Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor

Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 27
(#) JulietteR válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 22, 2010 /

Köszi a válaszokat! )
És akkor mit ajánlotok? Az jó ha aku nélkül hálózatról megy a gép? Vagy az is ártalmas neki és még mindig a legjobb, ha akustól hálózatról megy. Mert én eddig valóban azt csináltam, h feltöltöttem aztán akuról használtam míg le nem merült.
Kösziiii!
(#) Ricsi89 válasza JulietteR hozzászólására (») Júl 22, 2010 /

Ha nem akarod akkuról használni, akkor teljesen feltöltött állapotban kiveheted és elrakhatod. De azért néha egy lemerítés, feltöltés nem árt neki.
(#) unreal_ válasza didyman hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Helló !

Sajnos én is beleszaladtam a hiábavaló cellacserébe, amit az elektronika nem tölt fel rendesen újrakalibrálás nélkül.

A cím, amit írtál a válaszodban, a Szőnyi út? Vagy esetleg az SMA rendszerházhra gondoltál az UNgvár utcában (a neten találtam, mint notebook akku felújítók)
Köszi.
(#) patexati hozzászólása Aug 11, 2010 /

Sziasztok! Itt hagytak nálam alkatrésznek egy Acer Travelmate 8000 laptopot minek van néhány hiányossága de mag akarom magamnak csinálni.. Az egyik baj az akkuval van.. Szinte nem bír semmit. De nekiestem,hogy kisütöm egy 12V 5/21W-os izzóval és kicsit lefagyasztom a frigóban és érdekes jelenségre lettem figyelmes.. Ha nekiállok terhelni 21+5=26W +rászámítom a magasabb feszt ami 14.8V így megközelítőleg 30W-os terhelést jelent mit el kéne viselnie egy 4400mAh akkunak de nem kb 1 perc után nekiáll villogni az izzó ha csak az 5W-os részével terhelem akkor szerintem még holnap is világít! Tehát létezhet,hogy nem is maga az akku a rossz hanem az elektronika szórakozik? Még nem szedtem szét (valaki segíthetne,hogy is lehet szétszedni mert laptop akkut nem szedtem még szét)
(#) zolika60 válasza patexati hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Szétszedni csak úgy tudod, ha valamilyen kultúrált formában szétvágod. Nem biztos, hogy tudsz rajta segíteni, mert elég bonyolult mikrovezérlős elektronika is lehet benne, saját programmal. Vannak helyek ahol tudják ezeket a dolgokat heckelni. Egy próbát azért megér.
(#) patexati válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Na szétfűrészeltem óvatosan (nem is jött volna szét máshogy) és megtaláltam a hiba forrását is! Ez egy 8x2200mAh akku melyben van egy 6-os csoport meg keresztben egy 2-es csoport. A 2-es keresztben lévő cella egyike totálisan szakadt így a másik cellán folyt dupla áram mit a védelem szépen lekapcsolt ezért villogott! A többi cella kiváló állapotban van mindegyik csoport 4,1V körül produkál ez az egy ami túl lett terhelve lent van 3,6V-on valószínűleg ha kicserélem a két cellát az akku visszanyeri az erejét! Ez a hiba felderíthető szétszedés nélkül is ha egy 12V 21W-os izzóval terheljük az akkot mivel az a cella melyiken nagyobb áram kénytelen folyni jelentősen melegszik még a többi hideg marad így tapintással érezni a burkolton keresztül is a hiba forrását! Egy hőkamera milyen jó lenne a felderítéskor
(#) zolika60 válasza patexati hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Ez akkor a szerencsés esetek közé tartozik.
(#) pityu79 hozzászólása Aug 17, 2010 /

Sziasztok
Van egy Dell Inspion 1520 os notim es sajna az akkuja megadta magat, pontosabban 30%nal jobban nem toltheto fel. Arra gondoltam hogy egy eeprom reset megoldna a problemamat, de nem talalok olyan progit meg leirast, ami szerint veghez is tudnam vinni a tervemet. Ha valaki tud valami okosat es biztatot akkor kerem meseljen egy picit...
Elore is koszi.

Aumgy telepitettem egy Smart Battery Workshop-ot igaz hogy demo de nem latja az aksimat, valoszinu hogy valamelyik porttal ossze kellene kotni, de lovesem sincs rola, hogy hogyan...
pls help
(#) F-Yoci hozzászólása Szept 8, 2010 /

Üdv! Kűzdök egy HP laptop akksival. A cellák még elég jók, de az akkupackban levő eeprom elérte a beállított töltésszámot, emiatt a gép csak pár perci működik a totál feltöltött akksival... Szóval aki ért hozzá, tudja miről beszélek. De mivel nem csináltam még ilyent, szeretnék kérni egy részletes leírást, hogyan is tudnám resetelni az akksi elektronikát. BQ2060S van benne. S.M.W.S. progi megvan hozzá, és az LPT portra csatlakozatható SMBus író/ olvasó is nemsokára elkészül. Köszi.
(#) hapro hozzászólása Szept 20, 2010 /

Érdeklődök, a hír igaz mivolta végett...
Azt hallottam, hogy a laptop akkumulátort úgy lehet hosszabb élettartamra bírni, ha helyhez kötött gépként használjuk azt, hogy az akkumulátort 100%-ig feltöltjük, majd kivesszük, szekrénybe rakjuk, és havonta 2-szer lemerítjük, és feltöltjük. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy ezt azért így kell csinálni, mert van egy X szám, ahányszor fel lehet tölteni és lemeríteni az akkut, és utánna már nem vesz fel töltést.
Ennyi a hír, kérdésem, hogy ez így van-e vagy sem.
Ezzel szemben én pont úgy tudtam, hogy az akkumulátor pont akkor lesz hosszú életű, ha használjuk, tehát folyamatosan feltöltjük, majd lemerítjük, feltöltjük, majd lemerítjük.
Li-ion akkuról van szó jelen esetben.
Tehát akkor hosszabb élettartamú, ha folyamatosan használjuk, vagy akkor ha feltöltjük, és nagy ritkán használjuk, tehát inkább pihenőre fogjuk munka helyett.
(#) F-Yoci válasza hapro hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Azért nem teljesen álhír. A kisütés-töltési ciklus darabszámát figyeli, tehát bizonyos idő után bármilyen állapotú az akksi, cserélni kell (hacsak nincs lehetőség a belső memória resetelésére). A litium akksik önkisülése elég csekély, tehát ha hosszútávon szeretnéd használni, és tudod hálózatról üzemeltetni a gépet, akkor valóban jobb, ha feltöltve elvan téve, viszont ekkor a backup szerepe is megszűnik, tehát pici áramszünet miatt is lefog állni a gép. Plusz többszáz töltés után csökken a cellák kapacitása is. Ez egy elég összetett dolog, és ördögi kör...

Én a cellák kapacitását megtudtam mérni, azokkal tuti nincs nagy gond, mégis rossznak muatja...
(#) tápos válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Hello!
Én is Hp akksival küzdök, azt mutatja hogy, teljesen felvan töltve de pár perc után kikapcsol a gép, nem az akkuk a rosszak? Kb 2 éves a gép, arra gondoltam hogy, veszek 10 db 1,2V-os akkut sorba kötöm, és a megfelelő pontokra kötöm be! Ez jó megoldás lenne vagy az enyémnek is az elektronikával lehet baj? Hogyan tudom ezt kideríteni?
Köszi a segítséget!
(#) F-Yoci válasza tápos hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Üdv! Az a 10 db akksi nemhiszem, hogy jó lenne oda.
Ha 2 éves a gép, akkor szinte biztos, hogy litiumos akkuk vannak benne, amik 3,7V-osak, tehát nem lehet bele mást tenni, mert az elektronika nem tudja kezelni. KImérni csak úgy lehet, ha pl mikor azt írja vége, akkor szétszedni, és megmérni a cellák feszültségét, ha 3,7V felett van (4,2V-ig mehet, ez a full töltés) akkor valószínű a cellák jók, csak az elektronika hülyül. Vszont lehet olyan eset is, hogy csak egy akkucella szar, akkor sem működik töltés után sokáig.
(#) tápos válasza F-Yoci hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Üdv!
Az akksit szétszedtem úgy mértem meg, van 1negatív , 1 db 4,2 V-os 1 db 8,4 V-os és 1 db 12,4 V-os sarka az elektronikának! Az akksi szerintem tuti jó, mert kiforrasztottam és egy autó izzóval ki szerettem volna sütni, de teljesen nem tudtam ill mertem mert melegedtek az akksik!
Egyébként 6 db egyenként 2,1-2 V-os akksik vannak benne, ezért gondoltam 10 db 1,2 V-os akksira, de nem azzal van a baj hanem az elektronikával!
Az izzó elég sokáig teljes fényerővel világított de később se sokat veszített a fényéből csak az akksik melegedtek! Mikor összeraktam és visszatettem a gépbe csak 50%-ra volt lemerülve!
Az elektronika "javítására" van valami ötlet?
(#) Ricsi89 válasza tápos hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Azok nem 2V-os aksik!
Ezek lithium cellák, névleges feszültségük 3,7V. Nem ajánlatos a cellánkét 3V-os feszültség alá menni, mert hamar meghalnak. Terhelés alatt kellett volna mérni a feszültséget, és áramot. A teljes pack így általában 9V körül nevezhető teljesen lemerültnek. Abból az időből és a terhelőáramból, ami idő alatt lemerül, lehetne tudni, hogy a pack milyen állapotban van. A cellákon nincs valami kód?
(#) F-Yoci válasza tápos hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Üdv! Itt alapvető félreértések vannak szerintem. Ebben 3 pár 3,7V-os lítium akksi lehet, így jön ki a 12,6V. 2-2 akku nem sorosan van kapcsolva, hanem párhuzamosan, tehát nem 2db 2,1V-os van sorbakapcsolva, ezt szerintem rosszul nézted. Kisütni ezeket izzóval nem szabad, főleg teljesen (2,7V alá), mert attól tuti tönkremennek. Valószínű a megoldás itt is a belső eeprom resetelése lenne, de az nem egyszerű, nekem még mindíg nem sikerült megoldanom a sajátomat.
(#) pityu79 hozzászólása Okt 21, 2010 /

Valakinek sikerult egyaltalan az eeprom reset? az enyem mar olyan szinten van hogy nem is latja a laptop...csak pirosan villog a toltes LED. Ha valaki tud valami konkret tapasztalatrol beszamolni akkor kerem ossza meg velunk. Elore is koszi.
(#) F-Yoci hozzászólása Nov 14, 2010 /

Üdv! S.B.W -hoz van valakinek serialja? Csináltam egy interface-t, kommunikál is a progi a laptoppal, kiolvassa az adatait, de csak demo progit találtam, az nem tudja valószínűleg az eeprom resetet, hibát ír ki...
(#) Hercooles hozzászólása Dec 15, 2010 /

Sziasztok! Van laptop, aminek az akkuja ~5-10 percet bír terhelés alatt aztán kikapcsol a gép. Amint bekapcsolom és felrakom töltőre 96%-os feltöltöttséget ír.
Próbaképp ráraktam egy ízzót, gondoltam kisütöm kicsit, az említett 5-10 perc után elkezd ingadozni a feszültség 0-8.5V között (legalábbis amit a multiméter követni tud, az akku 10.8 Voltos, terheletlen állapotban 12.x Voltot ad) az izzó pedig villog.
Mi okozhatja ezt a jelenséget? Lehet a gépben is emiatt az ingadozás miatt okoz hirtelen kikapcsolást? Vagy valami elektronikai védelem lenne? (IBM, bár utángyártott akku). Köszi
(#) Ricsi89 válasza Hercooles hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Az akku az rossz és az elektronika is. Amikor az akku feszültsége elér egy bizonyos határt, akkor az elektronika lekapcsolja az akkut és nem is szabadna visszakapcsolnia, csak a töltés hatására.
(#) F-Yoci válasza Hercooles hozzászólására (») Dec 15, 2010 /

Hello! Valószínűleg legyengültek a cellák az akkupackban (kicsi a kapacitásuk), emiatt a benne levő védelmi elektronika bizonyos feszültségszint alatt lekapcsolja az akksikat, hogy ne kerüljenek mélykisülésbe, ekkor megszűnik a terhelés, amitől picit megnő a cellák feszültsége, ennek hatására újra rákapcsolja a kimenetre a cellákat, ebből adódik a villogás.
(#) dizi hozzászólása Dec 20, 2010 /

Üdv uraim.
Lenne egy olyan kérdésem,hogy van egy F SIEMENS K7600 laptop aminek megdöglött az aksija, na már most szereztem új aksikat a gyári alapján össze lett állítva,de nem veszi fel a töltést mit lehet ilyenkor tenni,meg lehet talán hekkelni az elektronikát.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) fidelcastro válasza dizi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nem hiszem hogy az elektronika bárhonnan is tudná hogy új cellák kerültek bele. Az elektronika azért van beépítve mert védelmi funkciókat lát el, méri az akkupakk feszültségét nehogy túltöltődjön vagy mélykisülésbe menjen. Úgy tudom mindkettő hatására fel tud robbanni. Továbbá méri a rajta átfolyó áramokat és ha túl nagy áramot próbálunk kihúzni belőle akkor lekapcsolja az akkukat, továbbá a cellák hőmérsékletét is méri mert erre is érzékeny.
(#) Dudus válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Továbbá van benne mikrokontroller memóriával ami pl. tárolja a kisütések/feltöltések számát ...stb. Ha ezt nem állítod alaphelyzetben sok akkupakk nem működik, hiába cseréled a cellákat!
(#) F-Yoci válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Üdv! Márpedíg tudja, vagyis azt tudja, hogy 0-ra lemerült (mivel levolt forrasztva róla) neki tök mindegy, mi okozta... És ezt az eepromjában eltárolta, onnantól nem engedi működni a laptopot, mert azt az információt küldi neki, hogy rossz az akksi, hiába vannak bene új, jó cellák. Ezért az ilyen cellacseréket nagyon körültekintően feszültség alatt kell végezni, ráforrasztani az új akksikat, és csak utána eltávolítani a régieket. Ebben az esetben pedíg megfelelő szoftverrel, és kiegészítő egységgel resetelni kéne az eepromot a panelen, hogy újra engedélyezze az akkukat a laptop felé.
A vezérlőpanel nemcsak védelmi feladatot lát el, sokkal összetettebb annál, komplett cellaanalizáló, töltésvezérlő, töltési ciklus számláló, stb,stb van benne. Így ösztönzik az embereket új akksi vásárlására.
(#) fidelcastro válasza dizi hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Üdv! Kicsit utánanéztem a dolgoknak. Tényleg az eeprom okozza a gondot, a tartalmát vissza kell állítani a gyári értékekre. Ehhez szükség van egy szoftverre, nevezetesen: Smart Battery Workshop Bővebben: Link. Ezzel a szoftverrel vissza lehet állítani a gyári értékre az eeprom tartalmát. Továbbá szükség van egy párhuzamos port- i2c busz átalakítóra Bővebben: Link ami szerencsére nem egy túlbonyolított kapcsolás de sajnos muszáj megépíteni. Ha ezek megvannak akkor már a programból elintézhetjük az eeprom resetelését. A továbbiakhoz ajánlom a Smart Battery Workshop oldalát: Bővebben: Link
(#) F-Yoci válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Üdv! Valóban így van valahogy a folyamata. Viszont ezt a progit elég nehéz megszerezni, nekem már vagy fél éve nem sikerül, az ajánlott letöltések, mind demo verziók, pont ezek reset a funkciók nem működnek benne. Ha megvásárolod, akkor többe kerül, mint egy új akku.
(#) Nightwolf hozzászólása Dec 21, 2010 /

Üdv! Azt megtudja valaki mondani hogyan csatlakoztatom az elektronikát az átalakítón keresztűl...ha van fénykép az is jól jönne. Köszönöm
(#) dizi válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

Nagyon köszönöm a terjedelmes választ.
(#) Nightwolf válasza fidelcastro hozzászólására (») Dec 21, 2010 /

A laptop elektronikáján hova csatlakozok? (ha kell rakok fel nagyobb felbontású képet)
Köszönöm
Következő: »»   8 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem