Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A kapcsolás érdekessége, hogy mindössze 650V anódfeszültséggel üzemel. A kimenő trafó pedig 1,5 kohm-ról illeszt 8 ohmra. Szerintem a tervezőjének nem a kimenő teljseítmény volt az elsődleges, hanem a GU81M-ből kihozható legjobb hangminőség.
Idézet: Ehez még talán nem is kell akkora megszállottság! A GU81M PP-hez ahhoz már kell néminemű megszállottság! De egy Gubán Gábor nevű fórumtársunkban megvan ez a megszállottság, és folyamatban van a szerkezet megépítése! „ehhez már megszállottság kell ám de nem kicsi”
Tényleg, vajon hogy halad vele? A legutóbbi képeken 3db 3kW-os toroidot láttunk szépen megtekerve Kíváncsi lennék már a végére De jó munkához idő kell! (A rosszhoz mégtöbb…)
Legutóbbi információm az róla(kb egy hetes talán) hogy alakítják át a kapcsolást, szedik ki a 6c33c-ket a kapcsolásból mert anódból lesz hajtva a következő fokozat.(gondolom itt a végfokozatra gondol GG ) Én sem tudok sokkal többet róla, de nagyjából működik a ,, kicsike" csak még nem úgy ahogy kéne!
Sziasztok.
Elkezdtem csinálni egy csöves végfokot, ahol az anódfesz 400V. Azt kérdezném, hogy ha a tápnál 3 db 470µF 200V os kondit sorosan kapcsolnék majd ez párhuzamba még egy ilyennel akkor működne? Ha jól számolom akkor megvan a 300µF pufferelés így és akkor ugye így bírnia kell a 400V ot. Köszi előre is.
Sziasztok!
A korábban tárgyalt Philips EL95-ös erősítőben ki szeretném cserélni a kerámia csatolókondikat "rendes" fóliakondikra. Sturbi módosításait megcsináltam azzal a kivétellel hogy nem kötöttem ki (egyenlőre) a hangszínszabályzót. Mennyire gond szerintetek ha az első ECC83 22nF-os (a rajzon C5 és C35) csatolókondiját 47nF-osra cserélem? Csak mert nincs 22 nanós...
Tisztelt Egybegyűltek!
Lenne egy elég idegesítő problémám a mellékelt kapcsrajzot tartalmazó erősítővel. A gond az, hogy eléggé elkezd búgni, ha a hangerő potit elkezdem feltekerni. A potméter fél állásától felfele már elég zavaró tud lenni, ha nem tekerem fel annyira akkor ugye meg nem tudom rendesen kihajtani. Van még egy ugyanilyen erősítőm,ott ez a probléma nem áll fent. Elvileg maga a csöves fokozat jó kell hogy legyen, különben letekert állásba is búgna.Tapasztalt már valaki hasonlót?
Ez csak egy tipp, de mi van, hogyha 2 ilyen kondit sorba kötsz? Akkor lesz 23,5nF-od kb! DE EZ CSAK EGY TIPP! :hide:
Köszi, gondoltam rá, csak érdekelne hogy mennyire számít ott a pontosság, illetve miben jelentkezik a különbség?
Hát az laza… Köszi az infót
Sziasztok.Próbáltam bekötni a stab csövet sg 15p-2,sajnos nálam nem világit.Láttam a neten képet róla szép lila fénye van az elöfokot szerettem volna vele belöni 105-110 vol adatlap szerint de föleg a látszat végett szeretném fényre birni.Van valakinek ötlete hogyan kössem be?
Ennek a begyújtási fesz.-e 160V, lehet, hogy nem kap ennyit?
Elindítom a Piccolo 2 projektet. Megvan a 3 trafó csak meg kell tekerni őket. A hálózati toroidnak csak a szekunderét kell megtekerni. 14V lesz a fűtésnek és 190V az anódfesznek.
Én úgy gondolom, hogy kapacitíven összeszedett brummfeszültség lehet a rácson, mivel függ a hangerőszabályzó poti állásától (gondolom, nyitott bemenetnél is ez a helyzet)... Fűtésközepet lekötötted-e a testre? Milyen hosszú a rácstól a potiig vezető huzal / árnyékolt-e?
A "nyers" tápfeszültségnek nyilván nagyobbnak kell lenni, mint a cső gyújtási feszültsége. Ez a feszültség mindig nagyobb, mint a stabilizált, ún égési feszültség. Az előtétellenállást úgy kelll megválasztani, hogy a csövön semmiképpen se folyjon a megengedettnél nagyobb áram. Ha tényleg stabilizálásra, nemcsak világításra akarod használni, természetesen a stabilizátort terhelő áramot is figyelembe kell venni a számításkor...
Elméletileg működne, azonban az elkók relatíve nagy szivárgási árama miatt ilyenkor az egyes elkókkal párhuzamosan kapcsolt 100kOhm körüli (megfelelő terhelhetőségű) ellenállásokkal kell gondoskodni az egyenletes feszültségeloszlásról :yes:
Köszönöm a választ.
Minden egyes kondenzátornál külön ellenállás kellene?
Szívesen! Legegyszerűbb, ha kettesével a kondikat párhuzamosan kötöd, ezt a három egységet aztán sorba, így 3 ellenállattal elboldogulsz...
Jó oda a 47 nF is. A legfontosabb, hogy a kimenőtrafóról vedd le a 1,5 nF-os kondit, Az EL 95 katódhidegítőjének tegyél egy nagyobb kondit (legalább 100 µF-ot), a csatolókondit pedig cseréld ki a 3,3 nF-ról legalább 22 nF-ra (nagyobb lehet itt is). A fiziológiai hangerőt is kösd le a hangerőpotiról. Én kivettem a második 83-as katódjából a 25 µF-ot is, mert túl nagy volt az erősítés, ez értelemszerűen maradhat is (de a hidegítőkondikat, csatolókat érdemes összemérni a két oldalnak). Sajnos a hangszín eléggé összekuszálja a fázisviszonyokat (ezen keresztül a hangképet), ha men kötöd ki, tegyél be egy alkalmas kapcsolót, hogy kikapcsolható legyen (sajnos a balansz potival is kell valamit kezdeni, ha benn a hangszín, nemigen tudod csökkenteni az értékét).
Köszi! Sajnos eléggé hétvégi hobbicsöves vagyok csak, ritkán tudok időt szakítani rá úgyhogy bocs az amatőr kérdésekért
A hangszínszabályzóval kísérleteztem egy sort, főleg "durvább" zenéknél (pl. Iron Maiden) hallatszik a "jótékony" hatása, a hangkép néha egy nagy kása :no: Viszont pl. egy Dire Straits vagy más akusztikusabb/kevesebb hangszert felvonultató zene egész kellemes így is. Gondolom a jóval több hatmonikust tartalmazó eleve torzított (négyszögesebb?) hangoknál jobban hallatszik a fázistorzítás? Mondjuk ez látszik a négyszög-átvitelen is. A vége szerintem nálam is a kikötés lesz.
Igen, a "kása" a rossz fázisviszonyoktól van (és szörnyen idegesítő annak, aki már elszokott tőle), ilyen 100 Hz-es négyszöget 100 Hz, ilyen 10 KHz-eset 10 KHz csinálj neki, és nem lesz zavaró kása kb. másfél Watt-ig (ha azokat az átalakításokat csinálod, amiket én, akkor ilyen négyszögátvitel lesz, csak a 100 Hz-nél kicsit nagyobb tetőeséssel (de egyenes, nem horpad, nem puposodik), a 10 kHz-nél pedig kicsit gyorsabb felfutás, kisebb ívű ráfordulással a tetőre (8 ohm rezisztív műterhelésen (ezeket az oszcillogrammokat ECL 86-os SE vel csináltam 1,2 cm2 kimenőn). Az 1 kHz-re is érdemes ránézni, ilyen jó lesz neki 1 KHz . Négyszöges mérésnél a hangerőt ésszerű keretek közt kell tartani (ez nem a teljes kivezérlés), és nem kell bedőlni az olyan ötleteknek egy ilyen kis teljesítményű pentódás erősítőnél mint pl.1 µF paralell kondi a műterhelésen, elég ha megfelelő hangszóróval jól szól 1-1,5 W-ig, nem kell neki a konyhakést is meghajtani).
Helosztok.
Építettem egy PCL86 os erősítőt. Elég randa szegény, de szól. Mennyire árt a csőnek, hogy nincs anódfesz. késleltetés? Az anódfesz 300V ra is felkúszik, ha a cső még nincs felfűtve. Van egy kis baj is vele. Néha csak akkor kezd szólni, ha a csövet megkocogtatom. (ez gondolom cső hiba) Ha nem rakok soros 220k 5n RC tagot a bemenet és a trióda rácsa közé neg. visszacsatolásnak, gerjed. Ez mitől van?
Van rajza is a kapcsolásnak? Nem lehet , hogy fordítva csatoltad vissza a kimenőről? Ha teljesen megszülteted a visszacsatolást akkor is gerjed? Próbáld meg felcserélni a két visszacsatoló vezetéket a kimenőn.
Ha nincs fűtéskésleltetés, csökken a cső élettartama, de én pl. soha nem csinálok. A táp bemelegedés alatt felmehet 550 V-ig is, tehát nem gond, ha felkúszik 300 V -ig. Nem biztos hogy csőhiba, de lehet az is, érdemes megtisztogatni a csőfoglalatot. Egy csőláb vastagságú drótot lábkivezetésenként bedugva a foglalatba ellenőrizhető, hogy mindegyik érintkező szorít-e, egy nagyobb varrótűvel orvosolni lehet ha valamelyik nem jó (kondikat nem árt előtte kisütni egy pár kohmos ellenállással). Egy hidegforrasztás is meg tud tréfálni. A bemenet és a trióda rácsa közé rakott alkatrészek nem okoznak visszacsatolást (azért "vissza"csatolás a neve, mert az eredeti jel egy részét visszafelé vezetjük az eredeti jelút valamely pontjához képest). A bemenet nem megfelelő kialakítása okozhat gerjedést, különösen nagy erősítésű, nagy belső ellenállású csőnél (ilyen a PCL 86 triódája is), a rácskapacitások és a hozzá csatlakozó elemek kapcsán. Elégnek kellene lenni itt egy 1-(10) Kohmos soros ellenállásnak a trióda rácskivezetése és rácslevezető ellnállása között. Ha a kimenőtrafóról vezetett visszacsatolás miatt gerjed, meg kell fordítani vagy a primerre menő vezetékeket, vagy a szekunderen megcserélni a test, és a visszacsatolás meleg vezetékét (A korrekt megoldás az, ha két vékony, sem önmagával, sem más vezetékkel össze nem fogott éren megy a visszacsatolás, az erre a célra használt ellenállás két végére).
Helo.
Nem tudom miért írtam rácsot. Az anód és a bemenet közé tettem. A kimenőnek nincs vcs. tekercse. A mellékelt képen a jobboldalit építettem meg.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni mer már nemtudom hogy mit csináljak . Csináltam egy PP EL84 végfokot amit a az első linkben csatoltam és raktam hozzá egy Marshall előfokot, mert ugye gitárhoz lesz. Az a baj, hogy ez a végfok valahogyan lekerekíti a torz jelet ami ugye baj. Ha tudtok ajánlani egy EL84 PP végfokot ami nemcsinálja ezt akkor légyszi segítsetek mert nagyon fontos lenne nekem Koszi szépen előre is! itt a link |
Bejelentkezés
Hirdetés |