Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 97
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Attól függ, hogy milyen típusúak. Sorbakötés nem lehetséges, párhuzamos esetleg. Az egyetlen lehetőség az ellenütem, csak az egyenirányított trafóknál ez a lehetőség is kilőve.
Indukciós hevítőnek sokféle primert lehet használni. Én néztem spirális tekercselésűvel is. Tuninghoz told fel a feszültséget 40V-ig.
Vezeték nélküli energiatovábbításhoz inkább mikrohullámokkal érdemes szórakozni.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 14, 2010 /

Remek, amint lesz időm megépítem.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Hát "sajnos" mindegyik monitroból való és egyenirányított...

Eddig csak 24 voltról próbáltam meg működtetni, így is volt vagy 9-10 centis....

Valamennyire csak számít az idukciós hevítőnél, hogy milyen a primer, mert nekem elpukkant a fet is meg az egyik dióda is.... Amúgy a primert ehhez egy szárító drótjából csináltam meg. Ment is egy ideig (3-4 másodperc) és a csavar is felforrósodott, de az izzásig sajnos nem jutottam el.

Ezzel tényleg lehet javítani a zvs hatásfokát? (ha jól értelmezem, akkor 3-3 plusz menetet kell rakni az primerre még (plusz ellenállást)) Valaki próbálta már?
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Júl 15, 2010 /

Idézet:
„Arra van valamilyen adat, hogy ilyenkor milyen tekercset használjunk? (gondolom minél vastagabb huzalból legyen...”

Azért ez nem egészen így van,a huzalkeresztmetszetet sem lehet az egekbe növelni ugyanis ilyenkor nő a tekercs felvett teljesítménye is(főleg hevítéskor) amire ha nem figyelünk oda meghaladhatja a FET-ek tűréshatárát és ez könnyen a halálukat is okozhatja(elképzelhető hogy nálad is emiatt szálltak el),egyébként meg ha jól emlékszem a ZVS indukciós hevítőknél általában 6-7mm2 körüli huzalból készül a tekercs.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 18, 2010 /

****... tanulmányoztam Hodinka rovarcsapdás kapcsolását, és ha jól vettem észre a PNP típusú tranyóknál az emiterére megy a pozitív pólus.
Szóval fogtam a régi kapcsolásomat, és először fogtam egy 2sb468 típusú vég tranyót, másodszor megcseréltem a polaritást, harmadszor megcseréltem az ellenállásokat.
Egyszer csak elkezdet sípolni a tranya, és egy szép 12-14mm-s ívet kaptam.
Tehát külön köszönet Hodinkának.
Szóval már ismerem az NPN, és a PNP meghajtás rejtélyét.
Most a FET-re fogok koncentrálni.
(#) doomkiller hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok! Lenne 1 olyan kérdésem, hogy bogárcsapdába melyik meghajtás jobb, a ZVS vagy a sima 1 tranzisztoros. Milyen sorkimenőt érdemes használni a simát vagy az egyenirányítottat.
(#) B.I válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia.
A ZVS-el már madarakat is lehetne fogni. Az egyenirányitott trafóknak nagyobb a hatásfoka (legalább is én ugy tudom) ezért nagyobb íved lessz. Ezt szerintem a hely igény és az egyszerüségnek kellene eldönteni.
(#) alfa007 válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Halli.
Az egy tranyós meghajtás is jó hozzá. De ha nem akarod h szegénykék szenvedjenek akkor a ZVS megoldás is jó. Igaz a bogárcsapdánál nem kell 10-20 kV. 5vK bőven elég, ezt úgy érheted el ha növeled a primer, és a visszacsatoló tekercs menetszámát, pl. 24menet a primer és a VCS 15menet. persze ezt is ki kell kísérletezni.
Vagy egyszerűbb megoldást itt találsz.
(#) Hodinka válasza doomkiller hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!
Fölösleges ZVS-t használni,erre a célra bőven megteszi bármilyen sima egytranzisztoros kapcsolás is,amúgy meg ha lehet akkor inkább egyenirányított sorkimenőt használj,így a meghajtód nem lesz túlterhelve az esetleges szekunderköri kapacitív ellenállás miatt,és egyben nem lesz olyan intenzív az interferencia sem.
(#) B.I hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy a visszacsatolós áramkört hogyan lehetne müködtetni 3.7V-ról, és a gázgyujtókban lévó trafót lehet-e használni nagyfeszültség előállitására?
(#) doomkiller hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem ennek a kapcsolásnak, hogy csökkentsem az áramfelvételét kb. 500mA -ra max. 1A. Szúnyogcsapdának akarom használni, csak annyi a probléma, hogy 24V-on 1,73A vesz fel. Úgy szeretném megoldani, hogy csak 5-14 VA-s trafót szeretnék használni a meghajtásra.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 20, 2010 /

Az előző napokban az EM (Ezer Mester) újságaimat, és egy szer csak rábukkantam erre a cikkre. Lányegében egy képcsőfőtés tisztításához használt nagyfesz generátor. A kapcsolásban használt tranzisztorról nem találtam semmit csak annyit tudok, hogy PNP típusúak, és talán nagy teljesítményűek, 250V emitter-collektor fesz.
Érdemes elolvasni a cikket.
(#) doomkiller válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Úgy oldottam meg, hogy az R1-et levettem 47 ohm -ra a visszacsatoló tekercset levettem 2menetre , a tranzisztor (BU508) kicseréltem 2sc4242-re. A tápot 2200µF/35V + 1000µF/35V +100nF/100V kondikkal szűrtem, és így 0,94A vett fel. Köszönöm a segítséget.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 20, 2010 /

Már be is dobozoltam a sorkimenőm.
Cirka másfél óra alatt össze raktam.
Ki hány pontot adna 1-öl 10-ig a skálán(őszintén)?

DSCF2102.JPG

(#) alfa007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Hát igen egy ékszeres doboz ellen nem tudok versenyezni.
Nekem elsősorban inkább az egyszerűség a volt a fontos.
Meg amikor egyszer megrázott a primer, eldöntöttem hogy bedobozolom.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 21, 2010 /

Találtam egy oldalt, amin rengeteg tranzisztor van alapvető infóval.
Na itt tényleg lehet szemezgetni. Bővebben: Link
(#) nikolatesla hozzászólása Aug 1, 2010 /

Hali!
Szeretnék építeni egy sorkimenős cuccot PL500-504-es csővel ahogy volt eredetileg. De nekem nincs hozzá kapcsolás.
Ha valaki tudna adni azt meg
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 1, 2010 / 1

(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Köszi szépen ez sokat segített
(#) B.I hozzászólása Aug 1, 2010 /

Sziasztok.
Ez igy működhet?

3.7V.jpg

(#) alfa007 válasza B.I hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Halli.
Ha jól látom valószínű hogy működhet. Telefon aksival szeretnéd hajtani?
Ha igen, az egy remek táp forrás, mivel nekem is ment Li-on akkuval.
Ha működik, akkor az ív mérete 3-5 mm, az-az 4-6kV lesz.
Tegyem hozzá hogy az R3 és az R2 úgy lefogja szívni az akkut hogy csak na.
Még egy kérdés, a hogy az sorkimenő eredeti tekercseit, vagy a magad készítette tekercseket használod?
(#) alfa007 hozzászólása Aug 1, 2010 /

Nekem is lenne egy-két kérdésem.
Egy liftert szeretnék készíteni.
Van egy uni sokszorozóm, a bekötéseket is ismerem, de hiába vezetek bele 8 kV-ot, ugyan annyi jön ki.
Meg van hozzá az eredeti tekercs, inkább azt használjam?
Egy kép a lifteremről.(félkész állapotban)

DSCF2130.JPG

(#) B.I válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Igen telefon akkuval szeretném hajtani. Te milyen kapcsolással müködtetted 3.7V-ról? Ha az R3-mat kicserélném 100Ω-ra és az R2-őt 50Ω-ra akkor müködne? A sorkimenőre az általam tkert tekercset szeretném használni. Még két kérdés primer és visszacsatoló tekercsnek hány menetet tekerjek, milyen tranzisztort használtál az akkus áramkörben?
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Áruld már el mit akarsz te egy mobiltelefon akku szánalmas 2-3W-jával,az még a BD140-es irányítására is kevés,nem tudom olvastad-e az adatlapját,a B-E nyitó feszültség 5V,a te tápod meg 3,7V amit még a kapcsolásban lévő feszosztó tovább csökkent majd,a másik meg az,hogy legyen például 20kHz az üzemi frekvencia,amin már eléggé mókás lenne ilyen alacsony tápfesznél a tekercsek meneteinek meghatározása főleg,ha a sorkimenő vasmagkeresztmetszetével számolunk,így a primer tekercs ha csak egy menetből fog állni,akkor az már túl lesz méretezve,és akkor hol van a v.cs tekercs.Ahhoz hogy egyáltalán működjön a kapcsolás elsősorban jóval kissebb trafóra lenne szügség és nem hasraütésszerűen választani meg az alkatrészeket,meg aztán különben sincs sok értelme sorkimenőt használni ilyen alacsony teljesítménynél...
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Idézet:
„hiába vezetek bele 8 kV-ot, ugyan annyi jön ki”

Könnyen meglehet,hogy átvan ütve.
(#) alfa007 válasza B.I hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Nekem az is hasonló kapcsolásom van, annyi különbséggel hogy nincs R1, és C1 komponens.
A tranzisztor egy PNP típusú 2SB468.
A gyári tekercseket használom mert az pöcre indult.
Találtam adatlapot a tranzisztorodhoz.(áá.. nem kel meg köszönni)
Ha a sorkimenőd modern TV származik, akkor a rajta lévő sorozatszám alapján megtalálhatod a lábkiosztást.
(néhány oldallal visszább segítettem már másnak)
Az ellenállásokkal kapcsolatban kísérletezgetni érdemes.
Mivel ha túl kicsik, lemerül az akku, ha túl nagy, akkor a nem kapcsol be a tranzisztor.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Azt hiszem hogy hol rontottam el, 8-10kV, és nem egyenirányított, akkor működne.
Hát akkor készítek még egyet ami nem lesz egyenirányított.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 1, 2010 /

Köszönöm, hogy felvilágositottál. Igy már semmit nem akarok a mobiltelefon akkuval. Ugylátszik van még mit tanulnom a tranzisztorokról.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

Sziasztok!

Amúgy egy ilyen csővel el lehet érni azt a teljesítményt, amit a zvs meghajtás tud?

Üdv, Pisti
(#) pimi9 válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 3, 2010 /

1. Az viszont látszik hogy te nem olvastad el az adatlapját, vagy csak nem tudod értelmezni, vagy nem tudsz angolul.

2.
Idézet:
„mobiltelefon akku szánalmas 2-3W-jával”
Halvány fogalmad sincs a LiPol akkukról ezekszerint.
(Ugye, akkut először is nem teljesítménnyel jellemzünk, hanem kapacítással és még folytathatnám...)

A hasraütés szerű alkatrészmegválasztásról meg neked szerintem nem kéne beszélned.

B.I: 31-es oldal legvége, royer oszcillátor, 0.6V-tól működőképes.
LiPol akkuval vígan elmegy.
Következő: »»   34 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem