Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Köszi.Mindhárom ponton 213v-ot mértem.
Nem sok az egy kicsit?
A képcső pontjain sok. A végfokok tápján jó.
A képcső pontjain mértem.Hogyan lehetne csökkenteni,ha ez megoldaná a problémát?
Ugyan az a fesz mint a táp! 9-es és 8-as lábak.A 12 V meglétét is ellenőrizd, közvetlenül a végfokokon. Mivel potikat nem látok, először is legalább egy végfokról lekötném a TDA-ról érkező vezérlést. Ha változik azon az egyen a helyzet
akkor a dekóderből jövő jellel van gond. Ha nem ,akkor a végfokok rosszak.
Namost. Az derült ki, hogy a TDA4680 IC 14-es lábára (1. rajz 1. pont) az 1,4V helyett rámegy a 8V. Ugyanezen IC 5-ös lábára is, de az úgy rendben van (1/2.) A rajzon 3.-assal jelölt diódát cseréltem. Nem változott semmi. Folytatva ezt az utat, a *-ig jelzett helyig minden rendben, innen a második rajz *-al jelzett részénél folytatódik a történet.
Hogyan tovább??? ![]() ![]() ![]()
Én csak önmagamat tudom ismételni. A TDA 20,22,24-es lábát le kellene választani a képcső panelról, mondjuk a 100 ohmos ellenállások kiforrasztásával és akkor
mi lesz? De előbb a 14-es lábon lévő 4148-as diódát ellenőrizd, mert úgy látom annak zárlata esetén lehet ilyen. Csak türelem, ha úgy érzed, hogy most elég akkor majd folytatjuk máskor. Ismerem az érzést! Több mint 40-éve csinálom és tudom, hogy sok esetben így van.Látom cserélted a diódát. Köss le a 14-es lábról mindent és úgy mérj rá. Jöhet az IC-böl is
Ha a széles csatlakozót nem dugom fel a képcsőpanelra, akkor is ez az érték. A 14-es lekötése jó ötlet, köszi, meg fogom próbálni. Ha akkor is marad a 8V, kikiálthatjuk az ic-t rossznak?
Óvatosan mondom, szerintem igen! Mivel vezérlés nélkül sem változik semmi a képcsövön, lehetnek a végfokok is
hibásak, a zárlatot kitudod mérni , ha jól emlékszem a 8-as9-es láb között. Jut eszembe, a széles csatlakozó elhagyása csak a 3 vezérlést szünteti meg, vagy valami mást is?
No, lekötöttem a TDA4680-as 14-es lábát és a +8V nem jelenik meg rajta, tehát nem belülről jön... Akkor 2V mérhető rajta.
A széles kábelt, ami az RGB-t átviszi a képcsőpanelra akár fent hagyom, akár leszedem, az IC-n mért feszültségek ugyanazok, tehát biztosan nem a képcsőpanelon van a gond.
Szerintem ha a három vezérlést, lekötöd és csak a három vezérlést, minden más megmarad, akkor változnia kellene a végfokokból kijövő feszültségek értékének.Ha jó a panel és a maximális vezérlés helyett minimálisat kap
akkor logikus hogy sötét legyen a kép. Ha rossz a panel akkor a vezérléstől függetlenül marad minden egyformán. Viszont ha a képcsövön az RGB pontokon 213 V van, akkor sötétnek kellene lenni a képernyőnek. Éppen ellenkezőleg mint ahogy mondod, hogy nagyon fényes. Tehát valahol tévedtünk. Térjünk vissza a műszeredre. Ha feltételezzük hogy jó, akkor egy dolog okozhatja, a sorkimenő sokszorozójának hibája. Nagyobb feszültség kerül a csőre és ráadásul váltó. Kösd le a csőre menő G2 vezetéket. Ha igazam van akkor elsötétül a kép, nem lesz egy kicsi sem. Leg közelebb estefelé leszek itt. Ha ez nem válna be akkor a képcső panelon lévő dolgokat ellenőrizd. Azért nem hajtok a dekoderre mert az a tapasztalatom, hogy függetlenül a dokumentációtol, ne4m szokott számítani az eltérés a feszültségekben, csak nagyon elenyésző mértékben. Sok sikert! Este 6-7 körül jelentkezem.
Sziasztok!
Nézzétek meg a sugáráram-korlátozás védőáramkörét is.
Még valami! Ha a képcsőröl leválasztod a végfokok kimenetét akkor vajon sötétlesz, vagy továbbra is ezt a 213 V-ot lehet mérni a csövön, mert ha igen a kkor a csőböl jön és a sokszorozó lehet az oka. Ha nem akkor a meghajtás a gond.
Remélem olvassa az illetékes! Ha tudsz segíts neki kérlek,
nem leszek gépközelben, Ő meg biztos haladna. Köszi.
'Reggelt,
a végfok kimenete alatt a TDA4680 r,g,b lábait érted? A 3db 100ohm-os ellenállást lekötve elsötétül, tehát az RGB által van túlvezérelve a képcső. De térjünk vissza a TDA-ra. Továbbra sem gondolom normálisnak, hogy a 14-es láb 8V-ot kap 1,4 helyett. Gondolom ennek folyományaképp kerül a TDA RGB kimenetére (20, 22, 24) 6V a 2V helyett. Az sch1.jpg rajzon látható, hogy a 6465-ös dióda katódján 8V, az anódon 1,4V kell legyen. A dióda nem zárlatos, mégis a mindkét oldalon 8V van, nekem ebből az következik, hogy a diódát követő 7492-es tranzisztor (sch2.jpg) körül lehet a gond. Ennek 13V van előírva, mérve ez 13.7V, ez talán még belefér. Na itt vesztettem el a fonalat...
Vedd ki a diódát és kösd le a tranzisztort . Csak a homokvár-impulzust engedd a 14-es lábra. Próbáld úgy.
Kiveszem, lekötöm, OK. De mit jelent, hogy a homokvár-impulzust engedjem rá? Kell valamit átkötnöm, vagy elég ha kiveszem a diódát és a tranyót?
Kedves BarnaPili!
Légy szíves ismételd meg a választ ha irtál, mert én nem találom, csak értesítést kaptam! De bárkitől szívesen fogadok tanácsot, hogy mi lehet a hiba! Köszönöm! ![]()
Kivettem, lekötöttem. TDA 14-es lába: 0V; R,G,B kimenetek továbbra is 6V a 2V helyett. Képcsőpanelra rákötve és onnan lekötve egyaránt. Képcső: világos
![]()
Akkor kösd vissza a diódát, majd próba. Diódát le, tranzisztort be. Úgyis próba. Ha nem lesz jó, akkor homokvár-impulzus ellenőrzést kell tartani oszcilloszkóppal.
Szia!
Rajz: Get Manual
Megvolt mindkét eset, egyiknél sem javult semmi...
![]() Nem tudom, mondtam-e, mennyire hálás vagyok a segítségért Nektek... Ha készvagyunk, mindenki kap annyi virtuális csokit, amennyit csak akar ![]()
A türkizzel bekarikázott impulzust kellene megnézni azon a vonalon. Nyák-fóliaszakadást is keress.
Renben, megnézem délután...
Amúgy ezt a jelformát mi generálja? Gondolom a tranyó erősíti fel, de honnan jön? Köszi mégegyszer, hogy ennyi időt fordítasz/-otok rám. Most megyek, sütök a gyerekeknek száz palacsintát ![]()
A rajzon látható IC generálja, és a 7403-as tranzisztor erősíti a különféle IC-k számára ezt a jelet. Ennek a speciális impulzusnak három szintje van a testhez képest. Az első (zöld) képfrekvenciás ismétlődésű, ezért ebben a beállításban csak mint csík látszódik. A másik két szint(piros, lila) sorfrekvenciás. Ezeknek a jeleknek a szintje, hossza, időzítése nagyon fontos! A szinkronizáció, sor és képkioltás (kapuzás), PAL-dekódolás ez alapján időzítődik.
Sziasztok!
32LG5600 LCD TV távirányítóját hogyan tudnám ráhangolni UPC Philips típusú beltéri egységre?Használati útmutató szerint lehetséges,a kód elvileg 071,de nekem nem sikerül.Valaki tudna tanácsot adni? Előre is köszönöm!
Szia!
Rajz alapján méregesd meg a tápfeszültségeket a tápegység szekunder oldalán a szűrő elkókon. A rajzot innen letöltheted:Get Manual
Kadarist van valami tipped mitől lehet hogy stand by-ban van a tv amikor beakarom kapcsolni akkor kattan a nagyfesztrafo és semmi, ahányszor beprobálom mindig ez a tünet.
Persze, hogy van ötletem. Először a tápfeszültségeket ellenőrizd. A T552-es sortranzisztort is ellenőrizd, hogy nem-e zárlatos.
Sziasztok. Látom jól bele bonyolódtatok a sűrűjébe. Kaptunk egy fontos információt, hogy a dekóder vezérli túl
a cső áramkörét. Természetesen fontos minden jelforma és szint. Viszont sok feszültség és jelforma akkor az igazi ha vett jellel működik a készülék és nem üresen. Viszont zaj mellett is lenni kell fénynek és képtartalom is van, csak a szinkron jelek, sorazonosító jelekben lehet eltérés. Én ezek után kicserélném a dekóder IC-t. Ha nem is jönne be legalább kilehetne zárni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |