Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Köszi, ez igazán hasznos tanács volt, mert ez kell a fenének.
Nincs valami - akár használt is - normális inverteres trafót normális áron? Otthonra kell a ház körül, de az az előző, kevés, pedig nem is vasszerkezeteket akarok hegeszteni. Szóval, ha tud valaki.
Hello!
Van egy 80 A-os hegesztő inverterem. Néha de jó lenne vele (max 2 mm ) rozsdamentes lemezt összecsípni nem pálcával ,hanem AWI-ként! Néhány gondom van a témával: Ha NF gyújtást akarok ,akkor kell beiktatni a munkaáramkörbe ferrit magos fojtót,nehogy a nagyfesz. agyonvágja az elektronikát? A transzformátoros AWI hegesztőkben van egy vasmagos folytótekercs is az áramlökések kivédésére.Az inverternél elektronika leszabályoz,ha a pálca zárlatba megy,ennek ellenére itt is kellene fojtó? Érdemes otthoni barkács célra bonyolítani a vezérlést,hogy tudjon áram fel-lefutást,a varrat végén áramcsökkentést ,esetleg még a gázszelepet is késleltetve kikapcsoltatni? És egyáltalán nagyon buta ötlet ez , vagy megoldható egyszerűbben,vagy ha nagyon akarom,kicsit utánozni lehetne a gyári AWI-t?
Ejnye gyerekek! Ütő munka, hajlító próba, szakítószilárdság mérés nem kéne?
Szerintem, csak irígykedtek... hihihi
Ha gonoszkodni akarnék (persze szó nincs róla), akkor azért némi szegélybeégést, és egyenlőtlen huzalvezetést felfedeznék, és a gáz mennyiségével is van egy kis baj.
Hát, most, hogy mondod... igen, nekem is feltűnt... de nekem inkább a szinével van bajom... :yes:
Nyugi nincs vele semmi baj, EN 287-1 szerinti minősítés lett a vége a dolognak. Igaz ez egy próbadarab volt(a tesztekre küldött darab ez után 1-2nappal készült természetesen az le lett drótkefézve ).Volt törés és röntgen, utánna meg valami a4-es papírt kaptam amitől megőrül a fénymásoló , valami Tüv akármi és 2-évre szól.
Idézet: „Ha NF gyújtást akarok ,akkor kell beiktatni a munkaáramkörbe ferrit magos fojtót,nehogy a nagyfesz. agyonvágja az elektronikát? ” A nagyfrekis gyújtás csak megkönyíti az ívfogást, ez egy kényelmi funkció.Néha bent is kikapcsolom, koppintással kisseb az áramlökés kezdéskor(vékony lemeznél ajánlatos). Idézet: „A transzformátoros AWI hegesztőkben van egy vasmagos folytótekercs is az áramlökések kivédésére.Az inverternél elektronika leszabályoz,ha a pálca zárlatba megy,ennek ellenére itt is kellene fojtó?” A fojtó az áram simítása miatt van,stabilizálja az ívet, ajánlott az AWI-nál, de azért szerezz be piros wolframot(savállóhoz az kell). Idézet: „Érdemes otthoni barkács célra bonyolítani a vezérlést,hogy tudjon áram fel-lefutást,a varrat végén áramcsökkentést ,esetleg még a gázszelepet is késleltetve kikapcsoltatni?” Fölösleges, ha nem napi 8-órába(néha 10-12óra)nyomod van más megoldás. Idézet: „És egyáltalán nagyon buta ötlet ez , vagy megoldható egyszerűbben,vagy ha nagyon akarom,kicsit utánozni lehetne a gyári AWI-t?” Van egyszerű és bonyolult megoldás, rajtad múlik melyiket választod. Egyszerű: Van invertered( 2-es lemezhez 80A awi-nál yó és awinál a +a TEST), veszel egy gázszelepes awi pisztolyt(a markolatba be van építve egy szelep, eltekered jön a gáz ), veszel egy tiszta ARGON-nal töltött palackot és egy nyomáscsökkentőt, autómata pajzs ajánlott( bent a cégben nem is állunk neki enélkűl). Bonyolult: Mikrovezérlős új gép építése (valahol volt itt róla szó ), ami már mindent tud.
Köszönöm a választ.
Továbbra is érdekelne a HF es ívgyújtás és a ferrites fojtó,már csak azért, mert van egy ilyen kütyüm.Igaz annak is valami tápot kell csinálni mert nem 220 V-os. Vagy nem érdemes kockáztatnom az IGBT és egyéb alkatrészeket az inverterben,egy kis kényelmes gyújtásért? A piros wolfram menni fog, de ilyen gázcsapos pisztolyról még nem hallottam.Csak gondolom ,hogy nem szelep ,hanem egy kis gömbcsap lehet.Megnyítom jön a gáz ,elzárom nem jön a gáz. Ha jól értettem ,tulajdonképpen a 80 A-os inverter így ,ahogy van alkalmas lenne AWI- ra, ha a hegesztés megkezdésekor egy megfelelően szabályzott nyomású argonfüggönybe öltözött ,piros végű wolfram a negatív elektróda? Induló alapáram,fel-lefutási idők,gázutánfolyás időzítés és hasonló finomságok nem fontosak a hátsó udvarban évente 5 heftelésnél?
Vakerán 10-12pénzér van gázszelepes+kapcsolós pisztoly 3m-es munkakábellal, induló készlettel(porcelán,1-2 rövid wolfram,esetleg plussz szorítóhüvely). A piros wolfram azért kell mert több fajta van,
WOLFRAM ELEKTRÓDÁK ÖTVÖZETEI ÉS SZÍNJELÖLÉSEI Jel Összetétel Színkód W Tiszta Wolfram zöld WT – 10 1 % Thorium sárga WT – 20 2 % Thorium piros WT – 40 4 % Thorium narancs WS – 2 Ritka földfém türkiz WL – 10 Lantán fekete WC – 20 Cerium szürke WZ – 8 Zirkon fehér Mindegyiket más anyag hegesztésére használjuk. Gáznyomás :alapból 5l/perc +40A felett 10A-en ként 1l/perc.
Szeretek barkácsolní(80%-füst - 20%-siker olyan mint az orosz teknika: dögnehéz de elpusztíthatatlan)
Többe került mint v.kera+postaköltség de működik! Venní mindenki tud, használhatót csak a kitartó ember tud készíteni! A kép korai stádiumban készült, azóta kapott a munkakábel védőköpenyt is.
Ez is hasznos info,köszi.
Igaz teljesen okos akkor lennék ,ha az elektródaszínekhez tudnám milyen anyagokhoz kell. Nem mintha az életben ennyi féle anyaggal még találkoznék a fusiban. Ha már világítani fog az ív nagyon elégedett leszek.
Ezt a markolatot egyedül faragtad?
Ez nem plazmavágó pisztoly volt gyerek korában? A patron tok teflonból van? Gratulálok!
Az eleje porcelán(rózsaszín)720-ft,áramátvezető 1,6mm (850-ft),szorítóhüvely 1,6mm (350-ft), a többi vörösréz cső és kis esztergályos munka + kicsi rézhegesztés awi-val(nem forrasztás, hegesztés!), a nyél hőre keményedő müanyag, a toll (wolframvédő) üvegszálas műanyag cső. És kb. 1hét türelem :guluszem1: .
Típús W Összetétele 99,9% W Színjelölés: ZÖLD Tulajdonságok: Jó ívstabilitás Váltóáramú hegesztés aluminíumhoz javasolt, egyenáramhoz nem alkalmas. Típús WT Összetétele 98% W+2%ThO2 Színjelölés: PIROS Tulajdonságok: Az oxid növeli az elektronemissziót, jobbak a gyújtási tulajdonságok, az élettartam és az áramterhelhetőség. Ajánlott az egyenáramú hegesztéshez, rozsdamentes acélokhoz. Csak jó elszívás mellett alkalmazható. Ez kimaradt az előbb: Típús WLaRC Összetétele 98,5% W+1,5%LaO2 Színjelölés: arany Tulajdonságok: Univerzális elektróda lényegében minden felhasználáshoz: egyen- és váltóáram, ötvözetlen és ötvözött acélok, alumínium- titán. -nikkel,-réz és magnézium ötvözetek. Jó gyújtási tulajdonsággal automatizált eljárásokhoz javasolt.
Köszönöm a hasznos infokat.A wolfrámszínekkel nem voltam naprakész.
Az AWI pisztolyokat , legalábbis néhány tipust ismerem.A patron szorító menete gyakran elkopott és sokat megmentettem a kidobástól egy menetes persely besuszterolásával.
Milyen pisztolyok voltak azok? Melóhelyemen 6 hónapja használok egy új fronius 160-as awi invertert, 1db szorítóhüvelyt cseréltem eddíg (meg párszor10db wolframot). Pedig hidd el tényleg használva van!!
Trafimet gyártmányok voltak általában,de néha régebbi múzeális darabok is előkerültek.
Amiket érdemesnek tartottam megmenteni új vásárlás helyett az TIG 18 ,TIG 26, TIG 200,TIG 400 tipus. A patronszorítót rendszeresen pláne a gyakorlatlanabb melósok mindig vadbarom módjára meghúzták és idő előtt kikopott a menet . Érdekes az alsó felén ahova a fúvóka megy az bírta. A menet mérete D=9,4 mm és 35 menet/coll
Üdv Mindenkinek!
Szükségem lenne a XENTA100 inverter doksijára, rajzára, stb. Minden olyan anyag érdekel, ami segít a javításában. A mai nap délutánját kereséssel töltöttem, de nem jártam sikerrel. Találtam egy rar fájlt, de abban a képek mellett egy TIG180 rajz szerepel...... Köszi előre is! Imi
Erről a gépről csak képeim vannak,elég jó minőségben,mármint a belsejéről,elég jól láthatóak az alkatrészek,ha gondolod,átküldöm magánban.
Megtennéd,hogy nekem is elküldenéd azokat a képeket?
Légy szives!
Ha lehet a fórumra is tedd fel, azért van.
Lehet hogy holnap másnak is kell. Köszi
Rajtam semmi nem múlik,íme.
És még néhány.
Köszönöm.
Elég furcsa dolog, hogy +300 és -300V ot írsz a rajzon, megtévesztő, szerintem nem ezt akartad.
Talán plazmavágó inverterről van szó?
Ott kell 300 V. De akkor az előlapon a skála miért 5-90-ig van rajzolva? Ettől még lehet plazmavágó tápe.vagy nem? A süritett levegőt majd hozzáadják kívülről.(csak gondolom) |
Bejelentkezés
Hirdetés |