Fórum témák
» Több friss téma |
Legjobban jársz, ha villámgyorsan elfelejted.
"Persze az előallítása kölcségesebb mind egy hagyományos szélgenerátornak" Igen. Teljesítményarányosan legalább hatszor... "Minden esetre szép" Nem ezt mondanád, ha ilyenekből építenének 2-5 MW-os, vagy még nagyobb gépeket, mint ahogy a feltaláló vizionálja. Számomra 100m magas karcsú oszlop tetején forgó 3 lapát szép. 100 m magasságú, 100 m átmérőjű építmény a videón szereplő változatból. ??? Hát gyanítom, még a sötétzöldek se lennének oda érte, miközben nem tudná az előző teljesítményét se.
Én se azért raktam fel hogy ezt szeretném megépíteni , merthát az eredeti 3-om lapátos szélturbinák a legjobbak! Kísérleteztek mér sokféle típussal de egyik se jött be igazán . És tényleg nincs szebb mikor egy hatalmas szélgenerátort látok és látom hogy termeli az áramot, ezért szeretek Fertőszentmiklós felé menni motorozni onnan jópár darabot látni
Ács és Nagyigmánd rogyásig van szórva szélgenerátorokkal...Többet le sem lehetne rakni
Ez egy örökmozgó ugye? Mert én úgy tudom hogy az 1 m2-ből kivett energia limitált!(a széltől is függ...) Amit erre igérnek,az magasan a mese kategória. Ne 60 km/ó szélre tervezzenek magyarországon szélgépet!
Bizonyára, csak ne legyen szélcsend, és a lógerek ne kopjanak ki.
Elég keményen le lett szólva szegény professzor munkája, pedig nem néz ki kontárnak. Az esztétikán kívül van ellenjavallat, ami miatt mint szélkerék nem jó?
sziasztok! a szélgépem ma 180 voltra is felugrott igaz csak 220/7wattos izzoval de az nagyon szépen világitott,meg szépen is forgott.számitogép táppal meg világitott a 12 voltos izzo 55watt.bejött ERBE elmélete köszönöm neki a sok segitséget.még tovább tesztelem mert mondják a hétre a nagyobb szeleket is .az igazi nagy fordulat akkor lenne ha neodium mágnest tudnákbele tenni.tervezem! szerintetek ives vagy jo a téglatest alaku is. még a végén nehogy 220 at temeljek é smár mehetne is a hálozatra na de én nem adnám el az émásznak nem én .
Ugye láttad milyen kicsi gép,és 3 méter magas csak...
Továbbá az első leírt termelési adat 60 km/ó szélre vonatkozik Szerinted mennyi ideig van évente ilyen erős szél? Erre a sebességre adja meg az átlagos teljesítményt 3 méter a teteje a toronynak.Ezt csak hegytetőre érdemes felrakni,mert ilyen alacsonyan csak 1-2 széllökést fog kapni Nem írja,hogy mennyi energiát termel 1 év alatt átlagosan,ami kiszámolható az átlagos szélsebesség,és a gép munkafelülete figyelembe vételével.
Tudsz szerezni megfelelő méretű íves mágnest?
Szerintem az erővonalak nem követik a mágnes formáját. Elég nagy átmérőnél nem számít sokat hogy íves,vagy lapos a mágnes homlokfelülete. Amugy meg a neodym. mágnessel rendesen megnő a teljesítménye
A professzor szélgépe szép lehet hogy jó is , de mi benne a viágszabadalom ? Épített egy hosszú Savonius-t.
Szerintem a külső vezető"kerék" ami megkülönbözteti, nem tudom, hogy aerodinamikailag mit ad, a szabadalmi hivatalt mindenesetre sikerült meggyőznie. (Állítólag nem egyszerű.)
Szevasztok!
Az én tudomásom szerint nem magában a függöleges turbinában van a találmány lényege, hanem a terelő lemezek elhelyezésében, formályában , és a körköröségében. Tulajdonképpen az akárhonnan fújó szelet ezek a lemezek fokozzák és a hatásfokát növelik. Üdv:Sanyi
A savonius turbina ugyanezt tudja, teljesen érzéktelen a szélirányra, sőt a csavart változatnak az indulása is biztos. A függőleges tengelyű szélgépeknek közös tulajdonsága a kis átmérő, ezzel együtt a kis nyomaték, tehát csak nagy fordulaton tudnak számottevő teljesítményt leadni, vagyis nagy szélsebesség esetén használhatók.. Előnye a hasonló kialakításnak, hogy egymás mellett sokat lehet elhelyezni az uralkodó szélirányra merőleges vonalban, nem foglalnak le néha több tíz méter átmérőjű gömb alakú térrészt. A viharérzékenységük pedig nem számottevő, felhúzható takaróernyővel gyakorlatilag le is lehet állítani. Mechanikájuk egyszerűbb, nincs lapátszög állítás, és nem kell forgatás, szélirányba állítás.
szia ! nekem 60x20 as mágnes kellene bele ugy gondoltam ,hogy 40x20x5 öst vagy 20x10x5 ösböl rakom ki a forgorészt .szerinted nem lényeg hogy a téglatest mágnesnél a közeppén lessz 1-2mm-er hézag? a jelenlegi 1.5kg erejü mágnes helyett mennyire érdemes elmenni ugyértem,hogy a 40x20x5-ös mágnesek dbja 22kg-ot bir kell 12db 13ezer-ft körül van.a 20x10x5-ös böl kell 36db,hogy a 12polust kitudjam rakni 3 kell 1 polusra.igy 1 oldalbirna 10 kg -ot és árban 6000ft körül van "csak".elég lenne az olcsobb de gyengébb is?
Ha a külső terelőlapok nagy felületről gyűjtik a "szelet" és torlónyomással jut a járókerékre, az valamit dobhat a hatékonyságán.
vigyázzon mindenki 80-100km/h-ás vagy akár felleti széllviharra lehet számitani ma délutántol holnaprais 60km/h-ás széllökésekre is lehet számitani.csak most azt nem tudom teszteljek vagy inkább forditsam ki iránybol a gépezetet.
Szia Stewe!
Azt hiszem hogy ez a legutóbbi megállapitásod a lényeges , valószinűleg a terelő lemezek összeszedik, felerősitik a szél sebességét és ezáltal növelik a hatásosságát. Ezt bizonyitani csak úgy lehetne,ha először ki lenne probálva terelők nélkül és utánna terelő lemezekkel./hát persze ez csak egy elmélet/.Mindenesetre ha mindez igaz és remélem hogy igen én örülők más eredményének is. Csupán azt sajnálom,hogy ezt úgy mond mi egyszerű hobbisták nem igen tudnánk létrehozni persze gazdaságossan. Üdv:Sanyi
"tehát csak nagy fordulaton tudnak számottevő teljesítményt leadni..." A függőleges gépek szinte soha nem nagy fordulatú gépek, a vízszintesek sokkal gyorsabbak!
Ide már megérkezett 17 : 45-kor! (Tata) Elfektette teljesen a lapátkerekemet Tövig nyomta a viharvédelmet!
Az árbóc is belengett 10 cm-t. Ennyi volt,1 nagy lökés,és néhány kicsi. 10 perc alatt elvonult az "előörs" Várom a következő menetet.Remélem csendesebb lesz.
A forgómozgás teljesítménye a szögsebesség és a nyomaték szorzata. Ezen még én se tudok változtatni. Ha kicsi az átmérő akkor a fordulatszámnak kell nagynak lennie. Vagy kis fordulat, nagy nyomaték de akkor égig kellene érnie, én pedig a hobbi-lehetőségek között gondolkodom.
Abban teljesen igazad van, hogy a függőleges tengelyű szélgépek kerületi sebessége a szélsebesség közelében van, én ehhez viszonyítottam a kicsit és a nagyot, függően a veszteségektől és az áramlásmódosító elemektől.
Szerintem több mágnes összerakása nehézkes.
Törtél már el mágnest? Próbáld ki,és illeszd vissza a letört részt! A törésvonal mentén taszítja a másik darabot! Úgy kell összeragasztani őket,hogy taszítsák egymást.Ettől nő a mágnes ereje,összeadódik . De ehhez nagyon erős és tartós ragasztó kell,vagy csavarozott megoldás. Végül is megoldható,de én a ragasztásban nem bíznék.
Ebben a taszításban teljesen biztos vagy?
A rendezett domének mindenképpen vonzzák egymást, ha egy közönséges rúdmágnest tengelyére merőlegesen törsz el. A taszítás csak akkor lesz biztos, ha a mágneses erővonalakkal párhuzamos síkban töröd el.
Ez így van, és azért van így mert az erővonalak rögtön a felület mentén a legsűrűbbek. Tehát ha hézagot hagyunk a mágnesek között, akkor ott egy rövidebb utat biztosítunk az erővonalaknak (minek menjen át szembe, mikor hamarabb is visszajuthat kiindulási pontjához)
szóval minnél nagyobb a tárcsára merőleges felülete a mágnes pólusnak, annál nagyobb az "erővonal" veszteség. Tehát teljesen egymásra kell nyoni a mágneseket-> nagy taszítóerő lesz közöttük. Leszimuláltam 20*10*5 ös mágnesek (4*2db) 5mmes vastárcsa 8mm légrés mágnesek között 2mm piros vonal mentén az indukcióértékeket a grafkon ábrázolja, látszik hogy a mágnesek közötti résben a B előjelet vált, tehát a rövidebb úton mennek az erővonalak (egy része). És ez megfigyelhető minden tárcsára merőleges (mágnes) felület mentén.
Sziasztok.
Az alábbi paramétereket tudja a generátorom terhelt állapotban.
15 fordulat másodpercenként... 2.5KW leadott teljesítmény mellett imponáló!
En nem neztem meg meg a technikai reszleteit ennek a szelgeneratornak, csak kisse sokallom a 900-as percenkenti fordulatot. Mekkora szelsebessegnel volt ez?
18m/s, azaz kb. 65km/h
Sziasztok.
900-at nem tud forogni. Kb. 500-nál van a vége terhelt állapotban.
Most neztem egy kicsit alaposabban, mivel gyanusak voltak az ertekek. A magyarorszagi atlag szelsebesseg eseteben igen csekely a leadott teljesitmeny 76W. Erdemes foglalkozni vele? Az emlitett max 500-as fordulatnal is 1LE, vagyis 750W, ami nem is olyan rossz, csak eppenelegge magas szelertek szuksegeltetik hozza ami nem is jellemzo az orszagra. A szelterkep szerint keves olyan hely van magyarorszagon ahol az atlag szelertek 6m/s-nal magasabb. Belinkelem a szelterkepet, az magaert beszel:
Bővebben: Link En szemely szerint nem tartom celszerunek magyarorszagon a szeleromu epiteset hazilag, felteve ha szerencses helyen lakik (de ott mar megepitettek a "nagyok") |
Bejelentkezés
Hirdetés |