábat vagy inkább vágjam ki azt a lábat(nekem ez volt az első gondolatom de gondoltam megkérdezem) A válaszokat előreis köszönöm.
Hali! Ne forraszd be, hajtsd ki azt a lábat, de akár ki is vághatod.
Ha lehetne egy kérdésem mire szolgál az a láb vagy mire lehetne használni. Mert az adatlapja alapján van valami leírás a harmonikus torzítással kapcsolatban valami 1,5V-os zéner...
Őszintén szólva én még soha nem használtam, az angolom pedig nem a legjobb...
A TDA1554Q adatlapjában benne van, hogy 15-ös láb: n.c - not connected, tehát nyugodtan le is vághatod, vagy bárhova kötheted, semmi köze sincs az IC-hez!
Üdv mindenkinek!
Milyen értékű és tipusú potméterrel lehetne szabályozni a bemenetet? (1554-em van, ha esetleg számít) Előre is köszi!
Hát köszönöm a választ de ezeket tudom és leis ítam, hogy az 1554q-nál nincs bekötve az 1558q-nál meg valami internal referance voltage. (ez mind a (#754026) hozzászólásomban van) Mert a pdf szerinti nyákot csináltam meg ami 1554q-hoz van csak én 58q-val fogom használni...
Általában a bemenetet B-s potival szokták megoldani és szerintem rakhatsz 25kohm-osat vagy 50, esetleg 100kohm-osat.(én a 8560q-mat 50kohm-os sal használom, de amúgy ha A-s potit raksz be azse nagy baj) Ha esetleg gond lenne a bekötéssel szólj.
Üdv!
Lerajzolhatod egy vázlaton, hogy kell bekötni a 3 lábat ha gondolod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |