Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
A V33, V5 és V12 lábak feszültségfigyelő bemenetek a 3.3, 5 és 12V-os ágakra. A PG a Power Good, kimenet, amivel jelzi a PC felé, hogy rendben vannak a feszültségek. Az adatlapból kiderül, hogy a V33 és V12 gyakorlatilag 3.3V körüli feszültséget érez jónak, a túl alacsony vagy túl magas feszültségszintre (a 3.3V-hoz képest, ott vannak a threshold adatok) a védelem aktiválódik és kikapcsol a tápegység. A V5 lábon az 5V-ot közvetlenül tudja figyelni. A fentiekből adódik, hogy a 3.3V-ot és az 5V-ot közvetlenül (egy RC tagon keresztül) rá lehet kötni a V33 és V5 lábakra, a 12V-ot pedig 3.3V-ra kell leosztani, és így kell a V12 lábra vezetni. Ha szabályozható a tápegységed, akkor azt kell biztosítani, hogy ezek a feszültségfigyelő lábak mindig megkapják a 3.3 illetve 5V-ot, különben a tápegység letilt. Ezen kívül kell még magának az IC-nek is tápfeszültség, ami maximum 7V, normál esetben 5V. A készenléti 5V-ból talán meg lehet táplálni, bár meg kellene mérni, hogy a kapcsolóelemek meghajtása miatt üzem közben mennyire megy fel a vezérlés tápárama.
A feszültségváltoztatás úgy történhet, ahogy írtad, a POS lábon a GND felé lévő ellenállást kellene változtatni. A módosítás előtt a kimeneti puffereket mindenképpen cseréld megfelelő feszültségűre!
Köszi a hozzászólást, most lettem én is csak rá figyelmes a V12-ön tényleg nem 12v-ot kell. Így már egyszerűbb az átalakítás.
Hát szó-ami-szó ez az 5V(7V max) tápfesz bekavar a 494-es 41V-jához képest. A készenléti 5V-ot ugy-e a segédtápra gondolod (remélem, ebben is megvan)?
S még mindig vannak kérdőjeleim a többi (PT, PG, REM) feszültségértékekkel kapcsolatban. Azokat vajjon nem kellene szintén külön "stabilizálni" ? S akkor oda jukadok ki, hogy a 8010-est teljesen kiemelhetem az összes védő és szabályozó áramköre közül, külön betáplálom, és a kimeneti PWM jelet hagyom meg a FET-ekhez...
- Gyanítom a készenléti táp 5 voltos stabilizált ez esetben.
- Az 5 voltot 1,5 és 1 k ellenállásokkal leosztva kapod a 3,3 voltot. - a PG "POWER GOOD" jelre nincs szükséged, egyszerűen legyen bekötetlen. A REM bemenet indítja az oszcillátort. Az adatlap szerint ellenálláson keresztül földre húzva aktív. A PT szintén bemenet, 4k7 ellenállással földre kötheted, vagy 24k keresztül az IC tápfeszültségére húzhatod.
Az adatlapban elég szépen le van írva minden:
- A PT egy további védelmi bemenet, ennek csak "túlfeszültség" esetére adják meg a billenési szintjét, ami tipikusan 1.28V. Gondolom, hogy túláramvédelemre használhatják ezt a lábat, de ezt a konkrét esetben meg kellene vizsgálni. - A PG a Power Good kimenet (írtam korábban), nem kell foglalkoznod vele, ha nem PC-t járatsz a tápról. - A REM a remote control bemenet, azzal tudod bekapcsolni a tápegységet (GND-re kell húzni). Egyébként igen, ha a tervezett átalakításokat megcsinálod, akkor gyakorlatilag lesz egy olyan vezérlőd, ami kap tápot valahonnan (pl. a készenléti tápegységből), szinte minden érzékelése ki van iktatva (talán a túláramvédelem megmarad), és annyi a feladata, hogy a tranzisztoroknak (vagy FET-eknek) előállítsa a PWM jelet. A feszültségszabályozás azért nem szűnik meg teljesen.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Mihelyt időm lesz, hozzálátok az elemzéseknek. (Hogy a készenléti tápról tudok-e 12V-ot venni, vagy szükségem lesz segédtápegységre). Ahogy nézem, egy régebbi tápon a 494 Vcc-je a készenléti középágáról van levéve, így lehet, hogy megfelel. Különben tényleg örvendek, az újabb tápoknál gyakori a(z) (AT)2005(B) típusú vezérlő, és erre még nem láttam átalakítást!
Hát megvan!
5.5V-tól 20V-ig szabályozható tápegységem van. Az IC 3,3V - 5V - 12V -ot figyelő 1,2,3 lábakat a "levegőben" kellett haggyam. Ha rájuk kötöttem az adatlap referenciafeszültségeit, az IC letiltott. (?? hogy miért, rejtély számomra...) Kiemeltem a rájuk kötött ellenállásokat. Meg a végfok 2W-os terhelőellenállását kicseréltem 3 W-osra, mert füstölt 20V-on. Még szándékomban van beszerelni egy 3 1/2 digites feszültségkijelzőt. Köszi!!!
Üdv!
Én analóg mérőműszert javasolnék, az sokkal szemléletesebb, egyszerűbb, és talán olcsóbb is.
Valóban, igazad van, az analóg mérők ára a digitálisok alatt van. Viszont autó meg zselés akkuk töltéséhez szándékszom használni a tápot, s ott a tizedesek (igaz, nem életbevágóan de) fontosak. (14,4V fölött ólom-savas akksiknál megindul a gázképződés).
Megpróbálom a 14,4V alatti töltést (14,9 zselésnél), így vsz. sok idő kell egy újratöltéshez, s ha nem megy, úgyis ráwattolok. Még azon gondolkodtam, a cégnél van pár APC-s szünetmentes tápunk, s azok másfél-két óra alatt 100% visszatöltik a lemerült akkut, ott hogy lehet megoldva...
"van pár APC-s szünetmentes tápunk, s azok másfél-két óra alatt 100% visszatöltik a lemerült akkut, ott hogy lehet megoldva..."
Ha ennyi idő alatt visszatöltik, akkor már döglöttek az akkuk. Lecsökkent a kapacitás. Az általános, hogy teljes lemerülés után 10-24 óra elteltével éri el újra a 100%-ot.
Na várjál csak...
Ugye nem azt mondod, hogy feszültséggenerátoros kimenetű forrással akarsz akkumulátort tölteni?! Ha igen, akkor szégyeld magad! Egy nagyobb csipet alkatrész hozzáadásával meg lehet oldani, hogy konstans árammal tudj tölteni, és automatikusan lekapcsoljon a töltés a beállított fesz. értéknél.
Lehet volt róla szó, de nem találom.
AT-s tápot alakítanék át, 2 x 17V-ra van szükségem. Diódákat természetesen cserélem majd. 494-es ic van benne. Odáig jutottam, hogy a 22k-s potmétert tologatva 5V-nál többet nem ad ki és ezt csak csökkenteni tudom. Az 1-es lábnál egy közös pont van, ahova két ellenállás van forrasztva. Az egyik az 5V-os kimenettel volt összekötve, a másik "megy valahova". Azt csináltam, hogy az 5V felé menő fólia sávot átvágtam és átkötöttem a 12V-os kimenetre. A másik ellenállást nem bántottam. Itt rontottam el? Vagy mi lehet a probléma?
Ez alapján dolgoznék és értelem szerűen +/- 17V-ra van szükségem (2 x 17V):
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/at-s_pc_tap_atalakitasa_szimm...k.html
"Ha mindent jól csináltunk, akkor 0V-tól 20V-ig állítható tápegységünk van."
Ez sajnos nem minden PC tápra igaz. Akad, amelyik ugyan a feszültséget megemeli, de nem terhelhető. Az ugye ebben a leírásban nem szerepel, hogy szét kell bontani az eredeti tekercsek középpontját és a 12 és 5 V-os tekercseket össze kell kötni. Mert a trafó arra van eredetileg méretezve, azt lényegesen túllépni nem lehet. A 12 V-os ágon működő diódáid megfelelőek lesznek, csupán még 2 db kell belőle a szimmetrikus kétutas egyenirányításhoz. Ezt követően meg kell szüntetned minden egyéb feszültséget figyelő ellenállást és a 17 V-hoz méretezettet beforrasztani. Ha ezt a 22 KOhm-os potméterrel állítod, akkor se maradhat benn a többi. Gyanítom, valahol valami benn maradhatott.
Egyik kedves fórumtársunk időközben segítségemre volt. Annyi történt, hogy a 22k-t nem a megfelelő ellenállással kötöttem párhuzamosan, hanem a fesz osztó másik tagjával.
Holnap tervezem cserélni a -12V-os ág diódáit komolyabbra. Ahova szánom szerintem megteszi majd a táp. Köszönöm! Van másik kettő, másik vezérlő ic-vel. Azokat is szeretném majd átalakítani - ezekről olvastam itt a topikban. Lehet még lesz kérdésem.
Egy kicsit olvasgattam azt a pdf -et amiben PC táp átalakításról ír valaki.
Újra elolvasva ledöbbentem. Nem tudom volt -e már szó korábban ,de azért leírom. Az a lényeg ,hogy szétbontja a szekunder tekercseket . Meghagy szimetrikusba 1-1 5V -os és sorosan 1-1 12V-os tekercset. A maradék 2 db 5V-os tekercs primernek van használva. Az eredeti primer tekercsek nincsenek használva. Ez full életveszélyes szerintem. Nincs rendesen elszigetelve a primer a szekunder tekercsektől. Egyátalán jól működhet a 6 menet a 40 helyett? Mi lenne a helyzet akkor , ha a primer 40 menetéből csak 20-at használnánk? Teljesítményveszteség? Feszültségek ,hogyan alakulnának? Esetleg a két 20 menetes primert párhuzamosan kötve? Erről van szó.
Igen, szerintem minden képen veszteséges lenne a primer oldal dolgai miatt. Ha csökken a primer menetszám, vagy ugyan akkora menetszám mellett a primer frekvencia, akkor a trafó egyre inkább rövidzárként kezdene el viselkedni a négyszögjel "vízszintes lapjainál". (I~U/Xl, persze ez így nem igaz, csak a tézisemet akarom vele kifejteni)
Ha megnövelnénk a frekvenciát, akkor az Xl is nőne, tehát kompenzálódna a dolog, de ez csak tipp, nem ismerem a transzformátorok lelkivilágát.
Te valamit súlyosan félreértesz. Az így átalakított trafóval kapcsolóüzemű tápot létesít, mely akkumulátorról (12V) állít elő szimmetrikus feszültséget (20-35V) egy erősítő számára. A másik megjegyzés, hogy az eredeti primer kihasználható ~180Vos négyszögjel előállítására, ami meghajthat egy ócska DVD lejátszót.
Ez a leírás egy majális elsejei felszerelésre vonatkozik szerintem. Ahol egy erősítőt táplál, meg egy zeneszolgáltató DVD lejátszót. Ha ügyes az elkészítője, ezt az egészet beleépíthet a DVD "kettős szigetelésű" házába. Azt meg már ne mond, hogy a 12Vos "primer" életveszélyes. Megeshet hogy életveszélyes, de egyenfeszültségre a 48Vos rendszerek teljesen megengedettek, és hivatalosan érinthetők gyerekek részéről is!
Ja mégvalami.
Ha a gyári primer 2×20 menetét párhuzamosan kötjük...? Abból bizony baj lehet, ha nem szeded szét őket. Mert azonos irányba vannak tekerve, így tehát ha az eredeti 2 véget összefognád, és a -cikkben n.c. -vel jelölt- ki nem vezetett közös pontjuk lenne a másik vége, akkor kioltanák egymás hatását a menetek. Egyébként meg lehetne csinálni, de vedd figyelembe, hogy ha a 12V-os szekundert használod primernek, akkor ott egyetlen szálba kell belepumpálni jó sok áramot, hogy legyen teljesítményed. És ahogy nő az áram-bepumpálás, bizony annak négyzetszerese lesz a rézveszteség! EcoPityu ötlete követendő, csak a gyári primert le kéne szedni....
Van egy PC tápom amit meg akarok ugy bütykölni hogy egy kapcsolóval lehessen külön kapcsolni az 5 voltot és a 12 voltot! Gond a nagy kábelköteg ami az alaplapba menne! Mellesleg ez egy EC 200XA1/250XA1 tipusú táp(ez van ráirva). Ja és ilyen 5 voltos táp lesz belőle próbákhoz és a 12 volt a szünetmentes táp töltője lesz!
Előre is kösz.
Ennek a dolognak több megoldása is elképzelhető.
Leginkább úgy járnál jól , és ez lenne a leg egyszerűbb is, ha beletörődnél, hogy egyszerre csak az egyik féle feszültséget kaphatod meg. Ha nem törődsz bele, és kellhet mind a két fesz. egyszerre, viszont elég a kis áram - <2A - az 5V-os kimeneten, akkor használhatsz stab.kockát. Egyéb variáció: beszerzel még egy PC tápot.>
De alapbol leadja mind a 2-t csak valamit össze kell kötni az alaplapi cstlakozón ezt próbálgattam is de a 12 v helyén 5,11 volt jön az 5 volt helyén meg semmi és az is fontos lenn hogy a ventillátora menjen mert eléggé forrósodhat ahogy én használom !
Ja értelek, szóval neked egy ATX tápod van erre a célra.
5V -on ha nem veszel le nagy áramokat, akkor nem kötelező mennie a ventillátornak. Viszont ha 12V on, és 5V-on is több amper kell, akkor biz. kell a ventillátor, továbbá csak az egyik kimeneti fesz. lesz stabil. Amiket írtál, azok nem egyértelműek számomra. AZ 5V neked a piros vezeték, vagy pedig a stand-by 5V (azt hiszem, hogy utóbbi a lila... vagy szürke? ) Mert ha a piros vezetéken nem volt feszültség, miközben a 12V-on volt, akkor ott baj van. Pl átszakadt dióda. Olvass vissza , legalább 6-8 oldal terjedelembe a fórumon, és sok okosságot fogsz látni.
Akkor ink az 5 v legyen stabil mert a 12 v csak töltő egy traktorakkuhoz ami majd a szünetmentes táp lesz!
Jó, hát legyen
De egy az egybe nem kötheted rá a 12V -os kimenetre az akkumulátort, ezt ugye tudod?!
Persze tudom h nem szabad rákötni csak ugy, majd valamit kitalálok hogy ha felment egy bizonyos fesz fölé leáll! De csak annyi az egész kérdés hogy mit kell összekötni az alaplapba menő kábelen hogy beinduljon?
Háát. Azt hiszem,hogy a zöldet kell a feketével összekötni.
De ami biztos: PS-ON vezetéket a GND (fekete) -re. De hogy meggyőződhess róla, nézd meg a tápegységen a matricát, arra rá szokták írni, hogy melyik szín mit jelent.
Zöld van 1 db. De feketéböl van 7 db. Találtam az oldalán matricát remélem olvasható a minőség!
Akkor a zöld lesz az, bár a kép nem látszódik jól, de azon amúgy se tüntették fel a szineket. Az összes fekete GND!
Nézd meg ezt: Bővebben: Szabvány ATX csatlakozó |
Bejelentkezés
Hirdetés |