Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   312 / 1274
(#) MaTe193 válasza Hubapeti hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Hali!
Ez a Te topicod!
(#) kadarist válasza Hubapeti hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

szia!
Kinyiffant a sortrafó. Ha nem vetted még le a hátulját, akkor tedd meg! De gyere át inkább a tévészereléses topikba.
(#) Hubapeti válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Koszi atlepek
(#) Hubapeti hozzászólása Aug 11, 2010 /

Sziasztok,
Van egy Sharp 54DT-25S tipusu TV-m es bekapcsolas utan hangosan sercegett es vizszintes feher csikok voltak a kepen.Hasznalat alatt miutan "bemelegedett" elcsendesult a serceges/sipolas es a kepen mar csak alul maradt 1 csik ami nem zavart anyira.Most mar be sem kapcsol de halkan serceg es a stand-by led sem gyul ki.
Kerem valaki segítsen hogy mi lehet a hiba.
hatha valaki talalkozott mar ilyesmivel.
Csatolom a rajzat:
(#) kadarist válasza Hubapeti hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Vedd la a hátulját, porold ki, és vedd szemügyre a sortrafót. Lehet, hogy kilyukadt, és elhalálozott, ezzel tönkretéve a sortranzisztort is.
(#) szviktor18 válasza Hubapeti hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

A crt- panelon a 200-as kondit nézted?
(#) subdiaz hozzászólása Aug 11, 2010 /

Üdv Mindenki,

adott egy Goldstar CKT-9322 típusú színes TV. Kb 25 éves, és milliószor volt már javítva. Kb. fél éve tökéletesen működött, aztán használni akartam, így bekapcsoltam, de semmi sem történt, mintha nem lett volna bedugva. Gondoltam elromlott, így egy másik szobában néztem az ottani, jobb tévét. Most viszont eszembe jutott, hogy lehet csak annyi a baja hogy rossz a tápkábel. Ellenőriztem multiméterrel, semmi baja. Több tápegységgel kapcsolatos vezetéket is ellenőriztem, azok is hibátlanok. Viszont a bekapcsológomb... elég ocsmányul néz ki, nem csodálkoznék, ha nem működne. Apró de létfontosságú elmacskásodott műanyagpöckök, rossz rugók, kosz mindenütt, majdnem összeérő forrhegyek, hogy egyebet ne is mondjak... Ellenőriztem, be és ki kapcsolás közt mi a különbség. Két drót megy be a villásdugóból, védőföldelés nincs. A kapcsolóból két másik drót megy a tápegység felé. Bekapcsoláskor az egyik bemenő drótot összekapcsolja az egyik tápegységes dróttal. A másik tápegységes dróttal és a másik bemenő dróttal nem történik semmi (se ki se bekapcsolt állapotban nincsenek összekötve semmivel). Van még két vékonyka drót, a felirat szerint 24V és 1A mehet át rajtuk maximum (és az ábra szerint egyenáram). Tuti, hogy nincs csak úgy simán rákötve a bemenő hálózati áram, a felirat miatt is, meg a kinézetük alapján is (vékonyak). Szerintem ez a bekapcsoló gomb hibás. Remélem más hibája nincs, mert ezt tudom cserélni. Szerintetek hogyan van összekötve ez a 6 drót? Szétszedtem a kapcsolót, és semmi nincs ott (ellenállás, kondenzátor), szerintem a két bemenő, és a két tápos drótot köti össze, ami tök érthető, de hogy a két vékonyka drótot mivel köti össze, arra nem tudtam rájönni, nem értem. A 230V/80W nagyon sok ennek a drótnak. Valaki légyszi mondja meg, hogy a 6 drótot hogyan kell összekötni ha be van kapcsolva, illetve ha StandBy-on van. Érintésvédelem szempontjából ezek után már megfelelően össze tudom rakni a cuccot (például dupla fali villanykapcsolóval, ugye két dolgot kell külön-külön kapcsolni egyszerre, a kinézet nem számít csak hogy működjön). Köszönöm a válaszokat előre is!

Szerintem a vékonyka két eres drót biztosan a vezérléshez kell. De nem tudom elképzelni, hogy kell összekötni.
(#) kadarist válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Szia!
Ha van távirányítód, akkor a vékony vezetékkel nem kell foglalkoznod, mert az a segédérintkező csak a bekapcsoláshoz kell. Ennek az érintkezőnek az állapotából tudja a vezérlő, hogy bekapcsolás történt-e (a kapcsolóval), vagy csak az áram jött vissza. De azt egykönnyen megtudhatod, hogy kap-e áramot a készülék. Az egyenirányító Graetz-híd bemenetén mérj feszültséget.
(#) subdiaz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Köszönöm a gyors választ!

Van távirányítóm, úgyhogy akkor hagyom a fenébe ezt a vékony drótot. De még mindig nem értem, hogy hogyan kéne bekötni úgy, hogy csak 1A és 24V menjen át rajta max, ráadásul egyenáram. Szépen a két szálat külön-külön beszigszalagozom 'oszt jónapot .

A másik kettőt meg két párban rakom kapcsolóba, jó lesz dupla fali villanykapcsoló. Remélem nem fog kigyulladni vagy hasonló

Élesben nem szeretnék feszültséget mérni, ha hálózati áramról van szó. Egyszer próbáltam az 1.000 Ft-os multiméteremmel. Mérőkábelt kellett cserélnem, mert megolvadt a vége... Úgyhogy ezt csak ellenállásokra, diódákra, tranzisztorokra, kis tápfeszekre, stb.-kre használom, szval erőműben nem mérünk ezzel a szarral, még ha bőven határértéken belül van, akkor sem.

Szóval mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget. Majd írok, ha még élek és hogy jó-e a tv-m.
(#) kadarist válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Még egyszer: a vékonyak maradhatnak a kapcsolón, ne foglalkozz vele. Nyugodtan mérhetsz váltakozó feszültséget, csak a multiméteredet kapcsold a megfelelő méréshatárba ( AC Volt, nem Amper!). Sok kellemetlen meglepetéstől ment meg a multi.
(#) subdiaz válasza kadarist hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

a kapcsolót széttörtem és kiszedtem már az elején, multiméterrel eddig is úgy mértem hogy jól volt beállítva, de nem szereti a hálófeszültséget, de a lényeg:

raktam rá új kapcsolót, és tök jól működik! a kapcsoló volt szar, semmi más hibája nincs, tök jó tv, mégegyszer köszi a segítséget
(#) garamszegiroland hozzászólása Aug 11, 2010 /

hello mindenkinek. Van egy 11ak10-es sasszival szerelt tv aminek elszállt a tápfetje. Kicseréltem el is indul csak az r809 ellenálás ami egy 47ohmos izzásig melegszik. Mi lehet a baj?
(#) kadarist válasza garamszegiroland hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Szia! Az R809 az 0,47 ohm-os, nem 47. Nem csoda, hogy izzik egy 47 ohm-os abban a pozícióban.
(#) kovacspista válasza garamszegiroland hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Szia. Ha minden feszültség rendben van és a készülék is rendesen működik akkor az van hogy az új fett. karakterisztikája vagy valamilyen egyéb jellemzője az oka. Pl. a nyitó irányú ellenállása kissebb, és így nagyobb áram folyna rajta, ha az ellenállás nem disszipálja el. Próbáld emelni az R801-et. Meg kell találni az egyensúly a két ellenállás között.
(#) kadarist válasza kovacspista hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Rossz ellenállást épített be! Az előbb válaszoltam.
(#) FLaci81 hozzászólása Aug 12, 2010 /

Sziasztok!

Egy apró kérdésem lenne:

Egy CRT -s Grundig Lenaro típusú tv-ről lenne szó, 2010 novemberében lesz 3 éves, tökéletesen működik, viszont amikor bekapcsolom pár másodperc után megjelenik a kép ez eddig rendben is van, ez a normális, na de mostanában úgy jelenik meg, hogy eléggé világos, és fokozatosan kb. 3 - 4 másodperc alatt áll vissza a normál értékre (sötétedik vissza), és csak bekapcsolásnál csinálja.
Igazából ez csak egy észrevétel, nem zavar annyira,
nem olyan régen csinálja ezt, azelőtt nem volt ilyen, ezt leszámítva minden oké.
Vajon mi lehet a gond?

Találkozott e már valaki hasonló problémával?
Érdemes e vele foglalkozni, vagy hagyjam így?

A választ előre is köszönöm!
(#) Hubapeti válasza szviktor18 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

szia,
olyan kondi nics a crt panelon egy van a 10mikro/200volt
erre gondoltal?
jonak tunik
(#) Hubapeti válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

szia,
kibontottam es azt hiszem a trafo sipol.
a Bu 508 BE-BC minden iranyban 0 az ellenallasa.
lyuk nem latszik es szikra sem bekapcsolva a trafon

a trafon ezt irja orega 40332-32
(#) kadarist válasza Hubapeti hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Ha a BU-t kiveszed, akkor a készenlétnek meg kellene jönni. Nagyon poros volt a belseje?

A trafó helyettesítője: Bővebben: Link

meglepo modon nem volt nagyon poros
kiveszem a BU-t

koszi a tippet tenyleg ha kiveszem a BU-t akkor keszenletbe lep
es akkor a trfot cserelem es menni fog, valaki mar igert bontobol, csak legyen jo

Ha bontottat használsz, akkor biztosan jót építs be. Ellenőrizd még a kollektorra kötött kondenzátorokat, és a képcsőpanelt is, lehet ott is áthúzás.

A kepcsopanelnel mit nezzek?
1 kondi van csak

Ne kondit nézz, hanem csak úgy általánosságban. Nem árt ilyenkor jól átvizsgálni a készüléket. Például a gyenge, kimelegedett forrasztásokat meg lehet találni, átforrasztani, megelőzvén a későbbi ilyen jellegű meghibásodást.
(#) Szárnyas válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Szia István! Megjött ma a tranzisztor, beforrasztottam, a 2kV-os kondik is jók voltak, csak az lenne a kérdésem, hogy a 60W-os izzót hová kössem be? A sortáp 135v-os kimenete és a sortrafó B+ pontja közötti vonalon bárhová berakhatom? Az L808 tekercs előtt van egy átkötés, oda beköthetem-e?
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Hát ,ha írja hogy kicserélte azt is akkor megnézem a rajzon! Így eszembe sem jutott. megpróbáltam magyarázatot találni.
(#) Szárnyas válasza Szárnyas hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Na kipróbáltam izzóval, majd nélküle is. Izzóval olyan tünetet produkált, hogy miután a távirányítóval bekapcsoltam, a képcső nyaka felől kattogó hangot hallatott és az izzó ennek ütemében villogott, majd úgy 8-10 mp után megállt ez, de pár pillanat után újra az előbbi jelenség. Az izzó úgy fél fénnyel világított. A sortáp: 135V.
Izzó nélkül próbálva nem túl biztató a helyzet, a képcső nyaka belül szikrázik és mindenféle hangokat hallat, pár másodpercig mertem csak járatni.
Valakinek valamilyen ötlete, mi baja lehet?
(#) kadarist válasza Szárnyas hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Ilyen belső áthúzások lehetnek trafóhiba miatt is, de levegős cső is szikrázhat. A pár másodperc alatt látszódott, hogy a képcső-katódok felfűtenek?
Következő: »»   312 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem