Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
A kicsi kondikat mindet kicseréltem. 1db 3300µF/16V maradt benne (+12V), ez mérve 3550µF 60miliohm,
a standby 5V kimenetén az 1000µF/10V kondik is maradtak, (mérve 0,1ohm alatt) - de a stadby táp megy és jó is. Maradt még egy 1000u/16V a minusz12V-os ágon, (mérve ez is jó) - és a -12V sok tápon már rajta sincs mert nem igazán használja semmi. A hálózati oldalon 2db 1000µF-os kondi van, ESR-re jók, de ilyen kondim nincs is amit betehetnék helyette. A stadby táp még jó sokáig megy is róla miután kihúzom a hálózatból. Szóval kicsit tanácstalan vagyok.... Nincs valakinak kapcsolási rajza ehez a táphoz? Lehet, hogy segítene valamennyit.
Sorry, akkor nincs több ötletem (és rajzom).
![]() A hálózati oldali kondik általában nem szoktak meghibásodni. ESR-t mérni azokon felesleges, hiszen 50Hz-en működnek. Az értékük sem kritikus, mert a táp olyan 100-120 Volttól már működik.
Hello!
Segítség kellene PC táp javításához. A mellékelt képen látható félvezető valamilyen oknál fogva elfüstölt. A (tipus)jelzés nem olvasható rajta, mivel pont ott ki is törött egy kis darabka a házból ahol az van. Szóval, ha valaki meg tudná mondani a tipusát ennek a tipusát, sokat segítene vele, mivel igy nem tudom azt mivel lehet helyettesíteni. A válaszaitokat előre is köszönöm.
Elméletileg egy FET lesz. A felirat vége sem látszik?
2N60P re tippelek De ezzel a táppal nem foglalkoznék 1 percig sem,veri a vargáné szintjét simán.
Hali,
köszi a segítséget, közben megoldódott a kérdés. A tranzisztor (nem FET) KSC5027s, BUT11AF a cseréje.
Üdv mindenkinek
Egy micase sr 350 es atx tapom megunt müködni ,kibontottam és kaptam benne egy 1000/10v kondit zárlatost meg egy elégett ellenálást amit sajnos nem tudok azonositani mert leégtek rola a szinek . Ha valaki tudna segiteni vagy tudja hogy milyen értékü ez az ellenálás megköszönném.
Sziasztok.Egy Zalmann ZM 400 A APF számítógép táp kacsolási rajzát keresem illetve a benne lévő kondenzátorok kapacitás, és feszültség értékeit.
Köszi.
Helló. Szereztem egy rossz CHIEFTEC 450 tápot. Kicseréltem benne egy 16v 1500mF kondit egy16v 2200mF kondira. Működik. 5.12V ,12.20V mértem rajta. Maradhat benne a nagyobb kondi vagy vegyek bele egy másikat???
Abból baj nem lehet .Viszont LowESR kondikat kell használni! Terhelésen mérted?
15Ohm-os volt és a KA7500 zener diódája halt meg, amiatt égett el, tehát az IC is csere és még az a kondi is, ami ott középen van.
Köszi ,az a nagy dioda a 7500 as zenerje ? az jó ,
TL494 et betehetem a ka7500 helyett ?
Csak egy csupasz alaplappal indítottam. Milyen az a Low ESR kondi? Azóta szereztem pont ugyan olyan kondit ami régen volt benne (16v 1500mF) egy alaplapról. Valóságos mérete egy kicsit kisebb.
Ha alaplapról vetted le akkor az jó.
Low ESR kondikat kifejezetten kapcsolóüzemű tápegységekben használják. Hagyományos kondik nem fogják sokáig bírni a sok kHz-es impulzusokat. Bővebben: Link
A KA7500 zenerje az a KA7500-on belül van
![]() ![]() Az alaplapból amit kiszedtél, milyen márka?
AZ7500BP ez volt benne eredetileg .
0szepakoltam de csak nem indul a sb. feszultség 5V megvan , de a zöld szálon 3,8V jelenik meg és az ic 4 es lábán is ez a feszültség van jelen.
A 3,8V az teljesen rendben van, húzd le földre, ekkor mi történik?
Lenne egy olyan kérdésem hogy van egy 250W tápon. Össze tudom-e kötni egy kis szivargyújtós kompresszorral? (Keró fújtatás) Azt tudom hogy a tápnál a zöldet és bármelyik feketét össze kell kötni.
Hali! Lenne egy kérdésem illetve több is a Zalman táppal kapcsolatban.A kondikkal megvagyok de van egy újabb problémám.Az egyenirányító híd után van két párhuzamosan kötött ellenállás ami a FAN 4803 .PFC PWM panelhez van csatlakoztatva.Sajnos ezek nekem egyforma színűre melegedtek.Annyit tudok hogy 4-el kezdődnek és 1% a tűrés.Megmérve az egyik 46,7 kohm a másik 41,8 kohm .A kérdés az hogy létezik e ilyen párosítás ezen a vonalon vagy megfutott a nagyobb értékű ellenállás.Tudja e valaki a pontos értéket.
Igen , úgy indul a táp. Ha nem sikerül terhelni a 12V -os ágat akkor az 5 Voltosra kell dugni valamit. Egy régi vinyó már elég szokott lenni.
Hali! Nagy valószínűséggel a mért értékek jók tehát 47 kohm ill 42 kohm sajnos teljesítményben csak kisebb volt a kelleténél.Mivel ezek eredője 22,1 kohm szereztem egy darab 22kohm 10w (porcelán)ellenállást amelynek az értéke multival mérve 21,8 kohm ,éppen benne van az 1% tűrésben.Az a kérdés hogy van e valami kapcsolás technikai jelentősége a párhuzamosan kötött ellenállásoknak ez egy darab ugyanolyan értékűvel szemben.Mivel szép nagydarab, a hűtő bordára kell felfogatnom ,majd teszek fel képet "elrettentésül".
Jó lesz az, a vezérlőt indítja el (elég ósdi módszer, 3-4W megy pocsékba..). Az eredeti ellenállások huzalok voltak? Ha nem, akkor fémréteg kéne, a kerámiás az elég induktív lesz.
Szia!
Az Eredeti az fémréteg volt de most egyenlőre a terhelést néztem majd holnap megpróbálok beszerezni egy fémréteget.Jelenleg megy próba üzemben .A képek elég rosszak de azért látszik hogy a két hűtő tönk közé lett beépítve .Ott tud szellőzni is mert a venti lehúzza róla a levegőt.A hűtő tönk oldalára csillám van ragasztva az ellenállással szemben nehogy akárcsak véletlenül is össze érjenek. A feszültségek szabványon belül,: 5V stby= 5,18V;12V=11,79V ;5V=5,13V ;3,3V=3,41V mint egy 2A terhelés alatt áganként.Melegedés alig érzékelhető az ellenállást állja a kezem.
Az ellenállás VTM 214-8 típusú Bővebben: Link az adatlap.Induktivitásról nem ír.
Hát nem tudom hogy lesz! Eddig kerestem a NET-en de nem találtam 22 kohm -os fémréteget csak 5W-osat.(azt is egy külföldi oldalon) A 42 kohm -os ellenállás nem szabvány úgyhogy az kilőve.A HQ-nál nagy teljesítményű csak huzalban van.
Van valakinek valami javaslata egy 22kOhm-s 10W-os induktivitásmentes ellenállás beszerzésére?
Ha nem lenne ilyen nagy az érték akkor azt mondanám , tekerj egyet magadnak kanthal huzalból. Úgy hogy a szükséges hosszt kettéhajtod és így együtt tekered fel. Impedancia méréssel tudod ellenőrizni milyen lett.
Így csak egy lehetőséged marad: Több ellenállás párhuzamos kötésével kialakítod a 22k -t. Pl 91k+91k+100k+82k 2W -os meg kapható. A HE store-ban vigyázni kell ,mert mindent huzalellenállásnak ír ,még akkor is ha a képen fémréteg van . A mellékelt adatlap szerint is fémréteg.
Nem tortenik semmi , de azert köszi a segitséged .
Akkor oszcilloszkóp van a közeledben? Mérni kéne, hogy mit csinál a 494, elindul-e egyáltalán.
Elvileg ez a hely nem kritikus ilyen szempontból, de oka szokott lenni, ha két fémréteg ellenállattal sakkoznak és nem egy kerámiatokosat (ami nagyfesz közelében jobb választás) tesznek oda.
Szia! Az eredeti ellenállásról levált egy darab a szigetelő rétegből,és jól látható hogy a felgőzölt ellenállás anyag spirálisan van maratva és nem "folyómeder "alakban.(Jobb híján lerajzoltam) Mivel még működik arra gondoltam hogy a lepattant terültet beragasztom samott liszt-vízüveg keverékkel,és "SMD"ellenállásként egy másik NYÁK-ra forrasztva vissza rakom oda ahol most a porcelán van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |