Fórum témák
» Több friss téma |
Ha így van akkor lehet nem árt beszereznie egy másik generátort. Vagy LED-ekre cserélni az izzókat.
Ja...
Mindjárt egy olyan generátor kéne, amit be tud tenni az első villába, és a generátor tengelye lenne egyben a kerék tengelye is Na ott már nem lenne surlódási veszteség, és még féknek is lehetne használni (ha rövidrezárja menet közben...)
Igen ezis jó ötlet de neki szerintem nem ilyen van.
Várjuk meg mit mond mert még kell több infó is.
Nagyon vad ez a kerepáragyas generátor dolog. Hol lehet ilyet beszerezni? Bár ,ha jól értettem ez is csak 3Wos szóval olyan mind1. Vagy tévednék?
Egyébként már látom ,hogy ez a megoldás nem éppen kivitelezhető ,mert kevés a dinamó által indukált áram.
Nem kevés az!
Ép csak a lényeget nem vetted észre: Light Emitting Diode (LED) használata! Amúgy nem , az nem csak 3W-os, hanem "átlagos használat mellett" 3W. Egyébként ami nagyon lényeges: nincs dörzsölődés, sokkal kevésbé fog vissza a tekerésben. Ha LEDet használnál, és napközben is tekernél annyit, mint éjjel, akkor tutira jó lenne, gond nélkül meg lehetne oldani. Én még nem dolgoztam ki teljes részletességgel a javaslatomat, de kb gyufásdoboz területű nyákon elférne az egész. Na jó, max 2 gyufásdoboz.
Itt is megemlítem ( a témanyitónak címezve)
A kerékpáromon agydinamót használok kb 10 éve . A legutolsó konfiguráció szerint, egyenirányítva, 0.5F kondit töltögetve LEDes lámpákkal világolva. Megállás után kb 5 percig világítanak a LEDek . Sötétebb útszakaszokon meg egyszerűen felpöccintem a halogén fényszórót, s látok rendesen A dinamó névleg 6V3W. A kondipakk 16V-os, a LEDek előtétszámoláskor 12V-ra lettek méretezve. Ezek mellett a 2,5W halogénizzót kb 7-8 km/h sebességtől rendesen felizzitja.
Kondikrol 5 percig világítanak a ledek?
Milyen ledek azok? Mert ezt egy kicsit sokallom vagy én nem ismerem a mostani ledeket?
Nem t'om milyenek, kerek 5 mm átmérőjűek. Pirosan világítanak, mint nagyon ... Együtt öten kajolnak vagy 20mA ?! Egyébként egy gyári bringalámpa.
A kondibank meg nagy Jujj ! .
Ja akkor azok nem esznek sokat .
De a témanyitónak akkuja van meg generátora és nem kondija!
Hát ez elég érdekes...
Picit utánaszámoltam: Ha a legkedvezőbb esetet vesszük, tehát hogy az 5db led sorba van kötve, és LEDenként CSAK 1,8V nyitófeszültséget feltételezünk, akkor ahoz, hogy 5 percig, azaz 300másodpercig világítsanak 20mA felvétele mellett: W=t*P= t*U*I= t*(5LED*Unyit.)*Isoros= 300sec*(5LED*1,8V/LED)*20mA= 54J energia szükséges. A kondenzátorban tárolt energia kiszámítása: W=C/2*U^2 Oké, hát ismert a W, és feltételezzük, hogy 16V-ra töltődik fel a kondipakk. Akkor átrendezve az egyenletet C-re, azt kapjuk, hogy 54J tárolásához ~0,4218F kapacitás szükséges! Ez nagyon sok. Jó, hát legyünk nagylelkűek, és feltételezzük, hogy a kondipakk a feszültségtürése kétszeresére van töltve, azaz 32V-ra. Ebben az esetben is még több, mint 100.000µF (0,1F) kapacitás szükséges. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kondenzátorban tárolt energia 100% -os kihasználását feltételeztem, a gyakorlatban ha 5*1,8V=9V alá csökken az akkupakk feszültsége, akkor a LEDek már nem is világíanak, mivel a legkedvezőbb -soros- bekötésre építettem az antitézist, hogy minél kevesebb energia disszipálódjon el az előtétellenálláson) Idézet: „0.5F kondit töltögetve LEDes lámpákkal világolva.” Ezt írta Macsek71 ...
Jól van, de akkor sem tudja teljesen lemeríteni, csak kb 9V -ig (sem), és ekkor marad még benne 17J energia, és az előtét ellenálláson disszipálódó ellenállást ki is hagytam.
Mondjuk ilyen alapon elképzelhetőnek tartom, hogy nagyzolásból írt 5 percet, és valójában csak 3perc, tehát "hiszek Neki". De azért 0,5F/16V kondenzátorpakkot még összerakni sem olcsó.
Hagyjuk a kondikat van nekünk akkunk és gnerátorunk a töltéshez és a világításhoz.
ezt kellene egyszerűen és nagyszerűen megoldani!
Hát időközben fel adtam ezt a dinamóval való töltögetést ,mert ez így nem kivitelezhető ,mert javarészt éjjel megyek. Azért köszönök minden segítségét.
Viszont lenne még egy utolsó kérdésem. Tudna valaki egy olyan áramkört rajzolni amivel 9v-ból 7.5v -ót tudok csinálni? Ugyanis az akkumulátoromra ez van írva: töltési fesz.:1,2-1,5V és csak 9v -os trafóm van. Előre is köszi a segítséget.
Arról se feledkezz meg, hogy a kerékpárgenerátor indítása trafóval terhelve elég nehézkes, ugyanis kis frekvencián a primer tekercs úgy viselkedik, mint egy darab réz... valahogy át kell segíteni az indulási "majdnemrövidzár" -on
Az is rá van az akkumulátorra írva ,hogy max 1.2A lehet a töltési áram. A trafóm pedig 1,3A es. Szóval nem tudom. Én arra szavaznék ,hogy mimnél több árammal tölteném ,mimnél gyorsabban.
Amúgy nem kellene valami ami nem hagyja túltöltődni az akkumulátort?
Dehogynem kell!
És úgy hívják, hogy hiszterézises komparátor.
És az ,hogy néz ki? Mi az? Egyébként az égő helyett egy ellenállás is teljesen megfelelne a célra nem?
Nem, mert az ellenállás -többé kevésbé- lineáris U-I karakterisztikájú!
De egyébként az izzó sem jó, és régen is csak azért használták, mert más nem volt.
És mi az a hiszterézises komparátor?
És akkor mit kéne az izzó helyett használnom?
Hát az izzó még csak jó lenne áramkorlátozásra, de túltöltés megakadályozására semmi képen sem jó.
A hiszt. komp. egy libikóka. Egy áramkör, ami 2 feszültségszintet hasonlít össze, és a kimenetén 2 féle feszültséget ad ki. Vagy +tápot, vagy -tápot (avagy 0-t, ha nem szimm. tápról megy). A hiszt.komp. abban külömbözik a "sima" komparátortól,hogy az egyik bemenetére vissza van csatolva a kimenet, így az "oda", és a "vissza" billenés nem ugyan azon feszültségszintnél következik be.
És tudnál egy ilyen kapcsolási rajzot feltenni?
Tudnék, de előbb csinálni kell.
Viszont melák éhes. Üres hassal nem tud gondolkodni. Reggeli után ráállok a témára.
Nagyon szépen köszönöm! Amúgy ez jelzi ,ha fel van töltve az akksi? Ugye nem túl bonyolult megépíteni?
Igen, meg lehet csinálni úgy is, hgoy jelezze. AZ már semmiség. És nem bonyolult megépíteni, csak figyelni kell, mint mindennél.
Áramkorlátozó kell "bele", vagy izzót szeretnél inkább használni?
Mit takar az ,hogy áramkorlátozó? Bocsi ,de kezdő vagyok...
Azt, hogy ne nyíljon ki az akkud oldala, ha a MAX. 1,2A helyett nagyobb töltőáram alakulna ki.
Hát akkor egyértelműen áramkorlátozót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |