Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Próbáld meg leterhelni a +5V-ot.
Bár ez régebbi tápok kapcsolástechnikájában jött általában be, de ki tudja...
Nem kellene csökkenjen, Egy közös tekercsen dolgozik legalább az 5 és a 12V, aminek pont ez a feladata: Keresztterhelés esetén az egyes ágakat minél közelebb húzni a terhelés függvényében a névleges értékükhöz. Amúgy enélkül az eltérés még nagyobb lenne, a visszacsatolásban az 5V nagyobb "súlya" miatt a 12V magasabb 5V-os terhelésre megszalad felfelé. Amúgy ezekben a PDP-kben elég sokminden nem a normális ATX-es dolgok szerint zajlik, többek között a 3,3V-ot is jellemzően terhelni kell. Feszültségeket kell mérni. A leállás reteszel, vagyis addig nem indítható, míg a 230-at el nem veszed egy ideig, vagy azonnal indítható? Mérni kéne az ágakat, lehetőleg szkóppal.
Adott egy ATX-es táp. látszólag teljesen jó, be is indul feszültségek is jók kivéve eggyet. A lila kábelen a készenléti 5 Volt, a táp kikpcsolt állapotában is folyamatosan emelkedik. 8 V-ig felement utána kihúztam nehogy valamely alaktrész megadja magát. Mi lehet a baj, tudnátok segíteni?
Primer oldalon egy pár-pártíz µF-os elkó lesz az elsődleges ok rendszerint, de célszerű a szekunder oldaliakat is cserélni (kialakítástól függően az 5V készenlét és ha jelen van, szekunder oldali PWM vezérlő tápja). Márka, típus azért sokat segítene..
Kicseréltem a szekunder oldali kis 2 db 10µF/50V-es elkot ill. a szkunder oldalon a 5V készenlét körében lévő másikat. Rámérek a lila vezetékre és továbbra is megy fel a fesz. 5 V-ról indul és megy felfele. Valami miatt rászabályoz az IC, gondolom én. Nem a visszacsatolással van a gond?
Sziasztok van 1 acorp 300W-os atx tápom, és az a problémája, hogy a ps-on+gnd -t összeérintem akkor a ventilátor kb. 0.5-1cm-t kimozdul és utána semmi, a készenléti +5V megvan.
Az alaplap nélkül nem indul el. Ami nekem van Compaq az az alaplap +5V-ját figyeli hogy van-e rajta terhelés, de a tiedet nem ismerem. Én úgy kerestem ki, hogy bedugtam az alaplapba a csatlakozót (rossz lapba, nem ami a gépbe van) és elkezdtem kivenni a kábeleket belőle, a végén már csak a GND és a +5V-marad és még mindig indult a táp (egyébként ha nem volt rádugva alaplapra akkor csak megmoccant a venti ezen is). Ráraktam egy 10K ellenállást és már jó is volt. Érdekes volt mert a tápkábelekre hiába tettem bármit is, nem indult, csak akkor ha az alaplap csatlakozójára tettem. De nem hinném hogy a tieddel is ez lenne, majd valaki aki tudja megmondja mit csinálj.
Leterheltem én is a +5V-ot 10k-val és a 40n03p FET fényes szikrákat szórva kettényílt (a szívbajt hozta rám) a tápnak annyi marad alkatrésznek. Nem baj úgy is rossz volt szerintem azért dobták ki.
A 10k nem volt terhelés az 5V-nak... De mostmár úgyis mindegy, ha elszállt. A venti moccanása arra utalt, hogy valahol a szekunder oldalon volt zárlatos dióda (vagy más). A védelem pedig letiltotta a működést, de minél többször próbálod az ilyen hibával bíró tápot indítani, annál nagyobb az esélye a fent leírtaknak. (a bekapcsolás pillanatában a védelem néha hatástalan).
Üdv!
Helyettesíthető-e a DBL 494-es IC, más PC tápban lévő IC-vel? Pl. IR3MO2 van itthon azt beraknám a rossz 494-es helyébe. Kösz előre is!
Úgy látom mindkettő ugyanolyan, a lábkiosztásuk is megegyezik.
AT-s tápokban lakik valami xx7600 az jó lehet neked.
Szia!
KA7500 a 494 egyik helyettesítője.
Jah, igen, ez az, rosszul emlékeztem, köszi a helyesbítést, erre gondoltam.
Igen. Az elsőkben mind IR 3 M 02 (Sharp) volt. Ugyanaz, mint a TL494.
Nagy nehezen megjavítottam a tápot, kb. 6-7 db alkatrészt cserélni kellett. Még az lenne kérdésem hogy nem gond-e az ha üresjáratban 12 V helyett csak 11.2 V-ot mérek, 3.3 V helyett 2.9 V-ot? Ha az 5V-ot terhelem, a 12 V felemelkedik 12.6-ra. Gondolom az összes kimenetét terhelni kéne és akkor pontosabb lenne. Mert ha jól tudom csak az 5V-ot figyeli a szabályzás.
Üdv!
Én is így tudom, hogy az 5V-os kell leterhelni, hogy a pontos feszültségeket megkapd.
Ettől függetlenül üresjáratba elfogadható ez a 2.9 V 3.3 helyett?
Valaki tudna segiteni hogy PN 22222A helyett milyen tranzisztort használjak???Elöre is köszönöm a segitséget!
Hello!
A BC639 jó helyette, csak a lábkiosztása más, erre figyelj !!!
Nem olvastam végig a topicot.
egyrészt, milyen típusú a géped? mert így nem tudunk segíteni. am, az újabb gépek nem nagyon sípolnak. javaslat: próbáld le, ram, proci, vga kártya. Próbáld ki az alaplapot egy régi PCI slotos vga kártyával. - igaz, ezeken nem nagyon fut játék Egyébként tényleg nem okozhatja a táp ennyi elétérés mellet ,de fagyásokra számíts! amúgy több mint 90%-ban ram okozza, és nem sípol a gép érte. ha hosszant nyomod a start gombot a házon, és leáll a gép akkor talán még nem alaplapos. A vga tesztet azért írtam, mert találkoztam már hibás slotos alaplapokkal is (AGP többnyire)
2007 óta csak megoldotta már
PCI VGA miatt miért kéne fagyjon egyébként?
Üdv!
Tud segíteni valaki egy Chieftec ATX táp hibájának felderítésében? Típusa: HPC-420-302 DF Itt a kép róla és a service manual is meglett. Az a tünete hogy sípol és nem ad feszt. Mit kellene megnéznem először? Köszönöm
Sípolni a kiöregedett megnyílt kondik szoktak. Kizúzod, vársz még elhallgat, bedugod. Ha nem tévedek lila vezetéken kell lennie a készenléti 5Vnak, ez megvan? Ha igen, akkor próbáld beindítani, feszültségek rendben, power good-on mi van? Ha beindul és feléled terhelés nélkül akkor mehet a kimenő pufferkondik cseréje, mert valószínűleg azok sípolnak.
Szerk: Most látom, hogy aktív PFCs. Ha szétszeded nézd meg mi van a primer pufferkondenzátoron. Kösd rá a multimétert, és helyezd feszültség alá. ~400Vot kell mérned. Ennek megfelel méréshatárt válasz.
Köszönöm szépen!
A hosszúhétvégén elvégzem a méréseket. Majd jelentkezem
Sziasztok. A következő lenne a problémám: Pár napja a tápom (FSP 300-60GTP 300W) a következőket produkálja, ha áramtalanítom. Bekapcsolás után az alaplapomon(Abit NF7) lévő piros lednek világítania kéne, de nem teszi, csak körülbelül 5-10 perccel a táp bekapcsolása után gyullad ki, és a led észrevehetően vibrál is. Ekkor próbálom indítani a gépet, de csak felvillan a zöld led, megmoccannak a ventillátorok, és utána semmi. Még 5 perc várakozás után a piros led vibrálása megszűnik, folyamatosan világít, és ekkor már a gépet is el tudom indítani. Ezek után a gépet ki-be lehet kapcsolni gond nélkül, a következő táp áramtalanításig. Működés közben a géppel nincs semmi gond. Biztosan nem az alaplap a ludas szerintem, mert kikapcsolt gépnél lehúztam az alaplapról a táp csatlakozót, visszadugtam, és semmi gond nem volt, led világít gép indítható azonnal. Everestben megnéztem a táp feszültségeit, és amit mutatott, már aggasztóbb:
+3,3V: 3,25V., +5V.: 4,92V., +12V.: 11,55 és 11,67V. között ingadozik, -12V.: -11,58 és -11,62V. között ingadozik, -5V.: -4,85V., +5V készenléti: 4,92V., 3,3V. dual: 3,46V., DIMM:2,64V. Ezeknek a mért értékeknek többnek kellene lenniük nem? Kérdésem meg lehet e menteni a tápot, vagy cseréljem ki? Nem szeretném kidobni, tehát ha van valami ötletetek arra, hogy miképp lehetne rendbehozni, annak módfelett tudnék örülni. Segítségeteket előre is köszönöm. ktomi79
Úgy tűnik, a készenléti táp halálán van a tápegységedben. Azt mindenképpen meg kellene javítani, mert még a végén valamit tönkretesz. Ha már szétbontod a tápegységet, mindenképpen át kellene nézni a nagyáramú kimeneti részeken is az elkókat, mert esélyes, hogy azok között is van már cserére érett.
Köszi a válaszodat. Igen, végig olvasva a topicot, én is erre a következtetésre jutottam. A hozzászólások alapján ez az FSP elég jó minőség,(már csak ezért sem szeretném kihajítani) tehát érdemes rászánni az időt, hogy meggyógyítsam. Gondolom valamelyik kondenzátor lehet problémás. Azoknak a cseréjével fogom kezdeni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |