Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   89 / 973
(#) potyo válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Nulla és föld közötti feszültség mérése akkor, amikor az izzó a fázis és a föld között van, többet mondana.
(#) proba válasza potyo hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Persze csak ha azon az ágon minden egyéb fogyasztó le van kapcsolva.
Mzolee:
Igazából a védőföld akkor tekinthető jónak ha az automata leold a védőföld-fázis zárlatra (illetve a védőföldön a biztosító áramának hatására nem alakulhat ki 60V körüli feszültségnél több ) .Ha a próbaizzód 60W-os volt akkor túlságosan nem rossz -de nem biztos hogy jó -
(#) Mzolee válasza potyo hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
potyo: holnap írom azt az eredményt is
proba: köszi az infót
Azért ha gondoljátok holnap is benézhettek (mérek újakat)

Thanks! Byebye!
(#) dj.gyuro válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
naon ugy néz ki hogy vhol a nullán kötés hiba van. (megvan kötve csak rossz a kontakt) javallom : nézz át minden kötést , végig... +a védelemmel ua.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Üdv Mágusok Szakik !

A kérdésem az lenne Hozzátok : egy klíma táplálását hogyan lehetne a "legszebben" megoldani ? A gépnek van egy dugvillás farkincája, tehát kéne mellé egy konnektor. A gép a szoba közepénél van, vízszintesen kéne hozzá vinni a delejt. A kábelcsatorna felszerelése hol szebb (szabvány ? ) a gép magasságában ( folytatólagosan a másik oldali szerelvényekkel) vagy a mennyezet alatt közvetlenül ?
A villamos dobozból hogyan kéne kihozni ? A 16 A fürdőszobai megszakítóra, vagy tegyek egy sajátot neki ? ( jó lenne az üzemen kívüli áramtalanítást minél egyszerűbben megoldani )

M.
(#) dj.gyuro válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
mindenféleképpen külön áramkör........ azt hogy hogyan mindig az adott fizikális helyzet határozza meg , hogy optikailag is szép legyen.
(#) Moderátor hozzászólása dj.gyuro hozzászólására (») Júl 29, 2010
 
Idézet:
„optikailag is szép legyen”


Hú, ez a szöveg most kapóra jön pont; ha lehet kérni, akkor legyenek optikailag szépek a hozzászólásaid is. :yes:

Mondatkezdő nagybetű, naon és hasonló szavak elhagyásával.

Köszi előre is!
(#) fulcsii válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia!
A kondenzvizet is el kell vezetni és az szerintem csatornában lesz!

Akkor tedd mellé a másik csatornához!
(#) dj.gyuro válasza (») Júl 30, 2010 /
 
Kedves Norberto , ezek "cset" rövidítések , bocsi. Amúgy meg a tartalom lenne a lényeg.
(#) vladcepes hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem.
Van egy ingatlanunk 430 m2-es.Van benne kb 30 lámpatest(Neon).
Ha jól tudom a neon elé van kötve az a fehér kis hengeralakul micsoda(nem tudom névileg).mi is ennek a neve?
Az lenne a kérdésem hogy ha egyáltalán az ingatlanban nincs semmiféle fogyasztói dolog bedugva és nincs használva a világítás sem,ezek a kis micsodák esznek valamennyi áramot?
Lehet hogy hülyén raktam fel a kérdést de gondolom érthető.
Köszöntem a választ.
(#) Action2K válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Neongyújtóknak, de hivatalosan fénycsőgyújtónak hívjuk, és nem esznek semmit.
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Van / lehet mellettük kondenzátor is. Ez esetleg fogyaszthat.
(#) Moderátor hozzászólása dj.gyuro hozzászólására (») Júl 30, 2010
 
Nem is rosszindulatból írtam, amit.

Hanem, mert tudtam, hogy simán képes vagy te is így írni és mert hosszú évek tapasztalata alapján elmondhatom, sokkal gördülékenyebben lehet úgy olvasni, hogy tudja az ember, hol van mondat vége, mondat kezdete, kis szünet (vessző) és ilyesmik. Egyszerűen ehhez szoktunk hozzá a kezdetektől (és próbáljuk hozzászoktatni itt az embereket). :yes:

A tartalom valóban fontos és lényeges, úgyhogy további sok és sikeres fórumozást!
(#) vladcepes hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne hogy kenyérsütőben a forgótekercs ahogy dolgozik szabad neki olyan forrónak lenni hogy ne lehessen hozzáérni?
2-mp nél többet nem tudom rajta tartani a kezem olyan forró.
Ez helyes?
Gondoltam hogy nem hidegnek kell lenni neki de ez nem túlzás?
Üdv.
(#) ego2 válasza proba hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
10 éve dobtam ki az utolsót is! Még csavarhúzónak sem jó.
(#) puli122 hozzászólása Aug 3, 2010 /
 
Sziasztok!
A ház építés során a villanyszerelés részhez értük.
Az 1. kérdésem az lenne hozzátok, hogy milyen villanyóra dobozt ajánlotok. Ebben lennének a kismegszakítók és a fi relé is, Úgyhogy elég nagy kell, de van hely bőven, a ház oldalában. Az elmű biztosít valami dobozt vagy erről nekem kell gondoskodnom ? ( sejtem a választ )

A másik hogy az éjszakai áram rendszernek külön óra kell ? Ha igen annak is be kéne férnie ide. Tudtok valami jól bevált típust?
Előre is köszi
(#) VIM válasza puli122 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Szia!
Az alábbiakat nézd át és amelyik megtetszik, olyat kell beszerezni és beszereltetni. Ajánlatos jól körbejárni a gyártók adta kínálatot, mert egyik drágább mint a másik. Ha teheted, akkor a lakásban alakítsd ki a lakáselosztó szekrényecskét, így ha javítani kell az éjszaka leple alatt, akkor azt mégis csak odabent teheted meg.
(#) potyo válasza VIM hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Idézet:
„Ha teheted, akkor a lakásban alakítsd ki a lakáselosztó szekrényecskét, így ha javítani kell az éjszaka leple alatt, akkor azt mégis csak odabent teheted meg.”


Én is erre szavazok. Meg kevesebb kábel is kell, ha az ember valahová a ház mértani közepére el tudja helyezni az elosztótáblát, mintha mindenhová az órától futna a kábelezés. Illetve én földszint és emeletre is külön táblát tennék, pince az mehet a földszintivel együtt, oda úgyse megy sok vezeték.

Amúgy a fogyasztásmérőt nem a kerítésbe kell új építésű háznál rakni, hogy az utcáról le lehessen olvasni? Vagy ez már távleolvasású lesz?
(#) puli122 válasza potyo hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Idézet:
„Amúgy a fogyasztásmérőt nem a kerítésbe kell új építésű háznál rakni, hogy az utcáról le lehessen olvasni? Vagy ez már távleolvasású lesz?”


Na ez egy igazán jó kérdés, nemtudom. Remélem valaki okosabb megválaszolja helyettem. A helyzet az, hogy már van villanyóra, mert a ház áll 10 éve, de csak szerkezetkész volt, és most kezdjük megcsinálni. Így hát villanyóra is van 10 éve. Az a régi fajta.
Nekem ez a doboz pont a bejárati ajtó mellett van ( de kerítésen belül ) , és ez a ház mértani közepe is kb, és innen a legegyszerűbb a kábeleket elhúzogatni, így én ide tenném az összes kismegszakítót is. Az tény hogy kültéren van, így a visszanyomáshoz ki kell menni, de nekem még így is ez tetszik a legjobban.

VIM: köszönöm a mellékleteket, holnap átböngészem őket.
(#) potyo válasza puli122 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Akkor az azért más, ha már volt óra, bár ahogy írod, abból úgy vettem ki, mintha nem végleges helyén lett volna eddig. Azért nézz utána, nehogy utólag derüljön ki, hogy mégis ki kellene rakni a kerítésbe...
(#) fulcsii válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Szia!

e-on, vagy elmű által regisztrált villanyszerelőt kell keress, aki megmondja neked hogy pontosan mit lehet és mit nem! Vagy mit kell tenned a fogyasztásmérők elhelyezésével kapcsolatban.
(#) AK0S hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Kerítésbe vagy fő falba utcafrontról jól látható helyre.
(#) proba válasza puli122 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Ha van fogyasztásmérő ( és persze nem ideiglenes engedély van rá) ,és nem akarsz bővíteni (fogyasztásmérőileg) akkor szerintem egy általad kinézett helyre, egy általad kinézett bármilyen dobozt felraksz ,jó vastag 4-10mm2 vezetékkel átkötöd az óra utáni kismegszakítóra (ahova eddig csatlakoztál) utána azt csinálsz vele (persze a szabványokat betartva ) amit akarsz.Úgy tudom ha a plombákat nem bántod az áramszolgáltatót nem kell háborgatni. A mérőhely, ha valaha szabványos volt, akkor most már nem fontos háborgatni, vagy gyorsan a kerítésen kívül találod.
(#) elektroboy válasza puli122 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Üdv!

A villanyóraszekrény nem összekeverendő az áram köri elösztó szekrénnyel. Az utóbit bejárati ajtó fölé érdemes rakni. Neked 1 vagy 3 fázisú villanyóra szekrény kell + bojler. ez egydarabb szekrényben van. A fi relé mellé én tennék egy túlfesz levezetöt (B+C) A villámok és més tulfesz ellen. A dobozt neked kell megvenni.
(#) elektroboy válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Üdv!

Az a kis vallami ahogy már írták is kondenzátor vagy gyujtó. Nem tudom mellyikre gondolsz. Gyakorlatilag, ha jól van bekötve A fázis van megszakitva így nem fogyaszthat semmit.
(#) VIM válasza puli122 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Azt gondoltam, hogy elolvastad a rád vonatkozó részt. Szó sincs kerítésbe építésről. Mert felétek földkábelesen kötik a családi házakat? Az új lakóparkokat már így alakítják ki (földkábeles kötéssel), hogy ne csúfítsák el az utcaképet az oszlopokkal és egyéb tartozékaival. Oda teszed ahová neked és a szolgáltatónak is megfelel. A szolgáltató csak azt kéri, hogy jól látható legyen az utcafrontról. Neked már csak az a dolgod, hogy kompromisszumot köss a falat illetőleg, melyiket is áldozd fel az esztétika és ésszerűség oltárán. Amibe majd beleszól még a tetőtartó (lehetőleg) függőleges (mert így lesz könnyű behúzni a légvezetéket a szekrénybe) becsatlakoztathatósága is. No és a földelőszondától jövő vezetéket is oda lehessen vinni könnyedén, stb.....
(#) kadarist válasza VIM hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Felénk nem kötnek már légkábellel új építésű házat. Csak végszükség esetén. Bizony legszívesebben kerítésbe, utcafronton szeretik elhelyezni a mérőszekrényt. Bővebben: Link
(#) VIM válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Ha nem tudnám, hogy hol laksz még el is hinném . De ez nem jelenti azt, hogy az nem úgy van ahogy mondod. Ha belegondolok abba, hogy a 3fázist egy, az út túl oldalán lévő csatlakozási pontról kell beköttetnem, akkor inkább szobabiciklivel termelnék áramot magamnak.
"Nálunk" azért nincsenek ilyen megkötések a TITÁSZ részéről (nem hallottam és hallott más villszer. sem). Én anno így akartam beköttetni a lakásunkat és azért bukott meg a dolog, mert nem voltak betarthatóak a többi közművel(-től) a távolságok.
(#) potyo válasza VIM hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Mondjuk én nem értem ezt a más közművektől berezelés dolgot. Gyakori dolog, hogy egy szivárgó gázcső közelében a villanykábel zárlatos lesz és épp a szükséges töménység áll elő eközben a gázból? Itt nálunk az utcában simán végighúzták a gázt, vizet, telefont, csak arra ügyeltek (már ahol sikerült), hogy ne sértsék meg a villanykábeleket. Néhol 5cm távolságra kereszteződik két cucc egymás felett, ez elmúlt 6-8 év alatt még senki előtt sem keletkezett kráter...
(#) VIM válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Nem is kell érteni, mert nem nekem kell engedélyeztetni, hanem a szolgáltatónak, hogy be tudja kötni a fogyasztóját (pl. engem). Nem is a robbanásveszélytől, mint inkább a káosztól kell majd később tartani, ha nincsenek a fogyasztók bekötéseiről pontos dokumentációk. Csak elég egy feltárásos víz ill. gázcső javítás, no és egy figyelmes csákányoló vagy markolós szaki és napokig nem leszel "elérhető".
Az új lakóparkoknál persze más a helyzet, mert ott mindent előre odavisznek az ingatlanra, annak is a telekhatárára és utána kezdik az építkezést, tehát egyszerre fektetnek le minden közművet egy adott séma szerint. Így nincs nagy tévedési lehetőség hagyva a csákányolóknak.
(Találtam viszont egy érdekes kis írást a fogyasztással kapcsolatban a múltkor. Azt írják, hogy csak 200%-s többlet mérésnél vizsgálják ki a mérő hibáját.)
Következő: »»   89 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem