Fórum témák
» Több friss téma |
Próbáld meg azt, hogy egy változót 0-tól 255-ig íratsz ki, úgy hogy kiírja a számot és mellé az ASCII megfelelőjét is, így amikor megjelenik a ° jel, mellette lesz az ASCII kódja is. De egyébként a °C az két kódból épül fel nem? A fokból és a C betűből.
Fekete téglalapokat se látsz? A kontraszt be van kötve?
nincsenek fekete téglalapok se, semmit se változik a kijelző
nem tudom, hogy melyik a kontraszt az elküldött képen
Most nézem, a kontrasztot is szoftveresen kell beállítani. Nézd át az adatlapot alul, ott vannak a parancsok.
már megnéztem, de nem lettem sokkal okosabb
ezekkel kellene először beállítani a kontrasztot? szerinted inkább elemről(4x1,5V + 7805-ös fesz. szabályzó IC) vagy tápegységről próbáljam?
Próbáld meg elemről is. Engem szivatott már meg ilyen ügyben a tápegység. Közbe megnézem milyen a parancsokkal tudnád feléleszteni.
No meg is van. Az adatlapban ott van alul az inicializálás. Ezek a kódok kellenek ahhoz hogy tudjál utána karaktereket bevinni.
Ha rákapcsoltad a tápot, ezeket "vidd" be, de az RS lábat testen kell ahgyni, mert ezek még parancsok. De ha ez működik majd úgyis látod, hogy elkezd villogni a kurzor. Apropó. Ha kapcsolókkal csinálod, vigyázni kell, mert valószínűleg "pergés" lesz ha lenyomod a gombot, gondolom erről is olvastál az LCD-s cikkben. Ha nem, akkor itt az ideje
A "Válasz"-ra kattints ha valakinek írsz! (Kép mellékelve)
Elemről is próbáltad?
Még mindig a kapcsolókkal csinálod? Ha igen, csináltál az Enable gombhoz pergésmentesítőt? A parancsok bevitele közben az RS és az R/W láb végig testen volt?
kapcsolókkal csinálom; csináltam pergésmentesítőt; igen,a testen volt
A DB0..DB7 lábakon ott van a 4,7k ohmos ellenállás?
Amikor 0-át kell kapni a lábnak akkor testen kell lennie!
Sziasztok
Van egy 1x16 karakteres kijelzőm a problémám az, hogy csak az első nyolc karakterbe tudok írni. Valaki tudna segíteni.
Kéne a kijelző típusa... Inicializálni kéne. De most megyek, majd este leszek, addig próbáld ki a '00000001' parancsot.
szerintem az az 1*16 sw szempontból 2*8, id tele a teljes memóriáját, mikor jelenik meg
Mást nem tudok mondani. Azért mégegyszer nézd át a kontaktokat.
Hali
A Te esetedben nem tudjuk a pontos szervezest az adatlap nelkul. Lehet hogy a gyarto ket sorosra csinalta meg. Tehat az elso 8 karakter az elso sor, a masodik 8 a masodik sor cimen talhato. A LCD driver RAM altalaban nem folyamatosan van szervezve. Az elso sor cime a DDRAM-ban 0x00 cimen talalhato, mig a masodik sor a 0x40 cimen. Tehat az elso sor irasahoz kell kuldeni egy 0x80 erteket a Command regiszterbe, majd a masodik sorhoz 0xC0 parancsot. Ezzel fogod megcimezni a kovetkezo karakterek helyet. Remelem ertheto voltam. Meg kellene probalni ezt esetleg. Udv Vili
Minden jól van kötve.
Találtam egy olyan kijelzőt, amilyen a cikkben van. Ezzel már odáig eljutottam, hogy az első sor téglalapjait látni amikor ráadom a tápot, de más kódra még nem reagál.
Szerintem a kapcsolókat rosszul kötötted be, vagy valamit elkötöttél, mert a parancsra reagálnia kéne.
Ez utóbbi kijelzőnek mi a tipusa? Jó lenne egy adatlap.
A kijelző tipusa bolymin bc1601, a vezérlő tipusa ks0066, állítólag kompatibilis a hd44780-al.
Hali
Probald meg amit irtam. Irjal a 0x40 cimtol kezdodoen valamit a LCD-re. szerintem segiteni fog. Udv Vili
Ahogy nézem, sima HD44780-as kijelző. Szóval ha egy '00000001'-et elküldesz neki parancs módban, akkor villognia kéne a kurzornak, illetve azokat a parancsokat küld el amik a cikkben is vannak. Ha nem jó, akkor vagy elkötöttél valamit (valahol kontakthiba, esetleg a kijelzőn), vagy a kijelző rossz (bár azt nemhinném)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |