Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a gyors válaszodat holnap méricskélek és leírom miket tapasztaltam :violent: :lama:
Üdv!
Szóval kimértem a két LM3914 feszeit. Amit kaptam eredmény az az, hogy az alsó IC a poti amxracsavarásánál a 7-8 láb között olyan 0,25 V fesz. van, a másik IC-n stimmel az 1,25. Ha teljesen rövidrezárom a potit akkor az alsó IC-n nincs is fesz a felsőn ugyanúgy megvan. És ég a 8500 fordulatot jelentő LED is úgy, hogy cask tápfeszt kap a kapcsolás. Teljesen tanácstalan vagyok
Hello!
A poti állásának semmi köze, a 7-8 láb feszültségéhez.. Ott valami zárlat van.. (Bemeneti jel nélkül, a 2-es és 5-ös lábak között, 0V-nak kell lenni.) üdv! proli007
Az LM IC-n a 2-5 között 0,3 V van. Megkeresem a nyáktervet és feldobom.
Képet csak a nyákról tudok mutatni
A kapcsolási tervet is közzétetted már!
PCB. Bővebben: Link. Forr.-oldal. Bővebben: Link. Beültetésiold. Bővebben: Link. S emlékeztetőül a CIKK. Bővebben: Link.
Tudom, hogy felraktam de megint feltettem hátha nem látta
Alaposan tisztítsd le a nyákot és keress rajta apró zárlatot. Erős fénnyel az alkatrészoldalról megvilágítva, vagy műszerrel kell kimérned a vezetősávokat. Természetesen ahol ellenállás van beültetve ott az ellenállás értékét kell kapnod... ( Persze az IC-ket távolítsd el az áramkörből előtte! )
Hát azt cseppet nehéz lenne kivenni ugyanis nem tokba van . De már nézegettem én is őket és zárlatot sehol sem láttam, de majd azért átnézem megint. Szakadás sem lehet nagyon mert már nincs vezetősáv össz vissz egy cm se amit ne cineztem volna újra . Szóval vagy az IC-k valamelyike halt meg vagy rossz a nyáktervem
Ja látom... A nyáktervben elvileg nincs hiba. Így túl sok lehetőség nem marad. Meg kellene cserélni az LM3914-eseket. De ha kiforrasztod őket, akkor mindenképp tegyél foglalatot nekik! :yes:
Találtam egy szakadást most egy perce nemtudom lehetett-e a baja az alsó IC 9-3 lába közt nem ment át a feszültség
Új tünet. Most mind a 3 beforrasztott LED-em ég
Ha az alsó LM3914-es 3. lábán nem volt tápfeszültség az okozhat olyan problémát mint amit nemrég leírtál. ( Nem volt referencia feszültség. ) Viszont a 9. MODE lábon lehet hátba támadta az IC-t.
Mostmár megvan a ref. fesz az 1,25 és a 2,5 V is
hát nemtudom ha meghalt volna az alsó IC akkor szerintem a ledek se égnének nem?
Most mérd meg a referencia feszültségeket!
Alsónál: GND ( 2. láb ) és 6. 7. lábak. Felső IC-nél: 4. 8. és 6. 7. lábak. Hány voltot mérsz? [off]( A LED-ek sorrendje sem jó a nyákon! De mivel huzallal kötöd össze a LED-csíkot a nyákkal, ezért ez nem nagy hiba... )
GND-hez képest a felső IC 6. 7. lábán akkor 2.4V lesz. ! ( ? )
Bocsi elírtam 1,24 V mind2 és GND-hez képest 2,47V
Na jó én mára feladom majd holnap megint nekiesek hátha jutunk valamire
Vagyis:
Alsónál: GND ( 2. láb ) és 6. 7. lábán. = 1.2V Felső IC-nél: 4. 8. és 6. 7. lábán = 1.2V GND-hez képest a felső IC 6. 7. lábán. = 2.4V Ha ezek mérhetők akkor elvileg az IC-k referenciafeszültségei rendben vannak.
Igen ezek kb. annyi hogy nem 1,2 hanem 1,24V és 2,47 V szóval majdnem a pontos értékek
Na de ha ezek rendbenvannak akkor miért világítanak a ledek?
Az LM3914-es bemenetein ha nincs jel akkor a kimeneteknek nem kellene világítaniuk. Vagyis ha a közösített 5. bemeneti lábat GND-re kötöd, akkor minden LED-nek el kell aludnia. Az 555 kimenete nem lesz veszélyeztetve mert a 100K-s ellenállás kellő áramkorlátozást fog adni. ( Vagyis az 555-utáni 10µF-os kondenzátort kell rövidrezárni. ) Sokat segítene neked ha a teljes LED-készletet legalább ideiglenesen beforrasztanád. Úgy sokkal jobban lehet látni, hogy az IC-k hogyan viselkednek, vagy mi a hibajelenség.
Fontos, hogy szűrt és lehetőleg stabil legyen a tápfeszültség...
"Na de ha ezek rendbenvannak akkor miért világítanak a ledek?"
Ha az LM3914 bemenete a levegőben van, akkor világít minden leded, tapasztalatból mondom, ne ijedj meg, a bemeneten keress szakadást, elkötést.
Beforrasztgattam a ledeket bár még nem mindet, de a 9000-es fordulattól felfelé nem világítanak (ill. a 9000-es led néha pislákol ha hozzáérek a jel bemenethez), amikor pedig a kondit rövidrezártam ki is aludtak szépen.
Az 555-től kimenetétől kezdve az 5-ös lábakon nincs szakadás kimértem. Lehet, hogy megsült volna az IC amikor forrasztottam ki?
Az segít valamit, hogy a 10 µF-os kondinak 1,7 V a feszültsége?
Az 555-ös kimenetén (3. láb.), ekkor hány volt mérhető?
Találtam egy kapcsolást ami majdnnem ugyan ez mint abss elektronikás csak nem értek rajta valamit. Az 555 kimenetén lévő ellenállás M1 értékkel van jelezve. Ez lenne a 0,1 Mohm azaz 100 kohm? A másik eltérés, hogy az alsó IC-nél a 2,2 kohm helyett 22 kohm van és valahol már olvastam h az volt a gond lehet jobbanjárnék ha kicserélném benne? itt a kép
Bővebben: Link
Hello!
Jól látod a kérdést. Az "M1" az 100kohm lesz. A 22kohm is el van írva, mert a RefO és RefA pont közé kötött ellenállás, egyben a Led-ek áramfelvételét is beállítja. (pontosabban a RefOut-on kifolyó áram tízszerese) közelítőleg: Uref/R*10 avagy 1,25V/2,2kohm*10=5,7mA. De ebben a kapcsolásben a 22kohm értéke mást nem változtat meg, csak a Led-áramát. De ezen az elméleten a felső 2,2kohm-os ellenállást, 4,3kohm-ra cserélném, mert a felső 10 Led árama így nagyobb lesz. De Lehet ez akár szándékos is, ha az eltérő színű Led-ek fényereje nem egyforma.. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |