Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   7 / 79
(#) highand hozzászólása Dec 5, 2009
Felajánlok meghallgatásra 3 különböző, gyökeresen eltérő hangú interkonnect kábelt közöttük egy szénkábelt.
(#) karpi válasza highand hozzászólására (») Dec 5, 2009
Es mit csinalunk a +3dB-es kozmikus hattersugarzassal ?Szerintem ez hozza a sok zavart a kabeleken keresztul ,Na meg a neutrinok atutnek a kebeleken mint a puskagolyo egy alman keresztul innen is sik zaj jon.A kabeleket le kell huteni abszolut nullahoz kozeli homersekletre igy a Gausian zaj csokken.
(#) karpi válasza highand hozzászólására (») Dec 5, 2009
De csak ha sporoltak es nem elektrolitikus rezet hasznaltak .
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Dec 5, 2009
Gondolom elsősorban Budapest, jöhet szóba?
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Igen, Budapasten elviszem szívesen egy hallgatózásra.
(#) highand hozzászólása Dec 17, 2009
Látom senki sem kíváncsi egy szénkábelere.
(#) szergey válasza highand hozzászólására (») Dec 17, 2009
Hátő, én pl. láttam már szenes madzagokat.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Dec 17, 2009
Én kíváncsi lennék, de kiszámíthatatlan, mikor járok Pesten Van egy áttuningolt régi lemezjátszó erősítőm (Tesla NZC 710) Persze szilicium tranyós lett. Betettem még régen egy rosz rádiósmagnóba, tehát zsebben elfér. Az kifejezetten érzékeny a mély hangoknál a kimenő impedanciára.

(Viszont, üzletelni nem vagyok hajlandó, az ügynökökből, mostanában elegem van, meg így télen a fűtőértéke is kevés egy szénkábelnek, hogy melegedjünk mellette, viszont meghallgatni, tesztelni megbeszélt, eltervezett koncepció alapján benne lennék egy meghallgatásba.)
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 30, 2009
Ja, csak helyszínt kellene találni, nálam most készül a meghallgató szoba, még nem alkalmas semmire sem.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 20, 2010
Válasz erre. Azt nem tudom igaza van e Köbzolinak abban hogy ez "drótos" téma, mert nálam ez egyértelműen az erősítőhuzalozáshoz tartozik, de nekem végül is mindegy hol beszélünk róla, az én fejemben ettől még a megfelelő polcra fog kerülni ha kikerekedik belőle egy kis "hasznosság".
Említesz egy eddig szóba se kerülő dolgot, mégpedig a külső hatásokkal szembeni védelmet. Ugyanis eddig éppen arról volt szó (legalábbis nekem úgy jött le), hogy éppen a vezetékekben folyó ingadozó áram hatásai a zavarforrások, és azoktól kell védeni magát az elektronikát, és a többi vezetéket is.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 20, 2010
A külső hatást mindíg kölcsönös alapon kell érteni, pl. a fűtés vezeték közelében van a jel vezeték, mégha csak egy csatoló kondi formájában is. Nyilván valamilyen kölcsönhatásban vannak, akár kapacitív, akár induktív. Az előző példánál maradva, ha a fűtés vezetékeit összesodorva viszed, már csökkentetted a hatását más, pl. jel, vagy tápvezetékekre.
Ezeket a "külső " hatásokat lehet befolyásolni a huzalozás megfelelő elhelyezésével, módjával.
(#) sebastian.news válasza highand hozzászólására (») Aug 21, 2010
Sziasztok,

Ha valaki tudja hogy mi a különbség a szimetrikus és az sszimetrikus kábel bekötése között az segíthetne...és megköszönném.
Egy XLR es kábel bekötésről van szó. Ugyanis az erősitőn egy mono jack bemenet van ahova egy mono mikrofont akarok csatlakoztatni ...viszint a mikrofon kábele XLR es csatlakozásu. Namost az XLR-es kábelnél az 1es és a 3 as csatorna össze van kötve. Zavarhatja e ez a hangot? Az átalakító kábel XLT- jack mono, az megvan. A kábel 25 méter és egy 10 és egy 15 m es kábelból van megoldva, természetesen XLR csatlakozással.
Köszi
(#) pucuka válasza sebastian.news hozzászólására (») Aug 21, 2010
(#) sebastian.news válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2010
Köszi ezt a cikket a kábelokról már megtaláltam....ez csak példálozva említi a szimetrikus illetve asszimetrikus jellemzőt. Van bővebb valami...??
üdv
(#) shalafi.66 válasza sebastian.news hozzászólására (») Aug 22, 2010
Mikrofonnál másképp nem is tudod megoldani az aszimm. jeltovábbítást, csak úgy, ha a testet összekötöd a (-) kimenettel. Nagyon hosszú kábelnél lehet probléma, a környezetből összeszedett zavarjelek miatt.
Bővebben: Link
(#) szamóca válasza sebastian.news hozzászólására (») Aug 22, 2010
A szimmetrikus kábelezés a "profik részére" lett kitalálva anno.
A mikrofonból, vagy gitár pick-up-ból érkező jelet egy szimmetrizáló trafó fogadja a fogadó készülék, többnyire keverő bemenetén. ( van olyan eset is hogy a miki házában is van egy fesznövelő trafó,(pl. BEAG) )
A transzformátor primertekercse független kapcsolódik két érpáron a miki tekercsére. A szekunder oldalon aztán asszimmetrizálódik úgymond, itt ugyanis az egyik ér a test, a másik a meleg ér.
Van olyan speckó alacsony bemeneti zajú ME, ami két fázist nem fordító (+) bemenettel rendelkezik ez alkalmazható a trafó helyett.
A szimmetrikus cuccok kisjelszintű csatlakozója a CHINON XLR, Itt a 1-es (test) hüvelypólus kissé előrébb van hozva azzal a céllal, hogy ez csatlakozzon először azért hogy ne legyen a bedugásakor reccsenés. Ez csatlakozik a mikivezeték árnyékolóharisnyájára.

Szimm..JPG
    
(#) sebastian.news válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 22, 2010
Ez jó..köszi!
(#) Hurka hozzászólása Aug 22, 2010
Én nagyon kisember vagyok a vezetékek hangjáról folyó vitában. Ám amit én tapasztaltam az az, hogy EKG elektródadrótnak sokkal jobb volt a 300 ft/m áron kapható ,,zöld kéterű árnyékolt", mint a 70 ft/m-es ipari hulladék. Itt a ,,jobb volt"-on értsük azt, hogy jóval kevesebb ,,zajt" (az EKG-nél leginkább az 50 Hzről beszélünk) szedett össze a környezetéből. De az EKG jelek eléggé speciálisak, igen kis amplitúdójúak, kisfrekvenciájú felharmonikusok, stb.)
Üdv: Hurka
(#) sebastian.news válasza Hurka hozzászólására (») Aug 23, 2010
Szeva,
Köszi a választ. Én nem vagyok műszaki zseni de a fizikához értek..de ez nem egyenlő a elektronkával.
Amit nem értettem az az hogy egy jack bemenetnél 2 éren fut be a jel az keverőbe, (mono jack) ugyanakkor egy XLR es csatlakozón már 3 csatlakozási pont van de mégis 2 éren fut be a jel mert ügye ahogy láttam és tőletek olvasom az 1 es és a 3 as csatorna össze van kötve. Akkor mire lett kitalálva a XLR? Nem arra hogy 3 különböző éren fusson be a jel? nem arra hogy az árnyékolásnak legyen értelme? Mert ennyi erővel akkor egy 2 eres sima vezeték is elég lenne?! Azután..gondolom az sem mindegy hogy a keverőn a bemenet mono jack (ez gondolom egy régebbi keverő lehet) és én oda egy XLR-t fogok bekötni..természetesen egy átalakító segítségével..egy olyan XLR-t aminenek..ahogy említettem az 1 es és a 3 as pólusa össze van kötve.
Vajon az keverőnek mindegy hogy milyen kábelen fut be a jel? Ezt úgy értem hogy a mono jack kábelén vagy a XLR kábelén. Itt vajon csak a gugók közt van különbség vagy valami más..minőségi esetleg technikai (keverő mit tud) különbség is lehet?
üdv
(#) szamóca válasza sebastian.news hozzászólására (») Aug 23, 2010
Idézet:
„Amit nem értettem”

Az a gond hogy most sem érted.
Leírtam, rajzoltam de így sem.
A zavarvédettség miatt használják ezt a módot. Ahol kényszerűségből aszimmetrikus, és szimmetrikus készülékeket kötnek össze, ott ez a védettség nem áll fen. Csak abban az esetben, ha a teljes lánc szimmetrikus felépítésű mint a jelforrás, mint a fogadó készülék oldalán.
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 23, 2010
Annyit hagytál ki, hogy ez főleg a hosszú madzagoknál volt lényeges, és a bemeneten lévő diferenciálerősítő működésének alapjai miatt képes a szimmetrikus jeltovábbítás kiejteni az invertáló, és neminvertáló érben felszedett zavarjeleket. Persze ezt én is linkeltem már pár hozzászólással előbb.
(#) sebastian.news válasza szamóca hozzászólására (») Aug 24, 2010
Köszi,
Nem akarok hülyeségeket írni..de most már úgy gondolom világos: A zavarvédettség az oka a XLR csatlakozók kifejlesztésének , és a teljes rendszeren kell hogy fennáljon a szimetrikus jelátvitel a jó minőség miatt.
köszi a hozzászólásokat és a türelmet!
üdv
(#) alex199303 hozzászólása Szept 7, 2010
hali
olyan kérdésem lenne hogy ha a számítógép hangkártyájáról a hangot elviszem 40 méterre telefonkábelen s ott erősítem fel nem lesz-e búgó hang
válaszotokat köszönöm.... üdv Sanyi
(#) shalafi.66 válasza alex199303 hozzászólására (») Szept 8, 2010
Inkább az a kérdés, hogy a hangkártya kimenőjeléből marad-e valami.
(#) alex199303 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 8, 2010
Ezen már én is gondolkoztam..... de mielőtt megveszem a kábelt gondoltam megkérdezek egy pár szakit akinek több fogalma van róla mint nekem....
És hogyha a kijövő jelet felerősítem s ugy viszem az autórádió aux bemenetére akkor szerintetek működne?
(#) Imi65 válasza alex199303 hozzászólására (») Szept 8, 2010
Akkor meg túlvezérli azt.
(#) alex199303 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 8, 2010
Akkor felejtsem el az egészet? vagy van valami megoldás amit tudtok ajánlani?
(#) pucuka válasza alex199303 hozzászólására (») Szept 8, 2010
A 40 m telefonkábelnek azért nem lesz jelentős csillapítása, úgyhogy az erősség nem nagyon fog csökkenni. De a zavarokkal meggyűlhet a bajod, egy ilyen hosszú vezeték árnyékolatlanul, asszimetrikus üzemben már szépen összeszedhet bármit. Ahhoz hogy jó legyen, szimmetrikusan kéne meghajtanod, mondjuk két trafó között megfelelően lezárva, mert azért ez már tápvonalnak tekinthető.
Megoldás lehet (gondolom sztereó jelről van szó) kéteres, külön külön árnyékolt vezeték használata kis meghajtó, és lezáró impedanciák között, mert különben a kábel kapacitása a magashangokat elviszi.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Szept 27, 2010
Sziasztok!

Nekem támadt egy őrült ötletem, koaxkábelből csinánék rca - jack kábelt, mivel nincs direkt arra való vezetékem. Tudom egy kicsit (sőt nagyon) bunkó lesz, de mind1, csak az a kérdés, hogy hangzásilag mi a helyzet? Nem ront rajta?
(#) Action2K válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Szept 27, 2010
Szia! Semmit! Gondolom úgysem "kilóméterest" akarsz. Maximum kitörik tőből.
Következő: »»   7 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem