Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1047 / 2208
(#) varttina válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 22, 2010
A kapcsolás érdekessége, hogy mindössze 650V anódfeszültséggel üzemel. A kimenő trafó pedig 1,5 kohm-ról illeszt 8 ohmra. Szerintem a tervezőjének nem a kimenő teljseítmény volt az elsődleges, hanem a GU81M-ből kihozható legjobb hangminőség.
(#) rockersrac válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 22, 2010
Idézet:
„ehhez már megszállottság kell ám de nem kicsi”
Ehez még talán nem is kell akkora megszállottság! A GU81M PP-hez ahhoz már kell néminemű megszállottság! De egy Gubán Gábor nevű fórumtársunkban megvan ez a megszállottság, és folyamatban van a szerkezet megépítése!
(#) klemo86 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 22, 2010
Tényleg, vajon hogy halad vele? A legutóbbi képeken 3db 3kW-os toroidot láttunk szépen megtekerve Kíváncsi lennék már a végére De jó munkához idő kell! (A rosszhoz mégtöbb…)
(#) rockersrac válasza klemo86 hozzászólására (») Aug 22, 2010
Legutóbbi információm az róla(kb egy hetes talán) hogy alakítják át a kapcsolást, szedik ki a 6c33c-ket a kapcsolásból mert anódból lesz hajtva a következő fokozat.(gondolom itt a végfokozatra gondol GG ) Én sem tudok sokkal többet róla, de nagyjából működik a ,, kicsike" csak még nem úgy ahogy kéne!
(#) istvan3 hozzászólása Aug 22, 2010
Sziasztok.
Elkezdtem csinálni egy csöves végfokot, ahol az anódfesz 400V. Azt kérdezném, hogy ha a tápnál 3 db 470µF 200V os kondit sorosan kapcsolnék majd ez párhuzamba még egy ilyennel akkor működne? Ha jól számolom akkor megvan a 300µF pufferelés így és akkor ugye így bírnia kell a 400V ot.
Köszi előre is.
(#) Rockmenyét hozzászólása Aug 22, 2010
Sziasztok!

A korábban tárgyalt Philips EL95-ös erősítőben ki szeretném cserélni a kerámia csatolókondikat "rendes" fóliakondikra. Sturbi módosításait megcsináltam azzal a kivétellel hogy nem kötöttem ki (egyenlőre) a hangszínszabályzót.
Mennyire gond szerintetek ha az első ECC83 22nF-os (a rajzon C5 és C35) csatolókondiját 47nF-osra cserélem? Csak mert nincs 22 nanós...
(#) cruisher hozzászólása Aug 22, 2010
Tisztelt Egybegyűltek!

Lenne egy elég idegesítő problémám a mellékelt kapcsrajzot tartalmazó erősítővel.
A gond az, hogy eléggé elkezd búgni, ha a hangerő potit elkezdem feltekerni. A potméter fél állásától felfele már elég zavaró tud lenni, ha nem tekerem fel annyira akkor ugye meg nem tudom rendesen kihajtani.
Van még egy ugyanilyen erősítőm,ott ez a probléma nem áll fent. Elvileg maga a csöves fokozat jó kell hogy legyen, különben letekert állásba is búgna.Tapasztalt már valaki hasonlót?

elofok.JPG
    
(#) rockersrac válasza Rockmenyét hozzászólására (») Aug 22, 2010
Ez csak egy tipp, de mi van, hogyha 2 ilyen kondit sorba kötsz? Akkor lesz 23,5nF-od kb! DE EZ CSAK EGY TIPP! :hide:
(#) Rockmenyét válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 22, 2010
Köszi, gondoltam rá, csak érdekelne hogy mennyire számít ott a pontosság, illetve miben jelentkezik a különbség?
(#) klemo86 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 22, 2010
Hát az laza… Köszi az infót
(#) s.sanyi hozzászólása Aug 22, 2010
Sziasztok.Próbáltam bekötni a stab csövet sg 15p-2,sajnos nálam nem világit.Láttam a neten képet róla szép lila fénye van az elöfokot szerettem volna vele belöni 105-110 vol adatlap szerint de föleg a látszat végett szeretném fényre birni.Van valakinek ötlete hogyan kössem be?
(#) gkari válasza s.sanyi hozzászólására (») Aug 22, 2010
Ennek a begyújtási fesz.-e 160V, lehet, hogy nem kap ennyit?
(#) djhans hozzászólása Aug 22, 2010
Elindítom a Piccolo 2 projektet. Megvan a 3 trafó csak meg kell tekerni őket. A hálózati toroidnak csak a szekunderét kell megtekerni. 14V lesz a fűtésnek és 190V az anódfesznek.

kép.jpg
    
(#) 6C4C válasza cruisher hozzászólására (») Aug 22, 2010
Én úgy gondolom, hogy kapacitíven összeszedett brummfeszültség lehet a rácson, mivel függ a hangerőszabályzó poti állásától (gondolom, nyitott bemenetnél is ez a helyzet)... Fűtésközepet lekötötted-e a testre? Milyen hosszú a rácstól a potiig vezető huzal / árnyékolt-e?
(#) 6C4C válasza s.sanyi hozzászólására (») Aug 22, 2010
A "nyers" tápfeszültségnek nyilván nagyobbnak kell lenni, mint a cső gyújtási feszültsége. Ez a feszültség mindig nagyobb, mint a stabilizált, ún égési feszültség. Az előtétellenállást úgy kelll megválasztani, hogy a csövön semmiképpen se folyjon a megengedettnél nagyobb áram. Ha tényleg stabilizálásra, nemcsak világításra akarod használni, természetesen a stabilizátort terhelő áramot is figyelembe kell venni a számításkor...
(#) 6C4C válasza istvan3 hozzászólására (») Aug 22, 2010
Elméletileg működne, azonban az elkók relatíve nagy szivárgási árama miatt ilyenkor az egyes elkókkal párhuzamosan kapcsolt 100kOhm körüli (megfelelő terhelhetőségű) ellenállásokkal kell gondoskodni az egyenletes feszültségeloszlásról :yes:
(#) istvan3 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 22, 2010
Köszönöm a választ.
Minden egyes kondenzátornál külön ellenállás kellene?
(#) 6C4C válasza istvan3 hozzászólására (») Aug 22, 2010
Szívesen! Legegyszerűbb, ha kettesével a kondikat párhuzamosan kötöd, ezt a három egységet aztán sorba, így 3 ellenállattal elboldogulsz...
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2010
Igen, jól látod a dolgot.
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Aug 22, 2010
Jó oda a 47 nF is. A legfontosabb, hogy a kimenőtrafóról vedd le a 1,5 nF-os kondit, Az EL 95 katódhidegítőjének tegyél egy nagyobb kondit (legalább 100 µF-ot), a csatolókondit pedig cseréld ki a 3,3 nF-ról legalább 22 nF-ra (nagyobb lehet itt is). A fiziológiai hangerőt is kösd le a hangerőpotiról. Én kivettem a második 83-as katódjából a 25 µF-ot is, mert túl nagy volt az erősítés, ez értelemszerűen maradhat is (de a hidegítőkondikat, csatolókat érdemes összemérni a két oldalnak). Sajnos a hangszín eléggé összekuszálja a fázisviszonyokat (ezen keresztül a hangképet), ha men kötöd ki, tegyél be egy alkalmas kapcsolót, hogy kikapcsolható legyen (sajnos a balansz potival is kell valamit kezdeni, ha benn a hangszín, nemigen tudod csökkenteni az értékét).
(#) Rockmenyét válasza sturbi hozzászólására (») Aug 22, 2010
Köszi! Sajnos eléggé hétvégi hobbicsöves vagyok csak, ritkán tudok időt szakítani rá úgyhogy bocs az amatőr kérdésekért
A hangszínszabályzóval kísérleteztem egy sort, főleg "durvább" zenéknél (pl. Iron Maiden) hallatszik a "jótékony" hatása, a hangkép néha egy nagy kása :no:
Viszont pl. egy Dire Straits vagy más akusztikusabb/kevesebb hangszert felvonultató zene egész kellemes így is. Gondolom a jóval több hatmonikust tartalmazó eleve torzított (négyszögesebb?) hangoknál jobban hallatszik a fázistorzítás? Mondjuk ez látszik a négyszög-átvitelen is.
A vége szerintem nálam is a kikötés lesz.
(#) sturbi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Aug 22, 2010
Igen, a "kása" a rossz fázisviszonyoktól van (és szörnyen idegesítő annak, aki már elszokott tőle), ilyen 100 Hz-es négyszöget 100 Hz, ilyen 10 KHz-eset 10 KHz csinálj neki, és nem lesz zavaró kása kb. másfél Watt-ig (ha azokat az átalakításokat csinálod, amiket én, akkor ilyen négyszögátvitel lesz, csak a 100 Hz-nél kicsit nagyobb tetőeséssel (de egyenes, nem horpad, nem puposodik), a 10 kHz-nél pedig kicsit gyorsabb felfutás, kisebb ívű ráfordulással a tetőre (8 ohm rezisztív műterhelésen (ezeket az oszcillogrammokat ECL 86-os SE vel csináltam 1,2 cm2 kimenőn). Az 1 kHz-re is érdemes ránézni, ilyen jó lesz neki 1 KHz . Négyszöges mérésnél a hangerőt ésszerű keretek közt kell tartani (ez nem a teljes kivezérlés), és nem kell bedőlni az olyan ötleteknek egy ilyen kis teljesítményű pentódás erősítőnél mint pl.1 µF paralell kondi a műterhelésen, elég ha megfelelő hangszóróval jól szól 1-1,5 W-ig, nem kell neki a konyhakést is meghajtani).
(#) moltam hozzászólása Aug 23, 2010
Helosztok.
Építettem egy PCL86 os erősítőt. Elég randa szegény, de szól. Mennyire árt a csőnek, hogy nincs anódfesz. késleltetés? Az anódfesz 300V ra is felkúszik, ha a cső még nincs felfűtve. Van egy kis baj is vele. Néha csak akkor kezd szólni, ha a csövet megkocogtatom. (ez gondolom cső hiba) Ha nem rakok soros 220k 5n RC tagot a bemenet és a trióda rácsa közé neg. visszacsatolásnak, gerjed. Ez mitől van?
(#) Doncso válasza moltam hozzászólására (») Aug 23, 2010
Van rajza is a kapcsolásnak? Nem lehet , hogy fordítva csatoltad vissza a kimenőről? Ha teljesen megszülteted a visszacsatolást akkor is gerjed? Próbáld meg felcserélni a két visszacsatoló vezetéket a kimenőn.
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Aug 23, 2010
Inkább Piccolo 3, ha nem tévedek
(#) sturbi válasza moltam hozzászólására (») Aug 23, 2010
Ha nincs fűtéskésleltetés, csökken a cső élettartama, de én pl. soha nem csinálok. A táp bemelegedés alatt felmehet 550 V-ig is, tehát nem gond, ha felkúszik 300 V -ig. Nem biztos hogy csőhiba, de lehet az is, érdemes megtisztogatni a csőfoglalatot. Egy csőláb vastagságú drótot lábkivezetésenként bedugva a foglalatba ellenőrizhető, hogy mindegyik érintkező szorít-e, egy nagyobb varrótűvel orvosolni lehet ha valamelyik nem jó (kondikat nem árt előtte kisütni egy pár kohmos ellenállással). Egy hidegforrasztás is meg tud tréfálni. A bemenet és a trióda rácsa közé rakott alkatrészek nem okoznak visszacsatolást (azért "vissza"csatolás a neve, mert az eredeti jel egy részét visszafelé vezetjük az eredeti jelút valamely pontjához képest). A bemenet nem megfelelő kialakítása okozhat gerjedést, különösen nagy erősítésű, nagy belső ellenállású csőnél (ilyen a PCL 86 triódája is), a rácskapacitások és a hozzá csatlakozó elemek kapcsán. Elégnek kellene lenni itt egy 1-(10) Kohmos soros ellenállásnak a trióda rácskivezetése és rácslevezető ellnállása között. Ha a kimenőtrafóról vezetett visszacsatolás miatt gerjed, meg kell fordítani vagy a primerre menő vezetékeket, vagy a szekunderen megcserélni a test, és a visszacsatolás meleg vezetékét (A korrekt megoldás az, ha két vékony, sem önmagával, sem más vezetékkel össze nem fogott éren megy a visszacsatolás, az erre a célra használt ellenállás két végére).
(#) moltam válasza sturbi hozzászólására (») Aug 23, 2010
Helo.
Nem tudom miért írtam rácsot. Az anód és a bemenet közé tettem. A kimenőnek nincs vcs. tekercse. A mellékelt képen a jobboldalit építettem meg.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Aug 23, 2010
Helyett a baloldalit...
(#) szbalint25 hozzászólása Aug 23, 2010
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni mer már nemtudom hogy mit csináljak . Csináltam egy PP EL84 végfokot amit a az első linkben csatoltam és raktam hozzá egy Marshall előfokot, mert ugye gitárhoz lesz. Az a baj, hogy ez a végfok valahogyan lekerekíti a torz jelet ami ugye baj. Ha tudtok ajánlani egy EL84 PP végfokot ami nemcsinálja ezt akkor légyszi segítsetek mert nagyon fontos lenne nekem

Koszi szépen előre is!

itt a link
(#) moltam hozzászólása Aug 23, 2010
A 4.7n-220k s negatív visszacsatolás nem vágja le a magas hangokat? Még egy légréses kimenőtrafót kell bele szereznem, mert most légrés nélkülivel megy.
Következő: »»   1047 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem