Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia !
Látom senki nem áll szóba veled. A brummot okozhatja: -A hálózati és kimenőtrafók nem megfelelő elhelyezése: A hálózati trafót helyezd áram alá.(Ne legyen bekötve semmi a szek. Oldalon.) A kimenőtrafó szekunderére akassz rá egy fejhallgatót.Tedd fel a fülest.Tedd le a dobozon a kimenőt a hálózati mellé. És addig húzod-vonod forgatod a sasszin, amíg a legkisebb brummot hallod benne. Ahol ez a hely „megtaláltatott”, oda tedd a kimenőt. -Zajos anódfesz: Szkóppal nézd meg mekkora AC komponens ül a tápon, és korrigáld. A legegyszerűbb a C-L-C szűrés.Pl:220u/450V-3H-s fojtó-220u/450V. Ha csöves az egyenirányitás, akkor az első kondi kicsi legyen, (Cső adatlap tartalmazza) A második már lehet nagyobb. -A bemenet nincs szigetelten felszerelve: földhurok van a bemeneten. A bemeneti aljzatot, pl:RCA csati gnd-jét a felszerelés helyén szigeteld el a sasszitól, a bemenet árnyékolt vezetéket csak a monoblokknál kösd gnd-re.Design szempontjából legjobb az egypont(csillag ) földelés. Hirtelen ennyi.
A Siemens 350VL eir. csöve AZ21 (f:4v/1A, a:2x300v/120ma. max., Cmax:60mikrofarad.
A 6l6 sikerén felbuzdulva nekiláttam az el84 se (késznek hitt) méricskéléséhez...
A rajzban ami itt fent van van egy hatalmas hiba: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/75/753154f7f73062171a407...49.jpg ECC85 az elején 47k Ohmal tápon az kicsit nagy neki elsőre a katódba a 2k2 szintén, így a 10mA helyett 1mA es anódáram csorog ami nem egy egyenes szakasza a csőnek. A legnagyobb baj az hogy előbb torzít be mint az EL84 utánna, azaz a kivezérelhetőség nem oké, ezért a csak 2-3W. Megpróbálom ECC83 al mert az van itthon 10db új. 85 ös meg csak 2 használt...és irkálok a végén rendes ellenállás értékeket...de a linkelt rajzot nem ajánlom, nekem itt van szól...szól..de, majd kiderül mit alkotok ECC83 al. Lehet a rajz is simán jó ECC83 al? Nem tudom, most letöltök egy 83 as datasheetet.
El lett írva. 1k2 a katódellenálás.
ECC83-nak kicsi a 47K anódba. 100K kell és ezek után kell a katódellenállást módosítani.
Sziasztok.Van eggy gondom,bekötöttem eggy 220 k sztereo potit az el 84-se be és most van eggy kis gerjedés mindkét csatornáján.Direktbe kötve poti nélkül tökéletes semmi gerjedés.Mindent árnyékolt huzallal kötöttem mit lehetne tenni vagy a poti a hibás?
Üdv, ismét felteszem, hátha falaki meglátja, MAGNOVAL (PL508, PL509, EL509, EL519) csőfoglalatot nemtud valaki szerezni, vagy miből lehetne bontani esetleg? Köszi.
http://www.radiovilag.hu/csovek.htm 1100Ft/db
A csúszkák vannak gondolom az erősitő bemenetén, ami helyes.
A bemenetektől jövő árnyékolásokat a potinál ne kösd össze, földhurok lehet.... Egyébként kell oda 220k? Szerintem egy 100k logaritmikus simán jó.
Két különálló se van eggy dobozba épitve külön tápról mennek csak az elöfok közös.A bemenet a doboz hátulján van innen elöre megy a potihoz az árnyékolás a negativra poti közepétöl 47 nanon keresztül az elöfokra az árnyékolás szintén a negativra ugyanigy a másik fele.Orsós csövesböl van a poti egyenlöre nincs másik a deszkamodellomon tökéletesen müködött de akkor csak az eggyik fele volt még megépitve.
Szia.
Kültem pü-t a foglalatokkal kapcsolatban!!!
Tök újat hozok neked 580-ért Ha érdekel, a többit privátban… Megjegyzem, itt minden 2×- 4× annyiba kerül, mint amennyi.
Köszi a választ, útálnak, mert sokat írok, ha meg keveset nem értik.
A táp nem brummos, nem is földhurok, ez szórás. El is kezdeném a tologatást de ez egy teljesen kész erősítő. az előző gazdája lefurta beserlegelte a trafókat, max 1cm el arrébbfúrni, és fordítani tudnék rajtuk egy iciri picirit, bár lehet már az is segít, de a táptrafó torroidra cserélése tutira szerintem, esetleg kellene egy köpeny a torroidnak. GKari-nak is köszi az infót, esetleg azt tudod a tápja a gyári helyén hány voltos DC-t tud? Esetleg a terta 328 és terta 331 nek a tápja mekkora feszt állít elő? Bár majd ha ráérek felcipelem konektorközelbe és megmérem. Lehet az EL84 SE-be elférne valamelyik rádió tápja komplett. Esetleg a 6L6 ba is, bár ebben az esetben nagyon kicsi a hely.
ECC83 Katódba 1k2 esetén 47k anódba 250V ra van a datasheet jén is a legkissebb impedanciás ajánlás.
Nekem most így is van. 1mA körüli anódáram, és ha önállóan van egész nagy jel jön le torzítatlanul. Ha rá van akasztva az EL84 akkor jönnek a gondok, de ennél kissebb impedanciás megoldás nemigen van, ha 100k 220k van anódba még nagyobb a kimenő imp. Lehet ide is kell egy katódkövető, úgyis fele megy az ECC83 aknak.
T328: EZ80 katódon:310V. Nézd meg az "elektroncso.hu"-n Bozó Balázs -szerintem szellemes- megoldását: az ECC83 mindkét felét párhuzamosan kötötte.
Üdv!
Tapasztalatom szerint a toroid még nagyobb szórt teret csinál ,mint a "sima" trafók.
Csinálj új fedlapot, és helyezd el helyesen a trafókat. A régi rádiókat ne alázd szét, nagyobb érték ha egyben vannak. Inkább készits, készittess egy trafót az adott paraméterekre.
Szia István !
Amikor ezzel a csővel kísérleteztem , én is próbálkoztam DC csatolással , lebegő táppal , az akkor nem jött be . Kapcsolásod tetszik , jól méretezve nem lesz rossz , táp stabilitása fontos lehet .
Sziasztok!
Régi rádióból kiszerelt trafókkal és csővel megépítettem ECL86 SE kapcsolásomat. Mikor még rádióban volt, akkor a tápfesz 265V volt. A kipróbáláskor az erősítő hangja halk és torz volt, majd szép lassan elhalkult. Lehet azért, mert 300V-tal küldtem?:S
Az a valószinűbb hogy gázos a cső.
Szia!
A rádióban még szépen szólt.... Akkor már tudod is a választ: Valamit rendesen eldrótoztál.....
Üdv, csömágusok! Mikor elkezdett érdekelni ez a téma körbe érdeklödtem a falumban(nyugd. tv szer, iskolai amatőr rádios és mindenki) kb. 200db csö meg csomó használható foglalat jött össze. Régi leharcolt TV -ket is kaptam, 1 tv 1 magnovál foglalat. Bár egész tv-t ne nagyon vigyetek haza, mert nehéz a bontás utáni kacattol megszabadulni. Na igy kezdödöt a baj, mert lett EBL21,EZ1,varázsszemek, PL36 és muszáj volt valamit kezdeni velük. Persze ezek nem szolnak ám mindenféle HIFI hangfalakkal, ezért ütöttem össze egy tölcséres hangfal párt. Elsöre nem hittem a füleimnek, hogy szól ez a pár Watt. De a PL36-os SE úgy kiszolgálja a szobai Bose 2.1.es hangsugárzot,hogy a próba óta a szobatársam lett ez a kb 10-15W-os eröködő. Ezért mondom ne agyaljatok, épitsetek! Néhány kép a termésröl.
A PL36 SE kapcsolásban 10-15W-ra képes? :eek2:
Akkor Te vagy a csőmágus, nem mi....
Sziasztok! Nekem semmi közöm a csöves erősítőkhöz, viszont egy barátomnak nagyon kellene egy bizonyos csőfoglalat és anódsapka, de sehol sem talál... Esetleg valaki tud nekem segíteni? Bővebben: Link
Előre is köszönöm!
Szia.Van mindegyik.Keress magánban
Mini rutsche autós hangszórókkal ,ez hogy szól? Amúgy szép erósítők
megvan a hiba! a visszacsatoló ágban egy elkót fordítva kötöttem be. még jó h el nem durrant. akkor pedig egyből rájöttem volna a hibára... gyorsan átforrasztom. de lehet h ma már nem próbálom ki...
Na ugye, ha figyelsz, megvan a hiba. Kösd be jól, és próba!!!
Nehogy már abbahagyd, most vagy a célegyenesbe!
Működik
Pénteken beviszem suliba és leméricskéljük a tanárral, négy gyakorlatóránk lesz. Beszámoló hamarosan...
Szép lett az erőlködő! Bár azok a kis Rutsche ládikák sem rosszak Egy jó kis szélles sávúval jó lenne
Készül a PL82 PP "deszkamodell". Próbára junoszty trafókat kap kimenőnek. A hálórafó most külön lesz. Kikisérletezem a meghajtást és a végleges változat nyákos lesz. Sajnos csak telóval tudtam fotózni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |