Fórum témák
» Több friss téma |
A Visaton pont a rosszak közé tartozik, egy-két hangszórójuk csak az árcédulában több a SAL-MNC színvonaltól. Pl. épp a terhelhetőség adataik (ha már arról volt szó) elég nevetségesek.
Szia!
A vázolt mérési eljárás jó lehet? Nem számítógépes programmal történő ,hanem a valóságos fizikai mérésekre gondolok.
Akkor melyik az amelyik ár érték arányban jó?
Eddig a VISATON-ról nem hallottam rosszat, amit én használok már rég óta jó és az adatai is hozzák a gyári TS -t. Igaz nem szoktam nyüstölni kb a megadott felével terhelem,de ez szerintem általánosan is érvényes.
Addig jó, ameddig az impedanciamérés részét írod le (persze jobb egy PC-s hangkártyás megoldás), de a "púp eltüntetés" már nem értelmezhető.
Olyan 30%-os eltérések vannak a sok-sok-sok évvel ezelőtt mért adatokhoz képest.
De maguk a hangszórók elavultak, és képességeikhez mérten meglehetősen drágák, csak az áruk nem devalválódott az elmúlt 20 évben.
Köszönöm a válaszokat.
A púp eltüntetés: a rezonancián lévő kiemelés csökkentése ez alatt és felett jelenik meg két kiemelés, addig csökkenteni a kiemelést a rezonancián, amíg nem csökken tovább a furat szám növelésével.
Így értettem.
Én értem, hogy mit írtál, és tudom, hogy működik a b-reflex doboz, illetve teljesen természetes, a helyettestő képből következő módon az impedanciamenetben hogyan jelentkeznek ennek a hatásai, de épp ezért nincs értelme a dolognak, mert a zárt doboz miatt a szabadon mért értékhez képest emelkedő rezonanciapont nem egyezik a szükséges hangolási frekvenciával, és az ott jelentkező feszültségrezonancia-szerű minimumponttal.
A furatok számának növelésével pedig csak a kilépőkeresztmetszetet növeled, ezzel együtt fb-t.
Aha.Lehet hogy szert tudo tenni egy ládára.Elég nagy egy hangszórónak van rajta hely kivágva.Ha leírom a méreteit megtudjátok mondani hány literes?
Te is meg tudod mondani, ha kiszámolod a három belső él szorzatát.
Az a helyzet hogy a láda elég nagy viszont.Van egy 20W-os névleges teljesítményű hangszóró ami bele lett építve.ÉS brutálisan jó hangja van.MAjd ha haverokkal összehozunk egy bulit akkor ki tudom élesbe is próbálni és meglátjuk hogy fog-e kellene a 250W-os PA.
Ha jól értem, evvel a módszerrel nem hangolható a doboz impedancia menete.
A reflex cső hosszának állításával kellene ezt megoldani? Azaz kell a cső .
Egy 600W-os JBL adatlapjan volt a 3dB power compression itt egy altalanos peldaken lett ez az ertek felhozva ennel biztos mas kisebb cegek hangszoroi rosszabban alnak .Ha mas hangszoro aminel nincs feltuntetve 5-7 dB-t veszit akkor a "nevleges " hatsafok meg kisebb lessz .Tehat a hatasfok lessz kisebb az eredmeny meg a lesugarzott ero csokkenese . Es tenyleg "rezso" mar belepompalujuk a sok Watt-ot es hang alig de meleg boven jon ki a cuccbol.
Kulonben gyorsan beall annal nehezebben hul le .Van egy hoszu cikk a neten a problemakrol mar bem tudom hol vannak a link-ek mert kiramoltam 80GB-ot DVD-kre . Ha egy 300W-os hangszorora raengedtem a 80 W-ot ugy nyog mar hogy attol feltem hogy szejjelszakad .A torzitas mar hatalmas recseg ropog minden . Kulonben az igazi terhelhetoseg az amit a tekercs kibir karosodas nelkul de ennek jol alatta van a "linearis" hasznalhato tartomany. Lattam mar nagy katalogust sok/rengeteg hangszoroval kulombozo cegektol .Van ilyen .Ott aztan nezheted hogy melyik lenne a jobb olyan kodosites van hogy csoda hogy latszanak a betuk. Ugy meri minden ceg ahogy eppen tetszik.Ha lehet mas modszer es mast mer sajat laborjaban mindegyik nehogy ossze lehessen hasonlitani . Hiaba vannak szabalyok azokat senki sa tartja be mert tonkremennenek a cegek.Csak ugy allitjak be hogy "szabalyos " es helyes amit mertek. Kiteszel a polcra az uzletedbe egy rendes 12VA -es hangszorot es egy "felfujt 300W"-os hangszorot .Na most magyarazd el a vevonek hogy az a 12 VA-es a jobb a masik csak dragabb es hanta az egesz .Az lenne csak muris. A vevo sok watt-ot akar a penzert ,ha egyszer ra van isrva az neki jo ..van mit mutogatni a haveroknak meg a lelki nyugalma is megvan .Minnel dragabb annal jobb . Ha benez a legkomolyabb forumra akkor is azt hiszi el ami neki tetszik . Azert a kb. 100W-os terhelhetosegu hangszoro tekercse biztos kavefozo lessz ha tenyleg 1000W menne keresztul rajta. Megis a legfontosabb adat a terhelhetoseg mert ugye "elnie" kell a hangszoronak hogy a kulonos minoseget hasznalhassuk. tehat az elso dolog az hogy birja ki a rakapocsolt erositot.Utanna finomkodhatunk.
Ez nem igaz.
Nem kötelező a cső, lehet a dobozból kialakított nyílás, de akár néhány furat is, ha elérhető a szükséges hangolási frekvencia vele.
De lehet túlcsillapított b-reflex is, ha a hangszóró és a helyiség megkívánják. Csökkenthető a reflexcső jósága, ezzel alakítható a mélytartomány átvitele. Konkrét esetben, ha ismerem a hangszórót-körülményeket, pontosan megmondható, mi a célravezető módszer.
Igazad van kelleni fog.Ma meghajtottam amennyire csak lehet a hangszórót de kb fél kivezérlésik bírta.Utána már recseg.Biztos hogy elég lesz a 250W?Az a célom hogy teljesen ki tudjam használni az erősítőmet.Szóval elég lesz a 250W van legyen inkább 300?
Hát 50W-on szinte semmi nem múlik. Nem a wattok felől kell közelíteni, adott dobozban kell megnézni a terhelhetőséget.
Pontosan milyen ládába mekkora átmérőjű hangszóró kellene és hány wattos az erősítőd?
Az eredetileg leírt követelmények alapján hangszórót már ajánlottam, dobozt is.
Az erősítőre 100W-ot mondott.
100W az erősítő aktív hangváltóval.A ládáról holnap mondok méreteket.A mostani hangszóró hely az 27cm.Ami a ládában van.
Nos .Az a helyzet hogy a láda ami van 27cm.nél nagyobb hangszórót nem fogad be.Vagyis hát bele menne de akkor az egészet szét kéne szedni és leszedni róla a borítást és azt ugyan így vissza rakni nem lehet.Szóval valami olyan hangszóró kellene aminek 27cm a beépítési szélessége.
Ha nemtúl drágán akarsz kijönni szétnézhetsz a linkelt oldalon is ,persze nem biztos ,hogy a dobozméreted ideális hozzá. Ezt csak alternatívaként raktam be ,Shalafi is írta ,hogy bizalomgerjesztőbb a sal -nál. De van 105 dB -es hangszóró is 48000-ért
![]()
Jajj. Még az érzékenyebbtől is 5 dB-el érzékenyebb az amit ajánlottam neked. Olvassd el kiindulásnak alinkelt oldalt.Bővebben: Link
?Bővebben: Link
Aha hogy ez így működik.Kössza felvilágosítást.Ehhez mit szólsz?Mivel SAL éknál 90decibel feletti nincs.
Csak érdekesség képpen olvasd el a hangszóró leírását ,hogy mit tud egy kis dB.Bővebben: Link
Azért 97 dB az már nem rossz.
![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |