Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   290 / 730
(#) S.Roland válasza katona.t hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Szerintem elősször is ha tényleg nagyon nagyon profit készítesz ha már van 5.1 ed akkor nem MDF ből csinálod hanem rétegragasztott jegenyefenyőből ragasztva de jobb lenne csapozni (összefogazni). Minden élét ragasztani hogy szinte teljesen légmentes legyen az illesztés.
(#) shalafi.66 válasza S.Roland hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

MDF-fel is teljesen jó, a belső merevítéseket úgysem úszhatod meg, akármiből is készíted a dobozt. A légmentesség is garantált az mdf-hez jó faragasztó+ szorító módszernél.
(#) S.Roland válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Hm persze lehet akármiből de van a közmondás sz@rból várat építeni.

Érdekes felvetés.
(#) S.Roland válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Én nem vitatkozni akarok csak elmondai ,hogy aki normálisat szeretne az normálisan építse meg. Jó anyagból jó alkatrészekből. Persze az MDF remek anyag alkalmas a sima forgácslap is de megmunkálás szempontjából ha van MDF akkor gondolom meg tudja munkálni a faanyagot is. Mellesleg a nagy gyártók pl:Harman/Kardon nem MDF-ből csinálja a jobbakat hanem fából illetve a Jamo is. Nem furnérozott lapból hanem természetes fából. Az melett tapasztalatból mondom mert készítettem hangszóró dobozt mind a 2 anyagból és érzékelhető különbség van közte.

Igazából ha szubról van szó, a 300Hz alatti tartományban ami érdekes, a doboz jósága, az pedig ugyanúgy megfelelő szintre hozható mdf-fel is. Ráadásul kevsébé függ az anyagtól, inkább a belső merevítéseken áll vagy bukik. Hogy a harman mit és miért csinál, az nem hiszem, hogy különösebben fontos lenne.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Júl 14, 2010 /

Sziasztok!
Röhelyes áron sikerült hozzájutnom két darab jó állapotban lévő Monacor SP-300 P típusú hangszórókhoz.Mi a véleményetek róla,valaki hallotta már dobozban szólni?Ahogy elnézem reflex doboz lenne neki az ideális.
Jelenleg VT HA31-eseket használok (8 ohm),nemrég lettek készen a dobozok,3 utas baszreflexek,és nagyon meg vagyok velük elégedve.
Kérdésem az volna hogy a két hsz közül melyik lenne jobb? Most azon variálok hogy vagy túladok a két hangszórón,vagy a két dobozomon adnék túl és ezekhez a monacorokhoz kellene nekem valami épkéz dobozterv.Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) shalafi.66 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Hát attól a monacortól talán még a régi videoton is jobbnak tűnik. Doboz terén 50-60 liter körül, 35-40Hz hangolással lehet próbálkozni.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Mért T/S nélkül nem lehet doboztervet ajánlani . Leszólni meg pláne , mikor nem is egy kategóriában vannak.
(#) goldscorpio07 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Kaptam hozzá két darab dobozt is,most néztem nettó 58 liter az űrtatartalma,de nincs "meglékelve",úgyhogy délután egy kis számolgatás bass box pro-val,és próba füllel,sajnos erre tudok hagyatkozni a mérőműszerem mellett.Nem tudom,szemet szúrt mert átlag 22ezer HUF most egy ilyen hangszóró,ennyi pénzért nem bánnám ha mutatna valamit...vagy itt is csak a nevet fizetjük meg?
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Nem mindegy ki ajánlja. Jól ismerem a Monacor módszereit, a valótlan adatlapjaikat, a várható eltéréseket, és valóban nem egy kategória a két hangszóró, ahogy írtam a régi HA31 biztosan jobb, és jobban-könnyebben használható. A hangszóró ára semmi értelmeset nem mond el a valódi értékről.

A monacor pont ugyanazt csinálja, mint a SAL, csak sokkal nagyobb méretekben, és sokkal drágábban. Az adott hangszóróval túl sokra ne számíts mélytartományban, kb. 50-55Hz várható, és az érzékenység sem 96, hanem a fele, 93dB@1W.
T-S szintjén valami ilyennel lehet számolni:
Name: _SP-300P
Fs = 32,9 Hz
Qms = 1,26
Vas = 193,8 liters
Cms = 0,557 mm/N
Mms = 42, g
Rms = 6,891 kg/s
Xmax = 2,5 mm
Xmech = 6, mm
Sd = 495, sq.cm
Qes = 0,533
Re = 6,5 ohms
Z = 8, ohms
BL = 10,29 Tm
Qts = 0,374
1-W SPL = 93,12 dB
(#) ptesza válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

http://www.prodigyaudio.hu/index.php?lap=¶m=1¢er=keres¢...d=1257

11500 Ft/db , nem párban akartad irni a 22.000 Ft-ot?

45 Hz-es hangolással alacsonyabb F3 -érhető el, mintha 35 vagy 40 Hz -re hangolnád. 80 -as csőátmérővel próbálkoznék.

Ez a linken nem az a hangszóró, a pirosszélű monacor még rosszabb, b-reflex dobozban kb. lehetetlen használni, ha jól emlékszem (de lehet, hogy az a lila...).

A 45Hz nem jó ötlet, mert ugyan látszólag pár tizedHz-el alacsonyabb lesz az alsó határ, de a valóságban mégsem, mert csak ráemel 80Hz közelében, nagyjelű szempontból is hibázik a 45-ös hangolás, mert alatta elszabadul a kitérés, és egy 300mm-es hangszórónál nem biztos, hogy a 40Hz alatti hangok kihagyhatók a számításból.
Meg ugye ott van még a szoba és a környezet hatása mélytartományra, ebből a szempontból is rossz hatású a magasabb hangolási freki, hacsak nem egy 50m^2 fölötti helyiségben használja (tényleg scorpio, ezt érdemes volna tudni, hova kerül majd a hangsugárzó).

Mert ahogy korábban mindig leírtam, csak a programok számításaira alapozva, gondolkodás nélkül, nem lehet doboztérfogatot és hangolást ajánlani egy hangszóróhoz sem.

Ui: magasabb hangolásnál kevés a 80mm-es csőátmérő, kellene inkább a 100, alacsonyabb frekvenciára hangolva jöhetne szóba a 80mm, de csak akkor, ha esetleg nem fér bele a dobozba a hosszabb 100-as cső.
(#) goldscorpio07 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Ez nem az.
(#) goldscorpio07 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Köszi shala az infót,nekiültünk egy cimbimmel ő jobban vágja a programot mint én,és holnap nekilátok átalakítom úgy a dobozt amit a progi javasolt.Szerintem megcsinálom szépen neki a dobozt (kétutasra gondoltam) és gyorsan meg is fogok tőle válni,akkor maradnak a vidik
Shala,tudom hogy nem szereted ezt a kérdést,de most hirtelenből milyen magasat ajánlanál hozzá ami nem az eget verő árkategeróiába lóg bele?
Valamint a keresztezési freki...elég érdekes ez a görbe...
(#) ptesza válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Lehet ,hogy kézzel rajzolták...

Ha úgyis eladod akkor valami jópofa tölcséres piezót rakj mellé , azt olcsón megúszod , meg eléggé mélyre is lehet engedni.

Minden piezó tölcséres, úgy 3k fölött lehet valamit kezdeni velük. Az annyira nem mély.

Magasnak pl. HT 101-103 tölcsér, mással nem valószínű hogy meg lehetne úszni.

Átalakítás terén egy reflexcsővel kell bővíteni a rendszert, kérdés, hogy milyen hosszú fér el a dobozban.
A program javaslatait nem érdemes követni, legfeljebb a reflexcső hosszával kapcsolatban (bár ott is csak fenntartásokkal) mert nem képes kitalálni, hogy melyik hangszórónak milyen doboz+hangolás a jó.
(#) skero hozzászólása Júl 14, 2010 /

Üdvözlök mindenkit! Tanácsot szeretnék kérni. Egyik kollégám szerzett két SONY 20cm -es hangszórót (kép mellékelve). Az autójában szeretne egy mélyládát belőlük úgy ,hogy a két 8 Ohm -os hangszóró párhuzamosan 4 Ohm -osként használna. Bár tudom ,hogy ezek szobai hangsugárzók ,de abban kérnék segítséget ,hogy a leírt feltételeknek megfelelve milyen doboz lenne a lehető legjobb. Egy kb 20W-os erősítővel lenne használva és aktív hangváltóval. A válaszokat köszönöm előre is.

Sony_20cm.jpg

(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Ilyenkor szoktam megkérdezni, hogy hány literes a legközelebbi kuka. :yes: Cserélje el valakivel valamire szerintem, mert nem egy jó választás, főleg erre a 20W-ra.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Vagy vigye vissza oda , ahonnét vette és kenje a fejükre...

Végülis az is működőképes, ha nem túl rég történt a vásárlás (+-néhány hét), és ha egy fokkal illedelmesebben szólal meg, mint te, szerintem gond nélkül kaphat helyette másik hangszórót, ami érzékenyebb. Persze az valamivel többe is kerül, szóval meg kell toldani a 2400,-at a hiányzó összeggel. Mellesleg csak zárójelben jegyzem meg, az eladó nem felelős azért, ha az ügyfél rosszul választ. Szabad országban élünk, mindenki azt vesz, ami akar, ha nem így lenne, nem volna SAL, MNC, HiVi, Dibeisi, és Isten tudja még milyen kínai hangszóró a polcokon. (lehet, hogy kevesebb problémamegoldásra lenne szükség a fórumokon).

Ui: Azért a Sonyk nagy átlagban alkalmasak arra, amire szánták őket, szintén az átlagot nézve, jobbak valamivel a kínai hszeknél, úgy körülbelül ez is jó arra, amire kitalálták, nem is ezzel van a baj, csak az eredeti felhasználási cél nem a 20W-os erősítő aluláteresztő szűrővel.
(#) skero válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Hát boltba nem viheti mert 3000ft ért vette kéz alul a kettőt. Tőlem azt várja ,hogy csináljak neki valami olcsó erősítőt és találjunk ki valami dobozt. Kap egy TDA 2005 -öt hídban aluláteresztővel aztán szól neki ,ahogy szól ő baja. Csak azért írtam ide ,hogy mégis milyen doboz lenne a legjobb autóban?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Aham, legalább az ára nem volt rossz. Majd utánanézek dobozügyileg, de ha cserélni akarna azt is el tudom intézni valószínűleg, ha működőképesek, és nincs külsérelmi nyom a hangszórókon.
(#) skero válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Nemtudom cserélni akar -e. Szerintem neki az a lényeg ,hogy valami buhogjon mint az olajkályha. A hangszórók újszerűek és az előző gazdája azt mondja ,hogy nem voltak használva egyszer sem. Aki a sony-kat eladta az összevásárol mindent amikor meg nincs pénze olcsóbban eladja van egy csomó hangszórója. Nekem kínált két utánépített rutsche ládát hangszóró nélkül 5000/ db ,hangszórókkal 15000 / db 38 cm-es sugárzókkal de nem egyforma tipusú hangszórókkal. A ládák esztétikusak jó vastag anyagból .egyikre lehet ,hogy benevezek. Amúgy köszönöm a segítséget és ha van valami tanácsod ládaméretről azt szivesen fogadom.
(#) csabee95 hozzászólása Júl 15, 2010 /

Sziasztok, egy baromi egyszerű kérdésem van, ha már elöttem megkérdezték akkor bocsánat. Ha egy aktív mélysugárzót akarok építeni, akkor ahoz kell más mint egy subwoofer alul áteresztő szűrő, egy nagyobb kapacításu erősítő, egy hangszóró és egy hangláda?
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Aha, hát érzékenységben kevés, 81dB@1W, ezért nem jó a 20W, de mélyben egész "jó", első ránézésre szerintem 20 liter, 40Hz-re hangolva.
(#) skero válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Köszönöm a választ. A 20litert Te zárt dobozra érted /sugárzókként? Lehet ,hogy ráveszem a srácot ,hogy építsünk 50W -os erősítőt ,kis anyagi töblettel. Attól többet viszont nem nagyon nézek ki ezekből a SONY -k ból.
(#) shalafi.66 válasza skero hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Ha 40Hz-re hangolod egy reflexcsővel, akkor már nem lesz zárt. Minél több, annál jobb, mindenféle szempontból. Ugyanis a 20W-os erősítő torzításba vezérelve hamarabb teszi tönkre, mint az 50W-os ésszel használva.
Következő: »»   290 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem