Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   131 / 563
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
A L6386 ic 9-es lábán LVG van négyszögjel 65 kHz
a 13-as lábon LVG nincs semmi. A 100 ohmos R33 p15....16 ellenállások ki vannak forrasztva.
A 14 es lábra Vboot a 320 V-ból egy 150 kohm on keresztül jön tápfesz. Itt a 16V meg is van.

Ha tud valaki segíteni köszönöm.

Esetleg átalakítani, összekombinálni az általatok már épített vezérléssel.
Az egyébként tudna 65 kHz -et, csak a vezérlőpanelra gondolok nem az igbt-k re és a főtrafóra.
Ezt a gépet már 2 éve nézegetem a polcomon a napokban kezdtem újra belebonyolódni talán van esély megmenteni vagy felhasználom a cuccait az építésében.Bocs hogy ennyit irkálok

Üdv
Zoli
(#) cimopata válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Próbáld meg bekötni az alsó IGBT vezérlését és csak a vezérlésnek adj tápfesz. Hátha amiatt nem indul a felső oldal.
Amiatt gondolom mert ezekben a szinteltolókban kis áramimpulzusokkal van indítva és tiltva a felső fetmeghajtó. Ha nincs megfelelő kapcsolat az aló és a felső rész közt akkor elvileg nem működik.

De ez csak egy tipp.
(#) zozi83 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Az uc3845-ről jövő négyszögjel az l6386 1-es és 2-es lábára jön ez a két láb össze is van kötve gyárilag, de nekem ez meg volt szakadva. jav. után most elindula gép 100W os soros izzóval. De furcsán zizeg a trafója. Meg az üzemjelző led villog abban az ütemben ahogy a trafó zizeg. A kimeneten műszerrel mérek 23-25 V-ot.
(#) zozi83 hozzászólása Szept 15, 2010 /
 
Javítanám a hozzászólást:
Idézet:
„a 13-as lábon LVG nincs semmi.”

A 13 -as lábon HVG nincs semmi jel csak 13.4 v egyen fesz.
(#) Tubi56 válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Vedd le róla az izzót, mert nem kap elég tápot így! Nagy valószínűséggel! De azért mérd meg!
(#) zozi83 hozzászólása Szept 16, 2010 /
 
Ma átolvastam újra a fórumot, megtaláltam a szaliciles forrasztásról szóló hozzászólásokat, még video is van fenn. 70. oldal körül. Vottokar fórumtárs írta ott hogy a primer sodratot teflon szalaggal tekerte be , szeretném kérdezni, hogy ilyet vagy hasonlót hol lehet beszerezni?
(#) mex válasza zozi83 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Szerelvényboltokban lehet kapni. Vizes, gázos csatlakozásoknál használják tömítőanyagként.
(#) zozi83 válasza mex hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
Köszi erre nem gondoltam, ilyen szerintem van is itthon. körülnézek.
(#) kala1982a hozzászólása Szept 17, 2010 /
 
Helló mindenki!

Megépítettem már régebben a Maci kapcsolást, első nekifutásra működött is kb 4 pálcáig. (2 db Igbt csere után) Másodjára fél pálcáig. A mellékelt képen látható a hiba, csak azt nem tudom, hogy mi okozza. Miért csak 2 Igbt megy ki, miért nem az összes? Betartottam mindent amit írtatok (átolvastam a fórumot 2 szer is) paneleket hamar megcsináltam, lehet az a baj, hogy gerjedne ezzel a főpanellel? Zénereken 2-es meghajtó kivezetésnél 5,40 V a 3-asnál 5,37 V... a vezérlő áramfelvétele 180 mA, irf540 borda nélkül hideg, Ötletek?

Image1.jpg
    
(#) pimi9 válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Hát ha egy igbt zárlatba megy, akkor a vele párhuzamosan kötött logikus, hogy nem megy tönkre, a másik zárlata megvédi.

Mivel nyitóüzemű ezért egymásranyitástól nem mehetett tönkre.

Lehet még hőmegfutás, és túlfeszültség.

Túlfeszültség a diódák miatt elég nehezen léphet fel. (Ill. ennél a nyáknál azért ezzel is kell számolni.)

Maradt a hőmegfutás, szerintem az a probléma, hogy a 20N60A4D közvetlen nem párhuzamosítható úgy ahogy a nyákon van. (Nem is túlzottan ajánlott párhuzamosítani, inkább külön-külön primért kell adni nekik)
A gate-et összekötő 0.5ohm-os ellenálások helyére tegyél egyenként 5-10ohmot, a 4R7-et pedig dobd ki.
(Így az igbtk gateje nem lesz olyan szorosan összekötve, és nem fog előfordulni az, hogy az egyik már akítv tartományban van, mikor a másik még be se kapcsolt.)
Valamint próbálj tuningolni a meghajtáson (pl. igbt panelhez a meghajtóról menő vezetékeket jól összecsavarni, meghajtó trafót nagyon szoros csatolásúra tekerni...)

ui: ÉS nem élesben tesztelni rögtön, mert úgy elfogsz lőni 10k-t igbtkre.
ui2: Ez a nyák nem a legjobb, valakit itt a fórumon rávettem az áttervezésre/módosításra. Inkább keresd meg azt a nyákot.
(#) Ricsi89 válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Nekem ez a rajz jött be legjobban, szép szimmetrikus, és nincs rajta sok felesleges átkötés sem, csak ami muszáj. Megnéztem több tervet, ez tűnt a legjobbnak.
(#) kala1982a válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ Pimi9.

Gr89, kb 2 hónappal ezelőtt olvastam a fórumot utoljára , szal addig pihent a projekt, de én nem emlékszem erre a nyáktervre, vagy lehet átszaladtam csak felette mert az enyém nem ilyen... Mindegy, megcsinálom ezt a főpanelt. Első ránézésre megakadt a szemem az oldalankét 2-2 db Zéneren, egymás felé fordítva azok úgy védenek? és mekkorák azok? Esetleg ha lenne egy ilyen lay-ed amin rá vannak írva az értékek meg a típusok is azt megköszönném.
Ezt is fóliaoldalról kell beültetni ugye?
(#) Ricsi89 válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
A rajzot én is itt találtam a mellékletekben keresve. Többet letöltöttem, de ezt néztem a legjobbnak. Olyanom nincs, amiben az alkatrészek értékei is rajta vannak, de nincs olyan sok, ki lehet következtetni őket. Most látom, hogy ha egy alkatrész felé viszed a kurzort, akkor kiírja az értékét. Egyébként a két szembekapcsolt zéner helyett tehetsz egy darabot is a rajzon lévő módon.
A rajz szerintem a fólia felőli oldalt mutatja, tehát vasaláshoz/fotózáshoz tükrözni kell és a hűtőbordára szerelendő alkatrészek a fólialoldalra kerülnek szerintem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pimi9 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
"A gate-et összekötő 0.5ohm-os ellenálások helyére tegyél egyenként 5-10ohmot, a 4R7-et pedig dobd ki. (Így az igbtk gateje nem lesz olyan szorosan összekötve, és nem fog előfordulni az, hogy az egyik már akítv tartományban van, mikor a másik még be se kapcsolt."

Igen, ezt már néhány hónapja javasoltam, de nem lett kijavítva a rajz... szerintem most sem lesz. És aki elkezd egy Macit építeni, az a töredékét sem olvassa el ennek a topicnak...

Igen, ezek nem igazán párhuzamosíthatók, mert pl. azonos áramnál, növekvő hőmérsékletnél csökken a rajtuk eső feszültség. Erre, több áramot visz az adott IGBT, ezért jobban fog melegedni, aminek hatására még jobban csökken a rajta eső feszültség. Persze, hogy nagy esélye van a hőmegfutásnak. És ennél az IGBT-nél ez 40 A vezetett áramig így van. Vagyis addig negatív az UCEsat hőmérsékletfüggése.

Szerintem, nem célszerű nagyon szorosra csinálni a gate meghajtó trafót. Azzal nagyon nőnek a zavaráramok, amik visszajutnak az elektronikába, hiszen nőni fog a primer-szekunder közötti kapacitás is. Az IGBT-s fokozat meg ugye egy jó gyors élmeredekséggel működő négyszöggenerátor, ami a trafó kapacitásán keresztül van összekötve a vezérléssel. Az igaz, hogy a bekapcsolása az IGBT-knek gyorsabb lesz, de miután úgyis induktív terhelésre dolgoznak az IGBT-k, nem jelentős, ha nem olyan gyors a bekapcsolásuk. Én inkább kevésbé szoros csatolást használnék, még annak árán is, hogy kicsit megnő a bekapcsolási veszteség. A visszajutó zavaráramok sokkal több problémát okozhatnak... pl: Lacza16 hegesztője a terminál fórumon.

Ez a nyák nagyon rossz. Simán lehet túlfeszültség is, nagyon hosszú fóliákkal vannak bekötve a diódák, a zenereket az IGBT-k gate-emmitterére közvetlenül kell ráforrasztani, nem pedig úgy, hogy van egy fóliaszakasz, ahol még a nagyáramok is mennek ( bal felső zener. Miután úgysem lehet teljesen szimetrikusra megcsinálni a gatek-hez való fólia hozzávezetést, minden IGBT-re illik tenni egy zenert. A 2,2 µF-os kondi ne a szélén legyen, hanem valahol középen, hogy minnél közelebb legyen a félvezetőkhöz. Általában úgy kellene megtervezni egy ilyen panelt, hogy a 2,2 µF a tranyók emmittere, kollektora, meg a diódák a legközelebb legyenek egymáshoz. Ha túl nagy helyet foglalnak el a félvezetők, akkor lehet úgy is csinálni, hogy két db 2,2 µF-os van benne. Az IGBT-k között nem kell ekkora helyet hagyni, itt a mm-ek is számítanak. Ha ez a nyák 110 x 130 mm-es, akkor egyes fóliák nagyon közel mennek egymáshoz, simán előfordulhat,hogy egyszerűen áthúz a 300 V, aztán már kész is a baj. Legalább 3 mm helyet szoktam hagyni 400 V-ig.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Hogy teljes legyen a kép itt van hozzá a vezérlés is! Bár azt is meg lehet találni, csak olvasni kell visszább!
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Ez már megvan nekem, ez lett megépítve a géphez. Ma rendeltem meg a lomexből a többi alkatrészt, még egy hűtőborda kell, meg az "apróbb" trafók és szép lassan elkészülök.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Remélem minden rendben lesz elsőre!
A hűtő bordát ne sajnáld! A hőkapcsolót vagy klixont tedd az egyik IGBT-re!
(#) kala1982a válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Akkor az nem lesz baj ha az összes IGBT Emitter Gate-je közé rakok plusszba Zénert?

Gr89 nekem csak a viewer lett leszedve, azért nem írta ki az értékeket...
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Én is remélem, hogy nem lesz semmi gond. Inkább mindent kétszer nézek át, minthogy elpukkanjon valami benne.
Egyébként P4-es processzor hűtőborda nem felelne meg hűtés gyanánt?
(#) (Felhasználó 46585) válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Nem, egyáltalán nem baj, sőt ajánlott! Legalább nem gate oldalról fog meghalni az IGBT.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
2 db IGBT-hez elég lehet, de akkor 2 kell!
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Mivel ingyen lenne 3-4db, ezért megnézem, ha nem tudom rendesen összehozni, akkor majd felhasználom másra.
(#) kala1982a válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Már azzal is előrébb lennék, de szerintem a főpanel volt nekem a bukó, mert írták hogy gerjedhet is bőven, meg csinálom a "Végfok 130A.lay"-t csak teszek Zénert minden IGBT-re.A 2,2µF kondenzátorral hogy legyen? tehetek bele 2-t is? tutira akarok menni a végfokkal

az egyenirányítás része ugye nem gond DSEI60-06A - diódákkal?

ha a főtrafó primer tekercsét nem 28 szál 0.35-ös huzalból csinálom hanem pl blankolt egy eres sodrott vezetékből és leszigetelem az jó? (nekem menetzárlatos lett legelőször, nem terhelés közben, gyorsan lekapcsoltam, nem ment ki semmi csak kicsit megolvadt a ferrit(6x2u57), és szép fehér füst is volt) ja metrixel mértem 41,8khz-en megy a vezérlés az sok? Lehet ahhoz a főpanelhez sok volt... mit nem írtam még...
ja, a légrések ok mindenhol...
Elnézést a sok okvetetlenkedésért, de szeretnék minden hibalehetőséget kizárni...
/ha lenne a közelemben egy oszcilloszkóp, hejj de tudnám értékelni.../
(#) Slyr hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
Kicsit off leszek, de a másik topicban feltettem egy kérdést, hogy tudna e valaki invertert készíteni nekem, azt megköszönném.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1271_11_ASC.html
(#) JZoli hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
Hali! Én is inverteres hegesztőt építők táborához tartozom (csak lassan haladok). A "Macit" épiteném meg én is. A napokban kaptam 12N60A4D tipusú IGBT-ket. Ezek 600V/54A-esek. A kérdésem az lenne, hogy jók lennének-e ezek a fent említett gépbe, ha igen akkor négyet, vagy hatot kellene használnom belőle.
(#) Tubi56 válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Az a végfok úgy jó ahogy van, nagyon jól működik már több gépben is! Mármint " a Végfok 130A lay"
Tutira akkor mehetsz, ha betartod azokat az ukaszokat, amit korábban már leírtunk az erős áramú szereléssel kapcsolatban! Attól nem lesz tutibb, ha két 2.2µF kondit teszel bele! Viszont a szerelés pl. a vezérlő modulon levő gate meghajtó trafó minél rövidebb vezetékkel kapcsolódjon össze a végfokkal...ez sokat számít! A megfelelő keresztmetszetű vezetékezés minél rövidebben!
A primérhez inkább CuZ szigetelésű huzalokat használj ez lehet 0.25-1.2mm-es is az 1.2mm-es ből elég 5 szál is!
Ha kész még lakkozni is kell és az egész csévét szigetelni is kell a szekunder feltekerése előtt! Ha U57-es ferrit magot használsz akkor 8db-ot tegyél be! Neked lennék inkább az E 65 magot használnám az első gépemnél!
Ha pl. HGTG-s IGBT-et alkalmazol, akkor maradhat a 41.8KHz ha inkább az IRG4 sorozatra voksolsz, akkor menny le a frekivel 30KHz-re!
Oszcilloszkópot meg kérj egyet, annyi időre míg megnézed a jelalakokat, mert nagyon fontos, hogy a tekercselések jó irányúak legyenek és a négyszögjel is jó legyen! Egy kezdet vég összekeverésével a trafóknál okozhat egy meghibásodást az IGBT-k rovására!
(#) erdgab válasza JZoli hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Idézet:
„A napokban kaptam 12N60A4D tipusú IGBT-ket. Ezek 600V/54A-esek.”

Nézd csak meg azt az adatlapot újra! Én 3-3 darabot javasolnék.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 18, 2010 1 /
 
Nagyszerűek azok a bordák,oldalanként 1-1 és ezekre 2-2 vagy 3-3 darab IGBT.Használd csak fel,a kimeneti egyenirányítóhoz is mondjuk 2 darabot.
(#) erdgab válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Azt a főpanelt még az első gépemhez rajzoltam (soha életemben előtte nem építettem ilyet),ami azóta is hibátlanul működik.Azóta át lett rajzolva,fent is vannak a különböző változatok a fórumon.Egy képet az ominózus panelről és a vezérlőről is azért szívesen láttunk volna (bocs a többesért),több szem többet lát,természetesen nem vonom kétségbe a hozzáértőbb kollégák véleményét.
(#) JZoli válasza erdgab hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Én csak innen vettem az adatokat:
Bővebben: Link
De én ott most is ezt látom! Hol a hiba?
Következő: »»   131 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem