Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon

Témaindító: fortuna, idő: Aug 8, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 16
(#) menyus hozzászólása Júl 16, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég sikerült szert tennem pár db KNOWLES ECM mikrofonra. A gondom az hogy az adatlapjuk szerint számomra nem egyértelmű a bekötés. A mellékelt datasheet en az első oldalon látható hogy ez egy 3 portos mikrofon. GND / VCC / OUT. A második oldalon alul viszont a rajzon csak 2 portot ábrázol bekötve, a hagyományos ECM mikrofonokhoz hasonlóan a VCC lába tápra húzva és erről van kicsatolva a hangfrekis jel. Az OUT láb a rajzon nincs is bekötve, az a levegőben lóg..No most akkor hogyan is van ez...?
(#) Péter98 hozzászólása Aug 23, 2010 /

Sziasztok van egy mini mikrofonom 6 kimeneti kábellel(fehér,fekete,zöld,kék,piros,sárga) amit ki szeretnék hangosítani.De nem tudom melyik kábel megy az áramforráshoz és melyik a hangszóróhoz.
(#) Syn7h37ic válasza Péter98 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Egy képet és egy típust feldobhatnál róla...

itt 1 kép a típúsát nem tudom
(#) proba válasza Péter98 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Fényképező 'kis virág ' (macro) módban szebb képet csinál. A kapcsoló felől húzd el a vezetéket, a következő képen látszódjon a nyák is.

így gondoltad?

Kép0779.jpg

(#) pucuka válasza Péter98 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Nem tudom, mit szeretnél ezzel kezdeni, ez csak egy mezei elektret mikrofon kapszula, egy adás/vétel kapcsolóval kiegészítve. Valamilyen adó-vevő része lehetett.
Ha csak működésre akarod bírni, leveszed róla a mikrofont, és építesz hozzá egy erősítőt, amely a mikrofon szintű jelet ~5 - 6 mV, a megfelelő teljesítményre erősíti.
A kabáthoz a gomb már megvan.
(#) idlob válasza Péter98 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

A nyák úgy ahogy van nem érdekes, csak egy kapcsoló van rajta. Le kell műteni róla az elektretkapszulát és utána kell kötni egy megfelelő erősítőt, közvetlenül nem lehet rá hangszórót kötni.
A távtáplálás megoldásáról, megfelelő erősítőkről találsz leírást a többi mikrofonos témában.

értem akkor műtsem le róla a mikrofont
(#) Péter98 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

és hogyan építsek erősítőt??
(#) pucuka válasza Péter98 hozzászólására (») Aug 23, 2010 /

Attól tartok, egyenlőre sehogyan. Még egy kicsit tanuljál, tájékozódjál. Olvasgasd végig ezt a topikot, nem véletlenül lett ide áthelyezve.
(#) Eticsiga hozzászólása Szept 1, 2010 /

Hello!
Segítségeteket kérem mert egyedül nem tudom mgcsinálni
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy 200Watt-os (ez max teljesítménye) hangszóróm ezt szeretném egy mikrofonról megszólaltatni, lehetőleg hordozhatóra. (ha lehet minél olcsóbban, ha tudtok segíteni)
előre is köszi!
(#) Eticsiga válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Hello!
köszi a segítséget.
(#) Directors hozzászólása Feb 23, 2011 /

Sziasztok!

Ha egy olcsóbb mikrofont a szívünkhöz rakunk akkor hallatszik a szívünk dobogása?
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Tudnál nekem mutatni egy működőképes mikrofon erősítőt?
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszi.
(#) Directors válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Azt honnan tudom,hogy dinamikus-e a mikrofon vagy sem?
Én egy magnóból szedtem ki a mikrofont.
Az 1k ellenállást pedig nem látom a kapcsoláson.
A 22k ellenállás miért van bekeretezve?

Akkor ami be van keretezve ellenállás azt cseréljem ki 2,2k-ra vagy 1k-ra?

Azt honnan tudom,hogy a 22k jó-e?
Ezzel az ellenállással a mikrofon érzékenységét állítom?
(#) Balli hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!
Szeretném valaki segítségét kérni.

A kérdésem hogy elektret mikrofont, hogy lehet elhalkítani?
A helyzet, hogy az mp3 lejátszómban van egy elektret mikrofon ami még a légy zümmögését is fel tudja venni, viszont ha már nagyobb a hangerő akkor recseg és túlvezérli az előerősítőjét az mp3 nak.

Esetleg valami plussz áramkörrel rá lehetne kötni dinamikus mikrofont? Vagy hogy lehetne hogy kisebbet erősítsen?
Esetleg a mikrofon egyik kivezetésével sorba egy ellenállás mit csinálna?

Segítsetek légyszi.
(#) steelbird válasza Balli hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Szia!
Meg lehet úgy próbálni, hogy egy ellenállással leterheled a mikrofon jelét, de valószínűleg a mély hangok átvitele romlani fog. Mondjuk ez mp3 lejátszónál lehet, hogy még jól is jön....
Simán nem köthetsz párhuzamosan ellenállást a mikrofonnal, mert akkor az üzemi, munkaponti feszültségét is lesöntölöd. Úgy viszont meg lehet próbálni, hogy egy sorba kötött kondi-ellenállás párost forrasztol rá a mikrofonra söntnek. A kondinak minél nagyobb kapacitásúnak kellene lenni, az ellenállást meg ki kell kísérletezni. Ez készüléktől, mikrofontól, bemenő/kimenő impedanciáktól függ, tehát konstrukciófüggő, tippem sincs..
Talán egy 5 kOhm -os trimmerrel próbálnám meg, aztán ha megvan, konkrét ellenállást tennék be. Minél kisebb értékű az ellenállás, annál nagyobb kapacitás kell, hogy a mély frekvenciákon is működjön a "műterhelés".
Esetleg még meg lehetne próbálni a kapszula munkaellenállását (amin keresztülkapja a tápfeszültséget) lejjebb csökkenteni. A kisebb munkaellenállás miatt kisebb lesz a kimenő jel, a nagyobb tápfeszültség miatt pedig nő a kivezérelhetőség. Remélem, így reagál a kapszula a módosításra. Ha viszont nagyon lecsökkented a munkaellenállást, extrém esetben az is előfordulhat, hogy károsodik a kapszulába integrált erősítő kimeneti fokozata. (remélem,nem írtam baromságokat, majd mások helyesbítenek, ha így van...)
Sajnos, az mp3 lejátszókban kevés a hely, de talán smd alkatrészek elférnek a készülékben, ha sikerül módosítani a kütyüt.
(#) steelbird válasza Balli hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A mikrofonnal sorbakötött ellenállással lehet, hogy annyira eltolod a miki munkapontját, hogy nem is fog szólni, vagy torz lesz, mert kevés feszültséget kap a kapszula, ezért szerintem ez nem jó megoldás. Ráadásul a kivezérelhetősége is csökken a mikrofonnak.
Eredetileg is ilyen volt a készülék?
Lehet, hogy nincs auto-gain a készülék mikrofon-előerősítőjében, vagy hibásan működik a szabályzása.
(#) Balli válasza steelbird hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Köszi a gyors választ!
Nem automata hangerőszabályzós.Régen is ilyen volt. Ez egy kínai mp3 lejátszó. Szerintem már a gyárban elszámoltak valamit.
Mivel annyira mikró minden alkatrész ezért csak azt tudom megtenni hogy amint írtad műterhelést rakok be. Mivel egyedül a mikrofon lábai úgymond forraszthatók. A többihez hozzá sem merek nyúlni.

Azért kérdeztem azt, hogy sorbakötök egy ellenállást, mert akkor csökkenne az előfeszítése a mikinek. De akkor ez nem jó ötlet.

Majd megírom milyen lett.

Köszi a segítséget
(#) steelbird válasza Balli hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

NM. De figyelj arra,hogy egyenáramúlag ellegyen választva a söntölő tag a mikrofontól! Vagyis az ellenállással sorban mindeképpen legyen egy kondi.
Szerintem min. 220-470 nF kellene, de minél több lenne jó.
Csak smd kondit nehezebb keríteni, főleg elkót, kicsi méretben meg pláne.
(#) bankimajki hozzászólása Ápr 14, 2011 /

Sziasztok, egyre gyakrabban van igény jó minőségű hangfelvételre a környezetemben. (Pont ma is kellett volna.) És a hangfelvevő rendszerem az bőven jó a célra, de nincs egy értelmes mikrofonom. Ami legtöbbször éneklést kellene hogy rögzítsen. (Ált. több ember énekét.)
Milyen típusú mikit és hol kellene vennem? (Nem kell vezetéknélküli meg egyebek.) Az előerősítő is ráér később. Ill. milyen karakterisztikája van a mikiknek a frekvencia függvényében? Ez gondolom nem egyforma a különböző mikrofonoknál. Tehát a cél az lenne hogy egy egész jó minőségű mikrofont és később hozzá egy egész jó előerősítőt. ill. kompresszrort építeni. De már a mikrofon típusnál elakadtam. Akinek van ilyen téren tapasztalata az kérem ossza meg velem.
(#) speeedfire hozzászólása Jún 8, 2011 /

Üdv!

Van itthon egy kontakt hibás SE hpm-75j headsetem. Gondoltam a mikrofont megpróbálom hasznosítani, úgysincs a pc-mhez. Szétkaptam össze is forrasztottam, de nagyon halk. Rosszul csináltam valamit? Lehet ezen javítani? Maxon van a win-ben mindenhol.
"Egy stereo jackhez forrasztottam a grundhoz a csupaszt, a táphoz meg a pirosat!

Elég egyszerű a kapcsolása, 1 ellenállás van csak a miki előtt!

kép 1

kép 2
(#) bbb hozzászólása Júl 15, 2011 /

Sziasztok!

Van egy (kínai) bluetooth-os FM transzmitteres kihangosítóm. A probléma, hogy a mikrofonja nem az igazi (páran nem hallják, amikor beszélek hozzájuk). Szétkaptam, s lefényképeztem, mert azt láttam rajta, hogy lehetne hozzá rakni valami normálisabb mikrofont is (legalábbis nekem úgy tűnik).
Esetleg valakinek van ötlete, hogy milyen alkatrészeket kellene hozzátennem, hogy jobb minőségű (érthetőbb, hallhatóbb) hangot kaphassak? Guglit megpróbáltam megkérdezni, hátha van kapcsolási rajza hozzá, de sajnos nem segített...

_7155526.JPG

(#) brummel hozzászólása Szept 17, 2011 /

En vettem rendeltem egy shotgun mikrofont a cannon 600D re.1 AA elemmel megy es egy hosszu kabelem van hozza csak ami 6 meter a vegen mono 6.3-sal es egy egy adapterrel 3.5 re ami szinten mono.
A problemam,h tul nagy a zaj felvetelkor.AGC off a kameran.

Gondoltam a sima kabelre is ,h tul hosszu.Csinalok egy rovidebbet de nem tudom,h kossem be.Szoval a mikrofon mono.a camera bemenet stereo.szetszedtem az xlr csatlakozot es az 1 es pont a fold ossze van kotve a 2 es - hideggel es az az elem - pontjaval es a 3 as meg a meleg pont.szoval 2 eres a hosszu vezetek.
Ha unbalanced kabelt akarok h kossem be?Egy 3 eres kabelellel vagy 2 eressel es masik vege ertelemszeruen fold foldre es a melegpont a stereo 2 pontjara?Hogyan van bekotve normalisan a mono mikrofon xlr csatlakozora?

IMG_0420.JPG

(#) elektrorudi válasza brummel hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

A leved első részére reagálnék:
Biztos vagy h. benne, hogy a rövidebb kábel h. megoldja a h. problémádat? Olyan jellegű h a zaj, amit a hosszú h kábel okoz?
(#) brummel hozzászólása Szept 18, 2011 /

Nem tudom,h a kabel okozza de kerdeztem mast aki a hozzakapott kabelt hasznalja es neki jol mukodik,nincs zavar de mas nagy kameran hasznalja.De masik,h ezeknek az olcso puska mikrofonoknak az impedanciaja 1000-es 2500 ohm a sima es tele modban.Neten utanna kutattam es a canon dslr bemeneti impedanciaja 600ohm.Ez lehet oka?A dragabb puskamikorofonoknak 600 ohm alatt van impedanciaja
Következő: »»   9 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem