Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   801 / 1320
(#) emmzolee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Most vettem 4 db PIC18F252-I/SP -t gyakorlatozni vele.
Még azért nagyon kovász az egész.
(#) icserny válasza AZoli hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Idézet:
„miért nincs alapértelmezettként benne ez az elérési út?”
A dsPIC30, dsPIC33, PIC24FJ, PIC24HJ esetén más-más elérési út kell ugyanahhoz a fordítóhoz. Akkor most melyik legyen az alapértelmezett? Te viszont állíthatsz be magadnak alapértelmezett elérési utat az MPLAB Projekt menü Set Language Tool Locations pontjában.
(#) icserny válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Angollal hogy állsz? itt található egy PIC18F242-höz való tananyag, ami könyv formájában is elérhető és a mintaprogramok is letölthetők. A mintaprogramok eredetileg HiTech C fordítóhoz készültek, esetleg érdemes azzal próbálkozni, bár a mintaprogramok újabb, átdolgozott kiadása elvileg a Microchip C18 fordítójával is lefordítható.

A PIC18F252 elvileg csak abban különbözik a könyvben szereplő 242-től, hogy dupla méretű a ROM és a RAM.
(#) vicsys válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Csinálgatom, csak időm nincs... Azért időnként nézz vissza. Mint írtam is, igyekszem nagyon leegyszerűsítve, konyhanyelven eljuttatni az olvasót az első 1-2 sikeres programig. Addig is olvass itt a HE-n, mert nagyon sok értékes leírás van. Ja, és vicsys, nem vicsis. Tudod, nem mindegy, hogy kukás vagy kakás...
(#) Hp41C válasza Thowra hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szia!

Egy kicsit más megoldás (CCS, 93LC46A- t kezel 8 bitesen), de a beépített MSSI modult használja fel.

Ezen a lapon is érdemes körülnézni...
(#) watt válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Nézz fel az oldalamra, vannak linkek, pédaprogik. Arról is olvashatsz, hogy szerintem mi kell ahhoz, hogy valaki PIC-el foglalkozzon. Sok sikert, jó tanulást!
(#) ciw hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv !

Tegnap programoztam egy PIC24FJ256GB210 -et.
Beírtam az USB hid bootloadert, a microchip solution könyvtárból. Működik hibátlanul , de nem tudom ujraprogramozni a pic-et.
Olvasásnál is 0x0000-kat olvas be az mplab.
Így még nem jártam tud valaki megoldást, a panelt nem szivesen cseszném szét egy cserével.

Utána néztem, hogy config biteket a következőképpen állítja be a projekt:

_CONFIG1( JTAGEN_OFF & GCP_OFF & GWRP_OFF & FWDTEN_OFF & ICS_PGx2)
_CONFIG2( 0xF7FF & IESO_OFF & FCKSM_CSDCMD & OSCIOFNC_ON & POSCMOD_HS & FNOSC_PRIPLL & PLLDIV_DIV2 &

Kód védelem elvileg ki van kapcsolva, de az ICS_PGx2- van beállítva én a PEGC1 és PEGD1 lábakat használom programozásra, és most is ott ismeri fel az icd2 a pic-et.

Mi lehet a baj, tud valaki megoldást?
Gyakorlatilag a végleges programot még most szeretném beírni.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Hp41C válasza ciw hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szia!

Nem lehet (egyszer) a PGx2 lábakat felhasználva átprogramozni...
(#) ciw válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Nem értem. A PGx1 lábakat használom, nemtudom, hogy microchipék miért raktak a mintakódba ilyet.

A programozó továbbra is csak a pgx1 lábakon ismeri fel a pic-et.

PGx2-n nem ismeri fel a procit az icd2.

Az adatlap szerint amugy is valami emulátor módot kapcsol át ilyenkor, az nem tudom mi.

Akkor most mit csináljak?
(#) icserny válasza ciw hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

A GB típushoz nem volt még szerencsém, de az összes PIC24/dsPIC33 típusnál a ICS_PGx2 opció tudomásom szerint csak a debug-olásra van hatással, programozni bármikor, bármelyik összetartozó PGCx/PGDx lábpáron lehet.

Egyébként működik a bootloader? Ha igen, akkor tudsz próbaalkalmazásokat programozni vele? S tudsz-e memóriát kiolvasni vele? Ha nem, akkor egy eszköztörléssel próbálkoznék.

Jó lenne a kapcsolásnak legalább akkora részét látni, amiből kiderül, hogy a PGC1/PGD1 vonalakat nem zavarja/terheli-e valami, azaz az ICSP programozás feltételei teljesülnek-e.

Idézet:
„nemtudom, hogy microchipék miért raktak a mintakódba ilyet”
Valószínűleg azért, mert az Explorer16 kártyán a PGC2/PGD2 megy az ICD2 csatlakozóra.
(#) ciw válasza icserny hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

A bootloader megy, de át kell raknom a boot mód lábat másik lábra. (nem gondoltam, hogy csak egyszer tudok programozni).

A panelen semmi nincs csak a pic, a táp, meg egy usb csatlakozó.

A PGx2 portokon nem tudom sem írni sem olvasni a pic-et.

Tehát mégegyszer a PEGC2/PEGD2 lábakon nem tudom elérni a pic-et, csak a PEGC1/PEGD1 lábakon, ezért nem értem mi a baj.

Érdekes, hogy ugyanezt a kódot másik pic en is kipróbáltam és ott semmi baj nincs vele, tudom írni, olvasni a pic-et.

Idézet:
„A PGx2 portokon nem tudom sem írni sem olvasni a pic-et.”
Ha nem cserélted fel a PDC2 és PGD2 lábat, és mégsem megy a felismerés, akkor nagyon valószínű, hogy ez a PIC megnyekkent.
(#) watt válasza ciw hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Az MCLR láb hogy van bekötve? Milyen alkatrészek vannak(beleértve a programozón belüli alkatrészeket is) a lábon, a test vagy a Vdd felé?
(#) ciw válasza icserny hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

De mitől, még van 2 db, de a panelek 100.000 Ft-be voltak, nem szivesen kísérleteznék, hétfőn még megkérdem a chipcadet, bár őket ismerve majd jól szétteszik a kezüket.

A PGx2 nem ismeri, de a PGx1-en felismeri, programozza, csak az ellenőrzésnél van hiba.
Ha csak olvasom akkor meg csak 0-kat olvas vissza, de még ha kiolvasás védelem lenne, akkor is újrakéne tudnom írni.

Ugyanez a pic, csak kisebb Flash-el hibátlan.
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Az MCLR egy 4k7-el van a VDD-hez húzva semmi más.
A programozón belül meg az amit a MICROCHIP belerakott az ICD2-be, nem tudom.

Kicsit kicsi a 4k7, de olyan jellegű bajt nem okoz, mint amit a hiánya okozna.
Ha felismeri az égető, akkor rendben kell lennie a PIC-nek, szerintem. Én azt mondom, hogy a kódvédelem van bekapcsolva. A kikapcsolásához teljes törlést kell alkalmazni, nem csak újra programozni. Addig kell törölni, amíg üres nem lesz a PIC(FFFFFF)!

Megnéztem PGx2 lábakon is felismeri a picet, de a verifynél elakad, hogy 0x00 jön vissza.

MPLAB ICD 2 ready for next operation
Programming Target...
...Validating configuration fields
...Erasing Part
...Programming Program Memory (0x0 - 0x147F)
Verifying...
...Program Memory
ICD0161: Verify failed (MemType = Program, Address = 0x0, Expected Val = 0x40400, Val Read = 0x0)
ICD0275: Programming failed.
MPLAB ICD 2 ready for next operation

Szerintem ez a baj:

PIC24FJ256GB210.h-ban a configok jelentése:

** Segment Write Protection Disable:
** WPDIS_WPEN Enabled
** WPDIS_WPDIS Disabled
**
** Write Protect Configuration Page Select:
** WPCFG_WPCFGEN Enabled
** WPCFG_WPCFGDIS Disabled

Ahogy a projectben van:

_CONFIG3( WPCFG_WPCFGDIS & WPDIS_WPDIS) //Disable erase/write protect of all memory regions.

Tehát ahogy én értelmezem:
Segment Write Protection Disable bithez ez "WPDIS_WPDIS Disabled" van beállítva, tehát a szegmens írásvédelem tíltását tíltotta nem?

Összeraktam egy másik panelt egy új pic-el, leellenőríztem a configokat beírtam és ugyan az.

Ugyanez a kód a 206 ban működik és újra is tudom írni.

Ja és a program nem fut a picben.

Én úgy gondolom, hogy a WPDIS_WPDIS elnevezésben a második disable nem az első disable tagadása. Az első tag csak a bitet nevezi meg, a második pedig a funkciót. Tehát simán Write Protect Disable, erre utal a forráskódban a komment szövege is. Nincs írásvédelem...

A WPCFG_WPCFGDIS esete egyszerűbb, ott egyértelműen a konfigurációs terület írásvédelmének letiltásáról van szó.

Bevallom nem tudom, de azt igen, hogy ha törlöd a PIC-et, akkor FFFFFF-eket kell kiolvasnod belőle.
(#) ciw válasza watt hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Most néztem, hogy az icd valamiért folyamatosan kiadja az 5V Vdd-t a programozó kábelre.
Így ha rá van dugva a targetre, akkor a pic tápja 3v3-ról 4v75 re emelkedik.

Igaz a többi 24-est nem zavarta, létezhet, hogy ez a baj?
(#) trudnai válasza ciw hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Idézet:
„A panelen semmi nincs csak a pic, a táp, meg egy usb csatlakozó.”

Hidegito kondikat akkor tegyel bele, azonkivul MCLR-re kb 20k felhuzast (ha tul eros a felhuzas akkor nem biztos, hogy az ICD2 le birja huzni megfelelo szintre mikor kell). Nem ismerem ezt a tipust de lehet kell meg oda mas is, meg kell nezni az adatlapjat.
(#) icserny hozzászólása Szept 18, 2010 /

Találtam egy pofás PIC18F4520 demó kártyát, ami a PICdem2-höz hasonló kvalitásokkal rendelkezik. Az LCD panel levehető (mint az NDK turmixgép ajtaja...), alatta négyjegyű 7 szegmenses kijelző található. A panel érdekessége a CP2102 USB-UART átalakító, melynek segítségével egyszerűen kommunikálhatunk USB-n a számítógéppel, anélkül, hogy az USB programozással foglalkoznunk kellene. Me reggel vettem egyet $27 áron (~6000 Ft), ha kézbe vehetem (~2-3 hét?) majd bővebben is referálok róla.

A kártya a gyártótól is megrendelhető, $24 promóciós áron, de ehhez még minimum $8.4 portaköltség (HK opció) is járul. Az E-Bay árverésen kis szerencsével olcsóbb lehet.

Megjegyzések:
1. Némelyik kép megtévesztően 2x20 karakteres megjelenítőt mutat. Nem kell elhinni...
2. A PICkit2/3-mal programozható kitétel csak azt jelenti, hogy kompatibilis velük. De programozót nem adnak hozzá!
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nem tunik rossznak ez! Ahogy nezem a doksibol csak be kell forrasztani par tuske csatit illetve a PIC kore headert es utana egeszen jol hasznalhato. Kar, hogy a 7 szegmenses csak akkor latszik mikor az LCD nincs ott - bar ha a labak nem utik egymast akkor akar szalag kabellel az is athidalhato.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Az ICD2 tud elér erős lehúzást, nem kell nagyon túlzásba esni a felhúzó ellenállásokkal. 10k bőven jó, én inkább még inkább lefelé szoktam menni, 4k7, 2k2, ami van épp kéznél.
(#) ciw válasza trudnai hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nemtudom, az ICD2 helyett már akartam mást venni, de sajna, az icd3 irreálisan drága, a real ice, is drága, bár az talán meg is éri az árát.

A pickit3-at nem ismerem, esetleg az jó lehet?
Elvétve 18-as sorozatot, ezenkyvűl folyamatosan a 24-es sorozatot használom.

Esetleg van tapasztalat, az icd2 amúgy is elavylt már, bár jó szolgálatot tett.
(#) potyo válasza ciw hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Kérdés, van valami probléma az ICD2-vel, ami miatt le akarod cserélni? Csak mert ha nincs probléma, akkor én nem cserélném csak azért, mert régi.
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Nem, nincs baja, a 10k ötlet volt a nyerő, az megoldott minden problémát, köszönöm mindenkinek a segítséget !
Következő: »»   801 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem