Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
És hol a legoptimálisabb a cső helye, nem úgy a legjobb ha a hangszóró a földfelé néz lent, és a lyuk meg felém, mint a mélynyomóknál (ami van itt az oldalon a kapcsolások közt)
egy m.n.c noir2 8ohm 8" 200w-os hangszóróhoz mekkora láda kell??
adatok: Re: 7.7 Ohm Fs: 42.2 Hz Qms: 1,80 Qes: 0,47 Qts: 0,37 Cms: 686,71 ľm/N Mms: 20,71 g Vas: 44,58 liter BL: 9,46 T*m SPL: 90,50 dB/W/m EBP: 89,40
Dupla tekercses mélynyomónak ,hogyan készítsek subládát ? A Winisdben és a bass box pro-ban sincs ilyen lehetőség,hogy az "Re" részhez beírjam ,hogy 2X4 Ohm.
Ha nem programmal tervezem a ládát, csak addig jutok hogy megkapom ,hogy hány literesnek kell lennie, de azt nem ,hogy mekkorák legyenek az egyes oldalak. Egyébként egy DLD LA 1000.12-s nyomóról lenne szó. Üdv.
Hát a több hangszó nagyobb felületű és nagyobb az elérhető hangerő, azonban ennyi pénzből már kész sub láda is kapható amiben 1db 15"-os motor dohog, és többre képes mint ez a három.( Az akciós uj cucokat nézve az unokaöcsémnek egy 2*15"-os subládát 38Eft-ért sikerült vennie, 500W-os végfokkal hajtja. -A szomszédai örülnének ha elköltözne.....-).
Valamit rosszul csinálsz, az egyenáramú ellenállás lényegtelen a doboz szempontjából, de a BB mondjuk tud duplacsévés hangszórót is modellezni, csak be kell kapcsolni a _dual voice coil_ opciót.
![]() Más, képlettel, vagy programmal nem lehet doboztérfogatot számolni, az ettől összetettebb feladat, ha érdekel bővebben, megbeszélhetjük itt fórumon.
Hát legalább egy pár mm-es műanyagcső legyen.
![]()
Nem mindig méret és felületfüggő ez a dolog. A hangszóró hasznos felülete egyetlen paraméter csak, a közel 30-ból.
Mindegy hol a reflexcső, ennél a hullámhossznál ebben a sima b-reflex formában nincs irányítottsága. A középtartomány rezonanciái miatt viszont jobb, ha nem feléd néz az a cső.
![]()
Hello!
Valaki tudnak nekem egy rajzot küldeni vagy kapcsolási rajzot! Egy hangdobozt szeretnék építeni!
Jó lesz az 50W-osnak is.
![]() Elsőre 30 liter 45Hz-re hangolva, bár attól is függ, hogy milyen helyiségben szól majd. Ui: azokat a paramétereket kicsit át kell gondolni, nem pont ilyen a hangszóró, amit kapni lehet. ![]()
Idézet: „Az "áramlási" sebességet a csőátmérő növelésével csökkentjük, nem a cső meghosszabbításával. És a nagyobb keresztmetszet hozza majd magával a megnövekedő csőhosszt azonos hangolási frekvencián. Tehát pont fordítva, mint ahogy írtad.” Igazad van, összekevertem. Ahogy írtam, az áramlási sebesség szabályzott csökkentéséről írtam én is.. a megfelelő hangolási frekvencia megtartása mellett.
Sziasztok!
Hangosítani kellene olyan 200W körüli láda. Eminence hangszórókra gondoltam de nem tudom melyik lenne a megfelelő.Olyan 18 ezer forintot költenék 1 mélyre.Ehhez kellene még akkor egy hozzá tartozó magas illetve dobozméret.
Sziasztok vásároltam 2db 3 utas hangváltót a már meglévő üres hangfalaimhoz. A hangváltó adatai: terh.: max. 100 W, keresztezési frekvenica: 900 Hz / 4.000 Hz, levágási meredekség: 12 dB / oktáv, 8ohm. Sajnos még soha nem építettem saját hangfalat ezért nem vagyok otthon a dologban. Az érdekelne, hogy erre a hangváltóra csak 8 ohm-os hangszórókat lehet kötni? Illetve hogy a végén a hangfal teljesítményét a benne lévő legkisebb teljesítményű hangsugárzó határozza meg?
Fs: 44 Hz
Qms: 2 Qes:0.5 Qts:0.4 Vas: 39.23 l Re:7,8 ohm 90.2 dB 30 liter,40 Hz -es hangolással.
Az az igazság , hogy pont fordítva kezdted.
Hangszóró választással kellett volna.
Én nem hiszem, hogy fordítva kezdted volna.
![]() ![]() A kérdésedre válaszolva, a 8 ohm lezáró impedanciához méretezett szűrőkre, csak 8 ohm közeli névleges impedanciájú hangszórót kapcsolhatsz, ha nem ezt teszed, még rontasz rajta egy keveset. A teljesítményt ebben az esetben inkább hanyagoljuk, amire Te gondolsz, az a Terhelhetőség, az pedig többnyire a mélyhangszórótól függ, de vannak speciális esetek, rossz hangváltók, amikor a magas, vagy középhsz válik a gyengébb láncszemmé, mert olyat bíznak rá, amit mechanikai/elektromos korlátai miatt már nem tud kezelni.
A hangszóró, a lengőrendszer, a T-S arány (az ígérttől jelentősen kisebb membrántömeg) és az átvitel-középtartomány hibái miatt szükséges a 45Hz, kivéve, ha egy kisebb helyiségbe, vagy falhoz közel kerül a hangsugárzó.
Másrészt, a jóval magasabb fs (rezonancia pont) miatt sem kifejezetten jó ötlet attól sokkal alacsonyabbra hangolni.
Szia! Érdekelne ,hogyan lehet képlettel kiszámolni a doboz térfogatát...és a kapott térfogatból pedig ,hogyan lehet kiszámolni az egyes oldalak hosszát? Üdv.STEVE
A térfogat mindig alapterület * magasság.
![]()
Idézet: „Másrészt, a jóval magasabb fs (rezonancia pont)” Helyesen úgy írják ,hogy Fs . Nézz csak utána. Ez akkora hiba mintha dB helyett db-t írnál...
Nem mindig. Leginkább téglatest és kocka esetében.
Ahogy gondolod . Célszerű bevásárolni egy csomó hangváltót , aztán szétszedni . Választani hangszórókat , és építeni hangváltót.
![]()
![]() ![]() Mellesleg sokszor olcsóbb a váltó egészben, mintha külön megvenném az alkatrészeket, szóval nem vicc, én bontottam már szét jónéhány olcsón vett uni váltót. ![]()
Nem, az kis f, a nagybetűs a tévedés.
![]() f mint frekvencia, SI mértékegység, jele a Hz, f=1/T ![]() Bővebben: Link
Egy kicsit elvagy telve magadtól már megint.
Mutass már egy mérést légyszíves azokról a problémás középtartományú hangszórók egyikéröl, amiket egyfolytában emlegetsz.
Bezony.. legfeljebb autóbavaló trapézládánál nem az alja lesz az alapterület, hanem az oldala
![]() ![]()
PA: valamieminence
Persze ez a valósághoz képest kicsit nagyon túl van simítva, ettől sokkal durvább szokott lenni. drága kínai: HiVI F5 Nagyon drága európai SEAS ER18 Persze szívesen válaszolok, de ez nem nagyon tartozik a témához. ![]() Esetleg a végére még olcsókínai, SBX13 a csatolásban, mellette szintén olcsó HA15.
Idézet: „A térfogat mindig alapterület * magasság” Hasábokról csak most kezdesz írogatni. Csak a pontosság miatt tartom ezt fontosnak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |