Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Azért írtam idézőjelbe, hogy értsétek jól mert nem jutott eszembe jobb gyűjtő név a sok fafajtára. Azért egy tölgyfaláda érdekes lenne
![]()
Nem érdekes lenne, hanem nehéz.
![]() ![]() ![]()
A merevítés még így sem biztos, hogy elspórolható, ha azokat a hatásokat nézed, amikkel szemben a doboznak meg kell tartani az alakját mélytartományban.
Általában szélessávban jobb eredményeket lehet elérni vegyes anyagfelhasználással, pl. előlap valódi fa/MDF, oldallapok, hátlap: bútorlap, stb.
Sziasztok!
Van egy mélyhangszóróm (legalábbis szerintem az), de nem tudok róla semmit. Szeretnék hozzá építeni egy hangdobozt, a lényeg hogy jó mélyátvitele és hangereje legyen Milyen, és mekkora dobozt építsek hozzá?. És Kb. hány wattos lehet az a hangszóró? Köszönöm!
Annyira nem mély, inkább mélyközép, TVM-Tesla körökből származik, olyan 85dB az érzékenysége, és inkább zárt dobozban érzi jól magát 16 liter körül.
Ha mindegy hogy szól, csak az a fontos, h. hangos legyen, meg lehet próbálni egy 20 literes b-reflexben 45Hz-re hangolva. Sajnos ki fog emelni mélyben, és elveszik a pontosság-impulzusválasz, de legalább hangosabb lesz. A terhelhetőséggel vigyázni kell, fontos, hogy az erősítőt ne vezéreld torzításba, mert optimista számítások szerint is 35W a max. terhelhetőség.
Köszi szépen, te igazán profi vagy, a breflexben a mélyebb is mélyebb? És akkor mekkora lyuk és cső kell?
Hát ezt jól eltaláltad
![]() Amúgy hétfőn állnak neki a dobozomnak remélhetőleg.
80Hz-nél kiemel, de valamivel mélyebbről indul. Hogy ebből mit fogsz hallani, az a helyiségtől is függ, ahol hallgatod. ~20m2 alatt szélessávban használva inkább a zárt dobozzal szól elfogadhatóan. Nagyobb szobában, vagy ha csak mélyben, 200Hz alatt használod majd, inkább a b-reflexet érdemes választani.
Köszi akkor úg látszik zárt doboz lesz, csak még egy kérdés, jó vastag nehéz bútorlapből jó lesz? És ragasszam szögeljem vagy csavarozzam? éds ugye a hangszórót belülről kell becsavarozni mert úgy van a tömítés
A bútorlap jó, ragasztani + lamellózni szoktuk, de ha más nincs, a csavar is jó.
Azért mielőtt még kiválasztod, inkább megmutatom ezt.
Köszi szépen, melyik szín mit jelent?
Világosabb a b-reflex, sötétebb a zárt az adott térfogatokkal.
Helló! Csináltam egy sub ládát. 30centis SAL-t raktam bele először 3040 es típus. Kicsit elméreteztem a ládát, kb.vagy 100 literesre sikeredett, ha nem több.
Szólni szól basszust adja, de a két 5 centi átmérőjű csövön egy kumma levegő nemjön ![]() ![]() Beleraktam a doboz hátába egy 30 centis longmillt, ez tekercselve volt nem úgy szólt ahogy kellett mert a csévetest súrolt. A hangszórót kiszedtem, ládát ki sem próbáltam normálisan vele mert nagyon rosszulszolt a longmill. Ma szereztem egy 25 centis MNC-t és egy 30 centis SAL-t. Ha ezeket beltenném a doboz hátuljába nagy hülyeséget csinálnák??? 3 mélyhangszóró egy dobozban... Rakok fel képet mire gondoltam. Most benne van egy SAL3450 és a LONGMILL helyett raknák be egy 3040-est. És ez alá még be szeretném rakni a 25-ös MNC-t. A láda jól le van szigetelve. 4 flakon sziloplasztot rányomtam, a bútorlap vastagsága pedig 2.3cm. Masszív és nehéz, kb 30-35 kiló. hangszóró nélkül... Illetve a belső kialakításról mi a véleményetek, tegyek be valami hang, levegő terelő bútorlapokat átlósan, vagy szivacsozzam az oldalfalat? Ha beleraknám ezt a két hangszórót milyen hatást tudnák vele elérni? Levegőt képeslenne megmozgatni? 2db TDA7294-es hidalt végfokkal hajtanám. 1 végfok ahoz a salhoz ami most benne van 4 ohm 1végfok a párhuzamosan kötött 8ohmos 25 -ös mnc+ 8ohm 30-as sal-hoz párhuzamosan lenne és így 4 ohm ERRŐL mi a véleményetek? Adatok: először evvel raktam össze: SAL BXC 3040 átmérő: 300 mm Pz / Pn: 150 / 100 W f: 40 - 4.000 Hz SPL1 W/1 m : 92 dB hagtek.: 2", 4 réteg csévetest: ALU mágnes súlya: 40 Oz sal ezt újonnan megvettem... Ezt szereztem bele most: SAL SR3040 Pz / Pn: 140 / 100 W f: 35 - 2.500 Hz SPL(1W/1m): 91 dB leng. tek.: 2", 4 réteg csévetest: ALU mágnes súlya: 40 Oz sal vatera eztvettem MNC 301 10 8 ohm 180W mnc vatera eztvettem Na ez a 3 hangszóró lenne benne. Segítsetek légyszíves ![]()
Szia!
Én csak azután hittem el itt a tapasztaltabbaknak, hogy az MNC ezen szériái mennyire pocsékok miután egy ismerősnél meghallgattam. Nem tudom a felső kategoriások mennyivel jobbak de ezek semmire se jók tényleng. Akkor már egyértelműen SAL-al kezdj valamit. LONGMILL-ről semmit se tudok. Kevés segítség, de gondoltam megosztom. Úgy is majd jönnek hozzáértőbbek segíteni.
Az egy jó hangszóró meg egy rendes doboz felállás jobban működne.
Levegő azért nem jött, mert a csövön hangolási freki alatt jut át a legtöbb levegő, és ez túl mélyre került ebben az esetben. Megoldás: kettéválasztani a meglévő térfogatot (legalább valami merevíti is a szerencsétlen dobozt), és egyszer majd két egyforma hangszóró kerüljön a két dobozrészbe.
![]()
Hát eddig csak ilyen MNC-t hallottam máshol. Pár helyen hallottam, hogy dícsérik a 20e Ft feletti darabokat. Ezekhez még nem volt szerencsém.
Amúgy ma válik el, hogy végre a PIO dobozomhoz hozzálátnak-e.
Most így nehezen tudom eldönteni, tehát az kéne hogy jó mélyen és hangosan szóljon, de elég kis szobában. Így melyiket ajánlod? És ha breflex akkor 16 vagy 20 literes legyen és mekkora legyen a cső hossza és a lyuk átmérője?
Reflexdoboznál kifejezetten hátrány, ha süvít az orkán a reflexcsőből. Törekedni szoktunk a minél kisebb levegősebességre a csőben. Ezt azonban a csőhossz növelésével, tesszük, viszont így megfelelő arányban növelni is kell az átmérőt. Kompromisszumot kell kötni, mert a csőhosszt ill. átmérőt nem lehet végtelenségig növelni. Felső határ ált. a 0,14 mac-os érték, vagyis amikor a csőben a levegő sebessége a hangsebesség 0,14-szerese. Legjobb ezt az értéket 0,04 mach-on vagy ez alatt tartani. Azonkívül a 3040-es somogyik nem igazán alkalmasak reflex dobozba. Valamint ha már az ember kezébe kerül egy reflexbe alkalmas paraméterekkel rendelkező hangszóró, akkor azt nem árt kellően behangolni (lehet a csőhosszal, valamint a csillapítóanyag elhelyezésével-mennyiségével is hangolni). Ezt minden változtatás után impedanciamenet-méréssel lehet ellenőrizni. A cső hosszának növelésével csökken a hangolási freki, rövidítésével pedig nő. Általában elmondható, hogy létezik minden esetben egy olyan hangolási frekvencia, melynél a doboz alsó határfrekvenciája a legkisebb, e fölé és ez alá hangolva is nő. Valamint a fölé-aláhangolás pontatlanságot, esetleg elszabaduló membránkitérést, vagy feljebb kis kiemelést szokott okozni.
akkor lehet hogy zárt lesz, csak nem tudom mennyivel jelent halkulást? Ugye nem sok különbség van ezek közt?
Egyszerűsítsd neki egy kicsit sztem (pedig még lehetne bonyolítani, ugyanis azt is illik hozzászámolni, hogy a reflexcső félhullámú rezonátorként is viselkedik és az effektív csőhossz kétszeresének megfelelő hullámhosszhoz tartozó frekvencián nem kívánt rezonanciasorozat kezdődik, egy alap félhllámú+a felharmonikusok).
Elsőnek elég annyi is sztem, h. legyenek egyfomá(bba)k a hangszórók, és kapjon némi merevítést, vagy legalább elválasztást, s utána majd egyeztetni egy hangolási frekvenciát (ahhoz tartozó átmérőt-csőhossszt) ha megvan a hangszóró típusa. Ui: most látom, hogy egy dolgot fordítva írtál: Idézet: „Törekedni szoktunk a minél kisebb levegősebességre a csőben. Ezt azonban a csőhossz növelésével, tesszük, viszont így megfelelő arányban növelni is kell az átmérőt.” Az "áramlási" sebességet a csőátmérő növelésével csökkentjük, nem a cső meghosszabbításával. És a nagyobb keresztmetszet hozza majd magával a megnövekedő csőhosszt azonos hangolási frekvencián. Tehát pont fordítva, mint ahogy írtad. Meg még valami kimaradt, azért nem árt tisztázni, hogy az áramlási sebességet ne az 1Hz-re hangolással csökkentsük, mint ebben az esetben. ![]()
Sziasztok!
MNC Noir I 300mm-es 30626 mélyhangszórónak fogok készíteni Subwoofer dobozt. Tudom, hogy nem egy kifejezett sub hangszóró, de szerintem kisszobába (és a szomszédoknak) elég lesz. - Eredetileg reflexcsővel képzeltem el, de eddig inkább az ellentkezőjét olvastam... - illetve a membránt lefelé a padló felé irányítanám. /Mivel nem szeretném, ha egy kisgyerkőc belerúgna./ Esetleg jobb lenne a front vagy oldal-membrános elhelyezés? /Ezek között mi a különbség?/ - Doboz méretre lenne szükségem! /Valaki írta nemrégiben, hogy szívesen küldene tervet, de nem találom azt a hozzászólást. Az mnc oldalon "rengeteg" 200,59 litert javasolnak...!?/
Senki nem javasol 200 litert, a Vas-nek nincs köze a doboztérfogathoz önmagában.
Leginkább azért szokás a SAL-MNCk-ről lebeszélni, mert lehet találni ezen az áron jobbat is. Attól függ a doboz, hogy mekkora helyiségben használod. A mélyhangszóró elhelyezése visszaverődések, és a középtartomány szempontjából fontos inkább, mélyben kevésbé hat.
Szerintem elég nagy a különbség, de próbáld ki, csináld meg a 20-as b-reflexet, aztán ha betömöd a csövet, és valamivel elveszel a doboz térfogatából ideiglenesen, hallhatod, h. milyen a 16-os zárt.
A helyzet az, hogy a hangszóró már megvan. A szoba parkettás 3,5m x 3,4m x 2,6m / lehet, hogy majd nagyobba kerül. /
- Ezek tekintetében még mindig örömmel fogadnék doboz méretet. Úgy értelek jelen esetemben nagyjából mindegy merre a membrán, így lehet alul is. - Használjak-e reflexcsövet, milyen átmérőjűt és mekkorát? - Reflexcső esetében érdemes elhelyezni a hangszóró mellé a csövet szintén alulra vagy izgalmasabb, ha valamelyik oldalon a fal felé pufog majd? - Egy ideálisnak tűnő liter méretet megtartva, szabadon alakítható az oldalak nagysága, pl.: ha eredtileg téglatest forma javasolt - akkor átszekeszthető még nyújtottabb téglává vagy épp kockává illetve fordítva? Tehát csak a térfogat számít vagy a dobozforma változtatása már befolyásolja a hangot? Köszi
Akkor megcsinálom a breflex 20 literest, mekkora legyen a csö és a lyuk átmérője és hossza? És hova érdemes tenni?
Ez picike. Ide inkább a zárt. Körülbelül 50 liter a maximum, amit még zártként elvisel, viszont ha nagyobb helyiségbe kerül, akkor egy 60l-es dobozban már reflexesíthető, ~35Hz-re hangolva.
Ha csak mélytartományban használod, elég a térfogat, és a jó merevítés.
A cső 50*80mm vagy 60*140.
Köszi, és mennyire fontos hogy milyen anyagból legyen a cső? Vékony üvegszálas lap jó lesz, vagy van valani jobb ötlet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |