Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Csatoltam egy leírást, már nem tudom honnan származik de hasznos kis doksi.
Üdv mindenkinek!
Nagy szükségem volna egy egyszerű BASIC fordítóra, ami asm-et és hexet készít. De elég volna az utobbi is. A jelenlegi (Pic simulator) erre az adott basic fájlra hibát ír ki. Más *.bas fájllal eddig nem volt gondom PIC simulatorban. Mellékeltem a forráskódot is, ami egy PLL szintézer vezérel + kijelzőre ír. A kijelző karaktereit szeretném átírni. Nagyon megköszönném ha valaki tudna mondani valami progit erre. Geri
Szia!
Ez egy alap 16F Timer1 leírása - nem egy 18F -é, amit cNobody programoz...
RC0 és RC1 működik szépen kimenetként. Villognak a ledek.
Az adatlap szerint ha a T1 be van kapcsolva, akkor az RC0 és RC1 bemenetek lesznek, és a TRISC ezekhez tartozó értékei tiltódnak. " When Timer1 is enabled, the RC1/T1OSI/UOE and RC0/T1OSO/T13CKI pins become inputs. This means the values of TRISC<1:0> are ignored and the pins are read as ‘0’. "
Ha van cseredarabod, akkor nezd meg, hogy masik PIC-el, masik kvarccal mit csinal. Szerintem ugyanazt.
Utana csupaszitsd le a cuccot, csak a mikrokontroller, a kulso orakvarc es kondijai valamint egy led szerepeljen. Hasznalj belso 8MHz orajelet. Irj egy masodperces idozitot TIMER1-re, megszakitasban, a led valtson at minden masodpercben. Nezd meg, mit csinal. Ha akkor is hulyeseget, akkor legy szives, tedd fel a progit ide.
Hagy a fenebe a Total Commandert... Hivd be gvim-be, es utana :%s/\r/\r/g es mar kesz is vagy...
Lehet meg kell neki egy :set fileformat=dos ha nagyon el van turva a file, de kb ennyi...
Akkor mit csinálok rosszul?
Ahh.. nem tudok ekkora képet feltölteni. Szóval ezt próbálnám fordítani:
És ezt kapom: Idézet: „---------------------------------------------------------------------- Release build of project `C:\prog\Microchip\Projects\Test.mcp' started. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.37, mplink.exe v4.37, mplib.exe v4.37 Tue Sep 14 22:43:05 2010 ---------------------------------------------------------------------- Clean: Deleting intermediary and output files. Clean: Done. Tool doesn't support selected device. ---------------------------------------------------------------------- Release build of project `C:\prog\Microchip\Projects\Test.mcp' failed. Language tool versions: MPASMWIN.exe v5.37, mplink.exe v4.37, mplib.exe v4.37 Tue Sep 14 22:43:05 2010 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED”
Azt biztosan, hogy JPG-ben teszel fel olyasmit, amit PNG-ben kellene, vagy legalább ki kellene kapcsolni az automatikus képméretezést, mert így nem látni semmit a képen.
A Project->Select Language Toolsuite alatt az Active Toolsuite-nél mit van kiválasztva? Gyanítom Microchip MPASM Toolsuite van, és Microchip ASM30 Toolsuite kellene.
Jól gyanítottad, köszönöm.
Így már .s kiterjesztés kell az asm forrásnak? Jól látom? Persze így sem fordul le..
Persze, hogy nem fordulle, hiszen az MPASM30-nak abszolút más a szintaxisa! Valahogy így kellene:
Idézet: Talán innen: http://plc.mechatronika.hu/piclei/PIC_periferiak.pdf „Csatoltam egy leírást, már nem tudom honnan származik de hasznos kis doksi.”
Üdv mindenkinek!
Napok óta küzdök egy 93C46 os eeprommal, PIC16F877 tel szeretném kezelni. Elvileg az adat kiküldése rendbe van de semmi nem jön vissza. Írásnál, törlésnél se történik semmi. Van esetleg valakinek egy kódrészlete ami 93C memóriát kezel? A nyelv mindegy (basic lenne az ideális) csak működjön, ki szeretném zárni a hardverhibát. A segítséget előre is köszönöm.
Köszi, sokat segítetetek (a weboldalad is), este kipróbálom.
A Microchip doksik között MPASM30 -al sem találtam semmit. Hogy keressek rá? Vannak egyáltalán 30F.. asm. példaprogik fönn?
Figyelembe véve, hogy a dsPIC30, dsPIC33 és PIC24HJ programozás szempontjából nagyon hasonlóak, minden példaprogram haszonnal forgatható, amit ezekhez találsz.
A PIC-kwik projekt honlapján is megtalálod az alábbi linkeket: - dsPIC30F/33F Programmer's Reference Manual - MPLAB Assembler, Linker and Utilities for PIC24 MCUs and dsPIC DSCs... Guide - www.reesemicro.com A Microchip honlapjáról ezekhez kell még a dsPIC30F Family Reference Manual. Ami ezekben nincs benne, arra már nincs is szükséged!
Szia!
Méregetés nélkül nem lesz meg a megoldás... :google: ebbe a támában nem volt adakozó...
Wpp akartam mondani, hogy a Dsp-kel mar illene a linker script kornyeken legyeskedni, de latom kozben icserny mar leirta.
Amugy eleg kevesen programoznak asm-ben a dsp-ken... ezert van viszonylag keves info - vagy epp ezert programoznak kevesen, tyuk vagy a tojas esete...
Hali
Mellekelek egy ccs c drivert 93c56-ra. Ez HW SPI-t hasznal. Van egy felhasznalasi pelda is, amiben a include 2416.c-t ki kell cserelni az altalam mellekelt 9356spi.c-re. Termeszetesen ebben at kell irni a memoria meretet, mert a 93c46 csak 1 kbites. Udv Vili
Miért nem találja a .gld-t? Hol kéne lennie? Vagy mi a baja?
Üdv!
Köszönöm a segítséget. icserny, nézegetem a linkeket. Lassan alakul a dolog bár van még némi homály. Az SB, opcode, cím, adat közt kell időt hagyni vagy valamely vonalat kapcsolgatni?
Szia!
A start bit (SB), opkód, cím, és adat (ha kell) között nem kell időt hagyni (az órajelre vonatkozó min. alacsony / magas szint idejét be kell tartani), de bármennyi idő hagyható. A CS alacsony szintjének meg kell haladnia egy minimális időt (250 nS). A műveletek között is tetszőleges idő telhet el. Ha a CS alacsony, a DI és CLK vonalakat nem is figyeli a memória. Ha nem dekódolja a start bitet, figyelmen kívül hagyja a beléptetett adatot... Idézet: „Miért nem találja a .gld-t? Hol kéne lennie?” A .gld ott van, ahol lennie kell, a telepítési könyvtárban. Megtalálni meg azért nem tudja a linker, mert nem konfiguráltad be a projektben a hozzáférési útvonalat. Nálam ezek vannak beállítva az MPLAB Project/Build Options/project menüben a Directories fülön: - Assembler Include Search Path: C:\Program Files\Microchip\MPLAB ASM30 Suite\Support\dsPIC30F\gld - Library Search Path: C:\Program Files\Microchip\MPLAB ASM30 Suite\Support\dsPIC30F\gld
Ha a PICkit3 szoftvere nem publikus, akkor ebben a PICkit3 klónban vajon mi fut? Vagy csupán egy bootloadert kell barkácsolni, ami az MPLAB-ban "frissíti" a firmware-t?
Köszönöm, így lefordította.
Azért amellett hogy hülye vagyok hozzá, ez szivatás.. ő tette oda, tudja hogy hol van, én is tudom hogy hol van, de miért nincs alapértelmezettként benne ez az elérési út..
Lehet, hogy hasonlóképpen került kézre, mint annakidején az ICD2 firmware-je. Az MPLAB mappájában talált valaki két gyanús nevű bin fájlt, aztán abból csináltak hex-et valami konverterrel, de nem volt még teljesen jó a hex így, hanem még a címeket is el kellett tolni, hogy hasonlítson valamire a disassembly lista. Aztán ez be lett töltve egy chipbe, majd az enumeráció lefutott, és az mplab felismerte és frissítette a firmware-t, mert az nem volt teljesen kóser, de a bootloader úgylátszik jó volt. Viszont a frissítés a bootloadert is frissítette, úgyhogy a mutatvány után ott állt egy chip a jó firmware-el, természetesen nem volt rakta bekapcsolva a kódvédelem, így már csak ki kellett olvasni. Szerintem ilyesmi történhetett a Pickit3-al is.
Szia!
Miután az hírlik a PICKit3 -ról, hogy a kontroller család váltásnál kicseréli a program egy részét, a program darabkák ott vannak a Érdekes könyvtárakban van még .jam: ICD3, Real_ice...
Hello
Szeretnék kicsit bele csöppenni a picekbe. Hol lehet ezt a kályhacsőtől kezdve meg tanulni? Láttam Vicsis honlapján, hogy van egy oktató cikk sorozat, de sajna az kevés egyelőre. Másik kérdésem, hogy ha van egy hex file-om, akkor mivel lehet lefordítani C -be? egyáltalán lehet ilyet? Kössz.
Elvileg assemblybe vissza lehet, mivel minden hexaszam megfelel egy-egy utasitasnak. C-be mar nem ilyen egyertelmu, mert altalaban mar az assembly is elegge mashogy nez ki, mintha te irtad volna.
Kisebb hexek eseten talan lehet, de egy jokora, bonyolult hex eseten embert probalo vallalkozas lenne. Tanulni meg barhonnan lehet, de a legfontosabb, hogy csinald. A kezdetektol ledvillogtatassal kezdve. Peldaprogramokkal tele a net, azokat erdemes tanulmanyozni. Ha ram hallgatsz, mar a 18F-es sorozattal inditasz es nem szivsz a 16F-esekkel. Arban szinte nincs kulonbseg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |