Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Víznyomás érzékelés PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) histu1985 hozzászólása Ápr 20, 2007 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy pic-kel vezérelt víznyomás érzékelőt, amely ki -be kapcsol majd egy szivattyút. Az egészhez csak azt nem tudom, hogy milyen érzékelővel lehet érzékelni a víz nyomását, aminek a jeleit PIC-kel fel lehet dolgozni.
Például, ha már egy ellenállásként működne a víznyomás érzékelő, és a nyomásváltozás hatására változna az ellenállás, akkor az már egy megoldás lehetne.
A pic-re azért van szükség, mert szeretném digitálisan állíthatóvá kialakítani a ki-be kapcsolás küszöbértékeit.
mondjuk egy LCD kijelzővel, és vagy 2 gombbal.

Köszi előre a tippeket.
(#) dpeti hozzászólása Ápr 20, 2007 /

nagyapámnak erre van egy 'analóg' mutatós nyomásmérője, amin egy forgógombbal tudja állítani a min-max értéket...
sztem nem kell mindent mikrovezérlővel elbonyolítani...
(#) histu1985 válasza dpeti hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Nekünk is van, csak nem lehet olyan intervallumban állítani, ahol kellene, hogy kapcsoljon. És ha locsolunk, akkor mindig gyengén locsol. A pic meg lcd, csak egy kihívás valóban nem szükséges, de jó érzés ha sikerül megcsinálni.
(#) kyrk válasza histu1985 hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Nyomast tobbfele keppen is lehet merni.

Ha sok folos penzed van vehetsz valamilyen nyomas tavadot. Ezek konkret jelet adnak ki, pl 4..20mA v. 0-5V.

Ha te magad szeretned megcsinalni akkor lehet csinalhatsz egy magassag meresre visszavezetett nyomasmerest. Van egy felul zart cso. Pumpaval teletoltod levegovel majd megmered, hogy a viz mennyire nyomja ossze a levegot. Nyilvan alul a cso vizben van.

Esetleg eleg lenne neked egy nyomas kapcsolo?
(#) mokus válasza histu1985 hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Autó bontóban nézz körbe és keress olyan jeladót ami olajnyomást mér. Ezek általában ellenállás változást idéznek elő ha jól tudom.
pl Peugeot 205 motorjában találhatsz ilyet. Kalibrálás mindig szükséges hozzá, mert két mérő sem hajszálpontosan ugyanúgy mér.
(#) nyulbul válasza mokus hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Szerintem az csak olajnyomás érzékelő ami meghatározott nyomás után "kapcsol",s ráadásul magasabb értéken mint a víznyomás maximuma.
(#) mokus válasza nyulbul hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Nem. Szerinted az autókban az olajnyomást jelző műszernek (kis mutatós óra a műszerfalon) mi szolgáltat adatokat?
Amire te gondolsz az az olajnyomás kapcsoló.
Olajnyomás érzékelő =/= Olajnyomás kapcsoló
De csak egy ötlet volt.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Ápr 21, 2007 /

Egy példa:
olajnyomás-jeladó tipus: V120921
12 Volt (8-16 Volt)
0-10 bar
lineáris 10-180 Ohm

tehát a jele feldolgozható akár PIC-el is, de lehet egyszerűbben is.
(#) nyulbul válasza mokus hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Bocsi,,, igazad lehet,mert én nagyon régen láttam már mérőt.
Általában csak egy égő szokta jelezni a nyomás meglétét.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem