Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   59 / 190
(#) botkaa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Nah, bekötöttem egy ellenállást, most annyira nem érzékeny.A kezem már nem kapcsolja.De vissza így se billent. Aztán kipróbáltam egy másik táppal.Azzal tökéletesen működik.Nah mind1 12v ra kellet volna de valamiért csak a 6V tápról használható normálisan Szerintem akkor megoldom hogy a csengőt így akkor 1 relével kapcsolja majd.
(#) proli007 válasza botkaa hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Hello!
Szerintem nem a feszültséggel van a baj, hanem esetleg a tápfeszültség szűretlenségével. Mert ha 6V-ról működik, akkor 12-ről is kell. Próbáld ki pld. elemről, vagy aksiról.
Az még esetleg probléma lehet, ha a kondi (elkó) szivárog, és 8V-ot nem éri el a feszültség benne. De ezt simán megmérheted egy multiméterrel, hogy meddig emelkedik a feszültség a kondiban. Mindig a tápfeszültség 2/3-ad részénél kell, hogy visszabillenjen.
üdv! proli007
(#) botkaa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2010 /

Nah, kísérleteztem és tettem egy kis ellenállást az eredeti tápra és működik vele. , Be is kötöttem már az egészet a vezeték nélküli csengőmre.Remélem beválik.Köszi a segítséget.
(#) zosza18 válasza kobold hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Hali. Kipróbáltam az áramkört, és azon kívül, hogy az 555-ös tokozása jól arcon vágott akkorát szólt azon kívül nem csinált semmit. Na erre mondjon valaki valamit. A panel a rajz szerint van, nincs zárlat meg ilyenek. Át nem néztem még, mert nagyon berágtam rá. Valaki valami okosat, ha tud jó lenne, mielőtt megvakulnék. Köszi!
(#) mex válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Legközelebb ne fordítva rakd be az ic-t!
Ez ugyan nem okosság, inkább közhely, de nem Te vagy az egyedüli, aki már járt így...
(#) zosza18 válasza mex hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Nagy ötlet! Köszi! Kár , hogy nem fordítva van benne. Nem vagyok annyira hülye, hogy ne tudjam melyik az 1. lába. Azért köszi az észrevételt.
(#) mex válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Idézet:
„Át nem néztem még, mert nagyon berágtam rá”

Erre írtam amit írtam, és ez egyáltalán nem az értelmi képességeidet kérdőjelezte meg, inkább a fokozott figyelemre céloztam az áramkör élesztése előtt...
Ha lenyugodtál, nézd át, mert az 555 forditott berakásnál, illetve fordított tápnál képes ilyen mutatványra.
(#) _JANI_ válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Szia!
A konkrét kapcsolásról még mindég nem esett szó! ( Egy LINK az adott kapcsolásra jól jönne. )
Így elég nehéz lesz érdemben segíteni...
De pár szót az 555-ről had mondjak.
MIN - MAX Tápfeszültség 5-15V Ebben a tartományban biztonságosan üzemeltethető az INTEGRÁLT IDŐZÍTŐ. De bár működtették 3V-ról is egyes példányait. S katalógus szerint 18V az a felső tápfeszültség tartomány ami felett már az IC sérülhet...
Ha lehet inkább kisebb időzítő kondenzátort és nagyobb R1 -R2 es ellenállást kell választani. Azzal a kisütő ( 555-nél 7-es láb ) áramát lehet alacsony szinten tartani...
Mint minden áramkör, az 555-ös is érzékeny a bemenetére adott, a tápfeszültségnél nagyobb jelekre. Főleg a C-MOS falta képes a látványos parazita tirisztor jelenségre, aminek következményét le is írtad.
Idézet:
„és azon kívül, hogy az 555-ös tokozása jól arcon vágott akkorát szólt azon kívül nem csinált semmit.”

Persze más okokra is visszavezethető ez a végeredmény. PL: A bemenetet érő statikus töltés...
Tisztelettel: _jani_
(#) zosza18 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Hali
Köszöntem a választ. Átnézem, módosítom, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. ( remélem nem az 555. )
mex! Bocs, hogy erősen válaszoltam. Sokminden összejött mostanság, és nem vagyok tulzottan humánus. Azért köszi a válaszokat. Rajta vagyok. Üdv.
(#) zosza18 válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Itt a rajz, amit megcsináltam. Most figyeltem meg, hogy ezen módosítot kobold, csak még nem néztem át, hogy mit. Lehet az a baja, nem tudom. Majd irok ha van valami érdemleges válaszom, de addig is ha tudtok valamit, az jöhet! Köszi. ÜDV.
(#) kadarist válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Szia!
És működik is a kapcsolásod, vagy csak rajzon létezik?
(#) _JANI_ válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

A relét kapcsoló tranzisztor bázis ellenállása lett "rendbe szedve" De az alapkapcsoláson nem történt változtatás.
(#) Lpeti hozzászólása Aug 17, 2010 /

Valaki nem tudja,hogy ezt milyen programmal csinálták?
http://www.youtube.com/watch?v=7wgaA9Zq_ZI
(#) kadarist válasza Lpeti hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

(#) premium hozzászólása Aug 18, 2010 /

Sziasztok!

NE555 felhasználásával szeretnék egy időzítő kapcsolást építeni. Feladat a következő:
-gombnyomásra indul, vagyis bekapcsol
-időzítés beállítható, 0-10sec
-időzítés letelte után kikapcsol

ha a már megnyomott gomb nyomva van tartva, úgy is marad a kimenete, ha viszont fel lett engedve, az időzítés letelte után alaphelyzetbe áll.

ipari környezetbe kellene, így fontos, hogy megbízható legyen.

tudom, hogy ez megoldható, 555 alapkapcsolás, csak nem jut eszembe, hogy mi a kapcsolás neve.

tudtok segíteni?

köszönöm!
(#) mex válasza premium hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Igen ez alapkapcsolása az 555-nek, az elnevezése pedig :monostabil multivibrátor.
Ha ipari környezetben használod, akkor fokozott figyelmet kell a tápfeszültség zavarmentesítésére fordítani!
(#) premium válasza mex hozzászólására (») Aug 18, 2010 /

Köszönöm, megtaláltam, működik is!
(#) david91 hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv. mindenkinek!

Nekem is az 555-el lenne egy kis gondom. Építettem vele egy monostabil kapcsolást, az itt található http://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?page=monostabil555 rajz alapján. 8,5 V-tal táplálom, és a bemenő indító jelet is innen kapja egy nyomógomb segítségével, van egy lehúzó 10K ellenállás a kapcsoló és a bemenet között, valamint párhuzamosan egy 10n kondi a kapcsolóval. A C2-t szintén 10n-nak választottam. A probléma a következő:
A kimeneti lábon alapállapotban a 0V (nyugalmi szint) helyett 7,8V van jelen, viszont ha megnyomom a kapcsolót, és ameddig nyomva tartom addig 0V-ra esik. Miután felengedem visszatér a feszültség rá. Tehát időzítésnek nyoma sincs. Megpróbáltam, hogy a reset lábat földre kötöm, mert ott van egy negálást jelző karika, de az se segített A kapcsolás ugyanaz mint ami a segédprogramban szerepel, az R ellenállásom 10K és a C kondim 220u, így 3másodpercig kéne kb. magas szinten lennie a kimenetnek, a bemenő impulzus után.
Van ötletetek?
Dávid
(#) david91 válasza david91 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Íme a kapcsolási rajzom hozzá. A Tina mellesleg úgy szimulálja le, ahogy történik a valóságban is.

kapcs.JPG

(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

A trigger bemenetet tartósan magas szinten kell tartani! Ha a nyomógombot megnyomod ( H->L átmenet,) akkor a kimenet aktív H szintet ad ki, amíg a trigger bemeneten az L szint jelen van. Amikor a nyomógombot elengeded akkor az L->H átmenet indítja el az időzítést. S az idő leteltével a kimenet alacsony ( L ) szintre vált. Ez az alap állapot... ( Trigger = H, OUT = L )
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Bocs! A (kezdő) élindításos MMV így működik:
A Trigger bemenet H-L éle indítja az időzítést! A kimenet L-ről H-ra vált amíg a beállított idő le nem telik. Ha a trigger bemenet tovább van L szinten mint a beállított idő, akkor a kimenet addig lesz magas H szintű amíg a trigger bemeneten nem lesz L-H jelszint váltás...
(#) david91 válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nagyon köszi Jani a gyors, és pontos választ! Úgy lett, ahogy mondtad és működik az áramkör. Én azt hittem, a bemenet L-H éle indítja az időzítést azért nem volt jó.

kapcs.JPG

(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nincs mit! Bár kissé megkavart az újraindítható időzítő de ezek szerint meg lett a megoldás!
(#) enree hozzászólása Szept 19, 2010 /

Sziasztok!

Ajtóra belépésjelzőt szeretnék tenni , arra gondoltam, hogy a riasztóknál használt reed-es jeladóval oldom meg a dolgot, tehát csukott ajtónál zár, mikor nyílik, akkor megszakad az áramkör.
Ehhez kellene nekem egy olyan monostabil billenőkör, ami akkor "indul" el, mikor az érzékelő megszakad, és a kimenete pozitív szintre emelkedik 5-6 másodpercre, mikor az érzékelő újra zár, nem csinál semmit a következő nyitásig.
Gondolom 555-el megoldható, de ilyet nem találtam.

Köszi:
E.l
(#) _JANI_ válasza enree hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Szia! Ez az áramkör: Link, alapjában úgy viselkedik mint ami neked kell. Csak a BE nyomógomb helyett a KI állású reed reléket kell bekötni. ( Természetesen sorosan. S idő érteket is a te igényedhez kell méretezni. Ebbe ez a kis segédprogram lesz segítségedre: Link. (( R=220K trimm + 47K; C=47uF; T1=2-13~másodperc)))
Ez az áramkör mindenképp ad riasztást a kimenetén ha megszakad a riasztókör. Ha csak egy pillanatra szakad meg, akkor a beállított ideig lesz a kimenetén magas ( H ) szint. Ha a reed relé a beállított időn túl is szakadt, a kimenet addig lesz H szintű amíg a reed relé újra nem lesz zárt. Ilyenkor már nem lesz késleltetés a kimeneten.
(#) enree válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Szia!

köszi szépen!
(#) peter1995 hozzászólása Szept 21, 2010 /

Hello.A mellékelt raj szerint működne az indexem?
(#) enree válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Szia!

Az IC közvetlenül ne képes meghajtani egy relét, az sok neki! És a reléhez mindenképpen használj védődiódát!
(párhuzamosan a tekercsel, mert kikapcsoláskor visszarúg és a tranyó meghalhat enélkül)
ezt tedd mögé és egy picit tervezd át, mert így folyamatos tápon folyton kattogni fog a reléd.
(#) pbalazs válasza enree hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A megoldásod nem oldja meg az általad felvetett problémát, mert a BC182 csak 100mA-es, az IC meg tud 200mA-t.
Egyébként ha a relé 200mA-nél kevesebbet vesz fel, akkor közvetlenül is ráköthető az IC-re, persze a visszafutó dióda azért kell, ahogy írod is.
(#) enree válasza pbalazs hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Opsz, igazad van
nem is néztem, milyen tranyó az a rajzon...

erre nem tudsz valami megoldást?

Idézet:
„Ehhez kellene nekem egy olyan monostabil billenőkör, ami akkor "indul" el, mikor az érzékelő megszakad, és a kimenete pozitív szintre emelkedik 5-6 másodpercre, mikor az érzékelő újra zár, nem csinál semmit a következő nyitásig.”
Következő: »»   59 / 190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem