Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   97 / 308
(#) bladzser2 válasza bladzser2 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Na sikerült megtalálnom a képeket a winchester útvesztőiben Innen indult az elektrós pályafutásom 12 éves koromban, minden a két kezem munkája.
Aztmár láthattátok hova fejlődtem/fejlődök, de hogy honnan kezdtem azt még nem... Jó így visszanézni a képeket, sok emlék, az elpukkant elkók, a helyhiány, a téli begyújtások, a beköltözött egerek...
(#) szamóca válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ez a nyélcserélős, forgóvéges csavarhúzórendszer nem a Haupa találmánya. Nekem reca van ilyenbe a melóhelyen, igaz 50rugóért vette a cég, de No.1 minőségű. :yes:
(#) Stewe hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Én nagyon külön választanám a szerszámbeszerzés módját annak felhasználása szerint is. A minőség kompromisszumok kérdése, egy bizonyos szint alatt nem is érdemes szerszámnak tekinteni (nagyon sok szerszámnak látszó tárgyat is forgalmaznak) de a közép és felső árkategória között választani kell, hogy amatőr műhelybe lesz, és akkor felesleges pénzkidobás az örök életű darabok beszerzése, vagy folyamatos napi használatra, mert akkor a folyamatosan, akár darabonként is pótolható, ipari minőségű készletek beszerzése a kívánatos.

Az összetételre is jellemző, hogy a hobbista megválogathatja miből és mit épít, így nem kell nagyon előre gondolkodnia, egy szervízfelszerelésben viszont mindig ott kell lennie minden várható technológiához tartozó szerszámnak, például a közönséges lapos csavarhúzó mellett a csapos torxnak, és a tangenciális háromágú csillagnak is. Abban pedig SzervízMacskának van nagyon igaza, hogy speciális szerszámokat olyan munkahelyre kell venni, ahol erre szükség van, sőt ezeket illik teljesen külön kezelni, mert egy "mellényúlásnak" kellemetlen, vagy költséges következményei lehetnek.
(#) patexati válasza Doncso hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia! Nagyon spéci műszer! Bevallom kicsit irigyellek érte az én kétcsatornás két időalapos EMG-1553 szkópom elbújahat mellette
(#) Doncso válasza patexati hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Hát, amikor elindult, bevallom, ugráltam örömömben mint egy hülyegyerek, ez az a szkóp, aminek ha komoly baja van , érdemesebb kukába dobni, ez egy szörny, egy CMOS temető, EEPROM-okkal, meg is ilyedtem mikor kinyitottam a fedelét, de hál istennek csak a tápja volt problémás, mostmár minden ok vele. Én nagyon megszerettem, már ilyen rövid idő alatt, nagyon jó kis műszer.
(#) mex hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Gyarapodott a szerszámkészletem nekem is:

IXO-1.jpg
    
(#) BarnaPili válasza mex hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nekem az első IXO-m van,kb 5 éves,kb 2 naposan betojt a kapcsolója,akkor kicserélték garanciába,azóta meg működik,intenzíven kb 2 évet nyúztam TV szerelőként.Bírja a strapát.A winklicsavarozó adapter nagyon jó dolog.Az enyémnek még fix a feje.
Üdv.
István
(#) SzervízMacska válasza szamóca hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Profi német tudatlanságom meggátolt a megtekintésben. Gondolom, ilyesmi az is. Tudom, hogy nem friss dolog, és nem is ők találták ki. Ebben a nagy globalizációban ki tudja? Conrad és Nóniusz is évek óta árult hasonlót - más néven
(#) szilicium97 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nekem is az első van, és kb 6 éves! Nekem azóta annyi baja van, hogy lekopott a Bosch felirat! Gondolkodtam én is az új ixo-n, de akkor ezzel mit csináljak? VÉgül egy Lidles kanyarcsavarhúzót vettem, kb 2 éves és semmi baja!
(#) SzervízMacska hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Üdv urak! Ma bevásárlós napom volt. Jól eltévedtem, de a végén csak megtaláltam a Lidl-t a Gergely utcában. Ha már ott voltam, mi mást nézegettem volna legtöbbet, mint a szerszámokat... Jót röhögtem például a gépsatunak kikiáltott tákolmányon, melynek egyébként még asztallapra rögzítője is van, mint a húsdarálónak. A mozgó pofa két rúdon csúszik, de olyan "precíz" az illesztés, hogy lifeg jobbra-balra. Gyorsan tovább is álltam. Ekkor láttam meg a 7 darabos VDE csavarhúzó készletet. Négy lapos és három PH csavarhúzó van benne. Ránézésre meglepően jónak tűntek, bár az életemet nem bíznám rájuk. A nyél persze kemény műanyag, nyomaték átvitelére teljesen alkalmatlan. Kihordási ideje fogytán, 2007-2008-as darabok. Innen is odébb álltam. Üres kézzel mégsem akartam eljönni, ezért vettem egy digitális tolómérőt. A kupac aljáról, bontatlan, sérülésmentes csomagolásban. Hazaérve lázas sietséggel kicsomagoltam. Az elem berakásakor egyből bekapcsolt a kijelző. Megkönnyebbültem. Ezután jött a gyakorlati próba. Több, egymást követő mérés néhány századdal eltért egymástól. Ennek oka, hogy a mérő pofák nem teljesen párhuzamosak. További hátránya, hogy csak mm-ben mér, illetve nincsen auto-off funkciója. Na, ezekért került csak háromezer forintba...
Az olcsó hús, meg az ő leve. Ismét megfogadtam, hogy jópár évig nem veszek ilyen helyen szerszámot. :yes:
(#) Doncso válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Az a baj, hogy rossz szemszögből nézed. Mindig egyel lejjebről nézd az ilyen termékeket. A gépsatu, nem gagyi gépsatu, hanem professzionális gyorsszorító, a tolómérő, nem gagyi mm-es, hanem precíz cm-es. A csavarhúzók sem gagyik, sosem mennek tönkre, ha műanyagra használod őket.
(#) zoly15 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Nekem van egy satum, de az rendes öntvény, pedig az is tavaly karácsonykor lett véve Jó nehéz is. Igaz a pofája puha, de amire nekem kell pont jó. Tolómérő mm-ben mér. Lehet hogy furcsának fog tűnni, de a tolómérők általában mm-ben mérnek. Úgy pontosabb. Valamint a "mesterek" mm-ben dolgoznak :hide:
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Rosszul gondolod, egy normális tolómérővel 0,1mm-t lehet mérni. Erre való a pofa alatti skálázás. Na ezért vetem én tisztességes analóg tolómérőt. Azzal meg tudom mérni, hogy 0,1-es vagy 0,3-as huzallal van dolgom.
Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Idézet:
„egy normális tolómérővel 0,1mm-t lehet mérni”

Á nem mert van 0,05mm és 0,02mm -es is
Lenni szerszámkészítő !

Ja igen kösz a kiegészitést saláta ! Ezek sima tolómérők amiket én mondtam , a digitális és az órás az már más kategória azok általában már 0,01mm -es pontosságúak !
(#) zoly15 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Úgy látom félreértettél. Nem kell engem " lenézni" én is műszaki ember vagyok. Nagyon is jól ismerem a tolómérőt mi miért van ott. Csak írta hogy "csak2 mm-ben mér.. Én ha drótot mérek előkapom a jó kis csehszlovák mikrométeremet aztán méregetek
(#) SALáta válasza Doncso hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Rosszul gondolod, egy digitális tolómérő század pontos ezköz, vízálló és porálló. Ami nem az meg csak digitális játéktolómérő.
Amúgy az igazi az órás tolómérő.
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Nem nézleg le, de ejnye má.
Idézet:
„Tolómérő mm-ben mér. Lehet hogy furcsának fog tűnni, de a tolómérők általában mm-ben mérnek. Úgy pontosabb. Valamint a "mesterek" mm-ben dolgoznak
(#) SzervízMacska válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Idézet:
„csak mm-ben mér”

Ne haragudjatok, ha félreérthető volt. Szóval, csak metrikus rendszerben mér, angolszászban nem ( zoll; inch ). Mert ugye még a raszter szélességet is ebben mérnénk, nemde? A leolvasás felbontása itt is 0.01 mm, mint általában a digitális tolómérők legtöbbjénél, a pontosságát viszont nem merném becsülni.
(#) SzervízMacska válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Idézet:
„a "mesterek" mm-ben dolgoznak”

Kis kiegészítéssel: a fémiparban. Az asztalos meg cm-ben. Mértékegység mindnél a méter, csak a prefixum más. Ebből adódóan a pontosság igénye is.
(#) SzervízMacska válasza SALáta hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Idézet:
„egy digitális tolómérő század pontos ezköz, vízálló és porálló”

Sajnos, ez túl idealista elgondolás - vágyálom. Egy század felbontású, és a legkisebb párát sem bírja alapból. Egy IP67-es minősítésű, 150mm méréstartományú darab 30-40 ezer forintot kóstál. Ugye nem baj, ha az összes többit nem nyilvánítjuk játékká?
Idézet:
„az igazi az órás tolómérő.”

Ennek mechanikus a működése, míg a digitális induktív, vagy kapacitív mérést végez. Ezért az órásnak a por, az olaj egyaránt ellensége.
(#) SALáta válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Két évet szolgált eddig az órás a piszkos műhelyembe, pár hete néztem mennyire is nem pontos, tökéletesen mér. Kapott rendesen faport és olajat is.
Volt cégemnél nekem mitutoyoból volt vízálló , nem tudom mennyibe került de bőven megérte az árát, behozta a tisztításával elszenvedett időt, nem vert át és átvételkor megnéztem vödör mocskos vízbe valóban olyan-e ahogy írták. A ráeső hűtővíz sem okozott ezután problémát nem hogy a kéz nedvessége. Jó szerszámnak ára van, a 30-40e el még nem is mondtál sokat.
Ami most van az az órás és van még egy nyert digitális is, az mindent tud de nem kéznedvesség álló, pontossága 2-3 századon belül van mert a pofák nem a legjobbak. Ezt kellett volna leadnom nem a mitutoyot.
(#) Stewe hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Egy tolómérce megbízható pontossággal 0,05 mm es leolvasási pontossággal használható. A 0,02 mm-es változatok már kiemelt megmunkálási pontossággal készülnek, kopásállóbb anyagból. Maga a fizikai kialakítás sem alkalmas nagyobb pontosságra, a digitális változatoknál sem biztos, hogy az ismétlési pontosság megközelíti a kijelzésit. Ha mégis, akkor vagyont kell érte kicsengetni. Az órás tolómércék is 0,02 mm-es osztással készülnek. Akinek ilyen pontosság kell, az mikrométerrel mérhet 0,01 pontossággal, azon már az állandó mérőnyomás is megoldható. (Tekercselőhuzal esetén már nagyon nem mindegy!)
(#) zoly15 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Így már értem! Érdekes, a szomszéd asztalos mm-ben dolgozik
(#) zoly15 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Lehet hogy félreértettél, bocsi Én úgy gondoltam a mm-t mint a mértékegység, nem úgy mint a pontosság. Pl 0.4mm az it a mm egy része...
(#) SzervízMacska válasza SALáta hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Örülök, hogy bevált. Remélem, még sokáig hibátlanul működik.
Az árakat fejből írtam, mint kiderült, még keveset is mondtam. Itt van néhány példa, öt évvel ezelőtti nettó árakkal, mellé egy hasznos leírás az IP védelemről...
A képek telefonnal készültek, remélem, olvasható.
(#) SALáta válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Itt van a játékvasam, csak fent tartom az íróasztal fiókban. Pontosnak pontos 2-3 századon belül (legjobb beállításban két mikró hasábjához nézve (25 és 50 es mikrókéhoz)). Ingyen jó volt, használható is szobában meg talán kímélve műhelyben is.

Képmellékletet töröltem, mert hibás volt a file.
Frankye
(#) SzervízMacska hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Ha már fél napot a tolómérővel töltöttünk, pár szót írnék még a klasszikus kivitelről, hátha valaki nem barátkozott még meg vele.
A digitális az szóra sem érdemes, hiszen ennél azonnal kapjuk az eredményt.
Ám a mechanikus tolómérőnél ez másként van. Itt két skála egymást követő leolvasásával kapjuk meg a mért értéket.
A hosszú száron van a milliméter skála és alatta, a mozgó szánon a nóniusz skála, mely jóval rövidebb, ám kissé sűrűbb, mint az előbbi. Alap koncepciója az, hogy a nóniusz skála X részre oszt X-1 mm-nyi távolságot. Legegyszerűbb kivitele 19 mm-t oszt 20 részre: ez az 1/20-os, másképpen 0,05 mm leolvasású tolómérő. Nagyobb pontosság eléréséhez többnyire 49 mm-t osztanak 50 részre, >>> ez az 1/50-es, avagy 0,02 mm leolvashatóságú tolómérő. A milliméter skála és a nóniusz skála nulla pontjait jelölő vonások a műszer zárt állásában egy vonalba esnek. Méréskor először megnézzük, a nóniusz nullpontja hová esik, majd leolvassuk, hogy a nóniusz mely értékének vonala esik egybe a milliméter skála egy vonalával. Ezt a nóniusz értéket tizedes törtté alakítva hozzáadjuk az előzőleg milliméterben leolvasott értékhez.
Itt egy példa a bonyolult magyarázatom szemléltetésére.
Itt meg további infók Wiki-től.

A tolómérő kiválasztásánál tehát igen fontos szempont a nóniusz felbontása, és a skálák egymáshoz képesti geometriai helyzete is. Ideális esetben a két skála egy síkon helyezkedik el.
(#) IMi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Szia!
Pár gondolat a Lidl-s hozzászólásodhoz:
Maga az üzlet nem mondható szerszám szaküzletnek, épp ezért ne is várjon tőle senki profi ipari szerszámokat, gépeket. Aki így megy oda az pont úgy jön ki, mint Te. :awink: Én már vásároltam ott pár dolgot, amiket itthoni barkácsoláshoz használok és tökéletesen meg vagyok velük elégedve. Persze tudom azt, hogy nem ipari és épp ezért úgy is használom és úgy is tekintek rájuk. A minőségük azért nagyságrendekkel jobb mint egyéb hasonló ár kategóriájú testvéreik. A gépsatu ( nem tudom mért annak nevezték el ) nagyon jól tud jönni, mikor pl kint az udvaron kell valami lécet elvágni egy kinyitható munkapad társaságában. Az összes szerszámuk, gépük nagyon jól használható otthon barkácsoláshoz, de azt hiszen pont ennek a rétegnek is árulják.
A tolómérő magyarázata viszont tetszik
(#) szilicium97 hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Én is vásároltam már a Lidl-ben és teljesen meg vagyok elégedve mind a gépekkel, mind a vitatott tolómérhvel. Jónak jó, de inkább maradok a Proxxon-nál!
(#) szamóca válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Nekem van a 2 évvel ezelőtti turnusból származó lidl tolómerőből is. Azon még volt mm inch átkapcsolás ugyanezen az áron. És a kivitele is jobban megmunkált volt. Ennek fejében viszont kontakthibás, és gyorsan merülő 1,5V-os gombelemről működött.
No most, vagy áldozok egy drágán mért mérőre, ami így képek alapján nagyon ezekhez hasonló kivitelű, (egy-két hiperdrága kivitel kivételével) vagy mérőórásat veszek.
Ja és van mindegyiknek auto kikapcsikálója! Ha Neked nincs, akkor visz árú. :yes:
Következő: »»   97 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem