Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én IV15-öt teszek majd a következőre, már megvan az is, hogy honnan szerzem be (olcsóért) Én se tennék semmi pénzért csövesre LED-et…
Gondolom ez a forrás titkos...?
Én nagyon szeretem ezeket a mütyűröket, mert "varázslatos" fényük van. Most készültem el egy fali "aljzattáblával", ahol a konnektorok aktív állapotát NG-4-es glimmekkel jelzem.
Titkosnak épp nem titkos: Ebay! Ezzel is csak egy aprócska gond van, hogy nagyobb tételben kell venni, nem kettesével, így tudom ajánlani, hogy ha veszek, mondjuk 16ot, akkor abból legalább 12-t el kéne adni Mondanám, hogy a jövő hétre már lenne is, csak mostanában sokat költöttem csövekre, úgyhogy az is lehet, hogy csak jövőre futok bele… (A 6S33S SE-ben lesz 2 vagy 4 db, addig még a mostani 6C19P PPP is készül, ami sasszi híján kész is - a csövek már megvannak a tervezett cuccokhoz is, hogy akkor könnyebben hozzá tudjak fogni, de egyelőre az egyenirányítókat és a GU50 foglalatokat [GU50 PSE is tervben van] később fogom ezzel együtt megvenni, mert most nagyon nincs rávalóm ) Ebay-ről amúgy minden különlegességet be lehet olcsón szerezni!
Hát nem tudom, én az Ebay-től kissé tartok, de biztosan működik a dolog. Ki is próbálom, hátha lehet tényleg spórolni (amúgy ha jövő héten lesz, akkor lehet vevő lennék 1-2 darabra ...
Jópár dolgot vettem már, sose volt semmivel bajom… Amikor volt azt a vulkános balhé, akkor csak 16nap alatt ért ide a csomag
Nyisd meg a "Könyvek"-et, majd az "Elektronika" könyvtárat, ezután a 2.lapon megtalálod.
Még mindig gondolkodom egy 6c33c erősítő építésén. Erről a kapcsolásról mi a véleményetek?
A kapcsolás egy cikk keretében jelent meg, melyet Tim Mellow írt. Ha érdekel titeket, akkor felrakom azt is.
Helló !
Hogy nevezik azt az ellenállást amire tekerni kell az elektroncsöveknél a kimenőtrafót ? " Resistance in 1st grid circuit, kΩ " Ez az ? Nem tud valaki valamilyen csőkatalógus linket adni ? Már ha van a neten ilyen.. Kösz !
Nem. Minden csőnek van belső ellenállása, (Rb) ami többé kevésbé munkapont, és kapcsolás függő. Ez a belsőellenállás a csővel készült erősítőfokozat, mint generátor belső ellenállása. Ha egy generátorból a maximális teljesítményt akarjuk kivenni, akkor teljesítményre illeszteni kell, ami azt jelenti, hogy a generátor belső ellenállása, és a terhelő ellenállás megegyezik. A terhelő ellenálláson megjelenő teljesítmény a hasznos teljesítmény, ami kissebb lesz akár nagyobb, akár kissebb az Rt értéke mint az Rb belső ellenállás. Ezt az illesztést végzi a kimenő trafó, mert a csövek belső ellenállása többnyire kohm nagyságrendű.
Kösz !
Az a gondom, hogy van egy csövem 6P1P-EV, és nem találom sehol ezt a belső ellenállás értékét. Valaki esetleg... :help:
Kösz !
57.5 +/- 22.5 KOhm ??? Most akkor hány KOhm-osra kell tekerni a kimenő primerjét ? Ez valami irdatlan sok huzal ,nem ? És ha valami ellenállást raknék a primer elé ? Az nagyon nagy hülyeség ?
Ez nem így van, ebben az esetben az Ra-t kell nézni, ami 5 szóróellenállását kohm. Nem az egyenáramú ellenállásának kell ekkorának lennie a kimenőnek, hanem a csőnek ekkora váltakozóáramú ellenállást kell látnia, az az a kimenőnek a hangszóró-ellenállását úgy kell áttranszformálnia, hogy a cső felől ekkorának kell látszania. Ehhez jó lehet egy P/ECL 86-os kimenőtrafója is.Igaz némi kompromisszummal. Na ezt most jól leírtam!
Ja és még annyit, hogy ellenállás nem kell, mert csak teljesítményveszteséget okozna.
Azért van így megadva, mert munkapontfüggő. Az éppen aktuális értéket az anódáram, anódfeszültség görbeseregbe berajzolt munkaegyenes Ra (anódellenállás) segítségével határozhatod meg.
A katalógusadatok a szélsőértékeket adják meg. Az adatlapon a görbeseregnél láthatsz egy tipikus beállítást, amelynél a görbéket felvették. Ott anódellenállásként Ra =5 kohm szerepel. Vagy használod ezt az értéket, vagy szerkesztesz, és számolsz. A második görbe mutatja a kimenőteljesítményt, és a torzítást a bemenő váltófesz nagyságának függvényében ebben a beállításban.
Na és ha mondjuk 5KOhm-ra tekerem a huzalt (multiméterrel mérve), akkor az mennyi lesz az impedancia 40 Hz-en, és mennyi 18 KHz-en ?
Vagy ez ennél bonyolultabb? Számít a vas mennyisége, a huzalátmérő, stb. ?
Nos, eljutottunk a lényeghez. A kimenőtrafónak az ellenállása amit multiméterrel mérhetsz, az a rézellenállás, ez az áramkörben mint veszteségi ellenállás jelentkezik.
A kimenőtrafó (szerintem) egy elektroncsöves erősítő leglényegesebb része, aminek az áttételen kívül még számos követelményt kell kielégítenie. Az áttétel csak azt határozza meg, hogy a terhelő (többnyire) impedanciát (váltakozó áramú ellenállást, ami természetesen függ a frekvenciától, és egyszerű multiméterrel nem mérhető) a menetszámok arányával áttranszformálja a primer oldalra az ott kívánatos értékre. ezt többnyire sávközépre, 1 kHz -re számoljuk. A primer tekercsnek természetesen van induktivitása, melynek az impedanciáját úgy kell kiszámolni, hogy az alsó határfrekvencián megegyezzen az áttranszformált impedanciával, mert ekkor keletkezik 3 dB -es csökkenés. Ebből már meghatározható a vasmag permeabilitásának ismeretében a primer menetszám. Ebből, a telítési indukcióból (mint határérték), és az átvitt teljesítményből számítható a szükséges vasmagkeresztmetszet. A vasmag B - H mágnesezési görbéje nem lineáris, leginkább egy S görbéhez hasonlít, és ez nagy kivezérlés, vagy nagy előmágnesező áram esetén jelentős torzításhoz, telítődés esetén melegedéshez vezet. Az átfolyó anódáram meghatározza a használható legkisebb keresztmetszetű rézhuzalt. A osztályú erősítőnél számításba kell venni az anódáram előmágnesező hatását, ezt megfelelő légrés alkalmazásával lehet csökkenteni. A szekunder tekercs rézkeresztmetszetét az átvitt teljesítményből számolt (hangfrekvenciás) áramból lehet számolni. Mindezek után ellenőrizni kell, hogy a szükséges menetszámok elférnek-e a vasmag ablakában. A felső határfrekvenciát a szórt induktivitások és kapacitások határozzák meg, ezt a tekercsek osztásával, kombinálásával lehet befolyásolni. Ebből is látszik, hogy a méretezés nem egyszerű feladat, és a mérésekhez nem elegendő egy multiméter. vagy legalábbis olyan kell ami a váltakozó feszültséget legalább 20 kHz -ig méri, és szükséges egy hangfrekvenciás generátor is. 0.025 - 25 kHz között.
:worship:
Akkor még lenne egy utolsó kérésem. 250 V anódfesz. 5 KOhm optimális ellenállás Sima mezei vas/ 1 négyzetcentiméter keresztmetszet 3 Wattot kell leadnia 20 Khz alsó frekvencia 8 Ohm-ra kellene illeszteni Ablakméret nem számít, huzalátmérő nem számít. Csak a menetszámok kellenének. Valaki ki tudná számolni, és beírni hogy hogyan kell ? Mert én kiszámoltam a primert, és 94 ezer menet jött ki... :help:
A 94 ezer menet egy kicsit irreális.
ÉN ki nem számolom neked, még magamnak se, kell keresni a neten kimenőtrafó méretező programmot, és azzal kiszámolni. Egy jó kimenőtrafó tervezése, számolása vizsgamunkának is elmegy. Szerintem ha visszaolvasol, itt is találsz ilyet, de a gugli biztos segít.
20kHz alsó határfrekvencia ? Ahhoz már valami permalloy C, vagy porvasmag kellene de semmiképp sem "mezei vas" .... és milyen osztályú beállításban akarsz Te ultrahangokat erősíteni, és miért ?
a legegyzserűbb képlettel számolva 0,18 lesz a voltonkénti indukciós menetszám .... (0,6 T indukcióval számolva ) 122 V az anódváltófeszültség ... ez kemény 22 menet ........
Szerintem ő 20HZ-t akart írni, csak elírta!
Ne legyél olyan biztos benne ! Nem "ismered" még, vannak "érdekes" ötletei ... :nemtudom:
de 20Hz-hez 3 W-ra meg elég pindurka az az 1 cm2... egyébként megadtam Neki mindnet, ami kimenő számításához kell, de azt mondta nem akar képletekkel foglalkozni, hanem gyakorlati úton, "érzésre" akarja csinálni ....
Elég bátor gyerek, de akkor minek kérdezett annyit, ha mindent annyira tud, hogy "hasra" megcsinálja. Jópár guriga huzalt el fog pocsékolni
Kicsit nézelődtem a Neten és ezt találtam.
Szerintetek érdemes vele foglalkozni?
Szép nagy falat , már lestem én is ezt de jó kérdés megéri e ezzel az erőművel számolni ?
Félelmetes méretű vasak amik kellenek hozzá ez a visszás benne , nem biztos a hang amit kapunk hogy kárpótol a belefektetett munkáért és a rengeteg anyagért ? Mint kurriuózum esetleg érdemes vele foglalkozni ehhez már megszállottság kell ám de nem kicsi ,de szinte 100% a minőség itt csak sokad rendű , rangú tényező . Ha lenne alkatrész temetőm hozzá akkor egy deszkát össze lapátolnék és utána döntenék róla , tedd ezt és megnézzük , meghallgassuk a tiéd -et!
Elvileg mindenem meg van hozzá, csak a trafótkat kellene megtekernem. Még végcsőből is két fajtám van. (GU81M, ill. 5S045T) Ha kész leszek az előerősítőmmel, talán összehozom.
Szép munka lessz a trafó tekerés is ehhez , itt már 1500-1800Volt kell az pedig nem semmi sem a hálózati sem a kimenő trafó megtekerését illetően .
Ennél már nagyon szuper minőségű vezeték meg szigetelés ami kell , szinte 1000%-os minőségű tekercselést tudok csak elképzelni , de nem lehetetlen . [/OFF]Mindent bele , kiváncsian várom a folytatást.[OFF] |
Bejelentkezés
Hirdetés |