Fórum témák
» Több friss téma |
Tény, hogy olcsóbb, de rossz csomagot hozott a postás.. visszacserélni elég nagy macera (nem én rontottam el, a feladó csomagolt rosszat) és hétvégén át kéne adnom ismerősnek, mert mennek hozzájuk szerelni. De így már tudom, nem fog szidni a szerelő
Maximum az elfoglalt hely miatt szidhat .A funkcióját így is betölti .Én is ezt raktam fel (épp ez volt kéznél),és már párszor leoldott (okkal).
Ki kell keresni a belül lévő teszt ellenállást, melyik fázison van a vége arra a fázis csatlakozóra kell kötni a fázist. Az ellenállás másik fele a teszt gombbal sorban valószínű a nulla csatlakozón van.
Hello!
MÜ III, 23-as átmérőjű csőbe mennyi drót fér el? Szerintetek nehéz lesz behúzni az alábbi vezetékeket ebbe a csőbe (van benne 4db 90°-os hajlítás, de doboz van utána. 80-as doboz elég lesz, ha oldalról két cső megy be, illetve két cső megy ki a dobozból?) - 3x4mm2 (sütő, 20A) - 3x2,5mm2 (melléképület, 16A) - 3x2,5mm2 (udvari dugalj, 10A) - 3x2,5mm2 (konyha dugalj, 10A) - 3x1,5mm2 (udvari világítás, 4A) - 3x1,5mm2 (udvari világítás kapcsoló, alternatív, 4A) - 4x1,5mm2 (szivattyú kapcsoló, 4A) Köszönöm!
Hali!
Nem lesz egyszerű, ha egyáltalán beleférnek.Használj sikosítót.A 80 as doboz, ha ez mind meglesz kötve benne, akkor lehet, hogy kicsi lesz.
Én inkább két csövet használnék párhuzamosan és nagyobb (vagy két) dobozt. Nagyon kellemetlen dolog, amikor utólag jön rá az ember, hogy mégsem fér el a csőben vagy a dobozban...
Hali!
Akkor elméletileg belefér? 2 átmeneti doboz van, ami a behúzást megkönnyíti, 2 dobozba meg kötés van, de az csak kapcsolóknak. Szerinted így elférhet? Vagy két csőre osszam szét? Olyat lehet csinálni, amit a képen mellékeltem? (kötelező minden áron kötést csinálni?) (amatőr vagyok villanyszerelésben) Köszi
Nem kötelező kötést csinálni, viszont annyi plusz vezetéket hagyj benn a dobozban, ami egy kötéshez kellene. Nincs kéznél ilyen cső és kábelek, hogy kipróbáld, mi fér el benne kényelmesen? Ha nincs, akkor én inkább a két csövet választanám. Melyik vezetékeken lenne kötés, hány kötés lenne a dobozban?
Szia!
Keresni kell egy "regisztrált" szerelőt. Ugyanis az áramszolgáltató jó pénzért oszt "belső" bizonyítványt ők külön hatóság az állami vizsga mit sem ér, nekik az nem üzlet. A helyi áramszolgáltatónál kell érdeklődnöd "azok" adnak egy listát, melyből választhatsz szerelőt. :violent:
Mit értesz tetőtartó alatt? Villanyárboc, menetes / "S" / "C" kampó ?
Ha árboccső és átmegy benne a vezeték, akkor csak a regisztráltak, ha nem megy át rajta, vagy az említett egyéb módozatok vannak, akkor én nem problémázom rajta, hisz nem lesz megbontva az elektromos hálózat, s ezzel a plombák, sem. Ha utána reklamálnának, azt kell mondani, hogy az egyik hétvégi viharnál leszakadt, és egy villanyszerelő megcsinálta. Ha egyáltalán észreveszik.
Sziasztok! Le szeretném cserélni az előszoba világítását 5 db, egymástól fél méter távolságra lévő pici halogén lámpára. A falból "kijön" a fázis és a nulla, tehát vésni, drótot behúzni nem kell. Kérdésem az lenne, hogy az ábrán látható módszerrel (5 db csokival) meg lehet-e valósítani (sodrott vezeték, ónozott végű). Még a topic elején olvastam, hogy a csokit nem szabad használni kötőelemként, vagy csak abban az esetben nem lehetett? Ha itt lehet, akkor ott miért nem? Ez még nem világos nekem! 6A, 250V-os bakelit csokim van itthon. Válaszokat előre is köszi! Jani
Szia!
Teljesen jó a rajzod. Ha a sorkapcsot nem lehetne használni kötőelemként, akkor nem lehetne kapni, és nem is használnák, sőt nem is létezne.
Köszi!
Amúgy a legelső oldalon ez van: Idézet: „Kötésre csokin kívül minden jó.” Csak ezért nem voltam benne biztos.
Hello!
"(sodrott vezeték, ónozott végű)" Nos, ami nem szép ebben, az ónozott vezeték a csokiban. Mert ezt sokan alkalmazzák, csak éppen az idők folyamán kilazul, mert az ón összelapul.. Egyébként meg csoki válogatja. Mert aki olyant gyárt, ahol a csavar el akarja vágni a vezetéket, és szívem szerint feljelenteném, szándékos tűzveszély okozásért. A múltkor villamos elosztóba (kis automaták mellé) kerestem nulla és földelő sín összekötő elemet, és ott is ilyent találtam. Volt néhány szavam az eladókhoz, de a gyártókhoz kellett volna címeznem.. üdv! proli007
Szia!
Igen, az ónozott folyik! Rosszabb, mint az alumínium. Olyan csoki kell, amelyikben vagy nyomólemez van, vagy tompa végű a csavar, és önszorító a menet. Szerencsére a ker. forgalomban lévők azért megállják a helyüket. És persze alumíniumot ne csokizzunk, ha lehet.
Vágd le az ónozott véget, blankold meg, húzz rá érvéghüvelyt, préseld rá és használj lemezes sorkapcsot (csoki).
-szerintem-
Okés, köszi az infókat! Nyomólemezes van otthon, érvéghüvelyeket meg majd szerzek.
Vásároltam egy hosszabbítót ( képet sajna nem tudok, de érdemes lenne)
Csomagolás szerint : max 2500 W (12 A) dugalj felirata : max 2300 W 230 V A kábel felirata : 3 G 1 mm2 Szerintetek ? ~1000-1200 W terheléssel pár óra múlva kellemesen langyos volt
- Ha kínai, nincs meg a keresztmetszet. Soha!
- Ha 1 -es, az max 10A, de ilyen hosszon a feszültségesés miatt lehet gond. - Ha a dugónál langyos, akkor hajtsd meg a konnektorban a szorítót ha a kábel, akkor .... -szerintem-
Sziasztok!
Lassan befejezném műhelyem villanyszerelését, de problémák merültek fel. Feszültség van a védőföld érintkezőn a konnektorban, holott be sincs kötve még a dobozban. Fáziscerka világít, hozzányúlni még nem mertem A képek mindent elmondanak. Még annyit, hogy régi vegyes erezésű kábeleket használtam fel (4-eres, 3-eres) csak a 4-esből kicsíptem 1-et a végein. Segítsetek!
Terheld meg egy izzóval és úgy mérj feszültséget.
Ezzel a 100W-os próbaizzómmal a fázis-nullára lépve a fázis-védő között ugyanaz a feszültség. Viszont utóbbiak közé lépve leesik 60-70mV-ra.
Akkor nincs ott semmi probléma. Csak kapacitív feszültség jelenik meg a levegőben lógó védővezetéken, amit a nagy bemenő ellenállású műszer kijelez.
Hüh reméltem, hogy ilyesmi van. Köszi az eligazítást!
Különben bekötöttem a földet is később aztán csináltam még mérést; érdekes lett: Fázis és védő közt komplett hál. fesz megjelent majd bekötöttem az izzót közéjük... A kép tanulsága szerint ez milyen minőségű földelésre utal? (Bocsi terhelés alatti feszt elfelejtettem nézni)
Ezért írtam már itt régebben is, azonnal dobd el a fázis ceruzát. Soha sem fogadta el a szabvány hivatalos vizsgáló műszernek. Ott is világít, ahol nem kell, meg ott sem világít teljes fénnyel, ahol fázis van, és jól földelő cipőben vizsgálódsz. Kész életveszély az a berendezés. egy dologra nagyon jó: lehet vele jól jelölni a falra, hova kell felfúrni a lámpát. :eek2:
Ha nem is hivatalos ,de azért hasznos.Annyira biztosan jó mint a digitális kéziműszer feszültségmérése terheletlen kábelen -bár lehet ez sem szabványos- .Gondolom te sem csak lámpát felrakni, meg csavarhúzónak használod
|
Bejelentkezés
Hirdetés |