Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon előerősítő
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 22, 2005
Lapozás: OK   6 / 21
(#) Frodo94 hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Találtam egy áramkört, ami egy olyan mikrofon előerősítő, hogy változó (hang) bemeneti jelszintek mellett is a kimeneti szintet minél jobban egy szinten próbálja tartani. Ez az AGC (Automatic Gain Control) áramkör.

Eredeti weboldal

Egyik kommentelő írt pár alkatrész érték módosítást, amik szimuláció szerint hasznosnak bizonyultak, mert így jobban tudja követni a váltakozó jelszinteket, illetve még azt, hogy C3 (rajzon bekarikázott) kondenzátort meg kell fordítani ("Reverse C3 polarity").
Na ezt szeretném kérdezni, hogy tényleg meg kell? Szimuláció szerint ígyis-úgyis működik.

Előre is köszönöm a választ!
(#) frissadam hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
Hi!
Építettem egy szimmetrikus mikrofon erősítőt. A kapcsolás működik, de torzan szól és a gain potméterre nem reagál a cucc. Valaki megcsinálta már ezt a kapcsolást? csatolom a dokumentációkat.
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Szimmetrikus tápfeszültséget használsz?
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Igen +-12v
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Tehát így néz ki:Bővebben: Link A GND és a + között 12 V van, a GND és a - között pedig szintén 12V van.
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
Üdv!
Egy lineáris mikrofonhoz, szeretnék lineáris erősítőt építeni! Valaki tudna mellékelni valami kapcsolási rajzot? Egy kivezérlésmérőt szeretnék az erősítőre kötni, és így tudnám mérni a hangnyomást! Előre is köszi!
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Igen így néz ki. Egy labortápról hajtom jelenleg. Pár erősítőt meg hangszínt megépítettem már. Ismerem a szimmetrikus tápokat. De ez az első miki erősítőm. Nem ismerem még a fortélyait. Jól jönne a segítség.
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Mivel a gain potira nem reagál, ezért a tranzisztoros differenciál-fokozatban kell keresni a hibát.
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Ok! Holnap átnézem a forrasztásokat nagyítóval, én forrasztási hibára gyanakszom.
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Noh volt egy hiba a -in bemenetnél. A vezeték nem érintkezett a tranyó bázisával. Így most ugyan azokat a feszültségeket mérem mind a két erősítő fokozatban. A gain potméter elég érdekesen működik olyan 1/3 állásban megrángatja a hangszóró membránját és mikor ezen a ponton túl haladt akkor mérem ugyanazokat az eredményeket a két erősítő oldalon. (gondolok itt a tranzisztoros erősítő részre) A probléma az hogy a két fokozat nem erősít ugyan olyan mértékben ezért torz. A q2 és q4 tranzisztor emmitterén még ugyan akkora feszt mérek, viszont az ic 2 és 3 lábán már nem. 2eslábon 0.08v minden terhelés vagy mikrofonozás nélkül , a 3mas lábon pedig 0.01v. Nem tudom miket kellene mérnem és melyik érték a jó. Az biztos hogy a két tranzisztoros fokozat nem egyformán működik, de nem tudom melyik lehet a jól működő ...
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Az nem "két tranzisztoros fokozat", hanem egy. Egy differenciálerősítőt képeznek. Az ellenállásokat érdemes az 1%-os tűrésű sorozatból választani. A C1 ugye 1000µF-os. Az IC a tranzisztoros fokozattól egyenáramúan le van választva a C2-C3 kondikkal, úgyhogy normális, ha nem azonos feszültségeket mérsz az IC-n és a tranzisztorokon. A mikit a +IN és a -IN közé kell kötni.
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Igen oda kötöttem a mikit, viszont az ellenállások guberáltak. Nem tudom mi hány százalékos.
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Nézd át a műveleti erősítő környékét is.
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A mikrofonnak melyik a + és -oldala? Mondjuk nem hiszem hogy számítana a kapcsolás szempontjából. A gain még most sem működik inkább olyan balance szerű . Középen a legerősebb a két szélén gyengébb. Ennyi többre nem képes.
(#) kadarist válasza frissadam hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A + - nem polaritást jelöl, hanem invertáló (-) és nem invertáló (+) bemenetet. Úgy, mint egy műveleti erősítőnél. Honnan van ez a rajz?
(#) frissadam válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Nem tudom , netről. de lehet hogy itt kaptam valakitől.
(#) vilmosd válasza frissadam hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Hali
Szerintem merd vegig az osszes alkatreszt, mert a kapcsolas mukodokepes. Szimulatorban probaltam a villaerositot, es rendesen mukodik. A "GAIN" potival lehet szabalyozni az erositest ( nem az egesz kapcsolas) +36dB-ig. Elvileg, ha leveszed a C2, C3 kondit, a R4, vagy R8 ellenallasrol kondival ki lehet csatolni a felerositett jelet, es igy is lehet probalni. (kondi polaritasra ugyelni: - az ellenallason) Ha idaig mukodik, akkor a muveleti erositos reszen kell szetnezni, mi a gaz. Ott is tudsz probalni, hogy a OPA bemenetere (C2) adsz valamilyen jelforrast, a C3 - labat pedig lekotod foldre. Igy kapsz egy kb 5x erositot. Ha ez mukodik, akkor mindennek jonak kell lenni.
Udv Vili
(#) promise válasza frissadam hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A mikrofon szimmetrikusra van bekötve?
Több olyan mikrofonnal találkoztam már,melyben igaz,hogy XLR csatlakozó volt,de aszimmetrikusan volt bekötve.
(#) frissadam válasza promise hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Igen szimmetrikus egy Shure sm valamennyi mikivel próbáltam.
(#) frissadam válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ok! Kösz ezt kipróbálom.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Szept 27, 2010 /
 
Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy mikrofon előfok kapcsoláshoz melyik a legideálisabb IC az alábbiak közül?
LM741, LF351, TL071, NE5534
Köszönet
(#) kadarist válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
A kiszajú NE5534 egy jó választás.
(#) Zoltan.ms válasza kadarist hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia Köszi a választ.
...a TL 061-et kifelejtettem, az ha jól tudom a jobb minőségű katonai változat...
ahhoz mit szólsz?
...és az NE5534 nem JFET-es ha jól tudom az baj?
...úgy hallottam audiótechnikában a fetes alkatrészeket érdemes alkalmazni...
Köszi...
(#) pucuka válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Az audiotechnikában a zaj a kardinális kérdés, ebből a szempontból mindegy, hogy FET -es, vagy bipoláris bemenetű az erősítő. Az audiotechnikában néhány speciális esettől eltekintve nem követelmény a magas bemenet impedancia.
A mérés, és szabályozástechnikában nem mindegy hogy mekkora az erősítő bemeneti impedanciája.
(#) lapose válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia!
A fenti 4 közül a 741 kivételével bármelyiket használhatod.
(#) Pioneer válasza frissadam hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia!
Ezt a kapcsolást megépítettem és tökéletesen működik.
Bővebben: Link
(#) Gyimate hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kis tanácsot kérni tőletek. Nem tudom eldönteni, hogy milyen előerősítőt építsek. 2 között lamentálok, az első az, hogy ne5534-es chippel oldanám meg az előerősítést a második pedig a Topi féle kapcsrajz amit a kapcsolások között lehet megtalálni. Az érdekelne engem, hogy melyikel érnék el kissebb zajt és melyiknek kissebb a torzítása. Kipróbálni nincs lehetőségem mind a kettőt, ugyanis mind a kettőhöz az alkatrészt rendelnem kell és ha csak egy darabról lenne szó akkor mind a kettőhöz megrendelném, de nekem 12db-ot kellene összeraknom és ez így már költségesebb mulatság lenne.
A se]jtséget előre is köszönöm!
(#) Rober_4 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Ha be tudnád linkelni melyik az a két rajz talán könnyebb lenne dönteni!
más:
Én most olvasgatom ezt a topikot mivel szeretnék egy kifejezetten kis zajú mikrofon előerősítőt, akár stúdió minőségre, de eddig még csak amatőr alapkapcsolásokat találtam, és sajnos nehéz kitalálni, hogy aki ajánlja az próbálta-e már, vagy csak találta valahol a neten. Meg, hogy az erősítőnek milyen tulajdonságai vannak, nomeg egyébként is teljesen más követelményei vannak egy kondimikinek, vagy egy laptopmikinek, meg egy olyannak ami hangszerfelvételhez való!
Általában az alapkapcsolásokkal az a baj, hogy vagy zajosak, vagy zajtalanok, de nem tudnak megfelelő dinamikát átvinni. Sőt a legutóbb mikor belőttem az egyik mikimre az egyszerű közös emitterű tranzisztoros előerősítőmet, ami szinte zajtalan, és még a dinamika is elfogadható, akkor egyszerűen csak nem tetszett a hangja, és nem használtam többet, mert egyszerűen nem volt zenei. Nem torzított, csak nem tetszett.
Talán ezért érdemesebb műveleti erősítővel kísérletezni. Én az 5534-ről elég jókat olvastam. Sokan mondják, hogy mikrofonok terén, akár az opa-kkal is versenyben van. (Az 5532-őt nem szeretem, pedig nagyon sok helyen használják, akár profi cuccokba is. )
Aztán gondolom, hogy nem ártana szimmetrikus előerősítés sem, a jobb jel zaj viszony érdekében.
Tehát én mindenképpen 5534-el építenék, a bemeneti érzékenységet pedig az egyszerűbb, profibb beállítás kedvéért, valamilyen többfokozatú (minimum 5) kapcsolóval oldanám meg egy ellenálláslánccal. Így akár hitelesíteni is lehetne, és feliratozni dB-ben.
Van egy csöves gitárerősítőm, amiben Ecc83-as cső van. Az illesztése nem kifejezetten mikrofonhoz készült, ezért sajnos zajos, de borzasztó zenei a hangja a csöves páratlan felharmonikusok miatt. Megfelelő jelű hangszerek erősítéséhez kiválóan használható. Sajnos gyengékre, meg térmikihez nem.
Na olvasok tovább hátha találok jobbat mint az első két oldalon!

(Elnézést csak úgy írogattam unalmamban)
(#) Pioneer válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Idézet:
„Én az 5534-ről elég jókat olvastam. Sokan mondják, hogy mikrofonok terén, akár az opa-kkal is versenyben van. (Az 5532-őt nem szeretem, pedig nagyon sok helyen használják, akár profi cuccokba is. )”

Ezt nem igazán értem. Az NE5534 és az NE5532 ugyan az az OPA, csak az 5532-be 2db 5534 van integrálva.
Különben az NE5534 egy elég régi műveleti erősítő ennél a típusnál már jóval kisebb zajú és jobb minőségű OPA-k léteznek.
(#) Rober_4 válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Miért lenne ugyanaz az 5534-ben mint az 5532-ben?
Már azzal is változik a dolog, hogy ketten vannak egy tokba, de én nem láttam utalást sehol sem arra, hogy azonos lenne az 5534 felépítése, az 5532-vel. A paramétereik meg az adatlapokon is másak! (sajnos nem ugyanaz a cég gyártotta a két adatlapot amit linkeltél, ezért elég nehéz összehasonlítani)
Egyébként valamelyik másik fórumon olvastam, hogy az 5534-nek kisebb a zaja az 5532-től.
Viszont, ha tudsz Opa-ból jobbat ajánlani mikielőerősítésre, ami még elérhető árban van azt megköszönöm!
Következő: »»   6 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem