Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 96
(#) electricnusi válasza hugi00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Előbb utóbb itt lesz. Ha nagyon kutakodnék megtalálnám, hogy kik kínálják, de amatőr szinten ne sokat ér az infó, mert ipari mennyiségekkel nem foglalkozunk.
(#) erbe válasza electricnusi hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

25-30 évvel ezelőtt 25-28 cm2-es toroid magokra tekercseltem hegesztőtrafókat. Kettőről még biztosan tudom, hogy üzemel, egyet leégetett a gazdája, a többi sorsáról nincs tudomásom. Súlyuk csupaszon (doboz-kábelek nélkül) 10,5-14 kg körül volt. Aki ismeri abból az időből a házi barkács trafókat (40-70 kg. ), az értékelni tudja.
(#) electricnusi válasza erbe hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Ez nagyon izgalmasan hangzik. Mekkora trafókat használtál? tömegük alapján olyan 2000VA-esek lehettek. Milyen szekunder feszültségre tekerted? Illetve a pimeren voltak megcsapolások és egy szekunderrel csináltad?
(#) lapose válasza electricnusi hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Szabályzás nélkül nem is a legtökéletesebb, mert túl szoros a csatolás a két tekercs közt. De egy sima primer oldali tirisztoros szabályzóval már jól használható.
(#) erbe válasza electricnusi hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Akkoriban az Ezermester boltokban lehetett kapni ~500 W-os toroid szabályzó transzformátorokat. Szétszedve láttam, hogy így nem túl sokat lehet kezdeni vele. Az eredeti 1,5-ös lemez köpeny helyett bádogossal készíttettem 0,5-öset, amibe beszűkítettem az eredeti lemezcsomagot úgy, hogy a végén a belső lyuk szigeteléssel 5,5-6 cm átmérőjű maradt. Ebbe fűzögettem bele a tekercseket. Tele! A max. gerjesztést 1,4-re vettem. Tartós üzemben ez nem célszerű, de háztájiban nem hegeszt folyamatosan az ember. Különösen nem a max. fokozathoz tartozó ~120-130 A-rel.
Primer 2-es huzal, ~2 kg, szekunder 5*2-es lapos duplán (20 mm2), szintén ~2 kg.
Elrendezés a rajz szerint. 3 vagy 4 fokozat (PAKO kapcsoló 16 A).
Volt rá példa, hogy túl laposra sikeredett a karakterisztika, de az üres területre távtartóval rászorított vasmagköteg megoldotta.
A szekunder feszültség elég alacsony, 38-40 V körül volt, de akkoriban már lehetett olyan pálcákat kapni, amivel biztonságosan gyújtott. ER7, ER9, majd ER 23.
Hegesztőtrafót meg nem úgy számolják, hogy 2 KW vagy 3 KW. 15 % Bi, 60% Bi, 100% Bi (ED).
Másik fórumban írtam: Megtekerem én a trafót 50 cm2, 10 cm2 és 1 cm2 vasmaggal is ugyanarra a teljesítményre, még lehet, hogy ugyanazzal a hatásfokkal is. Csak kicsit másképp fog kinézni és többe kerül.

toroidh.JPG

(#) electricnusi válasza erbe hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Ügyes megoldás!
Köszönöm a kimerítő választ.
(#) erbe válasza electricnusi hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Kicsit tévedtem az időszak becslésénél.
1977-1980 között készültek a toroid hegesztőtrafók. Az utolsó legkésőbb 1981 nyarán. A'ppedig már régen volt!
Sorry!
(#) nikolatesla hozzászólása Aug 27, 2010 /

Hali!
Van egy elvileg 600W toroidom.
De én szerintem többet tud.
A vasmag méretei:13,5cm átmérő,5cm magas,7cm lyuktáv.
A trafón csak primer van az is 1mm huzallal tekerve.
(#) CIROKL válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Bővebben: Link
A méretei szerint az még 300 sem ?
No jó pont 300 : Bővebben: Link
(#) water válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Van nekem egy 400VA-es azon is 1-es huzal van. Ha kellő vastagságból meg tudod tekerni a szekundert (ráfér), ki jön abból 450-500W is.
(#) nikolatesla válasza water hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

De ennek azért súlya is van meg tekerve van 4,5Kg!?
Tekertem rá 180menetett 1mm huzallal így volt kereken 60v. Ezt le terheltem kb 4-500W-tal és úgy mértem 6,15A!?
Már nem tudom mi is van ezzel.
(#) water válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ezért (is) kell kapcsolóüzemű táp, egy ekkora teljesítményű fél kg sincs.
Terhelheted 1kW-al is, azt is bírni fogja egy ideig amíg a primer el nem ég. Hogy folyamatosan mekkora teljesítményt tudsz kivenni belőle azt most döntően az 1mm-es primer határozza meg, (és a gerjesztés) ez pedig kb. 2-2,4A, vagyis kb. 450-550W.
(#) lapose válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szia!

Nem csak a súly számít. 1mm-es huzallal a toroid kb. pont 600W-ot tud. Mi a gond?
(#) nikolatesla válasza lapose hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Köszi!
Gond az semmi csak nem tudtam,hogy 600W-nál több vagy kevesebb!?
De mikor be kapcsolom nem húzza meg a hálózatot annyira mint a beag. Sőt semennyire.
(#) lapose válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Idézet:
„De mikor be kapcsolom nem húzza meg a hálózatot annyira mint a beag.”

Lehet, hogy nincs annyira gerjesztve a mag. Úgy tudsz esetleg többet kivenni belőle, ha a primert újra tekered vastagabb huzallal. Persze csak akkor, ha a vastagabb huzal ,és a szekunder el fér rajta.
(#) nikolatesla válasza lapose hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Akkor az lesz,hogy 2-3mm huzallal meg tekerem a primert a szekundert meg 5mm-rel.
Én ezt a trafót majd a KD mester átall tervezett monsterebe szeretném rakni.
Gondolom ebből a 600W-os trafóból 800W-ot nem lehet ki szedni?
(#) water válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Azért azt a monstert rajzold be előtte egy szimulátorba hogy ne akkor érjen a meglepetés miután elkészült.
(#) nikolatesla válasza water hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Mért van valami "gyári" baja?
Nincs szimulátor a gépen.

Akkor telepíts fel egyet
Nincs most kedvem vitát indítani, egyébként is off. Olvasd el a VF2 topicban a hozzászólásaimat. A teljes hangfrekis sávra ez a végfok nem jó csak 200W-ig, mert ha kettőnél több fetet kötsz párhuzamosan romlik az átvitel.
(#) nikolatesla válasza water hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Ja értem.
Szerinted ebből a trafóból max mekkora teljesítményt lehet ki venni?
A primer kb 2,5-3mm lesz a szekunder meg 5mm és 2X180menet vagyis 2X60v.
(#) lapose válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Idézet:
„A primer kb 2,5-3mm lesz a szekunder meg 5mm és 2X180menet vagyis 2X60v.”

Ki is számoltad ráfér a vastagabb huzal?
(#) nikolatesla válasza lapose hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

igen ki számítottam és rá fér kb 2cm fogy nőni.
Tehát nem 5cm magas lesz hanem 6,5-7cm és nem 13,5cm széles hanem 15-16cm.

Mit építesz erőművet? 3-as primerrel (ami biztosan nem fog ráférni) tudna 25A körül, amit már a 16-os automatád sem bír, hacsak nem nagyobb van. Ilyen vastag primer huzalt még hegesztőkbe sem nagyon tesznek.
Akkora teljesítményed lesz amennyi (amilyen vastag) huzal ráfér. A helyedben megelégednék 1,2-1,3mm átmérőjű primerrel, ha ráfér azzal is lesz majdnem 1kW. Munka az lesz vele bőven, és a mai huzalárak mellett olcsó sem lesz.
(#) PiperR hozzászólása Szept 10, 2010 /

Sziasztok

Kellene egy kis segítség. Szereztem egy toroid transzformátort, 250W 2x25v. Hálózatra szeretném kapcsolni, csakhogy a primer oldalon 4 vezeték van. A következő felirat van a trafón: Primary 0-kék 120-szürke 0-lila 120-barna (a színek angolul szerepelnek rajta, csak magyarul írtam le.) Vezetékek ilyen színüek rajta.
(#) lapose válasza PiperR hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Sorba kell kötni a két tekercset egymással, már ha 230V-ról szeretnéd üzemeltetni. Valószínű, ha a szürkét összekötöd a lilával jó lesz, de első bekapcsoláskor köss vele sorba egy izzót.
(#) PiperR válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Tehát a szürkét és lilát összekötöm, a másik 2 szálra meg mehet a 230? Persze izzóval sorba kötve.
(#) water válasza gabe76 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Toroidot kismillió helyen gyártanak (külföldön is), kevés rá az esély hogy pont ugyanilyen legyen valakinek. A huzalok átmérőjéből egyébként kiderül. Légyszíves vedd a fáradtságot és számold ki.

Igen.
(#) PiperR válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Kipróbáltam, működik, köszi

Szívesen!
Következő: »»   33 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem