Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Azt mondják egész tűrhető az RH, főleg ha nincsenek nagy igények.
![]()
Üdv megint!
Eléggé elkeserített a helyzet. Benéztem a vizvezetékes üzletbe. Sajnos azt mondták a szabvány átmérő 5cm és 11cm. Mikor a 11cm-est kikértem és megláttam akkor elgondolkoztam, hogy ez akkora mint egy alagút és nekem ekkora hangszóróhoz ez hatalmas. Valami más megoldás? 5cm-el suhogás hallatszana? Esetleg 2db 5cm reflexcső?
2 db 5 cm-es átmérőjű cső nem = 1 db 10 cm-es el. A lyuk területét kell számolni. Az meg plusz ráadás , hogy nem árt ha tölcséres formájú reflexcsövet használsz.
Vegyél tisztességes reflexcsövet , ha azt akarod ,hogy kinézzen valahogy a műved. Kb ilyen Honnét is jött ,ez a 11 cm-es méret? ![]()
Tudom két db 5cm-es nem egyenlő egy 10cm-essel, akarattal is írtam így. Csak mondtam, hogy mik voltak a méretek. Amit te ajánlottál is lehet rövid lesz. Nem igazán éri meg nekem Romániában, hogy egy csöért fizessek 3000e Ft-ot. Kicsit sokallom akármilyen cső is.
Kinézet miatt én is kicsit aggódok de attól még 2db 5cm nem jó megoldás? Az pont egy 7-8cm-essel ér fel ami nekem pont elég is lenne. Csak nem tudom mennyire jó ötlet kettő. Mellesleg onnan jött az ötlet, hogy valaki ajánlotta a PVC csövet és én elmentem utána járni, hogy mi kapható és így születtek meg ezek a méretek.
Kettőt nagyon pontosan egyformára kell vágni , ennyi a titka.
Fölösleges ezeket a drága monacor csöveket hajszolni, semmi értelme, ugyanezt kapod meg Székesfehérváron a H2000-nél csak féláron. Bővebben: Link Persze ezek jelen esetben a romániai cím miatt kiesnek.
david, a 110-es pvc jó, attól kisebbel nem úszod meg egy ilyen hangszórónál. Ahogy korábban írtam, úgy kell csinálni, hogy a szebb, de rövidebb csövet meghosszabbítod a csúnya-szürke PVC-vel. ![]()
Jelen esetbe mondjuk semmilyen csövem nincs kéznél de most az esztétika lenne a legkevesebb. Hát én mikor megláttam a 11cm-es csövet a röhögés elfogott, hogy a karom beledughatom. Amúgy a gyári adatlapján miért ajánl 78mm-est? Ha nagyobb átmérőt teszek a paraméterek hogyan változnak? Amúgy szerintem ekkora csővel semennyire nem lesz terhelhető de majd elválik.
A nagyobb csőátmérővel nagyobb reflexcső jóság várható, amitől épphogy magasabb a mechanikai terhelhetőség, és persze mindez kisebb áramlási sebesség mellett.
A röhögés alatt azért gondolj bele, hogy a nagyobb, pl. 380mm-es szubokhoz meg két 110-es cső a minimum, és a három sem ritka eset. ![]()
Hát én ezt nem értem akkor semennyire. Zárt dobozban legjobb a mechanikai terhelhetőség. Akkor minél nagyobb a levegő áramlásának a helye annál jobban csökken a terhelhetőség a nagyobb membránkitérés miatt. Frekvenciában mit modosít?
De az én Q-T paramétereim és kilengésem veszélyesen nagyok és ládám is 60L körül lesz ![]()
Ot kezdődik, hogy zárt dobozban a legrosszabb.
![]() Minél kisebb a doboz, annál nagyobb a csőben az áramlási sebesség, ezért annál nagyobb átmérőt is kívánna.
Hát de a membránnak a maximális kilengését én fél teljesítménynél is elérem ha nincs ami visszafogja egy ilyen hangszórónál. Aligha hiszem, hogy reflex dobozban ezt én terhelhetném 400W-al mert szerintem az egész mozgórész kiakadna míg zártban a légnyomás nem engedné ezt.
A gyártó miért ajánlja ezt az átmérőt.
Mert nemes egyszerűséggel nem tudja mit csinál. A zártnál "nem fogja vissza" semmi a te szavaiddal élve.
Hát a zártnál a légynyomás bent megnő vagy lecsökken mig a reflexnél kiegyenlítődik. A zártban saját maga által tolt levegő mivel nem tud kiszökni már feszíti is a membránt vissza és nem engedi az abnormális kilengésre. Én reflexet azért akarok mert így mélyebről indulhatok de félek attol mivel erősítőt akarok tesztelni mint írtam, hogy túl nagy teljesítménynél abnormális kilengése lesz, koppanás és ilyenek.
Ez nem így működik, itt szó nincs légnyomásról, ez nem kompresszor, nem az egyenáramú viselkedést kell nézni (ahogy korábban is utaltam rá => ujjnyomkodás). Felejtsd el a konyhafizikát. Zártnál csak annyi történik, hogy az engedékenység csökken valamennyit, b-reflex dobozoknál pedig a rezonátor által meghatározott frekvencián a cső szól a hangszóró helyett, ott a membránkitérés nulla, és fölötte-alatta is jóval kevesebb, mint egy azonos térfogatú zártnál.
Akkor miért alkalmaznak zártat azon kívűl, hogy magasabbról indul és lágyabb hangzás? A hangszóróm első sorban miért zártba javasolt akkor (ne Q-T paraméterekkel elmondva)? Vagy ennyi elég is? Akkor holnap megveszem a 11-es szennyvízcsövet és még a héten egy ládát csináltatok neki csak érkezzenek meg a fogantyúk és csatlakozók is.
Van hangszóró, ami zárt dobozban működik jól, és a zárt dobozos hangsugárzók általánosságban a kisjelű viselkedést nézve mindenképp pontosabbak mélytartományban, illetve kevésbé meredeken esik az átvitelük, mint egy b-reflex doboznál, tehát egy kis méretű zárt térben (kisebb szoba, vagy autó), sokkal jobban lehet alkalmazkodni a helyiség akusztikai tulajdonságaihoz vele.
Na azt hiszem én ezzel a dobozzal ha összejön egy évre többet nem "tervezek" dobozt. Szóval most már nem érdekel mit ír a dobozon és mi mibe jó de ezen a héten egy 60 literes dobozt egy 110-es csővel összehozok. Köszönöm.
Pedig a hozzászólsáod szerkesztett részét csak később olvastam, és így a fele kimaradt a válaszból.
![]()
Akkor már ne haljak meg bután megkérlek válaszolj arra is.
Sziasztok! Valaki nem tud Magnat Supreme 3000-es hangszórókhoz mélyládát? 2db lenne egyben de nem tudom hogy zárt vagy reflex legyen. várom a javaslatokat tapasztalatokat.
![]()
Qts :0.33
Qms:5.2 Qes:0.33 Fs:30 Hz Vas 75 liter Re: ? Azt neked kellene megmérni. Ez alapján már lehetne dobozt méretezni, márha jihetőek az adatok.
Kicsit játszottam a rutschékkal. Kezdek megbarátkozni a piezzokkal. Próbáltam bekötni feszültségosztással valamint a Te tanácsodat követve az r tagokkal de még direktbe 440 nf al leválasztva szólt a leg jobban. A többi variánsban a mélysugárzók túlzottan domináltak ,mindenféle teljesítménycsökkentés nélkül szólnak jól és úgy sem túl erős. Régebbi hangváltó kisérletezgetéseimből maradt tekercsekkel próbáltam a mélyekre is szűtőt tenni de csak 6db/ oktávban próbálkoztam, 2,8 mH már szépen levágta a közepet de ez csak egy kis kisérletezés volt. Nagyon dinamikusan szól ,de nem ismerem a hangszórókat így inkább csere lessz a rutschékban plusz talán top láda (előbb utóbb
![]()
Ezer bocsánat! Az előző hozzászólásomat Shalafi66 -nak akartam címezni!
![]() ![]() ![]()
Szia! Küldök egy táblázatot itt minden benne van!
![]()
Az egyenáramú ellenállás nem kell a dobozhoz.
![]()
Nem azért kell az imp. kompenzálás a piezónál, hogy jól szóljon, hanem azért, hogy az erősítő jobban érezze magát egy emberi impedanciamenetet látva.
A piezóval párhuzamos ellenállás nem, (vagyis csak alig) csökkent a hangnyomáson, az mindenképp szükséges egy normális váltáshoz. A dinamikus szó egy kicsit mást jelent, mint amilyen értelemben te használod, és ez a hangsugárzó elég messze van tőle. ![]()
Attól függ az egész, hogy hol-milyen erősítővel (mekkora bemenőteljesítménnyel) akarod használni.
Közben keresgéltem. Bővebben: Link
Köszönöm akkor főleg csere lessz. Olyan hangszórót szeretnék aminek legalább tisztában vagyok a korlátaival (pl.: teljesítmény ,frekvenciamenet ,rezonancia...) .Akkor legalább segítséget is könnyebben kérhetek. A dinamika tényleg nem az ide illő szó ,csak azt akartam vele mondani ,hogy mozog a levegő rendesen ,meg az egész testem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |