Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Hali !
lehet hogy rossz helyre írom szóval off de azért megpróbálom. hozzám került egy hegesztő transzformátor : fesz:220V / 42V telj:2500VA védelem:BHO /13A típus: t 2500 gyárt. év :1985 gyártó:Kaposvári Villamos művek ez a trafó hány amperrel dolgozik?
Nem hegesztőtranszformátor!!!
230/42 voltos kisfeszültségű transzformátor. Kisebb kézi gépekhez szoktak hasonlókat használni. Nem tudom, ezt mire használhatták, mert komoly méret. 2500 VA, az 42 V-on ~60 A (59,5).
Hali van egy adapterem es van benne egy transzformator es egyeniranyito es nemreg talan rovidzarat kaphatott es nem ad ki aramot vajon leegett a trafo amugy semmi egett szag semmi olvadas nyom csak nem megy hol keressem a hibat?
Hi képet tudsz rakni róla?
Nézd meg az egyenirányítós részt(ha van benne) ,aztán a trafó szekunder részét bedugott állapotban multiméterrel.
Mek a trafo secunder resz?Es milyen allapotban legyen a multimeter?
Jah mar gondolom van primer es secunder a secunder az mar a lecsokntett egyenaram ugye es azt diodavizsgaloval megvizsgalom es kell csipogjon es nekem csipog
Bedugott allapotban is kell sipoljon ?es a primer reszt hogy lehet levizsgalni?
Vigyázz, a trafóban van beépített bizti. Mérd meg ohmmérővel a primert, és a szekundert is.
bedugott allapotban merjem es hogy tudok hozzaferni? mert ha be van dugva nem tudom megmerni a primert es amugy menyik kellene legyenek a ertekek?az adapter amiben van 21 Voltot es 400 mA ad ki
Természetesen nem bedugott állapotban. Ellenállást sohasem szabad mérni aktív áramkörökben. Egyszerűen megméred, kicsöngeted a kezedben, ha nem szakadt akkor jó
Hat ir erteket a primernel es a secundernel de eleg astabil ertekek mert ingadozik erost
Alacsony méréshatárban nézd, olyan 100 ohm körüliben
Na mondom az adatokat a secundernel 7 Ohm korulit jelez de a primernel 2 es 1 M ohh korulit
Akkor a bizti elszállt. Termeld ki a trafót, hátha látszik a primer tekercsnél a bizti két vége, ha ezt összekötöd akkor működni fog. De a legközelebbi zárlatnál biztos elfüstöl, tegyél biztit a primer körbe. Ha nem látszik, újra lehet tekertetni. (már ha megéri)
tehat van meg ket szal es az mi egy biztositek es es azt kossem ossze de akkor minek tegyek meg egy biztositeok?
Azért, mert ami elszált, azt cserélni nem nagyon lehet, csak a trafó szétszedése árán. Ha ezt rövidre zárod, akkor helyette a primerkörbe bele kell tenni egy másik biztosítékot, mert különben kigyulladhat, és tüzet okozhat. 0.1 A -es gyors biztit tegyél bele.
akk meg egy kerdes a biztositekot a ket kiallo szal kozer rakjam tehat koseem ossze ugy a ket sszalat hogy tegyek kozeje egy bitositekot?
Ahova elfér, és amilyet tudsz szerezni, a lényeg, hogy sorba legyen a primer tekerccsel, a hálózati dugasz felé. Ha SMD biztit tudnál szerezni, azt beköthetnéd a régi bizti kivezető lábai közé, a rövidzár helyére. Nem lesz olyan jó, mint az eredeti, de megteszi.
es mondjuk ha a primernek mondjuk az egyik bamano szarara kotom sorba tehat van a dugasz a konnektoba es onnan van ket kabal es ha az egyikbe kot akor jou?Es egy ujra tekercseles mennyi namege esgy adapter simpla csak kb 21 V legyen?
Az úgy jó lesz, ahogy írtad. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy nálatok mennyibe kerülne egy áttekercselés, de biztosan nem érné meg, hacsak nem valami speciálisfeladatra van. Létezik olyan adapter, aminek a kimenőfeszültsége állítható akár 21 V -ra is, bár pont 21 V ra nem találtam
Hali!
hogy hogy nem az? hiszen úgy guberáltam ki egy hegesztőből , és igen elég komoly méret van súlya rendesen.
Milyen hegesztőből szedted ki? Háztáji barkács?
Mert a megadott adatok alapján nem az. "komoly méret van súlya rendesen" Természetesen. 2,5 KW teljesítmény már komoly. De normál transzformátor nem úgy készül, mint a hegesztő. Lapos a karakterisztikája a hegesztéshez meg eső... kell. Ha mégis arra vetemedik vele valaki, kell mellé 1 jókora ellenállás, amivel korlátozza az áramot. Mondjuk 4-es, 5-ös vasdrótból 5-8 m feltekerve 5-6 cm átmérőjű laza spirálba. Ilyen formában akár 120 A is elvisel.
Szia.
Keresgettem a neten trafót hátha tudom pótolni vagy megtalálni a kereset trafóm. Láttam másik topicba volt már dolgod jónéhány hipersil trafóval. Annyira jutottam, hogy egy orosz akutöltőből való és a progi szerint a vasmag 400W-os (igaz sose lehet annyit kihozni belőle az ablakméret miatt). Azt akartam kérdezni, hogy nem tudod milyen lehet a típusa a vasmagnak, vagy nem tudsz valami hasonlót ami legalább 200W-ot tud csak típust kéne találni, de 180-200W-osnál már elég nagy méretek vannak túl magasak. A képen a mérete van 4db volt belőle de már csak 3 van. (Vagy 1-et kéne szerezni és felköszörültetni a másikkal vagy egy párat vagy egy másik trafó kéne csak nem tudom milyen típusú tud legalább 200W-ot inkább 220W-ot és ilyen kicsi. A méretét láthatod nagyon kicsi, de 12cm^2 a vasmagkeresztmetszet.)
hali !
mondjad csak ezzel lehetne szabályozni?
Nem szabályzás az, sokkal inkább áramkorlátozás. Persze hatalmas veszteség árán, mert az előtétellenállás fűteni fog mint a veszedelem.
A szóbanforgó trafónál mindenféleképp szükséges, ha hegeszteni akarsz róla, nem pedig égetni.
Hello!
Változtatható kimeneti feszültségű trafót mennyiért lehet beszerezni?
Szisztok mindenki!
Biztos sokan ismeritek a Color Star régi szines TV-t. Annak a hálózati trafó adataira-esetleg a bekötésére nagy szükségem volna! Segítsete! Köszönöm!
Sziasztok. Tudnátok nekem segíteni? Az lenne a problémám, hogy adott két db barkas benzinkályha, ami ugye 2x 90 w ,12 v dc. Ezeket szeretném megtáplálni egy transzformátorról. Van is erre a célra egy 220-ból 24 voltot alakító trafóm, de sajnos a terhelhetősége nem ismert. A méretei kb 15x15x15 cm. Ráköthetem ezt pl. úgy, hogy sorba kötöm a két kályhát? Elbírja, vagy leég? Amennyiben elbírja, úgy maga a trafó a hálózatról mennyi áramot vesz fel? Ugyanúgy megfgelel egy 180w-os fogyasztónak? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv:
Avogadro |
Bejelentkezés
Hirdetés |