Fórum témák
» Több friss téma |
Hali!
Nem tudok eligazodni a leírásokon ezért megkérnék valakit hogy küldjön egy képet vagy írja le nekem hogy néz ki egy 100 Ohm-os ellenállás! Ja és ha nincs csak kisebb meglehet azt csinálni hogy többet összekötni úgy hogy 100 Ohm-nak felejen meg?? Légyszi segíts sürgös lenne!! Kössz!
Szia!
100 Ohm: Barna+Fekete+Barna+a tűrés csíkja, ami lehet pl. arany, ezüst Nézd meg ezt Ha nincs, csak kisebb, sorosan össze lehet kötni őket, az értékük összeadódik. Egyébként a soros ill. párhuzamos eredők le vannak írva a cikkek között, a második hozzászólásban van linkelve. üdv
Üdv mindenki!
Szerintetek hol lehet kapni ilyen ellenállást: kerámiatokos ellenállás, 20 Ohm, 20 W
Milyen ellenállás legyen(huzal,kerámia, cement,stb.)?Én lehet, hogy tudok szerezni,de szerintem 30-40 W-osat. Mekkora hely van neki, ja és ez huzalellenállás.
Hát, ez a baj, hogy nem nagyon értek hozzá.
Nem tudom mi ezek között a különbség. Amit szeretnék megcsinálni, ez a primitív áramkör - egy akku kisütő: http://veszprem.softair.hu/discharger.html Az első rajztól van szó. Csak 20 W-os kerámiatokos ellenállást nem találtam még semerre. Szerinted melyik fajta kell? Melyiket keressem?
Hol laksz? Holnap hozok ellenállást és ha elég "közel" laksz eljuttatom hozzád.
Ha nagyobb a teljesítménye az ellenállásnak, az nem baj! SŐTT! A nagyobb méretezés miatt kevésbé fog melegedni. Illetve ugyanakkora hőt termel, csak nagyobb az a felület amin leresztül azt leadja!
HA csak 20ohm 5W-ost tudsz beszerezni, az sem gond! Csak sokkal többet kell venni. Pontosan 16db-t. A kapcsolás pedig a következökétten fog kinézni: Négy darabot sorba kell kötni. Ebből a fűzérből négyet kell elkészíteni, s ezeket kell még párhuzamosítani! A mellékelt kis példa alapján bármilyen értékű - teljesítményű ellenállásokból ki lehet alakítani a megfelelő értéket...
Bazz, köszönet, ez teljesen logikus!!!
Valamikor középiskolában tanultam is ezt, aztán az ábrádról be is villant, de hát amúgy hol emlékszem már ilyenekre... Thx
Sziasztok!
Egy ellenállás mérő műszerre lenne szükségem ami kb. 1Ohm - 20KOhm tartományban tud nagy pontossággal (2-3 digit) mérni! Már keresgéltem, de eddig semmi használható infót nem találtam, bár inkább csak a Wheatstone hidas témákra összpontosítottam! Várom az ötleteiteket, esetleg kapcs. rajzokat is!
Medve: ebben nincs benne az építés öröme!
Amúgy: (melléklet)
De hiszen a kolléga csak ESETLEG akart kapcs.rajzot :nemtudom:
Én pontos méréshez négyvezetékest javaslok ( gondolom, tudod, hogyan) - egyedi esetben két multiméter, egyik árambeállításhoz, bennhagyva (!), a másik 4 és fél digites feszt mérni.
Sorozatméréshez pedig több, átkapcsolható IC-s áramgenerátor + a DVM. Pontos méréshez 2 digit kevés, az még csak pl. 10,1 és 10,9 között sem tesz különbséget..... mi a pontosság neked?
sima iskolakapcsolas, wheatstone-hid kell neked, jo minosegu ellanallasokkal megepitve. a pontossagnak csak a referenciaellenallasok turese szab hatart, akar megepitheted 0.1%-os ellenallasokkal is.
csak ellenallasok, jackley-k, meg egy mutatos muszer kell hozza. nagyon egyszeru.
Hellóka!
Nekem egy (lehet hogy buta) kérdésem lenne mégpedig: az ellenállásokon lévő csíkokat melyik oldalától nézve számít az 1 szín második szín...? Pl.: Fekete+barna+sárga+arany, vagy fordítva? :help:
Üdv.!
Attól, amelyik közelebb van az ellenállástest széléhez.
Az arany és az ezüst szín a toleranciát jelenti, azok mindig leghátul vannak. Itt a hobbin van egy program, ami segíthet meghatározni a színek értékeit 3, 4, 5 sávos ellenállásoknál. Bővebben: Link
Idézet: „müszike.jpg” Szólítottál?
A zénert nem tudom kinézni ,de ha 3,..V akkor is 3A min az 1 Ohmos ellenálláson Ezt a 7815 sem fogja bírni meg az ellenállás is minimum 3W Ha a mérendőt felül a nyg mellé kell kötni ott sem kis áramok fognak folyni.
A kábelmérő műszerek ebben a tartományban már inkább Wheastone hidat használnak. Nem tudom esetleg erősítés növelés és egy fix minimum mérhető ellenállással sorba kötöd a mérendő ellenállásod? (bár a skála valószínű rendesen eltolódik.)
Ha csőkkented a zenert az ic kivezérelhetősége előbb utóbb elfogyna,a tápcsökkentéssel szerintem csak a tranzisztorok veszteségét csökkented.
Szerintem úgy működik, hogy az ic igyekszik a zener feszültséget beállítani a neg bemeneten is Ennek feltétele hogy a zener feszültség essen a méréshatárváltó ellenálláson , tehát ide biztosan kell voltonként 1A , ez pedig átfolyik a mérendő ellenálláson is. Ha igaz az elméletem a 10 Ohm-os méréshatárban (vagy amikor arra van kapcsolva) mérendő pontok között 390mA nak kell folynia rővidzár esetén.
Sziasztok!
Nagyon tuti ez a számoló progi,segít beazonosítani az ellenállásokat.Lenne viszont egy olyan kérdésem,hogy hogyan lehet kiszámolni azt ,hogy mekkora ellenállás kell.PL: van egy panel(alkonykapcsoló mely egy nagyfényerejű pink ledet működtet), 9V-ról szeretném üzemeltetni.Viszont a panel csak 3-5V között terhelhető.Előre is köszi a válaszokat. Üdv Fox11
Üdv.!
Építeni szándékozom egy precíziós ellenállás-mérőt. Ehhez szükségem lenne egy jó mérési elvre/elrendezésre. Arra gondoltam, hogy sorba kötöm a mérendő ellenállást egy sönttel és egy fettel. A söntön mért feszültséggel szabályozom a fetet, ami így a három tagból álló feszültség-osztón egy fix áramot enged át (áramgenerátor). Ez az áram folyik át a mérendő ellenálláson is amin feszültséget ejt és én ezt mérném. Ez eddig teljesen jó, bár a gyakorlati megvalósítása sajnos nem annyira egyszerű mint amilyennek hangzik, de ezzel egyenlőre nem fárasztok senkit. A nagyobbik gond ugyanis az, hogy az egyes méréshatárokhoz más-más mérőáram kell. Minél nagyobb a méréshatár, annál kisebb a mérőáram. 2MOhm-osban már csak 1uA, 20MOhm-osban pedig csupán 0,1uA. (5V áll rendelkezésemre a műszerben és 2V az A/D végkitérése. Bár erősítést is lehetne betenni...) Az a baj, hogy ezek nagyon kicsi áramok, és ezekkel már nehéz 'dolgozni'. A szimulátorban például már a szabályozó fet sem viselkedik normálisan, 1uA helyett kb 1,5uA folyik rajta. Emellett ha a műszerből kivezetem ezt a kis áramot, akkor az könnyen összeszed mindenféle zajt (bár itt csak DC a hasznos jelösszetevő, de akkor is). Másik probléma, hogy ebben a mérési elrendezésben nem tudom megvédeni a műszert attól, ha mondjuk véletlen 400V-ot kapcsolok a bemenetére. Tönkre fog tőle menni. Bármiféle ezt megakadályozó védelem beiktatása egy soros ellenállással járna, ami hiteltelenné tenné a műszert. Majd rakok fel konkrét rajzot hogy én hogyan gondoltam a dolgot... Üdv.: Attila
Szerintem hasonló a tudásuk, csak a 7109 az nem kijelzőre dolgozik, hanem uartra vagy paralel portra.
Szia!
Nem egész értem, mit gondoltál, de megpróbálok segíteni. A bemenetel párhuzamosan kapcsolni két zénerdiódát, vagy varisztort megoldás-e védelemre, vagy a szivárgó árama miatt már ez is pontatlan lenne? Majd átnézem, milyen módszereket tanultuk, hátha van jobb, könnyebben kivitelezhető is. Üdv. Tóbi |
Bejelentkezés
Hirdetés |