Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
De jó ám mester uram.Nem hinném,hogy átüssön,de tehetsz alá még egy nyáklemez csíkot,amin nincs fólia.
A "közelemben" egy boltban egy ekkora borda 3500 pénz körül kelleti magát,csak hangosan gondolkodtam.
Akkor veszek IRF540-et és meglátjuk mi lesz. Találtam EI30-as vasat(ha a 30*30-as vas ez). A segédtápot kapcsolóüzemű táppal akarom, mivel olvastam, hogy az jobb. Majd vagy szétszedem a 12V/1A-es kapcsitápot, vagy szerzek egy hasonló tudású stabil tápot.
Bocs, hogy beleszólok, de az IRF 540 kicsit marha erős oda és nagy is méretileg!
A lomexnél van IRFD 014 ez jó és ugyan az a bekötése mint az IRFD120-é, de egyébként jó még az IRFD110 is! :peace: Ja és ugyan itt van E-E 20-as mag cséve és bilincs is potom pénzért! Azt nem kell mondanom, hogy ezzel a maggal készült meghajtó trafóba nem kell légrés!?
Nem kell bocsánatot kérned, minden ötletet meghallgatok. Ha azt mondod, hogy ez jó helyette, akkor veszek ilyet. Azért is tettem fel a kérdést, hogy ha valaki használt már mást helyette, akkor leírja. És ezzel talán nem csak nekem segít, de másnak is, aki ugyanitt venné az alkatrészeket és belefut ebbe a problémába. A vasmag is akkor innen lesz, mert tényleg nem drága.
Már azt hittem szakadjak meg magam :beka3:
Akkor 1500-ért megérte a két darab,azt hiszem. Meg a posta volt még 800 Ft.
Én is ezeket használom, mivel a Lomextől és a Hqvideotól
vásárolok legtöbbet! Az egyiknél ez a másiknál az olcsóbb válogatni kell pl. kondik, egyenirányító, stb.
Bizony, hogy jó lesz, főleg, ha úgy csinálod mint Erdgab mondja. Még annyit hozzá teszek, hogy a középső katód lábakat törd le tőbe, mert a hűtőbordád lesz maga a pozitív kivezetésed, ehhez hozzá lehet csavarozni egy kábelt vagy Vörösréz lemezt, ami mindjárt a kimenetre mehet!
A klixon megoldás is jó! Így csináld az IGBT-l is! Ez a megoldás biztonságosabb, mert a félvezető hőfokát figyeli közvetlenül! Tehetsz egyet a fő trafó szekunderére is arra az oldalra, ahol nem éri annyira a ventilátor levegője!
Elvégeztem a mérést egy 20nF-os kondival. Az eredményekről készült képeket mellékelem. Látszik hogy kondi nélkül hamarabb fel illetve lefut a jel. De ha rá van téve a kondi, észrevehető, hogy megnő a fel - és a lefutási idő. Mivel nem láttam ehhez hasonló méréseket itt a témában ezért nem tudom, hogy egy erősebb meghajtó trafó vagy másfajta FET mit produkálna. Így a felfutási idő nagyjából 1us és a lefutási idő 200ns. Nem a legjobb, de szerintem működnie kell vele. Igaz kicsit veszteségesen.
A mérések 10x-es vízszintes irányú nagyítással történtek. Későbbiekben (egy másik gépnél) tervezem a meghajtást optokkal+Gate meghajtó IC-kel megvalósítani, azokkal nem lesz probléma ilyen téren. A fojtó felrögzítését közben megoldottam rendesen. Így most 20N60-al remélhetőleg nem lesz gond frekvencia/áramtűrés ügyben, úgyhogy végzek próbát valami kisebb terhelésnél, és megpróbálom megállapítani, hogy jól van-e bekötve az áramváltó, anélkül, hogy hegesztenék vele. Az egyetlen probléma amit még előtte meg kéne oldanom, az a + 1-1 IGBT elhelyezése megfelelő helyen. Esetleg még valamire ügyelnem kéne, amivel csökkenthetem az IGBT-k elhalálozásának esélyét?
Sziasztok!
Van valakinek elektronikus formában alkatrész listája az erdgab féle maci variánsról? Jó a sima txt is.
Nekem nagyjából össze van írva egy excel táblában, lomexes árakkal együtt.
Igen úgy is azt tervezem, hogy ha már kész lesz, akkor lelakkozom. Már csak az érintésvédelem miatt is jó ha van rajta. Köszönöm a tanácsodat a lakkot illetően!
A terv Eagle-ben készült, igen. Egyenlőre azonban még nem publikus, van rajta néhány kisebb-nagyobb változtatásra váró dolog, amiket még mindenképpen ki kell javítanom. Továbbá sok az egyedi alkatrész benne amikből néhányat még át kell tervezni méretek vagy lábkiosztás miatt. De ha működni fog a hegesztő, és a NYÁKon is minden hibát kijavítottam, felteszem ide, vagy elküldöm neked. üdv!
A mellékelt nyákterved is ehhez a Lomexes E20-as trafóhoz készült? Ha igen, akkor meg is csinálnám ezt a nyákot a vezérléshez, amíg nem lesz meg az anyagom az építéshez. Addig is legyen valami látszatja a dolognak.
Igen ahhoz készült és ezen már rajta van E.Gábor leragadás védő áramköre is (Antisticking)!
Ha elkészült ki is próbálhatod, relét, ledeket tedd rá, így megnézheted a késleltetés működését! A frekit is megtudod nézni!
Akkor ezt el is kezdem építeni holnap. Pont azért jó ez a nyák, mert minden rajta van, ami a vezérléshez tartozik. Láttam olyat, amin nem volt rajta a leragadásgátló, hanem külön volt. Még annyi lenne, hogy az UC3845 helyett tehetek-e UC3843-at? Adatlap szerint csak a max kitöltési tényezőben különböznek.
Szerintem nem jó az oda, tedd csak be a 3845-t!
A pics..ba. A teljesítmény cuccokat akarom majd rendelni a Lomexből, de csak ott van 3845. A többit meg a Hestore-ból akarom, mert kell még pár dolog, viszont itt meg csak 3843 van. Na mindegy rákérdezek, hátha tudnak szerezni ilyet. Jelenleg nincs keretem megvenni a teljesítmény cuccokat, csak a vezérlőt építeném meg addig, mert az kis összegből is kijön.
Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a vezérlő meghajtóba ami van a BC182 tranzisztor az helyett milyen SMD tranzisztor lenne jó?
Szia!
Például BC846 jó lenne helyette.
Nézegettem azért én is, de jobb ha valaki segít azért.
És köszönöm
Közben felélesztettem a hegesztőt. Végülis 1-1 IGBT került bele, de elégnek bizonyul. Az áramváltó is fordítva volt bekötve. Ezt 24V-os trafóról táplálva izzókkal terhelve szkóp segítségével állapítottam meg.
A melegedés sem vészes sem az IGBT-k sem a diódák részéről, természetesen hővezető paszta mindenhol van rajta. Most hogy tudtam próbálgatni, feltűnt, hogy ugyan könnyű ívet fogni, és azt fenntartani is, de ereje az nem nagyon van neki. Szép nagy ívet tudok húzni vele, de a munkadarabot nem melegíti át rendesen. Ha az áramot maxra tekerem akkor sem. A hegesztő kábelek kb. 10m hosszúak, de ez gondolom nem számít. A főtrafó két magja közötti légrés nem pont 0.1mm hanem valamivel kevesebb. (épp olyan papírom volt kéznél) Okozhatja az ezt a jelenséget? A trafó magja melegszik is valamennyire. Mellékeltem képeket, egyet az ívről, és kettőt az áramváltó méréséről. A képeken a vezérlő jel (5v/div) és alatta az áramváltó jele (200mV/div) látható egyszer egyszer terhelt kimenetnél egyszer pedig terheletlennél. Itt már jól van bekötve az áramváltó. Látszik, hogy jelek fázisban vannak. Ezek a mérések egy 24V-os trafóról táplálva történtek.
Szia. Az SG3525 Ic-s kapcsolási rajzot fel tudnád tenni ?
Az IGBT helyett alkalmazhatnék e BU323A tranzisztort 10A, 400V, 10Mhz, darlington van vagy 100 db.?
Szerintem nem lenne jó ide. Ha csak azt nézzük, hogy ekkora áram mellett mekkora bázisáram kellene a tranzisztornak, akkor azt hogyan állítanánk elő? A meghajtó trafó nem bírna annyit. 6A-es kollektoráramhoz 0,5A bázisáram kell. És ez csak 1 tranzisztor. :yes:
20 tranzisztornak kb 2A bázisáram kell 6A/db Ic mellett(katalógus szerint). Ezt szolgáltathatná egy másik Bu ?
Csak 1,2 A bázisáram kell, ha az Ic/Ib=100, akkor még 1,4 V-ra leül a tranyó. Ez 60 mA bázisáram, 6 A kollektoráramnál. 20 db-ra 1,2 A. Ezt még elő lehet állítani, de az a baj, hogy egészen más meghajtás kell a tranyóknak. ( pl: kell nekik kihúzóáram... ) Sokkal bonyolultabb lesz, nagyon gyenge lesz a hatásfok és még a 20 kHz-es működést is nagyon nehéz megcsinálni. Nem beszélve arról, hogy ennyi tranyót beépíteni úgy, hogy szimetrikus legyen az áramvezetés, hát, komoly gond. Mekkora lenne a súlya ennyi tranyónak?... Ezek a tranzisztorok nem is igazán kapcsolóüzemre valók, mert nem elég gyorsak. A jobbakban az első tranyó bázis-emmittere át van hidalva egy diódával, hogy a kihúzóáramot könnyebben lehessen megcsinálni. Meg azért, mert az első tranyó a darlingtonból biztosan sokkal gyorsabb, mint a második. Legalább kivezethették volna az utolsó tranyó bázisát. El kell felejteni, ennél sokkal egyszerűbb a FET, vagy IGBT.
Én is atz keresnék!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |