Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   45 / 153
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Júl 26, 2010 /
 
Szépen sikeredtek a tekercseid. Topiktársaink okulására fel kéne töltsd az elkészítés lépéseit, a használt sablont. Persze szelektivitás van, azért hangosabb, jobb a tekercs Q-ja csakhát a helyi adó ott nálad nagyon erős azért nem érzékeled.
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Idézet:
„Topiktársaink okulására fel kéne töltsd az elkészítés lépéseit, a használt sablont.”


Ez szerintem is jó ötlet. A méhsejt- és a kosártekercs ugye nem ugyanaz? :hide:
(#) Gőzgépész válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 27, 2010 / 2
 
Az általam készített valódi méhsejt tekercs adatai:Belső átmérő 50 mm., Külső átmérő 12 sor felrakása után 68 mm. szélesség 12 mm. osztás szám 9.
Az elkészítéshez esztergáltam egy darab fát 50 mm.-re,rájelöltem a kerületére egymástól 12 mm-re két kört, amit 9 egyenlő részre osztottam.Körönként 9 szeget beütöttem és az így kialakult csillag sablonra 0.7 mm-es zománchuzalt tekercseltem 12 sorba egymás fölé.A tekerés módja:a kezdet után 2 szeg mellet elhaladva át a másik sorba, ismét 2 szeg után vissza, 2 szeg és át....és így tovább.A mellékelt képeken látható a sablon és a kész tekercs.Miután a tekercs elkészült lekentem színtelen lakkal 2 rétegben.Száradás után a szegeket ki húztam és óvatosan a tekercs első sorát terhelve leválasztottam a tekercset.Ha a lakk túlságosan megszárad, a tekercset nem tudjuk levenni, mert ráköt a sablonra.
A rádióban lévő tekercs adatai:kis átmérő 40 mm.nagy átmérő80mm.szélesség 12 mm. osztás szám 9 .Felrakott sorok száma 26.
(#) Gőzgépész válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Mivel írásod végén kérdőjel van a válaszom:Tényleg nem ugyan az.Ha jól sejtem ezt Te is tudtad.Én az általam készített tekercset mintegy 60 éve valódi méhsejt tekercsként ismerem.Ha nem így van félre vezettek a régi öregek.Hatvanasjocó készülékében egyszerűsített méhsejt tekercs van. A kosár tekercs egy kör mentén elhelyezett csapok közé font vezetékből áll, úgy fonva mint a régi vessző kosár készült.A kosárfenék tekercs hasonlít a pókhálóhoz.Ebből a sablont nem mindig veszi ki,mert össze omlik. Mindezt én így tudom ,ha nem így van:elnézést!
(#) Abukodonozo válasza Gőzgépész hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Köszönöm, Gőzgépész, a segítséget!

Még egy annyi, hogy mit értett hatvanasjocó, itt, a "Q" alatt? Jóságot?
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Igen, a jósági tényezőt értettem. A légdielektrikumú tekercsek mindig jobbak mint bármilyen anyagú csőre tekert hengeres tekercsek. Az önkapacitást csökkentendő a kosár,kosárfenék, méhsejt és hasonló tekercsek Q-ja a legjobb, különösen ha litze huzallal készülnek. Az ilyen tekercsekkel készült detektorosoknál a helyi adó áthallása is kisebb és a gyengébb adók hangereje is észrevehetően nagyobb. (bár tudom, hogy sokunk számára a litze beszerzése óriási probléma......)
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Erre az információra volt szükségem! Érdekes dolog, ha majd lesz időm szívesen foglalkoznék vele. Majd talán a következő detektorosnál, vagy az azután következőnél... :whatever:
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
Nagyon nagy a csend, senki nem csinál semmit? Meleg ide vagy oda azért követtem el egy retro kerek detektorost. Alkatrészei 30-as évek beliek, a doboz az ami retrová teszi, nomeg, hogy most készült és nem 80 éve. A doboz anyaga 115 mm átmérőjű szürke PVC csatornacső összeillesztő végéből egy 6 centis darab amire egy kerek textilbakelit lapot ragasztottam. A furatok elkövetése után szóróflakonos matt fekete akryl festékkel tettem a régi rádiókhoz hasonlóvá. A tekercs leágazásai 6 banánhüvelyhez csatlakoznak, ezekhez variálható a dióda(detektor), az antenna és a földelés csalakoztathatósága. A tekercs anyaga régi 0.5 mm-es átmérőjű zománc+ 2x pamutszigetelésű rézhuzal. A szigetelés vastagsága 0.7 mm-re növeli az átmérőt, így az egyszerű kötegelt tekercs jósági tényezője sem rossz. Családinak kereszteltem mert két fülhallgatót lehet rádugni. A banánhüvelyek feliratozása még hátra van.....
(#) hatvanasjocó hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
Egy fülhallgató használatakor a másik hüvelypár rövidzárral áthidalandó. A kapcsolási rajz:
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Egy újabb győnyörű rádió tőled, hatvanasjocó!

Idézet:
„Nagyon nagy a csend, senki nem csinál semmit?”


Ma a helyi ócskapiacon vettem 260 forintért egy becstelen nagy műszert a majdani induktivitásmérőmhöz. Műszer van, kapcsolás még nincs, de vagy húsz darabot végignéztem, mindegyik más elven működik. Majd csak összedobok valamit hozzá! Ahogy kész lesz, leírom, hogy mire jutottam...

műszer.JPG
    
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Kössz a dícséretet, nem ezért tettem fel, hanem ötletadónak,hogy környezetünk tárgyaiba lássunk bele mást is...... és merjünk látszólag hasznavehetetlen tárgyakból valami újat csinálni!
A műszer meg nemis olyan nagy és ez legalább látszik.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Tetszik az új detektorosod. Hasonlóban gondolkodtam én is. Egy CD tartó tokba próbálok beépíteni egy detektorost.
A doboz tetejére kerülnek a kezekőszervek, hasonlóan a tiédhez. Provizórikusan összehuzaloztam. A délutáni órákban egy helyi adó jött rajta, földeléssel, antenna nélkül. A tekercs 32 menet 0.5-ös huzalból, kb 180 uH. Elkészítettem egy kőr alakú előlapot is. Munka még van vele. Ha elkészültem vele, szívesen részletezem.
üdv. sz.

CD_det.jpg
    
(#) Gőzgépész válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Nahát Jocó, ha nem írod a mostani készítést, minden további nélkül elfogadnám eredeti antiknak. Na és mire j ó az öregség: mindenről eszébe jut az embernek valami régi emlék.Nem igen emlékszik már senki a német katonai műanyag(biztos bakelit) vajtartóra, ami alakilag nagyon hasonlított ennek a rádiónak dobozára, csak kisebb méretben és csavaros tetővel.Az érdekessége a ferde (kúpos) menet volt a gyors nyitás-csukás érdekében.Én egy ilyen dobozba szereltem rádiót 1948 táján. Ha ez most meglenne, de jó lenne.
Gratulálok és köszönöm a honlap tovább indítását.
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Minden kőben benne van a szobor csak le kell fejteni a felesleget róla!
Az ötleted sem eldobandó!
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Ha a dobozok, akkor cukorkás dobozok... :buck: Most beszereztem még két szép kerek darabot. Ha netán rádió is lesz belőlük, megmutatom őket. Valam újitást mindenféle képpen tervezek, mondjuk egy szép kerek kosárfonott tekercset, ha már a doboz kerek.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
egy ötletes hullámcsapda:Bővebben: Link
(#) sz_ferko hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
Előlap a cukorkás dobozra. Formátum: pdf, méretarány 1:1. Kinyomtatva a kör külső átmérője 104mm. Ez passzol a CD-tároló dobozra és remélhetőleg a cukorkás dobozra is. Mostmár jöhet a tekercs, de ez már nem rajtam múlik .

s_copy.pdf
    
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Jó és hasznos lehet sokunknak, de az áttétel nélküli forgókondenzátorok 0-180 fokig fordulnak ezért a skálabeosztásnak is célszerűen a kör felső felén ezt kéne tükröznie. A detektor és fejhallgató csatlakozók láb távolsága 19.5 mm, úgy látom ez stimmel.
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Lehet, hogy nem "vagyok képben". Ha valakinek tényleg igénye lenne rá szívesen átszámozom (vagy átméretezem) a skálát. Én is 180 fokot vettem figyelembe, de százas osztást készítettem. A skála (180 fokos) also fele, tükörképe a fentinek, igaz ez nem lenne fontos. Egy régi gombot is megnéztem, az is 100-as osztású (egy osztás 18 fok). De lehet hogy nem erre gondoltál?
(#) sz_ferko válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 4, 2010 /
 
Javítás. Egy osztás nem 18 fok hanem 1.8 fok.
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Zavaró az alsó félkör, mondhatnám felesleges. Enélkül a 100-as osztás is esztétikusabb. Nem mindenki tud osztással bíró forgatógombot szerezni, így egy ponttal jelölt kerek gomb is megfelelő mert csak 180 fokot fordul a forgókondi.
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Találkoztatok már ezzel a megoldással? Bővebben: Link FET-et detektorként?!
(#) qbit válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ötletes megoldás. Én egy évvel ezelőtt játszottam már vele. Nagyon függ a felhasznált FET-től. Pl. BF245 nem jó hozzá, mert fordítva működik. Az, hogy P, vagy N csatornás az mindegy, csak növekményes FET legyen. A kiürítéses nem jó.
Távoli gyenge állomások vételére nem annyira jó, de erősebb adóknál valóban jobb, mint egy dióda... Persze hiába a nagy gate-impedancia, a D-S kör némileg mégis beterhel illetve a hangfrekis illesztő trafó terhelése hat a csatolt rezgőkörre. Igazából jobb akkor, ha nem trafó van az egyenirányító után, hanem valami további erősítő fokozat de detektoros rádió esetén még így is jobb mint egy dióda. Feszültség kétszerező is készíthető így, ha egy P, meg egy N-csatornást is használ az ember... :yes:
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szeretnék én is valamikor játszani ilyesmivel. Gondolom számíthatok majd a segítségedre!
(#) hatvanasjocó válasza qbit hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Te milyen fettel csináltad?
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Hogy Te mit meg nem találsz, köbzoli! Köszönjük a linket!
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Csak arra figyelj, hogy a rajzolttal ellentétben a BF245 nem mosfet, hanem n csatornás réteg FET.
(#) sz_ferko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Én már korábban találkoztam evvel a megoldással. Szívesen eljátszottam volna vele én is, de sjnos az ALD1108800 ill.ALD110900 EPAD Mosfet nálunk beszerezhetetlen. Ezek a MOSFETEK rendelkeznek néhány különleges paraméterrel. Más hasonló tipust tipust nem ismerek (úgy tudom nincs is). Tehát bármilyen más tipussal próbálkoznék nem hozná azt az eredményt ami a leírásban szerepel. Találtam egy leírást amely 2N5484 JFET-et használ az eredeti kapcsolásban. Szerintem ez sem hozza azt az eredményt mint az eredeti. Ha valakit mégis érdekel, itt a link:itt a link:
(#) Abukodonozo válasza pucuka hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Rendeben, kösz!
(#) Abukodonozo válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Jó ez a link, sz_ferko, köszönöm! A link alatti cikk írója említ egy bizonyos Bob Cultert, aki elsők között jött a mosfetes ötlettel! Megkaptam az általa írt cikket is, a QST magazin egy 2007-es, januári, számából: Bővebben: Link. Olvassatok bele!
Következő: »»   45 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem