Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
És hol a legoptimálisabb a cső helye, nem úgy a legjobb ha a hangszóró a földfelé néz lent, és a lyuk meg felém, mint a mélynyomóknál (ami van itt az oldalon a kapcsolások közt)
egy m.n.c noir2 8ohm 8" 200w-os hangszóróhoz mekkora láda kell??
adatok: Re: 7.7 Ohm Fs: 42.2 Hz Qms: 1,80 Qes: 0,47 Qts: 0,37 Cms: 686,71 ľm/N Mms: 20,71 g Vas: 44,58 liter BL: 9,46 T*m SPL: 90,50 dB/W/m EBP: 89,40
Dupla tekercses mélynyomónak ,hogyan készítsek subládát ? A Winisdben és a bass box pro-ban sincs ilyen lehetőség,hogy az "Re" részhez beírjam ,hogy 2X4 Ohm.
Ha nem programmal tervezem a ládát, csak addig jutok hogy megkapom ,hogy hány literesnek kell lennie, de azt nem ,hogy mekkorák legyenek az egyes oldalak. Egyébként egy DLD LA 1000.12-s nyomóról lenne szó. Üdv.
Hát a több hangszó nagyobb felületű és nagyobb az elérhető hangerő, azonban ennyi pénzből már kész sub láda is kapható amiben 1db 15"-os motor dohog, és többre képes mint ez a három.( Az akciós uj cucokat nézve az unokaöcsémnek egy 2*15"-os subládát 38Eft-ért sikerült vennie, 500W-os végfokkal hajtja. -A szomszédai örülnének ha elköltözne.....-).
Valamit rosszul csinálsz, az egyenáramú ellenállás lényegtelen a doboz szempontjából, de a BB mondjuk tud duplacsévés hangszórót is modellezni, csak be kell kapcsolni a _dual voice coil_ opciót.
Más, képlettel, vagy programmal nem lehet doboztérfogatot számolni, az ettől összetettebb feladat, ha érdekel bővebben, megbeszélhetjük itt fórumon.
Hát legalább egy pár mm-es műanyagcső legyen.
Nem mindig méret és felületfüggő ez a dolog. A hangszóró hasznos felülete egyetlen paraméter csak, a közel 30-ból.
Mindegy hol a reflexcső, ennél a hullámhossznál ebben a sima b-reflex formában nincs irányítottsága. A középtartomány rezonanciái miatt viszont jobb, ha nem feléd néz az a cső.
Hello!
Valaki tudnak nekem egy rajzot küldeni vagy kapcsolási rajzot! Egy hangdobozt szeretnék építeni!
Jó lesz az 50W-osnak is.
Elsőre 30 liter 45Hz-re hangolva, bár attól is függ, hogy milyen helyiségben szól majd. Ui: azokat a paramétereket kicsit át kell gondolni, nem pont ilyen a hangszóró, amit kapni lehet.
Idézet: „Az "áramlási" sebességet a csőátmérő növelésével csökkentjük, nem a cső meghosszabbításával. És a nagyobb keresztmetszet hozza majd magával a megnövekedő csőhosszt azonos hangolási frekvencián. Tehát pont fordítva, mint ahogy írtad.” Igazad van, összekevertem. Ahogy írtam, az áramlási sebesség szabályzott csökkentéséről írtam én is.. a megfelelő hangolási frekvencia megtartása mellett.
Sziasztok!
Hangosítani kellene olyan 200W körüli láda. Eminence hangszórókra gondoltam de nem tudom melyik lenne a megfelelő.Olyan 18 ezer forintot költenék 1 mélyre.Ehhez kellene még akkor egy hozzá tartozó magas illetve dobozméret.
Sziasztok vásároltam 2db 3 utas hangváltót a már meglévő üres hangfalaimhoz. A hangváltó adatai: terh.: max. 100 W, keresztezési frekvenica: 900 Hz / 4.000 Hz, levágási meredekség: 12 dB / oktáv, 8ohm. Sajnos még soha nem építettem saját hangfalat ezért nem vagyok otthon a dologban. Az érdekelne, hogy erre a hangváltóra csak 8 ohm-os hangszórókat lehet kötni? Illetve hogy a végén a hangfal teljesítményét a benne lévő legkisebb teljesítményű hangsugárzó határozza meg?
Fs: 44 Hz
Qms: 2 Qes:0.5 Qts:0.4 Vas: 39.23 l Re:7,8 ohm 90.2 dB 30 liter,40 Hz -es hangolással.
Az az igazság , hogy pont fordítva kezdted.
Hangszóró választással kellett volna.
Én nem hiszem, hogy fordítva kezdted volna. Vettél ugyan egy hangváltót, és ok, ez nem a legelegánsabb megoldás, és nem is fog jól szólni, de mi nem tudhatjuk, lehet, hogy nem is kell. Pl. másnak is van MNC hangszórója, szóval nem ez a váltó a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, itt az alkatrészek még később is felhasználhatók lesznek.
A kérdésedre válaszolva, a 8 ohm lezáró impedanciához méretezett szűrőkre, csak 8 ohm közeli névleges impedanciájú hangszórót kapcsolhatsz, ha nem ezt teszed, még rontasz rajta egy keveset. A teljesítményt ebben az esetben inkább hanyagoljuk, amire Te gondolsz, az a Terhelhetőség, az pedig többnyire a mélyhangszórótól függ, de vannak speciális esetek, rossz hangváltók, amikor a magas, vagy középhsz válik a gyengébb láncszemmé, mert olyat bíznak rá, amit mechanikai/elektromos korlátai miatt már nem tud kezelni.
A hangszóró, a lengőrendszer, a T-S arány (az ígérttől jelentősen kisebb membrántömeg) és az átvitel-középtartomány hibái miatt szükséges a 45Hz, kivéve, ha egy kisebb helyiségbe, vagy falhoz közel kerül a hangsugárzó.
Másrészt, a jóval magasabb fs (rezonancia pont) miatt sem kifejezetten jó ötlet attól sokkal alacsonyabbra hangolni.
Szia! Érdekelne ,hogyan lehet képlettel kiszámolni a doboz térfogatát...és a kapott térfogatból pedig ,hogyan lehet kiszámolni az egyes oldalak hosszát? Üdv.STEVE
A térfogat mindig alapterület * magasság.
Idézet: „Másrészt, a jóval magasabb fs (rezonancia pont)” Helyesen úgy írják ,hogy Fs . Nézz csak utána. Ez akkora hiba mintha dB helyett db-t írnál...
Nem mindig. Leginkább téglatest és kocka esetében.
Ahogy gondolod . Célszerű bevásárolni egy csomó hangváltót , aztán szétszedni . Választani hangszórókat , és építeni hangváltót.
Nem mindenkinek egyformák az igényei, van akinek az univerzális is megfelel, mert jobbat nem tud. Persze ahogy az előző hozzászólásban is írom, nem fog jól szólni, de sokan, köztük te sem tudnál másképp tenni, mert ahhoz hogy a hangszórókhoz igazíts egy váltót, és jó is legyen, több év tapasztalat kell. És persze még néhány hónap munka. Főleg, ha problémás középtartományú kínai, vagy PA hangszórókról van szó, és mindig én sem lehetek ott, hogy segítsek.
Mellesleg sokszor olcsóbb a váltó egészben, mintha külön megvenném az alkatrészeket, szóval nem vicc, én bontottam már szét jónéhány olcsón vett uni váltót.
Nem, az kis f, a nagybetűs a tévedés. De egyébként lényegtelen.
f mint frekvencia, SI mértékegység, jele a Hz, f=1/T Bővebben: Link
Miért is? Bármilyen alapú hasábnál A*h=V vagyis alapterület*magasság.
Bővebben: Link
Egy kicsit elvagy telve magadtól már megint.
Mutass már egy mérést légyszíves azokról a problémás középtartományú hangszórók egyikéröl, amiket egyfolytában emlegetsz.
Bezony.. legfeljebb autóbavaló trapézládánál nem az alja lesz az alapterület, hanem az oldala Persze ha valaki abszurd alakú ládát épít, az még mindig megoldhatja a dolgot integrálszámítással
PA: valamieminence
Persze ez a valósághoz képest kicsit nagyon túl van simítva, ettől sokkal durvább szokott lenni. drága kínai: HiVI F5 Nagyon drága európai SEAS ER18 Persze szívesen válaszolok, de ez nem nagyon tartozik a témához. A személyeskedő részt meg egyáltalán nem is tudom mire vélni. Ez csak a valós helyzet. Esetleg a végére még olcsókínai, SBX13 a csatolásban, mellette szintén olcsó HA15.
Idézet: „A térfogat mindig alapterület * magasság” Hasábokról csak most kezdesz írogatni. Csak a pontosság miatt tartom ezt fontosnak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |