Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   310 / 1275
(#) mofesa válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Köszi.Mindhárom ponton 213v-ot mértem.
Nem sok az egy kicsit?
(#) kovacspista válasza mofesa hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

A képcső pontjain sok. A végfokok tápján jó.
(#) mofesa válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

A képcső pontjain mértem.Hogyan lehetne csökkenteni,ha ez megoldaná a problémát?
(#) kovacspista válasza mofesa hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Ugyan az a fesz mint a táp! 9-es és 8-as lábak.A 12 V meglétét is ellenőrizd, közvetlenül a végfokokon. Mivel potikat nem látok, először is legalább egy végfokról lekötném a TDA-ról érkező vezérlést. Ha változik azon az egyen a helyzet
akkor a dekóderből jövő jellel van gond. Ha nem ,akkor
a végfokok rosszak.
(#) ivicz válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Namost. Az derült ki, hogy a TDA4680 IC 14-es lábára (1. rajz 1. pont) az 1,4V helyett rámegy a 8V. Ugyanezen IC 5-ös lábára is, de az úgy rendben van (1/2.) A rajzon 3.-assal jelölt diódát cseréltem. Nem változott semmi. Folytatva ezt az utat, a *-ig jelzett helyig minden rendben, innen a második rajz *-al jelzett részénél folytatódik a történet.

Hogyan tovább???
(#) kadarist válasza heli hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Próbáld meg ezt.
(#) kovacspista válasza ivicz hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Én csak önmagamat tudom ismételni. A TDA 20,22,24-es lábát le kellene választani a képcső panelról, mondjuk a 100 ohmos ellenállások kiforrasztásával és akkor
mi lesz? De előbb a 14-es lábon lévő 4148-as diódát ellenőrizd, mert úgy látom annak zárlata esetén lehet ilyen. Csak türelem, ha úgy érzed, hogy most elég akkor majd folytatjuk máskor. Ismerem az érzést! Több mint 40-éve csinálom és tudom, hogy sok esetben így van.Látom cserélted a diódát. Köss le a 14-es lábról mindent és úgy mérj rá. Jöhet az IC-böl is

Ha a széles csatlakozót nem dugom fel a képcsőpanelra, akkor is ez az érték. A 14-es lekötése jó ötlet, köszi, meg fogom próbálni. Ha akkor is marad a 8V, kikiálthatjuk az ic-t rossznak?
(#) kovacspista válasza ivicz hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Óvatosan mondom, szerintem igen! Mivel vezérlés nélkül sem változik semmi a képcsövön, lehetnek a végfokok is
hibásak, a zárlatot kitudod mérni , ha jól emlékszem a 8-as9-es láb között. Jut eszembe, a széles csatlakozó elhagyása csak a 3 vezérlést szünteti meg, vagy valami mást is?

No, lekötöttem a TDA4680-as 14-es lábát és a +8V nem jelenik meg rajta, tehát nem belülről jön... Akkor 2V mérhető rajta.

A széles kábelt, ami az RGB-t átviszi a képcsőpanelra akár fent hagyom, akár leszedem, az IC-n mért feszültségek ugyanazok, tehát biztosan nem a képcsőpanelon van a gond.
(#) kovacspista válasza ivicz hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szerintem ha a három vezérlést, lekötöd és csak a három vezérlést, minden más megmarad, akkor változnia kellene a végfokokból kijövő feszültségek értékének.Ha jó a panel és a maximális vezérlés helyett minimálisat kap
akkor logikus hogy sötét legyen a kép. Ha rossz a panel akkor a vezérléstől függetlenül marad minden egyformán.
Viszont ha a képcsövön az RGB pontokon 213 V van, akkor sötétnek kellene lenni a képernyőnek. Éppen ellenkezőleg mint ahogy mondod, hogy nagyon fényes. Tehát valahol tévedtünk. Térjünk vissza a műszeredre.
Ha feltételezzük hogy jó, akkor egy dolog okozhatja, a sorkimenő sokszorozójának hibája. Nagyobb feszültség kerül a csőre és ráadásul váltó. Kösd le a csőre menő G2
vezetéket. Ha igazam van akkor elsötétül a kép, nem lesz egy kicsi sem. Leg közelebb estefelé leszek itt. Ha ez nem válna be akkor a képcső panelon lévő dolgokat ellenőrizd. Azért nem hajtok a dekoderre mert az a tapasztalatom, hogy függetlenül a dokumentációtol, ne4m szokott számítani az eltérés a feszültségekben, csak nagyon elenyésző mértékben. Sok sikert! Este 6-7 körül jelentkezem.
(#) kadarist válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Sziasztok!
Nézzétek meg a sugáráram-korlátozás védőáramkörét is.
(#) kovacspista válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Még valami! Ha a képcsőröl leválasztod a végfokok kimenetét akkor vajon sötétlesz, vagy továbbra is ezt a 213 V-ot lehet mérni a csövön, mert ha igen a kkor a csőböl jön és a sokszorozó lehet az oka. Ha nem akkor a meghajtás a gond.
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Remélem olvassa az illetékes! Ha tudsz segíts neki kérlek,
nem leszek gépközelben, Ő meg biztos haladna. Köszi.
(#) ivicz hozzászólása Aug 8, 2010 /

'Reggelt,

a végfok kimenete alatt a TDA4680 r,g,b lábait érted? A 3db 100ohm-os ellenállást lekötve elsötétül, tehát az RGB által van túlvezérelve a képcső.

De térjünk vissza a TDA-ra. Továbbra sem gondolom normálisnak, hogy a 14-es láb 8V-ot kap 1,4 helyett. Gondolom ennek folyományaképp kerül a TDA RGB kimenetére (20, 22, 24) 6V a 2V helyett.

Az sch1.jpg rajzon látható, hogy a 6465-ös dióda katódján 8V, az anódon 1,4V kell legyen. A dióda nem zárlatos, mégis a mindkét oldalon 8V van, nekem ebből az következik, hogy a diódát követő 7492-es tranzisztor (sch2.jpg) körül lehet a gond. Ennek 13V van előírva, mérve ez 13.7V, ez talán még belefér. Na itt vesztettem el a fonalat...
(#) kadarist válasza ivicz hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Vedd ki a diódát és kösd le a tranzisztort . Csak a homokvár-impulzust engedd a 14-es lábra. Próbáld úgy.
(#) ivicz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Kiveszem, lekötöm, OK. De mit jelent, hogy a homokvár-impulzust engedjem rá? Kell valamit átkötnöm, vagy elég ha kiveszem a diódát és a tranyót?
(#) Morzsika válasza Morzsika hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Kedves BarnaPili!
Légy szíves ismételd meg a választ ha irtál, mert én nem találom, csak értesítést kaptam!
De bárkitől szívesen fogadok tanácsot, hogy mi lehet a hiba!
Köszönöm!

Kivettem, lekötöttem. TDA 14-es lába: 0V; R,G,B kimenetek továbbra is 6V a 2V helyett. Képcsőpanelra rákötve és onnan lekötve egyaránt. Képcső: világos

Akkor kösd vissza a diódát, majd próba. Diódát le, tranzisztort be. Úgyis próba. Ha nem lesz jó, akkor homokvár-impulzus ellenőrzést kell tartani oszcilloszkóppal.
(#) kadarist válasza vwzsolo hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia!
Rajz: Get Manual

Megvolt mindkét eset, egyiknél sem javult semmi... Mi az a homokvár impulzus és hol mérendő? Menjek be a szkópért...? (költői a kérdés, pedig úgy nincs kedvem...)

Nem tudom, mondtam-e, mennyire hálás vagyok a segítségért Nektek... Ha készvagyunk, mindenki kap annyi virtuális csokit, amennyit csak akar

A türkizzel bekarikázott impulzust kellene megnézni azon a vonalon. Nyák-fóliaszakadást is keress.

Renben, megnézem délután...

Amúgy ezt a jelformát mi generálja? Gondolom a tranyó erősíti fel, de honnan jön?

Köszi mégegyszer, hogy ennyi időt fordítasz/-otok rám. Most megyek, sütök a gyerekeknek száz palacsintát

A rajzon látható IC generálja, és a 7403-as tranzisztor erősíti a különféle IC-k számára ezt a jelet. Ennek a speciális impulzusnak három szintje van a testhez képest. Az első (zöld) képfrekvenciás ismétlődésű, ezért ebben a beállításban csak mint csík látszódik. A másik két szint(piros, lila) sorfrekvenciás. Ezeknek a jeleknek a szintje, hossza, időzítése nagyon fontos! A szinkronizáció, sor és képkioltás (kapuzás), PAL-dekódolás ez alapján időzítődik.
(#) picaro hozzászólása Aug 8, 2010 /

Sziasztok!
32LG5600 LCD TV távirányítóját hogyan tudnám ráhangolni UPC Philips típusú beltéri egységre?Használati útmutató szerint lehetséges,a kód elvileg 071,de nekem nem sikerül.Valaki tudna tanácsot adni?
Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza Morzsika hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia!
Rajz alapján méregesd meg a tápfeszültségeket a tápegység szekunder oldalán a szűrő elkókon.
A rajzot innen letöltheted:Get Manual
(#) vwzsolo hozzászólása Aug 8, 2010 /

Kadarist van valami tipped mitől lehet hogy stand by-ban van a tv amikor beakarom kapcsolni akkor kattan a nagyfesztrafo és semmi, ahányszor beprobálom mindig ez a tünet.
(#) kadarist válasza vwzsolo hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Persze, hogy van ötletem. Először a tápfeszültségeket ellenőrizd. A T552-es sortranzisztort is ellenőrizd, hogy nem-e zárlatos.
(#) kovacspista válasza ivicz hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Sziasztok. Látom jól bele bonyolódtatok a sűrűjébe. Kaptunk egy fontos információt, hogy a dekóder vezérli túl
a cső áramkörét. Természetesen fontos minden jelforma és szint. Viszont sok feszültség és jelforma akkor az igazi
ha vett jellel működik a készülék és nem üresen. Viszont zaj mellett is lenni kell fénynek és képtartalom is van, csak a szinkron jelek, sorazonosító jelekben lehet eltérés.
Én ezek után kicserélném a dekóder IC-t. Ha nem is jönne be legalább kilehetne zárni.
Következő: »»   310 / 1275
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem