Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Mutass egy példát.
Idézet: „1kV alatt nincsenek ilyen bajok.” Akkor Te még nem dolgoztál nagyobb feszültséggel. Egy 0.6W fémréteg ellenállásra max 250V-ot specifikálnak.
Nem is a teljesítménnyel vannak gondok, hanem a fizikális méretével. Túl kicsi, magyarán. Ilyen fesz.hez azért szoktak 1-5W-os ellenállásokat rakni, hogy ne tudjon a felületén kúszva átütni. T.i. ezek nagyobbak és nagyobb a szigetelési távolság.
Hát én kb pár kV környékén tapasztaltam egyszer idáig átütést, az alatt nem volt nekem semmi baj hagyományos ellenállásnál de akkor ezek szerint fen állhat. Az ő esetében mondjuk 60V-nél nem áll fenn de akkor ebből én tanultam inkább. Pedig én már csináltam osztót és mindent 1-2kV jörnyékén és nem volt gond. Ezek szerint szerencsém volt.
Nem is átütési feszültségről van szó, hanem az ellenállásnak van fellületi ellenállása is, még ha nagy is, ami ráadásul feszültségfüggő, és a rárakódott szennyeződések miatt még változik is. Ezt jellemezhetjük a "kúszóárammal. A kifejezetten nagy feszültségtűrésű ellenállásokat különleges kivitelben gyártják.
És ehez hol lehet venni tekercset vagy hogyan kivitelezhető? mert tekercset még nem csináltam...
A "DIV" a "különféle gyártó"-t jelöli. Magyrul: kínai.
Köszönöm a választ. Eddig sok DIV tranzisztorom volt áruk miatt de semmi panaszom nem volt rájuk. Talán egy 2N3055 egyszer hamarabb adta meg magát mint ahol kellett volna. Ezt leszámítva szerintem jók. Majd kipróbálom audió technikában is. Mondjuk a többi gyártó között is vannak kínaiak de akkor ezek másolatok. Köszönöm, hogy utána jártál
Szívesen. Még annyit, hogy az "eredeti" termék az MBR, azaz Manufacturer's Brand.
Hali!
A tekercset magadnak kell készítened.Ehhez ott van a 'Notes'(Persze némi angoltudás sem árt.)De azért leírom:L1: 80 menet 0,5mm-es mágneses huzalból toroidos magra 40mm külső átmérővel(mármint a magé) Remélem segítettem! Máté.
Érdekes a zománcszigetelésű huzalt mágnesesnek fordítani.
Sajnos a vasmagról nem írja az AL értékét.
Sziasztok!
Műgyantába beöntött elektronikát hogy lehet javítani? A gyantát az elektronika roncsolása nélkül eltávolítani? Válaszotokat előre is Köszönöm Csabu
Talán próbáld meg szesszel vagy melegítéssel.
Rakd bele nitrohígítóba az áramkört. Általában felpuhítja a műgyantákat.
Kromofág. Az áramkör és az alkatrészek sérülése nélkül feloldja (vagyis inkább morzsás állagú lesz) a műgyantát, amit csak le kell "söpörni" róla, ha benne áztatod a gyanta mennyiségétől függően akár egy hétig is.
A nitrohígító nem támadja meg a műanyagot és egyéb dolgokat? Én már párszor jártam meg, hogy a különböző műanyagokat is a panelen felmarta és azóta csak szesszel merek tisztítani. Én 209-es nitrohígítóval próbáltam mellesleg. Nem tudom valamit számít-e.
A kromofág tényleg nagyon agresszív. Minden gyantát, lakkot, festéket megtámad. A nitró nem vészes, általában csak puhít, leválaszt.
A polisztirolt, plexit oldja, erre ügyelni kell.
HELO!
Ebböl az ic-böl szeretnék 1 erösitöt csinálni, de nem tudom hogy mik ezek: Vp1 / Vp2 / Mode select switch / supply voltage ripple rejection / diagnostic putput / Ground signal / power ground (substrate) És h ezek mind kellenek-e nekem? De ha vki tudna hozá kapcsolási rajzot késziteni az nagyszerü lenne. Mellékeltem az adatait
Szia!
Nem igazán értelek. Ott a kapcsolási rajz.
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok, de tanulni akarok. Szóval... Nézegetem ezt a rajzot ill. leírást: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsol...z.html De valahogy nem fér a fejembe az áram útja. Az leírás szerint mikor az áramkör megkapja a feszt. A tranzisztor vezetővé válik és tölti a felső kondit. Gondolom az első tranyóról van szó. Az áram ezek szerint a negatív oldalról megy a pozitív felé? Másik: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsol...z.html Itt sem értem. Ezek szerint a led (-) oldalán van az ellenállás? Én eddig a (+) lábra tettem és működik.
Sziasztok
Van egy 2x24V 47W transzformátorom. Nekem a kapcsolásomhoz 24V 47W kellene. Ha csak az egyik 24V-os kimenetre kötöm a kapcsolást akkor csak a fele teljesítményt tudom kivenni a trafóból (ha nem így van javítsatok ki).Hogy tudnám megoldani hogy 24V esetén ki tudjam nyerni a teljes teljesítményt?? Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia!
Neked is ezt ajánlom. A LED-nek mindegy, hogy az anódjára, vagy a katódjára csatlakozik az ellenállás. Az a lényeg, hogy sorba legyen kötve vele.
Ha a 'kapcsolas' graetz-cel kezdodik es mododban all a kapcsolast valtoztatni, akkor egy ketutas egyeniranyito jo megoldas.
A trafod ket szekunder tekercse kozositve van? Ugyanis lattam mar olyat, hogy ket tok egyforma szekundert parhuzamosan kotottek, de valahogy nekem ugy remlik, hogy ez nem tul szep megoldas.
Megfelelő módon (tekercs kezdetet- tekercs kezdettel) párhuzamosan kell kötni a két tekercset. Ha nem jól kötöd, csúnya rövidzár lesz.
Az egyik 24V-os tekercs egyik végét kösd össze a másik tekercs egyik kivezetésével, majd a maradék két kivezetés között mérj feszültséget. Ha 0V-ot mérsz, akkor összekötheted a másik két kivezetést is. Ha az eredmény 28V, akkor cseréld meg a kivezetéseket.
A két tekercsnek nincs közös kivezetése. A válaszaitokból egy ilyen megoldás jött ki. Bocsánat a móricka rajzért.
Ez így sorba van kötve. Kösd párhuzamosan, de fázishelyesen, hogy ne egymás ellen dolgozzanak a tekercsek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |