Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 114
(#) piros1 hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Sziasztok! Meg tudná valaki mondani hirtelenjében, hogy a sztereó fejtükörnél az alsó és felső hangsávnál melyik a jobb ill. a bal oldal? Előre is köszönöm.
(#) veroka válasza piros1 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Szia,

Negyedsávosnál a legfelső a bal, aztán szünet (itt a visszafele jobb van) aztán a jobb, és legalul a visszafele bal.

Félsávosnál ugyebár csak egy irány van, ott is a bal van felül.
(#) piros1 válasza veroka hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) mustang74 hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Itt van a gyűjteményem egy darabja.(Csak a Grundig TK-545 hiányzik a képről, visszább vannak róla képek.)
Bal oldali Unitra a legfrissebb: állapota makulátlan még karcokat is alig találi rajta. Működik rendesen, de azért egy kívül-belül takarítás ráfér. Még nem szedtem szét, a szíjak és a görgő állapotáról nem tudok semmit.
A BRG-ről már írtam, az állapota változatlan, kitakarítva, nyávog, valószínű szíjcsere. A tetőről hiányzik valami zárszerűség ami rögzíti a lezárt állapotot.
A jobb oldali Unitra a legvészesebb. Külsőleg azért erre is azt mondanám, hogy tökéletes, mechanikailag is, viszont meg se nyikkan. Próbáltam átnézni az egész elektronikát, napokig szórakoztam vele végül is az lett az eredmény hogy továbbra sem szól és mellé még sikerült kiütni az AD161/162 páros valamelyikét.
Talán jól emlékszem az elnevezésekre mert pillanatnyilag nincs kéznél a "szervízkönyv" .
Talán nem felejtettem ki semmit
(#) hockf hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Üdv!

Fejet keresek egy fejetlen Unitra ZK140-be. A sajátját áttettem jobb híján egy másikba, de ezt a darabot is szeretném megmenteni. Nincs valakinek elfekvőben, vagy esetleg ötlete, hogy honnan lehetne szerezni?

előre is köszönöm!
(#) veroka válasza hockf hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Szerintem nézz körül a V..rán, rengeteg ilyen magnót hirdetnek, roncsot is. 1000 HUF körül szerintem meg lehet őket szerezni, alkatrészbányának kiválóak. Vagy ha lomtalanítás közelében jársz, érdemes körülnézni, esetleg ócskapiacon. A fejeket ezekből nem szokták kicserelni, még ha a motor már nincs is bennük.
(#) Rober_4 válasza hockf hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Nekem van valamilyen magnófejem elfekvőben, valamelyik hasonló magnóból szedtem ki. Megnézem, ha lesz időm. Aztán, hogy jó lesz-e neked, majd eldöntöd.
(#) mustang74 hozzászólása Jún 3, 2010 /
 
Most először kötöttem rá hangfalakat, szépen szól. ...csak mert hallgatni volt kedvem egy kis zenét szalagról...
(#) veroka válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Jó látni hogy egyre többen vagyunk
(#) oregtamas0202 válasza hockf hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Üdv Hockf !Szerintem van. Sőt igen sokmindenem orsós és kazettáshoz is (toló-nyomó és forgató gombok is.Ha valaki valamit keres , kérek képet. Van egy ZK csövesem is. Öreg T
(#) hockf válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Szia,

ha tényleg van, és működőképes, szívesen fogadnám. Meg tudunk beszélni esetleg valamit (Pest, vagy posta stb.).

köszönöm
f
(#) oregtamas0202 válasza hockf hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Üdv . Csak este vagy holnap tudok utánna nézni. Mindenképp jelentkezek .Öreg T
(#) mustang74 hozzászólása Jún 11, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Adott egy Tesla b100-as aminek a végfoka recsegve szól. Erősítőt rákötve gyönyörűen szól, mégcsak nem is nyávog. Kapcsolási rajzom van, de a feszültségek nincsenek feltüntetve rajta. Hogyan kezdjek neki a vizsgálatnak? Minden építő javaslat érdekel.
(#) elektrorudi válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Hi!
A kapcsolási rajz nem sokat segítene...
Két dologra gondolok:
- hangerő szabályzó poti
- forrasztási hiba
Egyikhez sem kell kapcs. rajz vagy fesz. értékek.
- esetleg a kapcsolók kontakthibája...
(#) didyman válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Végfok munkapontja van elmászva, esetleg tranzisztora KH-s, elhalt. Végig kell mérni a két oldalt, az eltéréseket jegyezni, amelyik fokozattól jelen van, onnét lehet valahol a hibás rész. Nem hiszem, hogy nagy bonyolultságú a dolog. Ja, és persze tisztázni, hogy a végfok bemenetére jutó jel még valóban torzítatlan.
(#) hegman válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Egyszer javítottam egy recsegő B100-ast.
A végfokban az elkókat kellett kicsrélni és jó lett.
Ez nem feltétlenű jelenti, hogy itt is ez a baj, de a kor miatt valószínű.
Hegman
(#) veroka válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Az előttem szólók majdnem mindent elmondtak, bármelyik lehet a hiba oka. Miután külső erősítőre kötve szépen szól, szerintem nézd meg, honnan van lecsatolva a kimenő jel (valószínűlég az előfokról) és onnan kezdj mérni.
Egyébként hallás alapján is elég jó közelítéssel meg lehet mondani mi a baj, mert minden KH másképp szól. Lehet pl. a beépített hangszóró hibája, lehet a hibás végfokpanel, lehet elkó hiba bár szerintem ez okoz legkevésbé recsegést, inkább torzít. Ha a hangerő poti KHs az hamar kiderül ha nem minden hangerőn egyformán recseg. Érdemes lenne szétszedni és a benne lévő összes kapcsolót (ilyen pl a felvétel - lejátszás, a sebesség kompenzáció, stb.) kontaktspray-el tisztítani.
(#) burgdavid hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Nemrégiben szereztem egy kitűnő állapotú Philips N4308-at. Szépen lejátszik, felvesz, papírjai is megvannak, csak egy hibája van, méghozzá a kivezérlésmérője megvan szorulva. Próbáltam kiszedve is kocogtatni kicsit hátha javul, de sajnos nem vezetett eredményre.
Nincs valakinek fölösleges bontott ilyen műszere? A korabeli Philipsekkel szerintem egyezhet.
Külső hangfalra kötve amit az Akaival vettem fel otthon, teljesen korrektül játssza vissza, magasak helyen vannak, nemis nyávog, meglepően jól szól ez a magnó! A saját felvétele sem rossz de kivezjelző hiányában csak fülre tudok szintet állítani
(#) Gyimate hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sziasztok!
A napokban sikerült vennem egy telljesen új fejet a B101-esembe. Ebben a magnóban a fej talán még sohasem volt cserélve, ez meglátszik az állapotán is. Fél napomba került mire kitudtam cserélni a fejeket, ugyanis az egyik helyen megugrott egy menet. Az új fejjel a magnónak nagyon szép hangja lett, csak most egy másik probléma ütötte fel a fejét amin már vagy a 4. napja dolgozom. Most az a problémája, hogy eléggé "rángatja" a szallagot és így élvezhetetlen a felvétel, de nem fogom feladni. Még szeretnék adni egy pár jó tanácsot a javításhoz, ha valakinek szügsége lenne rá:
1, Szíjnak én is egy régebbi videómagnóét használom és ez tökéletesen megfelel hozzá.
2, Ha problémát jelentenek a gumi áttételek, azt úgy oldottam meg, hogy szigetelőszallaggal olyan 5x körbetekertem, közben egy kicsit húzni kell a szigszallagot, hogy megfeszüljön és így rásimul az áttételre.
Most ennyi jutott az eszembe, nekem ezek a trükkök tellejesen beválltak és működnek már vagy 2 éve.
(#) Rober_4 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Nem akkor rángat, ha a kuplung filcei kopottak, akár az első, vagy a hátsó csévélőn? Ilyenkor nincs ami finomítsa, kiegyenlítse az erőátvitelt. :miaz:

(Esetleg a szigszalag csúszik meg időnként, bár gondolom erre figyeltél)
(#) Gyimate válasza Rober_4 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Nem hinném, hogy a szigszallag csúszna, ugyanis ennél a résznél nincs ilyen megoldásom, csak a előre és hátra tekerésnél kellett besegítenem. Gondolom, hogy mitől rángathat, de azt már csak holnap fogom megtudni, mára már elég volt a javításból ( reggeltől azt csináltam - mindig feltúnt valami újabb hiba amit álltalában én okoztam véletlenül ). Ha sikerül megoldanom akkor leírom, hogy mi okozta. Még annyit szeretnék leírni erről a magnóról, hogy nagyon sokat volt használva, amikor megkaptam olyan 4 éve hááát eléggé ütött-kopott álapotban volt.
A lényeget meg majdnem elfelejtettem leírni: Rájöttem arra, hogy tud ez a magnó olyan szépen feljátszani. Szkóppal rámértem a fejre miközben feljátszottam és a sejtésem beigazolódott: Úgy van megoldva a feljátszás, hogy a fejre egy 70KHz-s szinusz jel van ráengedve amit a zene AM-ben modulál kis mértékben, majd teszek fel róla képet.
(#) Rober_4 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Ezt hívják váltakozóáramú előmágnesezésnek. Mindez azért van, hogy a fej és a szalag fémrészecskéinek a hiszteréziséből adódó problémáját kiküszöböljék. Nagyon ötletes eljárás. Egy a rögzíteni kívánt legnagyobb frekvenciának a többszörösére modulálják a jelet, így a lassú változásokat is kifogástalanul követni tudja a felvett jel változása, és ráadásul a szalag ezt a tartományt már nem is rögzíti, tehát lejátszásnál már csak a hasznos jel marad.

Sajnos a mai magnókon csak egyenáramú előmágnesezést használnak. Olyan is a minősége.
No meg állómágnest a törlésre
(#) veroka válasza Rober_4 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Így van. Valahol láttam egy kapcs.rajzot, amin a törlőfej oszcillátora volt rákapcsolva az előmágnesező áramkörre is. Már nem emlékszem melyik gép volt ez.
(#) veroka válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Oppsz a rángatás. Nézd meg, hogy a gumigörgő nem deformálódott-e? Esetleg egyszer hirtelen bekapcsolva tették el a magnót, és hagyták a gumigörgőt a lendkerék tengelyére nyomva. Ez kicsit deformálja a gumigörgőt és ettől egyenetlen a szalagtovábbítás.
(#) pucuka válasza veroka hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Mindegyik kommersz orsós magnóban így van megoldva az előmágnesezés. Külön oszcillátorok csak a stúdió magnókban voltak. (nomeg három fej, meg három motor)
(#) Gyimate válasza veroka hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget, a lendkereket már évekkel ezelőtt kicseréltem egy újra, szóval az kilőve. A rángatással egy kicsit rosszul fogalmaztam, inkább azt mondanám, hogy reszket a hang, de azt hiszem tudom, hogy mi okozza: A motornál van egy gumi alátét, és az egy kicsit hozzányomódik a motor tengelyéhez, amitől az egy kicsit szorul. Sajnos nemrég értem haza és még nem volt időm kijavítani, viszont készítettem pár képet a jelekről amiket mértem. Az első képen az alsó jel a feljátszó/lejátszó fejen mért szinuszos jel a felső pedig a törlő fejen mért ( az alső 5V/div, a felső 50V/div)
A második képen csak a törlő fejen mért jel látható - fogalmam sincs, hogy honnan kerül oda ekkora feszültség . A harmadik képen meg a modulált jel.
(#) gkari válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Nem sok egyik feszej sem, annyi kell oda! Van olyan törlőfej, ami 200V eff.-t kíván. Ha a törlőfesz. túl nagy lenne, a fej erősen melegedne, + az oszcillátor sem lenne hosszú életű.
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Mellékletek!
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Na még egy(jobb a. sarokban a lényeg!)

B1015.djvu
    
(#) Gyimate válasza gkari hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Nagyon szépen Köszönöm! Ez sokat fog segíteni!
Következő: »»   13 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem