Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Szerintem elég nehéz,de nem lehetetlen beszerezni ferrit fazékvasmagot vagy kihajított TV-ből a sorkimenő ferritmagját kellene megpróbálni,azon legalább van hely.
Hogy annak mennyi az AL-értéke, valaki írja meg. Vagy mérni kellene.
üdv, mindenkinek!
Engem az érdekelne hogy a http://www.eldos.xf.cz/sekce/konstrukce/ko_tyristorzap/obr4.JPG képen látható trafó hány mA-os? Mert 2x8VA és hogy az 2X hány mA? A segitséget előre is köszönöm.
I = P / U = 8VA / 6V = 1.3A
De ha nem fejjel lefele fotózod a trafót :vigyor2: , akkor könnyebb lett volna elolvasni az adatait... PL : " Extern: 2x (biztosíték rajzjele) sek 1.25AT oder." Vagyis: a szekunderekre külön külön ajánl olvadóbiztosítót ( Bővebben: Link ), 2 * 1.25AT-t. Azaz 1.25Amperes LOMHA olvadóbetétet.
Értem és köszi a segitséget!
A fényképet nem én készitettem csak a netről húztam mert én is ilyen trafót akarok venni az áramkörhöz csak ahonnan én veszem ott csak mA-ban van feltüntetve. Mégegyszer kösz a segitséget!
A gyári transzformátorokon a típus és teljesítmény adatok mellet a prímer és szekunder áramerősséget ( és - vagy ) ajánlott biztosíték értékeket is feltüntetik...
[off]( Bocs a fényképért! De az alkotója "hozzáértését" mutatja a kép. ) ( Épületet sem fényképez az ember fejjel lefele. ( Kivéve ha jó oka van rá! ) ... )
Sziasztok.
Majd nem, hogy elszállt a labortápegységem transzformátorja. Nem tudom miért. Nagyon forrósodik a primer oldala. Én menet zárlatra gondolok. Úgy emlékszem, hogy mikor készítettem 80 - 90 Ohm ellenállást mértem. A huzal 0,35 ös és vagy 800-900 menet. Egy menet hossza kb. 16 cm. Ilyen adatokra emlékszem. Most megmértem az ellenállást. Csak 24 ohm. Mostanában ritkán használtam. Úgy történt a dolog... Bekapcsoltam a tápot, üresen 0,01 A mutatott. Mondom szedhetem szét, utána húzni a potival. Egy restart. Ez szokott segíteni.Elszált a bizti... Néha ez is megtörténik, mer gyors van benne. Kicseréltem, bekapcs... A bizti teljesen fekete lett. Összehuzaloztam kipróbálni, zúgott, füstölt a trafó.
Szia!
Hosszabb állás utáni bekapcsolás esetén sok esetben az "elko" a felelős az ilyen jellegű hibákért. Az elkó szigetelése a hosszú állás idő alatt romlik. Nagyon régóta nem használt készülék esetén az elkókat először formázom. Bekapcsolom a készüléket egy-két másodpercre majd kikapcsolom,és ezt egymásután többször megismétlem. Ha a trafó szekunder körét megszakítva is "veri" a biztit,akkor nagy valószínűséggel trafó probléma (menet zárlat). Üdv. Ottó
Próbáld ki üresen ( terheletlenül, ( azaz köss le róla mindent )) is a transzformátort. Ha gond van vele akkor úgy is melegedni ( STB.) fog. Toroid vagy "hagyományos" trafó?
Hagyományos EI trafó. Terheletlenül is kipróbáltam rögtön. A jelenség ugyanaz. Zúgás, melegedés, és fura szagg. Nem tudom nagyon semmihez hasonlítani. Gondolom a lakk égett. Viszont ebben az esetben már csak áttekerni.
Sajnos csak az marad.
Mekkora teljesítményű a trafó?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy nem tudja valaki az alábbi trafót hogy kell bekötni?? 220 ról szeretnék 18 vagy 24 voltot. Ja és amperben mennyit tudhat? 300W van ráírva. és remélem DC
Üdv mindenkinek! Ki tudja a COLOR STÁR nagy hiperszil hálózati trafója hány W-os ?.
Egy fotót mellékelj úgy hogy a trafó mellett jól látható legyen egy vonalzó is. Ha ismert a trafó mérete, könnyebb megválaszolni a kérdésedet.
Sziasztok
Lenne egy troid trafóm amire ezek vannak írva : Trafó kft. TH 3110-1K (230/8.5 : 2x8.6:25V:4). 10db kimenő vezeték van rajta, a trafó átmérője kb.10cm. Jó a voltokat még ki is tudnám mérni de hány w-os lehet?
sziasztok.
Egy kis segítség kellene . Lenne egy dupla tekercses trafóm amin nem tudom hova kell kötni a 220V_ott . Gondolom a kimenet pedig az alsó kivezetések. Köszönöm előre is.
A fényképek alapján ezt senki meg nem tudja neked mondani.
Ha végigmérnéd a tekercseket és valami kis rajzon ábrázolnád, melyik kivezetés melyikkel van összekötve, milyen ellenállású, akkor előbbre lennénk.
Üdv. Én is évekig trafókat tekercseltem, javítottam! Attól függ, hogy mekkora a trafó teljesítménye, vigyázat nem biztos, hogy az "apró kivezetés" a szekunder oldal!
Kisseb trafónál a primer (230V-os) aprób vékony kivezetés a nagyfeszültségű, a nagyoknál ez fordítva van ez! Műszerrel méréssel ez könnyen kideríthető, most a méretezéssel, számítással nem bonyolítom adolgot! Csaba.
Valószínű hogy a 2db.primer tekercs a vékonyabb, huzallal kivezetésekkel van ellátva.
Ez 2csévés trafó,tehát a 2db.primer sorba van kapcsolva. De ha nem tudod kimérni,akkor javaslom az izzós módszert. Miszerint a 230V-Ube,sorba kötsz 100W-os izzót,amelyet a primernek vélsz, ezután műszerrel rámérsz a többi tekercsrészre,ezeken szabványos értékeket fogsz mérni. Pl.2x12,5V,2x24,5V,2X9V,stb. A primer az alsó tekercs, gyárilag tekercselt trafóknál.
Köszönöm eddigi tanácsokat.
Készítettem egy kis rajzott a bekötésről remélem értelemszerű és mérést is csináltam (bár lehet rosszakat) . A gagyi műszerem ellenállás mérésnél (200)-ra állítottam mert csak ott lehetett mérni valami értéket. Hát remélem használhatóak az adatok. Az alsó kivezetésrő is csináltam egy képet.
Kiegészíteném pár képpel a dolgot mert megleltem amiben volt a trafó . Igaz a gond ott kezdődött hogy kiszereléskor nem voltam ott . Szóval a kép szerint az alsó kivezetések re kell kötni a 220V-ot. De szerintem nem csak 220V-ról megy. Jelenleg a fenti (IM004889.JPG) képen a baloldalon 2 sárga vezetéken van forasztási nyomok mindkét tekercsen. 11ohm-ot lehet rajtuk mérni. A másik piros és zöld vezetéken semmi értéket nem tudtam mérni semmilyen variációban sem.
230 (240) voltra az összes primer tekercset sorba kell kötni a 2.jpg szerint. Ez 4 db tekercs, ezek közül 2-2 egyforma. méréseid szerint a 11 Ohm-osból kell lennie kettőnek és még 2 egyforma kisebbnek. De hogy melyik melyik, azt neked kell kitotózni.
Első hozzászólásodon az 1.jpg képen alul elmenő 4-4 szál a primer, ezeket kell úgy összekötözgetni, hogy égővel sorbakapcsolva terheletlenül a legkisebb legyen az áramfelvétel. Ahol már megmérted és beírtad az ellenállásértékeket, az mind szekunder (trafó.jpg).
Köszi a tanácsot.
De sajna még mindig nem tiszta a dolog. A sárga és a sárga-zöld kábelen tudtam mérni 11 Ohm-ot mind a kettő tekercsen (képen jelöltem). A többin viszont semmilyen mérőállásban és variációban nincs érték. Gondoltam 9v-ot ráeresztek sorba szállanként hogy melyik melyikhez tartozik . De ez a izzós dolog ha meg is van a 4db tekercs nemtudom mit hova kösek sorba? Egy Példa kapcsolás sokat segítene mert ilyet még nem csináltam. Egyébként egy régi regent erősítőből való a trafó. Köszönöm.
Na közben a másik két tekercs is meglett . 12V-ot sorba kötöttem a maradék két szállal és igy már kijött a másik kisebb tekercs oldalanként. Csatoltam egy képet ha valaki lenne oly kedves az ízós dolog bekötését bejelölné.
Köszönöm.
Kipróbálom mindjárt . Én is így gondoltam mert 117V , 17v , 117V van a rajzon a tekercsekre irva és gondolom ha ezt sorba kötöm akkor jó 230V-ra. A huzalvastagság a legalsó induló tekercsen vékonyabb (11 Ohm) és 0,3mm. a kisebb tekercsnél pedig vastagabb picit a vezeték 0,4mm (itt sajna nem tudtam ellenállást mérni, csak ha 12v-al sorbakötötem ugy lett meg a másik ága. Igaz a 12V-ot 9V-ra folytotta a kisebb tekercs. ) A rajzod alapján akkor az legalsó szál a fázis és amásik tekercsen núla is az. Az nem baj? Az ízzó és az ampermérőnél mit kell hogy mérjek?
Kipróbáltam az első kapcsolást sorbakötöttem az összes lábat de az izó nem világít. szekunderen nincs mérhető érték.
Akkor a kettes kapcsolás , kisebb tekercseket kössem párhuzamosan ?
Sikeredet (úgy ahogy) végre a kettes ábra alapján. A sárga kábeleket sorba kötöttem igy kaptam 2x38V-ot és 2x43V-ot . A másik két tekercset nem mertem rákötni párhuzamosan még , nehogy baj legyen belőle. Bár nem tudom mit változtatna még a dolgon mert a szekunder oldalon mindenhol van áram. De linkelem a teljes dokumentációt hogy jól van -e igy. Az égő kihagyható most már ? És hány VA-os lehet a trafó mert ezzel a német leításból nem sokat nézek ki.
LINK : Regent 660/620 trafó köszönöm.LINK : Adatlap
Az adatlap alapján: "Leistungsaufnahme: max 100W"
= 100W (VA valamivel több, de azt úgyse tudod használni). Elvben a kicsi tekercseket el is hagyhatnád, mert az a 240 V-hoz kellene. Ennek már így jónak kellene lennie. Az erősítőbe úgyis tartós üzemre és alacsony mágneses szórásra méretezték. A rajzod szerinti kötéssel izzik-e az égő? Hányas égő? Példa: Ugyancsak NDK trafó, ipari használatra állandó üzemre, nagyjából abban az időben készülhetett (70-es évek). 220/42 120 VA. Primer ellenállás 7 Ohm. !!! Szekunder 0,... Terheletlenül is jó hangosan zümmög. Erősítőbe nem tenném.
Köszi a tanácsot.
Az izzó 40W-os volt kéznél. De csak bekapcsoláskor villan fel néha, meg ha műszerrel rámérek a szekunder oldalon akkor is felvillan de nem mindig . Az jó vagy nem jó dolog? Ellehet hagyni az égőt most már? köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |