Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A standby led világít elől, és olyan sustorgó hang hallatszik a hangszóróból bedugás pillanatától mint amikor a rádióban nincs adás (ilyen lett a TDA1701 csere után, de ettől függetlenül ment a tv...) ... más életjel nincs...
Sortápfeszültség megvan? Sortranyó jó? És így tovább...
Sortáp feszt hol és mihez képest mérjem?
A sortranzisztor a BU508 ugye? Mérek feszültségeket. De várj, feszültség csak akkor van ha be akarom kapcsolni a tv-t, standbyba meg nincs nagyfesz...vagy rosszul gondolom?
Drága teremtőm.... Vedd ki a BU-t, és ellenőrizd le, jó-e (diódavizsgálattal). Ha kivetted, akkor a kollektor helyén (középső láb)mérj feszültséget a tuner fémházához képest (test).
Nem tudom arra írtad e a drága teremtőm dolgot, hogy milyen béna vagyok. Tv szerelő szeretnék lenni, de valahogy meg kell tanulni a "fogásokat". Ami nem megy azt megkérdezem.
Azt gondoltam, hogy a bu kollektora és a tuner között kell mérnem, de biztos ami biztos Mindjárt lemérem
Ez a tévé olyan, mint az állatorvosi ló... Gyakorláshoz éppen jó lesz. Bővebben: Link
SZia ha a video panelen nem kapsz hibát akkor, valoszinűleg , képcső hiba ,és ha van ,más képernyő akkor aval kell ki ,probálni.
Na mértem:
BU508A tranzisztorról van szó. 480-at írt ki a diódavizsgálat során mind a 2x, szóval tranzisztor az jó, kollektor - föld feszültség standbyban 170V... bekapcsolás során 171V. Szóval a hiba eddig nem itt van... Ez az állatorvosi ló tetszett
Rámértem a csőben lévő fűtőszálra 5 ohm. Legalább nem a cső rossz. Melyik irányba kellene folytatnom a hibakeresést?
Szia! Köszönöm! A panelen nem látni semmi hibásat. Ellentétben a képcsövön belül van olyan furcsa elszíneződés. Sajna másik képcső nincs, de szerintem sosem lesz bele...
Az a 170V egy kicsit soknak tűnik. Jó lenne egy rajz róla.
Persze. emisszió növekedés. Lehet rövid ideig jó, de azután kezdenek a színek "áthallani" maszatot jelennek meg és kontraszt veszteség is jelentkezik. A nagyobb feszültség nagyobb áramot is jelent, mind ezt egy elgyötört tekercsen. Nem jellemző a gyártóktól a túlméretezés! Természetesen - mint mindig- van kivétel.
a FF tévéknél külön tekercset raktunk a sorkimenőtrafóra, így is egy évnél nemigen bírták tovább, pedig azokban a csövekben csak egy elektronágyú volt. A sistergő hang még a sokszorozóra utal.
Próbáld meg vissza állítani a régire, lehet hogy a megnövekedett terhelés miatt nem megy. Azért mérsz 170 V-ot mert szabadon méred. Meg kell terhelni egy izzóval.
Visszaalakítottam régire... most eredeti alkatrészekkel próbálom feléleszteni. Csinálok egy terheléses mérést aztán írok.
Egy ilyen kukaszökevény tévé éppen jó gyakorlásnak. Mi lesz az utánpótlással?
Mutatom a tv kapcsrajzát, be van karikázva az az ellenállás, amit kicseréltem, majd visszaraktam az eredetit. Csinálok egy terheléses mérést aztán írok.
Terhelve kb. mennyit kell mérnem? Mire utal ez a hiba?
Ott van a rajzon. Képernyőmérettől függően vagy 145V-ot vagy 155V-ot.
Igazad van! Nekünk is jó volt a junoszty és társai, majd a munkácsi, colorsztár és társai. Ki hinné a maiak közül hogy például a rohadt káposzta szag a colorsztár sokszorozójának egyértelmű hibájára utal!
Nem hibáról van szó, ha arra gondolsz hogy üresen magasabb a fesz, hanem arra hogy a puffer felesleges energiákat tárol, illetve terheletlenül a táp is nagyobb feszt. termel. Ha izzóval is sok , akkor a tápegységben lévő indító kondikat cseréld ki.
értem-értem, még ma este lemérem... ha ezt látná a szakma tanárom haja az égnek álna
Lehet hogy tanulna valamit!
Szia István!
Ismét eljutottam odáig, hogy foglalkozzak ezzel a nyavalyás TV-vel. /mazsola 72 oldal/ Leszedtem a másik TV hátulját - aminek világít ugyan a képernyője, de csak csíkol,(#781952) - hogy megnézzem, hová van kötve a képcső fémharisnyás vezetéke. Nem sokra jutottam mert egészen más a képcső panel és ott egy kék vezeték van a testhez forrasztva. A kérdéses Grundigon pedig egy fekete vezeték menne valahová. A képcső panelon van egy fúrat, oda beforrasztottam de az csak egy sima műanyag csík, láthatóan nincs kapcsolatban sem a nyomtatott áramkörrel, sem a testtel, semmivel. Le kellene fényképezni igaz? Tehát forrasztás, bekapcsolás, távirányító ki-bekapcs. reagál, csatornaváltás csak a készűlék kezelőgombjával. a képernyő fekete. Jobboldalt alul van egy valami, ahonnan egy vastag piros vezeték megy felűl a képcsőbe, na az is ki volt lazulva, amikor legelőször megmozgattam, ugy megcsapott hogy majdnem becsináltam pedig előtte hónapokig nem volt feszültség alatt. Azóta mielőtt hozzányúlnék valamihez egy vízvezetékre kötött vezetékkel végighúzgálom az egész berendezést. Tehát ezen az alkatrészen van két csavar, azokat finoman jobbra-balra tekerve végül is kaptam egy zöld képernyőt egy pillanatra felvillanó csatornaszám kijelzéssel, más semmi. Érdemes még vele foglalkozni, vagy várjam meg a legközelebbi lomtalanítást? Azért bosszantó hogy van összesen négy TV és csak egy jó. A lottón meg nem nyerek az istennek se. Tudom, sok volt a szöveg, kösz az esetleges választ.:mazsola
Mérés elvégezve. 157,6V. Az izzó teljes fényerővel világított.
Most akkor hogyan tovább?
Igen, a szelén füstjének jellegzetes illata. Borzasztó!
A fesz rendben van, 157,6V. Helyembe lennél mit néznél meg a nyákon?
Picit azért tekerd lejjebb a primer oldali trimmerrel a sortápfeszültséget. A sortranzisztor vezérlését kellene megnézni. Tedd vissza a tranzisztort, és a sortápfeszültség szűrőkondiján mérj feszültséget bekapcsolás után. A rajz megint csak segít.
Köszi az ötletet, de ezen már túl vagyok. Néhány elkót már cseréltem, amihez akadt itthon cseredarab. Ma bevásárolok és kicserélem a maradékot is.
Kedves kadarist es gaben62.
Segitsegeteket koszonom. Ugy nez ki, hogy rossz forrasztas volt a fugg. elterito labainal. Ezt csak nagyitoval vettem eszre, szemre szepnek, jonak tunt. Lab kornyeken volt korberepedve. Atforrasztva tegnapi nap folyaman mukodott hiba, kikapcsolas nelkul. Megegyszer koszonom segitsegeteket. Van itt a forumon valamilyen rendszer, ami kereteben lehet ertekelni az eredmenyre vezeto segitseget ?
Örülök a sikernek! A legtöbbször ilyen egyszerű okok miatt romlanak el a tévék. Ezért kár lett volna szerelőhöz vinni.
Sziasztok
Nagyon megkőszőném ha tudnátok nekem sehiteni. A Philips 29PT5304/ 00R tv Ben Az a gond vele hogy. mikor bekapcsolom huppog és ahogy huppog vele egyűt villog halványan a power led nem tudok rájőnni hogy hol van zárlat . a Sor tranzisztort kivettem akkor is azt csinálja . a válaszokat kőszi előre is. a huppogást ugy csinál mikor. sortranzisztorrossz lenne benne ijan hangot ad |
Bejelentkezés
Hirdetés |