Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés

Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 41
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Próbáld újra! Ennyi pénz azért nem tűnhet csak úgy el! Addig írj, amíg nem válaszolnak! Csatolni tudsz valami képet a befizetés valódiságáról(átutalási bizonylat stb.)?
(#) Djatis hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Látom tomy20 már felfedezte a lágyvas lényegét .
de ha esetleg csak vékonyabb van az sem gond kívül még rá lehet esztergálni műanyagból házat ami a felfogatást és az opro részt tartja itt csak a tekercs körüli lezáró felület a lényeg.
Ami még lényeges ne legyen túl vastag a fúrat és a külső felület közt mert akor nagy a veszteség tehát nem lengyen PL: 15 mm-es hát és benne egy KB 5. ös luk mert ott már sok a veszteség a fúrat PL 5 mm vagy 6 és a tekercsek is szépen beleférnek ha 4-es a mágnes.ű
A külsőrész PL legyen mondjuk maximum 12 mm-es. vagy kissebb.
Lukas mágnes felejtős hacsak nem N52 azza már lehet kezdeni komolyabban gondolkodni.
Én viszont a tömörre esküszöm.
van két mágnesem teljesen egyforma csak az egyik lukas.
a nem lukas minimum 3 szor erősebb mint a lukas naghát ezért érdemes gondolkodni inkább tengelycsonkos kupakokban.
nemhiába a gyári galvók legtöbbjében is tömör van kupakolva.
(#) Djatis hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Ha valakit érdekel tömör radiálisan mágnesezett mágnes keressen meg privátban.

Méret ek 4 mm átmérő
hossz 14 mm
krómozott külső.
Erősség N42
nagyon erős.
Teljesen ideális galvóépítéshez.
megsaccolt kihozható sebesség ezzel a mágnessel akár
40 K megfelelő felépítéssel.
Bármennyit tudok belőle
(#) Árpi válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Szia! Azért próbálkoztam tekercsben levő lágyvas dolgokkal,mert a meglévő galvó, danamitból van, akkor készült,mikor még lágyvasról nem esett szó,és így nem akartam elveszíteni ezt a dolgot,de a meglévő alkalmatosság nem lett túl fényes,még win 98-alatt sem,pedig ez sokat segített az ábrák pontosságában,ott járok ahol Te az első closed-loop-os videód volt,így látom,hogy lágyvas galvóban van a huncuttság a drótok 2mm-esek,130menetnél van 4ohm,de írtad,hogy 1,5-drót 40menet az angol gyári,próbáltam 80-80menettell csak 3,6 ohm a két tekercs,de ezek így nem fognak beleférni az önindító lágyvasába,hogy most hogyan,és milyen tekerccsel próbálkozzak?mármint drót átmérő,és menetszámban szeretnék segítséget.
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Mit lehet tudni a kompozit tömör szálról? Mennyire esztergálható/fúrható? Arra gondoltam, hogy szerzek egy 6mm-es szálat, és abból kiesztergáltatni a köztes csatlakozó elemeket. (mágnes-tengely) Könnyebb mint a fém, erősebb a danamidnál.
(#) Djatis válasza Árpi hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

lehet hogy te lehet hogy én írtam el de az nem 1,5 huzal h ami a gyáriban van hanem 0,15 tehát nagyon vékony.
Előnye az hogy minden egyes menet már elég közel van a mágneshez és csak 25 menet volt tekercsenként rajta.
egyszerűen csak a két tekercset előre meg kell tekerni és pontosan beleilleszteni a lágyvasba fúrt lukba.
igy a mágnes közel van a lágyvashoz is meg a tekercs is ott van közte így a tekercsen kívüli erővonalakat amik egyébként elvesznének rá tudja dolgozni a mágnesre.
(#) Djatis válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

nem nagyon ismerem az anyagot de ajánlatosabb rozsdamentesből mert nem is fogja a mágnes és én pl hideghegesztő kétkomponensűvel ragasztottam és teljesen szuper csak a 8 mmes hosszú mágnessel sok volt az 1 mm rálógás a mágnes oldalsó felületére és így vesztettem 2 milit a 8 ból.
Viszont ennél a 14 mm-es mágnesnél akár 1,5 milit is rálóghatnak a kupakok a fixebb tartás miatt és még mindíg marad a mágnesből bőven hasznos felület.
(#) Tomi20 válasza Djatis hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Nincs is otthon carbon szálad? Nem tudnád egy picit megvágni a végét, hogy mennyire esztergálható? Biztos könnyebb lenne mint a rozsdamentes acél, még ha ilyen kicsi is a mérete.

Ti hogy tekeritek meg a tekercset?
(#) Árpi válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szia! Fogtam egy akkora átmérőjű csövet mint a mágnesem hossza,tekertem rá szigetelő szalagot,hogy a ragasztós felület volt felfelé,4db kis drótot belenyomtam keresztbe,rátekertem a drótot,a keresztirányú vezetékeket összetekertem,így megmarad szétugrás nélkül mikor lehúzod a hengerről,a szalag le az aljáról,menetek rögzítése,utána levághatod a 4db segéd drótot. A másik fajta galvóban, van danamidból esztergálva egy mágnes ház illetve ebben van a két csapágy is és a tengely ennek oldalára van ragasztva nyák darabból egy darabka,és erre van tekerve a drót.
(#) Árpi válasza Árpi hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

És a mágnesnek a lehető legközelebb a tekercsekhez,nem tudom hogy bele érhet-e a tekercsek közé egy kicsit,vagy az 1mm-re is jó,mert az én danamitos galvóim sem hoztak valami nagy grafikai képességet,lehet hogy azért mert lágyvasból kell lennie,vagy az hogy 1mm-re van a tekercstől a mágnes,lehet hogy mindkettő! Djatis tudhatja csak a pontosabb választ rá,és talán meg is mondja nekünk
(#) dB_Thunder válasza Árpi hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Az úgy lenne az igazi, ha a két tekercs összeérne, magába foglalná a mágnest. Nem kell az Elm-Chan-os, egy kilométerre van a két tekercs egymástól, elvet követni ! Az már akkor is sz@r volt mikor megcsinálták.
De ezt már egy tucatszor leírtam..
(#) Muri válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Tény, hogy messze van, de az eredményeket nézve még mindig az a legjobb.
(#) papy hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Sziasztok, lehet hogy hülye kérdés.
Az jutott eszembe, hogy mi lenne ha fényorgonárol lennének meghajtva a galvok?
(#) Djatis válasza papy hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

No hát igen a negyedik meg az ötödik szó az igaz az egészből de a galvók vezérlésének semmi köze a fényorgonáhot .
PL mit érnél el egy galvóval ha sima feszt adsz neki beáűll egy pontba inkább simán hangfal kimeneten vezérelni egy open loopos galvót annak sem sok értelme van de már a fényjáték a zenére megy össze vissza de ki lehet belőle venni hogy köze van a zenéhez.
(#) Árpi hozzászólása Jún 1, 2010 /

Helló! Kicsit szórakoztam a tekercsekkel,0,2mm-es vezeték,40-40menet,és ebből nem lett 4ohm ellenállás,gondolom már más is észrevette,de viszont 5vdc-nél fogott akkorát,hogy csak na,nézegettem oldalakat,és arra jöttem rá,hogy a gyártóknál is változik az ellenállás a galvókban egészen az 1-1.4-2-3.2-4stb ohm-ig és azt figyeltem meg hogy minél nagyobb a tükör keresztmetszete,mondjuk 10mm,akkor csak 1-1.4ohm a galvo ellenállása ha csak 0.5mm-akkor meg 3.2-4ohm stb. Gondoltam rákérdezek előbb hogy helyes-e az észrevétel,és mehet-e a galvo mondjuk így mégmielött megsütném a végfokot? Oldal: www.cambridgetechnology.com
(#) Muri válasza Árpi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Senki nem állította, hogy pont 4 ohmnak kell lenni, lehet kevesebb is. Mivel elég nagy frekvencián működik a dolog, fontos, hogy a lehető legkisebb legyen az induktivitása. Áram visszacsatolású végfoknál (csak annak van értelme) nem okoz olyan nagy problémát.
(#) Kovidivi válasza Árpi hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Meg kell vizsgálni, hogy az erősítő hogyan viselkedik ilyen kis terhelésre. Pl. TDA7294 rövidzár- és hővédelemmel rendelkezik, a kimenete pedig áramkorlátozva van. Ennek az az előnye, hogy nem a max. tápfesszel hajtod, hanem mondjuk +-15V-tal, akkor simán tud dolgozni 1-2ohm-ra is, maximum túlmelegszik.
(#) Jozef81 hozzászólása Jún 28, 2010 /

Sziasztok!

Először is leszögezném, hogy full hülye vagyok ebben a témában. Végigolvastam ezt a topikot is, meg másokat is, ami a lézershow-al kapcsolatos, egy két dolgot összeszedtem, de nem minden világos. Sőt, sok minden nem világos. Tehát elnézést kérek mindenkitől ha esetlek hülyeségekkel állok elő.
De az is hozzátartozik, hogy nem akarok 30k-s galvót építeni, nem is a motor miatt, mint inkább a vezérlés miatt. Az nekem magas. (DAC,PD)

Összedobtam egy kókány féle spirálos fényjátékos cuccot, az jól működik.
Arra gondoltam, hogy a motorokat lecserélem egy galvo-szerű motorra, ami nem olyan profi, mint amivel ti foglalkoztok, csupán csak a töredékét tudja. Nekem egyenlőre az elég.
Nem akarok hozzá vezérléseket építeni, azt majd ha jobban elmerültem a témában.

Tehát azt szeretném elérni, hogy a tükör ~ 0-30 fokos szögben mozogjon jobbra balra, attól függő erővel, hogy mekkora feszültséget adok a tekercsekre. A mellékelt rajzon láthatjátok, hogy a null-pozícióra egy gyenge rugó, vagy enyhén megfeszített gumi tartaná a tengelyt, tehát a tekercsekre adott feszültség határozza meg, hogy a tükör hány fokos szögben mozduljon el.

Nézzétek meg a rajzot, és javítsatok ki pliiiz. Mert abban nem vagyok biztos, hogy nem hiányzik-e valami, illetve hogy minden jó helyen van-e ahhoz, hogy működjön...illetve abban sem vagyok biztos, hogy működőképes-e egyáltalán ez az egész?

Előre is köszönöm a segítséget.

galvo.JPG

(#) Djatis válasza Jozef81 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

jó a rajz amit csináltál csak akkor fog működni a radiáűlisan mágnesezett mágnest teszel bele tehát nem alul fölül a pólusok hanem hossz irányban van mágnesezve. mert így valószínüleg meg sem mozdul az egész.
A tekercsek a mágnes hossz tengelyének irányában vannak tekerve de ez gondolom egyértelmű.
(#) Jozef81 válasza Djatis hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Köszi a gyors választ!

Tehát akkor az alábbi kép szerint kellenek a pólusok?

Igen, a tekercselés iránya egyértelmű, csak igy tudtam hirtelen ábrázolni.

Váltó vagy egyenáram kell neki?

Amúgy mit gondolsz, ez működhet esetleg úgy is, ha rákötöm egy végfokra? Rájöttem, hogy az legalább vinne bele változatosságot, mert egy buliban uncsi lenne ülni mellette, és állandóan tologatni a potikat.

Ha igen, akkor ugyanúgy 4 ohmos tekercselés kb 20 - 20 menettel sorba kötve 0,2-es, vagy 0,1-es huzallal?

Köszönöm

galvo.JPG

(#) Djatis válasza Jozef81 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

teljesen úgy ahogy mondod végfok hajtja a gyári scannerekben is 4 ohm az jó meg a huzal is.
persze símán is lehet hangot kötni rá a vezérelt ami rajzol is ott a d/A converter a szoftwer segítségével alkotja a képet .
(#) Jozef81 válasza Djatis hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Szuper. Köszi még egyszer.

Ilyen esetben, hogy végfokra kötöm, hogyan szokták megoldani a bekötést? Tehát úgy értem, hogy sztereóban? Egyik motor az egyik oldalra, a másik a másikra? left-right?

Olvastam, hogy külföldröl akartak mágneseket rendelni. Itthon nem lehet beszerezni olyan mágnest, ami henger alakú, és egyszerűen csak rá kell húzni a tengelyre? És persze jól is van polarizálva nekem?
(#) wir12 válasza Jozef81 hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Szia!
Hogyha tényleg egy szimpla lézer show-t akarsz összehozni kezdéskép akkor ajánlanák neked egy egyszerűbb megoldást ami csak sugárjátékra való. Dióhélyban csak anyi hogy szétszedel egy PC-s hangfalat (amivel eddig találkoztam mind TEA2025 IC-vel volt megoldva). Fogol 2 db rossz vinyót szétszeded csavaral hozárögzíted valami masszív tárgyhoz mindkettőt a szokásos galvó elrendezésben, valami izmos ragasztóval ragassz fel egy tengelyt tengelyközéppontosan az olvasófejre arra meg rárögzíted a tükröket lehetőleg úgy hogy később tud 'finomhangolni' őket szóval ne ragaszd én pl egy rossz CD olvasóból kibontott 3-as acéltengelyt és a hozzá tartozó kis műanyag izét használtam és erre a műanyag izére ragasztottam a tükröket és tekercshuzallal vezesd ki a tekercsnek a 2 kivezetését amit az erősítőre kötsz majd. Ha szükséges megkeresem az enyémet és lefényképezem és felrakom de VIGYÁZAT! nagyon kókány veszély mert ez volt a 0.1-es verzió

Bocsánatot kérek az írásom nem ide valóságáért de csak a fórumozó társnak segítennék hogy gyorsan, olcsón, könnyen, sikerélménye legyen, ésmég bocsánatot kérnék ha valami hiba van az írásba de egész nap méregettem és fáradt vagyok...
(#) Djatis válasza Jozef81 hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

ki mondta hogy nem lehet ilyen mágneseket beszerezni ?
pesten bemész az euromagnet boltjába és zsák számra vehetsz KB 200 ft darabáron.
nekem is onnan küldött egy ismerős 10 darabot.
vagy írsz nekik és elpostáztatod mert az oldalon nincs feltüntetve a boltban van rengeteg.
viszont én áttértem az általam beszerzett mágnesre ami tömör és 5 ször erősebb a tengelyt kupakokkal oldom meg amibe belecsúsztatom a tengelyt a mágnes két végére egy műszerész esztergályos megcsinálja.
a motorokat igen úgy ahogy mondod kell bekötni R - L egyik és másik motor.

Megkérnélek hogy használd a shift gombot és egyéb írásjeleket ! köb..
(#) Muri válasza Djatis hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Ez mikor volt? Én kb. egy éve jártam náluk, de azt mondták nincs.
(#) Djatis válasza Muri hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Körülbebül 3 hónapja küldött nekem egy Budapesti ismerősöm és akkor ott vette.
(#) Muri válasza Djatis hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Hát én ma délelőtt bementem, és azt mondták, hogy gyűrű az nincs ilyen méretben. Tömör henger az van, de én most még ragaszkodnék a lukashoz.
(#) Georgee hozzászólása Júl 19, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Néztem mágneseket a galvokhoz, 2 félét találtam, ami a célnak megfelel 3x10mm és 4x15mm melyiket vegyem meg?
(#) Georgee hozzászólása Aug 17, 2010 /

MEgjöttek a mágnesek, 4*15öst vettem, a probléma a következő, a tekercsek közzé betettem a mágnest, és ráadtam 12 voltot a tekercsre, de eltudom forgatni a mágnest a tekercsben eléggé könnyen. A tekercselésnél mit nézhettem el? 2*130 menetet tekertem (kb 5ohm-ra jött ki) szinkronban vannak a tekercsek, tehát, az egyiket befejeztem átmentem a másik tekercsre.ugyan abba az irányba tekertem tokább. Valakinek ötlet?
(#) mex válasza Georgee hozzászólására (») Aug 17, 2010 /

A mágnesek pólusai tengelyirányúak?
Következő: »»   24 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem