Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Árnyékolással kapcsolatban lenne egy újabb kérdésem. Ha van két különböző jelem és egy föl, akkor elég egy kéteres árnyékolt vezeték és az árnyékolást lehet használni földként, vagy pedig kell egy három eres vezeték, két ér a jelnek egy a földnek és a földet pedig egy ponton összekötni az árnyékolással? Köszi előre is!
Bocs de nem tudom milyen az az általános célú komdi.
Nem tudnál küldeni egy linket vagy valamit egy olyanról pl valami webshopból?
Akkor valószínű a hiba oka csak látszólagos . Mérj rá műszerrel, vagy szkóppal a kimenetre (3). Ha négyszögjeleket látsz, akkor valószínű a frekvenciád lesz túl nagy, méghozzá annyira, hogy szemmel folytonosnak látszik a LED ( vagy fogyasztó ) fénye. Ha nem látsz négyszöget az sem jó ..
Dávid
Légy szíves, használd a "Válasz" gombot, hogy tudjuk, kinek írsz!
A Bipoláris kondenzátorok váltóáramú áramkörökbe valók. Az Elektrolit kondenzátorok egyenáramú áramkörökben üzemelnek, ezeknek a pozitív és negatív oldaluk meg van különböztetve, erre figyelni kell a felhasználáskor. Ezeknek van feszültségtűrésük is, amit nem szabad átlépni, különben felrobban(hat)nak! Ezek azok, amelyeknél a kapcsolási rajzban feszültséget is megadnak. A Fólia kondenzátorok és a Kerámia kondenzátorok feszültségtűrése lényegesen nagyobb, ezeket neveztem "általános célú"-aknak. A megadott értéket átlépni itt sem szabad, de a gyakorlatban ezeknél a feszültségtűrés olyan magas, hogy nem okoz gondot. Speciális "fajta" a Tantál kondenzátor, mert a kapacitása viszonylag nagy, és polarizált, a feszültségtűrése az elektrolit kondenzátorhoz hasonlóan viszonylag kicsi, ám kinézetében mégis inkább a kerámia kondenzátorra hasonlít.
Hali!
Az lenne a kérdésem, hogy mivel lehet leárnyékolni egy FM adót? Pl műanyag dobozzal lehet? Minimum milyen vastagnak kell lennie? Stb. És erre azért van szükség, hogy a külső elektromágneses hullámok ne állítsák el a frekvenciát?
A csatolt rajzon a kék nyíllal jelölt alkatrészek határozzák meg a mikrofon érzékenységét, a piros nyíllal jelölt kondi, és a tekercs pedig a frekvenciát igaz?
Legjobb tudomasom szerint arnyekolashoz epp olyan anyagokat hasznalnak, amik fogekonyak az adott elektromagneses sugarzasra. ( ld. usb kabel arnyekolo foliaja ).
Az, hogy a frekvenciaval mit csinal, nem tudom, viszont az egyenes vezetek reszek antennakent mukodnek, igy a kornyezetbol felvett zajokat bejuttatjak az aramkorodbe. Ezen zajok kiszuresere szoktak arnyekolni - ha jol ertem a problemad.
Külső elektromágneses hullámok nem állítják el az adót, de az adó által keltett rezgések az antennán kívül más úton kijutva zavarokat okozhatnak. Viszont a rezgőkörben használt kis kapacitások, és a szórt kapacitások összemérhetők, ezért a környezettől függő változó szórt kapacitások erősen befolyásolják az adó frekvenciáját. Ezért kell árnyékolni, zárt fém búrával. A vastagsága elektromos szempontból nem lényeges, csak a stabil mechanikai kivitel a követelmény. A rezgőköri tekercs szintén frekvencia meghatározó elem, ezért ennek a mechanikai kivitele is kritikus.
De a kérdésedet miért nem a megfelelő topikban tetted fel, tudod is melyik, hiszen ott is jelen vagy.
Szia!
Ha a tápfeszültség marad, akkor sorba kötött led esetén csökken az ellenállás, hiszen az áram marad, viszont az a feszültség csökken amit az ellenállásnak kell "ejtegtni". Amúgy ha megnézed a rajzot, vannak értékek is. És egy picit szerintem olvasgasd Ohm bátyó törvényét, egyből rájössz, mit miért
Köszönöm a válaszaitokat!
Bocsi a rossz topic miatt, mindig elfelejtkezem róla... Lenne még pár kérdésem ezzel kapcsolatban, átmentem a megfelelő topicba. Bővebben: Link
Sziasztok! szétszedtem 1 zanussi mosógépet,két irányba forog és szabályozható a fordulat is.a gyári szerelvényekre vigyáztam és megnéztem a nyák -ot is.sajnos sok felesleges dolog van bene. csak a motor kell az egészből ,ford.számot vezérelném és kétirányba forgatnám. kérdésem a következő:mit lehetne újrahasznosítani a nyák ból? KEZDŐ VAGYOK, még nem csináltam ilyet!
Szia!
Valószínű jobban jársz, ha csak a motort használod, esetleg a panelről a triackot, használhatod fel. Van itt egy kapcsolás a szabályozáshoz, a forgásirányt, egy két morse-s kapcsolóval meg tudod oldani, linkelt kapcsolás L és N pontja közé kell egy soros rc tag, 100n 1KV-os kondi, és 47 Ohm 2W ellenállásból. A kapcsoló bekötését holnap lerajzolom. A motor csatlakozót tedd el, ha minden igaz 6 vezeték és a védőföld van rajta. És vigyázz, nagyon tud ám rázni!
Sziasztok! Ha 2db 12V-os 55Ah-s akksit sorosan kotok akkor 24V 55Ah-s akksim lesz.
De ha párhuzamosan kotom be akkor mi lesz? 12V 110Ah??
Sziasztok
1 ideje nézegetem az oldalt. De most jutottam el addig a pontig hogy el menyek és vásároljak dolgokat. Na de az lenne a kérdésem hogy az első bevásárlásnál mire kell oda figyelni, vigyázni, és mit érdemes venni, mire lehet a legnagyobb szükségem?
Első körben vennék egy "dugdosós panel"-t és néhány ellenállást, kondenzátort, esetleg 1-2 alap IC-t, ledeket. Aztán nekiállnék villogót építeni. Itt a HE-n jópár kapcsolást találsz.
oké
És milyen alap IC-ket vennél?
oké köszike
1 kapcsolást néztem ki magamnak de vannak dolgok amiket nem nagyon értek
1. kérdésem: 2N3053-as tranzisztornál az egyik lábánál van 1 vastagabb vonal meg az alsó ledsor alatt is van és az 1mikroF-es klond alatt is azokaz a kis vonalakat össze kell kötni nem? 2. kérdésem: A felső ledsor előtti ellenállást azt nekem kell kiszámolni nem, és ugyanígy az alsóét is igaz? 3.kérdésem:A 6V-os tép - vezetékét hova kell kötni? Lehet hogy a számotokra hülyének látszom de most barátkozok az elektronikával meg minden és nagyon érdekel a dolog és ezt a kapcsolást szeretném megcsinálni. Úgyhogy létszíves segítsetek már ebben a kapcsolásban
Hali!
Idézet: Elég sok kapcsolás van a világon... „Úgyhogy létszíves segítsetek már ebben a kapcsolásba”
sziasztok
a minap kaptam egy csomagot az egyik haveromtól,hogy neki nem kell,rakjam össze én.De viszont én még soha nem csináltam graetz hidas megoldást.rakok fel róluk képet is. Ha segítenétek abban hogy hogyan kell összekötni azt megköszönném.trafógraetz,elkok, illetve van még egy kérdésem,a mute felett levő 3 lyuk az kimenet?vagy az mi? köszierősítő
még gyakorolni,de már úgyahogy sikerlüt
http://bsselektronika.hu/index.php?id=233&searchtext=led&c1=1
Bocsi a link lemaradt
igen arra gondoltam.akkor az kimenetek egyik fele
a másik pedig az out r és l ? a többi is tudnál segíteni?
igen kit,de nincs hozzá semmim. a táp
elég lessz úgy ha csinálok graetz hidat majd pufferelem vagy kell még valamit betennem
1.: Igen, azokat össze kell kötni, az a test.
2.: Oda van írva mindkét sor elé, hogy 10x100, tehát mindegyik 100 ohm-os. 3.: A pluszt oda, ahova írva van, hogy "+6V", a mínuszt meg a testre(vastag vonalak). |
Bejelentkezés
Hirdetés |