Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   303 / 731
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Csak annyi még, hogy az előzőeken túl azért inkább zártba való, mert b-reflexben kissé kiemel, és nem olyan pontos mélyben, illetve a T-S arány miatt kis méretű b-reflex dobozt kívánna, ami már nehezen hangolható elég mélyre. A többit leírtam kb.

Hja, és ne felejtsd ki a dobozból a merevítéseket, 60 liter már tekintélyes méretű lapokból áll, nem árt neki néhány keresztmerevítő, ha tényleg szub célokra használod.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

2-es MDF-ből szándékoztam összetenni. Gondolkoztam én is merevítésen de ha nem hívntad volna fel a figyelmem lehet elhagyom. Keresztmerevítés szükséges vagy elég ha az belső éleknél erősítem meg? És még valami: szükséges bele valami hangelnyelő anyag vagy egyszer próbáljam ki magára, hogy van-e kongása?
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Nem az éleknél kell, ott úgyis ragasztási felület van, az oldallapok közepe felé kell a keresztmerevítés. A doboz minimális alakváltozásai ellen dolgozik, és így növeli a doboz jóságát, ezzel segít a mélytartományon is egy keveset.

Ez pl. a csatolt képen egy jó megoldás.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Hú ez rendesen ki van merevítve. A bélelés amit kérdeztem, arról mi a véleményed?
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

A csillapítóanyaggal a mélytartomány kiemelését tudod lefaragni, viszont minél inkább ellaposítod, annál kevésbé érvényesül a reflexcső hatása, és annál inkább elszabadul a membránkitérés.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Köszönök szépen mindent. Ma megyek asztaloshoz a rajzal.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Na kereshetek új asztalost mert egy cég 10e Ft-ért akarta megcsinálni 2 hét alatt Ugyanakkor rákérdeztek így én is rákérdek, hogy elég az 1,8cm fa vastagság vagy 2,5cm kell? 1,8cm elég egy ilyen szörnynek, hogy ne rezonáljon be megfelelő merevítéssel?
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Megfelelő merevítéssel igen. Nekem a merevítések ellenére is 25-ösből van.
(#) Szikra Lacika hozzászólása Aug 26, 2010 /

Sziasztok! Szerintetek a kárpitot ragasszam rá vagy csak feszítsem rá a hangfalra? Nagyon tanácstalan vagyok. Ha ragasztani akkor mivel érdemes?
(#) szamóca válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Faragasztóval.
(#) Szikra Lacika válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Milyen? Már bocsi csak nem akarom összecsapni adolgot.
(#) nagy_david1 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Árecset? Igaz Romániában élek és itt így hívják. Talán magyarul faenyv. Fehér és ha megköt átlátszó. Azért annyira ne pacsmagold be, hogy átigya és mikor megszárad érezzed az amúgy "selymes" bevonat helyett a megkérgesedett ragasztót.
(#) nagy_david1 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Köszönöm. Akkor ha van a következő asztalosnak 2,5cm lapja akkor abból kérem. Biztos ami biztos. + pár kg nem gond. Így is 10e Ft-ért 1,8cm-vel számoltak. Mondtam is, hogy én ennyiért vettem az éjeli szekrényem ami kicsit több időt igényelt és mégis csak bútor.
És még hozzátették, hogy náluk is kértek már zenészek hangfalakat és 1,8cm elég volt. Engem ez aligha érdekelt mondjuk, hogy van akinek vastag a pénztárcája és neki elég a vékony lemez is. Főleg, hogy tudom mennyibe kerül a rendes fa négyzetmétere így nehogy már a sok megmaradt porból összepréselt fa értéke több lenne.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

PALMA az jó.
(#) Szikra Lacika válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Árban is megfelelő szerintem holnap iránya barkács bolt. Köszi még egyszer mindenkinek!
(#) shalafi.66 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Nem biztos, h. kell a vizes faragacs, szokták ezt kontaktragasztóval is csinálni, pl. pálmatex.
(#) szamóca válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Az nem olyan jól használható erre a célra. Ragacsoláskor speckó hígítót kér, várakozási időt a ragasztás előtt, még büdi is. Meg drágább is.
(#) Tomi20 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Szia

Én úgy oldottam meg régebben, hogy elmentem Baum@xba, és levágattam a hangdoboz lapjait. Rendes volt a csóka, mert ingyen adta azokat a lapokat, amiket ki tudott vágni selejtből is. Utána már csak facsavar kell, meg ragasztó. Az asztalosoknál a munkadíj a sok. Sokkal olcsóbban kijössz így.
(#) shalafi.66 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

De könnyebb vele dolgozni. Másrészt vannak vizes kontaktragacsok is, ha nem bírod a hígítót.
(#) nagy_david1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Szia!
Én sem kész dobozzal mentem hanem csak lap méretekkel és mégis ez az ár fogadott Mind egy, egy cégnél próbáltam és most elmegyek egy ismerős asztaloshoz és remélem elvállalja és van anyagja is raktáron. Az a baj nincs dekopirom se és kört meg egyebet vágni anélkül felejtős így hát marad az asztalos.
(#) Zupp87 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Nekem bevált a normál Palma Fa.
(#) Tomi20 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Én ezért mondtam azt a nagyáruházat, nálunk (szerintem mindenhol) csak a faanyagot kell kifizetni, ott méretre vágják. maga elé rakja a 3x2m-es táblát, ott van a gépen a vonalzó, és pontosan méret lesz, ennél pontosabb egyik asztalos sem lesz a dekopírral. Szerintem holnap első dolgod legyen a b@um@x. Minden asztalos onnan vásárol, és arra teszi a hasznot (vágás).
(#) shalafi.66 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Azért nekem is vannak rossz tapasztalatok a lapszabászokkal, kicsikkel nagyokkal egyaránt. Figyelni kell azt a vonalzót, mert néha a mm-eket túl szabadon értelmezik.
(Ui: dekopírral egyenesen vágni nem egyszerű eset. )
(#) Tomi20 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Pontosan ezt akartam mondani, hogy dekopírral nem vág senki egyenesen, pedig a legtöbb elérhető (olcsó) asztalos azzal vág. Nekem nem volt rossz tapasztalatom a készre vágott lapokkal, összecsavaroztam, és minden passzolt. (nem úgy volt, hogy "majd össze húzza a csavar!".... )
(#) punkkazy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Talán ha az ember nekiáll hangdobozt építeni, valószínű nem áll meg egynél, majd egyre többet és többet akar (mint én...): érdemes egy dekopír fűrésszel, és egy (töcskós akár) rezgőcsiszolóval (utóbbit 1500 HUF alatt vettem, falat, fát, vasat is csiszolt már). A technikatanárom jól megtanított a famunkálatokra. AZ ember szépen lerajzolja az anyagra a méreteket. Ezután elvágja, de a vonalat nem! Vágás után szépen nekiállunk reszelni, durván csiszolni, majd finoman csiszolni. Lám egyenes lesz az a lap, akár hogy is vágunk.
Nem kioktatás akar lenni, józan paraszt ész mondja ezeket.
Tapasztalatom az, hogy ha nem kell valami extra jó doboz, akkor lomtalanításkor nagyon jó bútorlapokat lehet szerezni! Egy asztal, egy szekrény: aranybánya.
(#) shalafi.66 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Idézet:
„Pontosan ezt akartam mondani, hogy dekopírral nem vág senki egyenesen,”
Először én is ezt akartam, de aztán finomítottam rajta.
(#) nagy_david1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szia!
Az a baj sajnos minden hozzászólásban le kell írjam, hogy Romániában élek és itt se egy nagy városban, szóval elég monopol helyzetben vannak a faipari cégek. Dekopírral én csak a kivágásokra gondoltam. Ma felkeresek még pár embert csak attól félek, hogy ezeknek megfelelő alapanyaguk nem lesz mivel inkább "igazi fákkal" dolgoznak. Majd este beszámolok a fejleményekről. Köszönöm.
(#) Action2K válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Idézet:
„dekopírral nem vág senki egyenesen”

Mindent lehet, csak "akarni" kell. Illetve a jó szerszám az alapja. Amúgy a dekopir pont nem az egyenesekhez lett kitalálva, arra ott a körfűrész. Csak hát az meg szakít, ami csúnya. Ha végre végzek a Karlsonommal, akkor megmutatom, hogy hogyan dolgozik a dekopir.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Meg a kéttárcsás körfűrész(gép), a kétirányú fogazásos dekopirpenge... De ez már másik topik(ok).
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Igazi fából igazi hangdoboz készül.
Következő: »»   303 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem