Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   22 / 81
(#) Doncso válasza puli122 hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Nekem se volt más célom, csak a tisztán látás.
(#) mrrack válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Mint írtam, nem professzionális célra kell, hanem hobby, javítgatás, építés. (Nálunk a cégnél pl. minden javító állomáson Metcal forrasztókat használnak. napi 24óra/heti 7 nap. Na azok tényleg profi cuccok.)
A Wellerről azt tudom, hogy amikor még tizenéves voltam, az volt a forrasztók rolls roysa. Ha valaki ismert olyat, akinek volt, már az is menő dolognak számított Gondolom ma is megállja a helyét.
Viszont pl a Vaterán már amiről kérdeztem az SMA 051-es 14000 körűl lehet venni. Tényleg érdemes kiszámolni, hogy mi az olcsóbb, mennyi a hegy, azt mennyire zabálja, stb.
(#) Doncso válasza mrrack hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Hát nézd, mint mondottam, én csak a tapasztalataimra hagyatkozhatom, a solomont kb egy évig használtam, kétszer kellett hegyet cserélni benne, míg a wellert két éve kaptam, használt heggyel, és még nem kellett hozzá vennem egyenlőre. Nem fényezni akarom, meg rábeszélni akárkit is, ez pusztán jószándékú tapasztalat megosztás semmi több. Nem véletlen ennyi a solomon és annyi a weller, de hosszútávon behozza az az árát ez 100%, mindamellett nem elhanyagolható tény a használhatóság és a kényelem sem. Mégsem egy kalapácsról van szó, hanem a hobbista / műszerész alapvető eszközéről.
Apropó ár : weller és egy jó páka weller Érdemes kiszámolni mennyiből jön ki egy solomon állomás, és érdemes e.
(#) SzervízMacska válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Üdv! Az általad linkelt hegy a lehető leggagyibb utángyártott márka, két ruppót sem ér. Ráadásul nem TCP, hanem LR21-hez való. A W61-es páka nagyon jó alternatíva lehet egy kijáró szervizesnek, és az ára is remek. Otthonra mégis inkább a TCP 24V-os verziója a célszerűbb megoldás, már csak a bőségesebb hegy-választék miatt is.
(#) puli122 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
És azért is, mert a 230V-os W61-es verzión kezelhetetlenül vastag a kábel, plusz a 24V-hoz képest sokkal lassabban fűt föl.
És ahogy írtam is: hegyet pl innen: C+F
(#) Doncso válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
A pákát benéztem, sorry, azt hittem a 24V-os jó öreg kattogós. Na én azt favorizálom. Olyan egyformák ezek na.
(#) SzervízMacska válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Tök jó az a páka - a maga felhasználási területén. Kicsit valóban kényelmetlenebb vele a munka, és nem csak a merevebb hálózati kábel miatt. Hosszabb a szára, ezért remegősebb kezű pákászoknak kevésbé ajánlott. De a hegyet azt nagyon benézted...
(#) Doncso válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Nem tudom, én a kattogós wellerre gondoltam, annak cseppet sem merev a kábele, teljesen jól lehet vele forrasztani bármit, persze aki ügyes, még egy pisztolypákával is tud smd-t forrasztani, ilyenformán, nem a páka teszi a műszerészt, de őszintén szólva, mindenki azzal forraszt amivel akar, meg tud, én csak jószándékúan leírtam mivel mik a tapasztalatok, aztán ki fogadja, ki meg nem. A 230-as pákát valahogy nem csípem, nem tudom megfogalmazni miért, de nem szeretem. Apropó pákahegy, nem vagyok biztos abban, hogy az a pákahegy rosszabb minőségű lenne mint egy solomon. Bár az igaz , hogy nem kattogóhoz való.
(#) SzervízMacska válasza Doncso hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sajnos, nekem anno kattogóshoz "sikerült" vennem néhány darabot ebből a remek Plato márkából. A gusztustalan az volt, hogy a boltban - Magév - nem tájékoztattak, hogy nem eredeti hegyeket kapok. Minden elképzelhető baj volt velük. Volt, amelyikkel fel sem fűtött a páka, ám olyan is akadt, amelyik meg sosem kapcsolt ki. Azóta még a C+F-nél is minden hegyen ellenőrzöm a gyári feliratot - bár náluk sosem volt gondom.
(#) atya hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok!

SMD alkatreszek forrasztasahoz valo fluxot szeretnek venni. A HQvideonal talaltam egy csomot, de nem tudom melyik lenne a legjobb. Akinek van vele tapasztalata, az tudna nekem tippet adni?

Hogy ne kelljen keresgelni a kinalatot:
HQvid
Es ilyesmi eredmenyt szeretnek:
U tube
(#) joetaylor válasza atya hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Bármilyen folyékony/gél flux jó csak az a lényeg, hogy legyen. Illetve vegyél még izopropil alkoholt a tisztításhoz.
illetve ólom tartalmú forrasztással csináld akkor nem lesz sok gondod vele és forrasztás megkezdése előtt legyen meg a kézi forrasztás fő aranyszabálya!
(#) atya válasza joetaylor hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Idézet:
„kézi forrasztás fő aranyszabálya”


Megpedig?
(#) bbatka válasza atya hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Ne idd meg az alkoholt.
(#) joetaylor válasza atya hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Csak tökéletesen felónozott és tiszta heggyel forrasztunk.
Oxidos heggyel nagy dolgokat még lehet szépen forrasztani de felület szereltet már nem.
(#) PetAd hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok
Beraktam a sütőbe egy DDR1-es memóriát mert mindig újraindul a gép ha bent van. De véletlenül lejött az egyik memória meg pár apró smd cucc. Most visszatenném a sütőbe miután helyreraktam őket és tennék alá folyasztószert, de nem tudom, hogy ami itthon van az jó-e hozzá, vagy olyan színtelen flux kell hozzá? Nekem ilyen barna színű folyasztószerem van, de nem gyanta, mert nincs olyan szaga mikor forrasztom. Az csak hab a tortán hogy a 3 leesett smd kondi közül 2 már lelépett, szóval azokat is illene pótolni, de nincs ráírva semmi.
(#) bbatka válasza PetAd hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Azon nem gondolkodsz hogy az egész számítógépet berakod a sütőbe?
Szerezz inkább fluxot vagy próbáld meg folyasztószer nélkül.
(#) PetAd válasza bbatka hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Nem hülyeség megsütni a cuccokat ha külső nyom nélkül csak úgy meghalnak, haverom a nem garis videókártyáját sütötte meg és jó lett Talán ennek is valami törött forraszos hibája van és azon tud segíteni a sütés. Fluxot nehezen tudnék szerezni, max. hozok egy keveset a munkahelyemről, de ott meg mindenhol kamerák vannak, nem érné meg egy gramm fluxért kirúgatni magam. Lehet, hogy inkább megpróbálom ezzel a barna cuccal, bár ez lehet, hogy ráég a panelra, de az van ráírva hogy nem korrozív így rajtamaradhat szerintem.
(#) joetaylor válasza PetAd hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Nem kell lopnod, simán kérj a főnöködtől és szerintem adni fog. Egy ecsetvonásnyi flux nem hiányzik sehonnan.
A legjobb megoldás az ha beviszed a munkahelyedre az egészet és megjavítod ott bent.
(#) PetAd válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Bevinni még be tudnám de kihozni nem, detektoros kapuk, aztán magyarázhatom, hogy nem bentről van. Inkább teszek rá a saját cuccomból, csak nem teszi tönkre. Kíváncsi leszek a végeredményre, majd jól átnézem utána a lábakat nehogy zárlatos legyen valami.
(#) Doncso válasza PetAd hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Nem hiszem el, a mikróba? Na ilyet se hallottam még, mindig tanul valamit az ember. Érdekes.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Szerintem nem mikróba tette. Sima sütőbe.
(#) PetAd válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Persze, mikróba nem raknám nem lenne jó vége. Sikerült felszednem 2 PAD-et az egyik memória IC alatt szóval ebből kuka lesz, de azért visszaforrasztom rá a dolgokat kíváncsi vagyok mennyire jól lehet forrasztani sütőben. Viszont most veszek hegyes hegyet a pákához, mert rájöttem, hogy nem is annyira nehéz SMD-t forrasztani.
(#) joetaylor válasza PetAd hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Attól, hogy feljött a pad az még nem kuka egy régi ddr1-es memória esetében még könnyen javítható. a gond az volt, hogy beraktad a sütőbe. Az ilyen öreg paneleket forrasztás előtt kivétel nélkül vízteleníteni kell. Mondjuk 90 fokon 12 óra a sütőben pont megfelelő erre. Máskor meg nézd meg, hogy melyik a felső és az alsó része a memóriának, mert vagy más olvadáspontú ónt használtak vagy csak simán ragasztva rögzítették az alkatrészeket. Bár ha nem mozgatod akkor nem kellene leesnie az alkatrészeknek, főleg nem a kondenzátoroknak.
(#) Dudus válasza PetAd hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Érdekes ez a hegy kérdés. Sokan sokfélében hisznek, és mindenki kialakítja a számára megfelelő technikát. Nekem SMD-hez egyetlen dolog nem vált be, a hegyes, vékony hegyek. Én a sok folyasztószer és nagyobb felületű hegy párosában hiszek.

Nézd meg, pl. ezt a videót!
(#) PetAd válasza joetaylor hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Eléggé valószínű hogy kuka lesz, mivel az egyik címző láb alól jött fel a pad, és nem látom hogy hova van kötve így meg se tudom javítani. Sajnos korán kivettem, mert nem hittem, hogy megolvadt annyira az ón és eltoltam az alkatrészeket. Nálunk a gyárban is volt oktatás arról, hogy a levegőnek kitett alkatrészeket melegíteni kell egy idő után meg külön kamrában tartani, erről el is feledkeztem. Az nem gond, hogy gázos sütőnk van és a gáz égése során vízgőz is keletkezik?
Dudus: Igazad lehet, a vékony hegyet nagyon meg kell dönteni ha rendesen akarok forrasztani vele. Szerinted az itt lévő Solomon hegyek közül melyik lehet a leghasználhatóbb? Nálunk a melóban olyan hegyet használnak amik vége olyan mint egy vékony drót és kb 45 fokban van kifordítva oldalra. Bár ic-ket szerintem nem forrasztanak vele, arra ott a hőlég.
(#) Dudus válasza PetAd hozzászólására (») Aug 5, 2010 /
 
Az SR-628 jónak tűnik, de nem ismerem a Solomon állomást és a hozzá való pákákat.
(#) mrrack hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Ismét 2 kérdés:
-Mekkora az ideális pillanatforrasztó-hegy? Én 1,5mm Cu vezetékből gyártottam mindig, csak a hossz ami nem egyértelmű. Hol nehezen melegszik fel, hol elég állandóan.

-Nagytó: a szemem nem az igazi. SMD IC-khez a mikroszkóp lenne az ideális, de az csillagászati értékű. Szóval mi a tapasztalat a nagyítós lámpákkal forrasztás terén, (Dioptria) Melóhelyen használok, de csak vizualizáláshoz, az AOI gép után.

(természetesen a pill.forrasztó és a nagyítós lámpa nem egy helyre kellene
(#) mps válasza mrrack hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
40mm, legalább is a régi szlovák pákára ez van írva.
(#) joetaylor válasza mrrack hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Egy jó asztali nagyító /"kocka" Luxo/ is nagyon drága, olyan 800 euró az ára. Használtan kell venni vagy "lopni". Én legutóbb 200 ért vettem egy jó állapotban lévőt. Az olcsó 13-16 centis lencsék nem jöttek be nekem, bár otthonra jó az is. Illetve lehet kapni ilyen kínai USB-s mikroszkópokat pár euróért, azok nagyon jók a forrasztást ellenőrizni.
(#) mex válasza mrrack hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
A cseh pákához 1.5mm^2 huzalból összesen 11cm hosszú darabot használok, és ebből a hosszból van a két szem is meghajlítva. Így nem égeti el az ónt, és elég tartós.
Következő: »»   22 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem