Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Csak nem ZVS meghajtást akarsz építeni?
Szerencsére találtam adatlapot. 2SK794 Mellesleg 900V-os DS fesz egy kicsit nagy. De az Rds érték 2.1 Ohm ami nagyon sok. De ha tudsz IRF 540-s fetet szerezni azzal több szerencséd lesz.
Nem zvs-t akarok épiteni hanem egy 555-ös IC-vel szeretném meghajtani. A FET kapcsolóüzemü tépegységből származik és gondoltam, hogy ha azt megbirja hajtani hálózati fesz.-ről akkor egy sorkimenő trafóval szép ívet lehetne huzni.
Mi-mi-mi VAN?!?!
Vár egy kicsit! Aszongya: Nem ZVS hajtás -> OK 555-s hajtás -> Az is OK 220V-ól járatni a fet-et, a sorkimenőn keresztül: Na az NEM OKÉ!!! Mi van ba**** meg, KI AKAROD NYÍRNI MAGAD!?!? (Jellemző a tini fiúkra, hogy kicsit túl magas tesztoszteron szintjük, és ettől bátrabbnak.) Javaslom hogy, először vezess DC12V-ot az 555-be, és DC35V-ot a sorkimenőn a FET-be. Részemről ennyi. Ui. Először OLVASD EL ezt a cikket, és megtudod hogy miért szóltam rád.
Nem megoldhatatlan, de pusztán az, hogy hálózatról jár, nem jelenti azt, hogy nagyobb ívet fogsz húzni. Viszont ha csinálsz egy ilyet, az megfelel egy primitívebb kapcsolóüzemű tápegységnek, és a ferrit magot is át lehet tekerni, lehet csinálni pl. kis méretű 12V 400W-os tápot.
Idézet: „A kamaszok közismerten lobbanékonyak” Idézet: „Mi-mi-mi VAN?!?! Mi van ba**** meg, KI AKAROD NYÍRNI MAGAD!?!?” Úgy reagálsz, mintha egyenesen azt írta volna be, hogy most azonnal elmegy fürdeni egy hajszárítóval Idézet: „Még valami, hogyan lehetne az áramot korlátozni, hogy ne égjen el a FET?” Áramkorlát ide vagy oda,ha a FET-et túlterheled,akkor így is,úgy is szétég.Nagy tápfeszt sem érdemes használni,mert jónéhány FET-et a másvilágra küldesz,amíg valahogy kihangolod az áramkört.Ha pedig engem kérdezel,akkor inkább szerezz be valami emberibb FET-eket és dobj össze egy ZVS-t,hidd el nem bánod meg. Idézet: „Esetleg erre nem tudja valaki a választ?” Ha jól emlékszem,akkor általában 1-2nF-os kondik alkotják a TV sokszorozót,de sokszorozó is van többféle.
Jó-jó, érem. De mi van ha kikapcsolja az 555-öt, de megfeledkezik a 220-ról, szevasz.
Mivel nekem ez a kép ugrott be hogy egyenirányítja a 220-at, és bele a sorkimenőbe, valamint a FET-be. Érted?
Hát azért jutott eszedbe ez a kép, mert azt írta
Ha ő úgy érzi, hogy van tapasztalata, foglalkozhat hálózati feszültséggel is, előbb utóbb minden szakmabelinek szüksége lesz rá. A balesetek elkerüléséhez pedig igazán csak 1 dolog kell, az pedig a figyelem.
Az igaz, engem is rázott meg ez-az, és már tisztában vagyok az ilyen dolgokkal.
Mivel jobb az óvatosság.
Nem akarom kinyirni magam. Próbáltam 35V-al hajtani a FET-et de nagyon melegedett kb. 2-3A felvétele mellett. Ezért akarom nagyobb fesz.-ről hajtani, hogy kevesebb áramerőséggel is el tudjam érni azt a teljesitményt amit 2-3A-al elértem.
Azt tudom, hogy nem azért lessz nagyobb az ív mert nagy feszről járatom, de ez az egy olyan FET-em van jelenleg ami ilyen nagy teljesitményt kibir.
Úgy gondoltam, hogy előbb alacsonyabb fesz.-en próbálom ki és ha minden rendben mehet neki a 220V. A kondikat nem tudod, hogy milyen feszültségüek? Az enyémben a képen láthatóhoz hasonló 2 kondi van melyeknek 3 illetve 4 kivezetése van.
Aha,és most te csak úgy váltogatod a tápfeszültséget kedved szerint,a trafó primer tekercse meg szerinted úgy jó ahogy van azzal a néhány menetével,mi?
Idézet: „A kondikat nem tudod, hogy milyen feszültségüek?” Passz...20kV talán.
Nem van egy olyan toroid trafóm amin egy tekerővel lehet a feszültséget változtatni 6V-250V-ig. Köszönöm a kondi értékeket.
Ja..., szabályozható toroid, nah jó cucc, mert azt hitem hogy egyenesen bele a 220-ba, mert rossz ötlet.
Toroidra aszt mondom hogy jól van, de nagyon meg kell szűrni a feszt, mert a FET-ek nem tolerálják a "búgós" tápokat.
Ja amit elfelejtettem megkérdezni, hogy kb. hány menetet kell tekerni a vasmagra 220V-hoz?
Hát ez sokmindentől függ,így többekközt az üzemifrekvenciától,a vasmagkeresztmetszettől,a vasmag fajlagos induktivitásától,a jelalaktól stb.És ha ezek az adatok megvannak,akkor lehet számolni.
De hogy ne bonyolítsam a dolgokat,az eddigi tapasztalataim szerint,egy átlagos sorkimenő vasmagon 40menet körül szokott lenni a primer 220V-ra 20kHz környékén...
Nekem most készült el a 25kV-s nagy fesz generátorom.
Ez a kis videó készült. Ezzel fogom majd a lifterem. (mellékelt kép)
Ha fontos, hogy tudd a feszültséget, akkor készíts egy nagyfeszmérőt 50kV-ig. Mert ránézésre ezt nem lehet megmondani, főleg hogy csúcsos a szikraköz.
De legelsőnek inkább egy normális tápot építs, mert ez a fúróakksiról megy minden eléggé behatárolja az építkezést.
Nagyfeszmérőröl olvastam itt a fórumban, meg a neten is van infó róla. Próbáltam tápról is, csak azzal nem indul be. Megpróbálok beszerezni egy PC tápot talán azzal elfog indulni.
Nagyfeszmérőt egy alapműszerrel+előtétellenállással lehet készíteni. Nálam 1Gohm (100x10Mohm) és 100uA-es alapműszer van bekötve rá, így 100kV-ot tudok vele mérni. Az ellenállásokat érdemes gyantával kiönteni.
Majd szerezz be vagy készíts hozzá nagyfeszkondikat is,mert ez még így elég sovány,de mindenekelőtt tápot készíts mert rossz nézni ahogy az az akksi szenved ezzel az áramkörrel,hidd el szemmel láthatóan jobb lesz az eredmény,a lassan csattogó szikrákat hangos recsegés váltja majd fel
Üdv!
Ok, meg próbálok beszerezni egy PC tápot.
A ZVS meg hajtómhoz siketült szereznem nyákot estére az is el készül. Vak nem próbanyák.
ZVS-nél csak azt a néhány alkatrészt érdemes nyákra tenni, ami a a gate-k előtt van. A nagyáramú-és frekvenciájú részeknél (fet-kondi-tekercs) akár rézcsövet is lehet használni, mert a nyák fólia oda kevés. Ha mindenképp nyákra csinálod, akkor forrassz rá még rézharisnyát.
Hú még épp időben szóltál mert még csak a háromnegyedénél tartok. Még hátra van pár dolog.
Perpillanat itt tartok.
Mekkora huzalból van az a fojtótekercs tekerve?
0.8 az kevés? Amúgy most fejeztem be.
Kép, és videó van róla. 18V és kb 6A es a táp. A szűrt feszről 10000µF kondibank gondoskodik. A freki kb 18-20k lehet. kb 1-1,5 cm-re lehet húzni. A sorkimenő egy 5vK-s (videoton színes TV-ől). Bocsi a csúnya képekért, csak elfejtettem macrót használni, mert teljesen le blokkoltam az "izmos" ívtől. Tegyem hozzá hogy már elhiszem a youtube-n lévő videók valódiságát.
Akkor ne csodálkozz, hogy csak 1centis az ív. Azon se csodálkozz, ha a 0,8mm-es huzalod vörösen fog izzani a magon, már többször meg lett említve, hogy több, mint 10A áram folyik át rajta, ráadásul nagy feszültség is eshet rajta a nagyfrekvencia miatt, amitől még jobban melegszik. 6A-es tápról csoda, hogy működik! Ha megméred terhelve a feszültséget nemhogy 18V de még 10V se lesz, mert úgy beterheli azt a tápot a meghajtó.
De ezeket most mind rakd félre egy időre, és eljött az ideje, hogy építs egy normális tápegységet, mert ez csak szenvedés lesz... |
Bejelentkezés
Hirdetés |